Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAK] Gdzie zlokalizować "centrum sterowania"

Featured Replies

Napisano

Początkowo planowałem umieścić switch do sieci, multiswitch do TV, ewentualnie jakiś serwer czy inną elektronikę na strychu nad poddaszem użytkowym. Zastanawiam się jeszcze,  gdzie umieścić centralkę alarmu - elektryk sugerował żaby upchać to gdzieś w spiżarni (bez okna), żeby nie było na widoku. Zastanawiam się też, czy nie dać tej centrali razem z resztą na strychu. A może zamiast strychu, zrobić to na piętrze - w sumie jest jeden kąt, który by się do tego nadawał. Dodatkowo stamtąd niedaleko do rozdzielnicy elektrycznej i do kotłowni.

Jak to macie zorganizowane u siebie? Z góry dziękuje za sugestie.

Napisano

IMO nie ma znaczenia gdzie będzie zamontowana centrala, musi być tylko strefa chroniona jakąś czujką bez podejścia nawet gdy alarm jest uzbrojony z blokadami.

Do multiswitcha musisz dojechać z 5 przewodami z dachu, więc logicznie jest dać go na strychu niż prowadzić taką petardę na dół, do tego skoro i tak będziesz jechał z przewodami antenowymi na górę to możesz polecieć z alarmowymi w to samo miejsce.

Z doświadczenia, połóż sobie przewód 8x żyłowy w miejscach typu kuchnia, salon, kotłownia, garaż - jak Ci się zamarzy jakaś kolejna czujka, sterowanie to nie będziesz musiał kombinować z ekspanderami.

Napisano

Początkowo planowałem umieścić switch do sieci, multiswitch do TV, ewentualnie jakiś serwer czy inną elektronikę na strychu nad poddaszem użytkowym. Zastanawiam się jeszcze,  gdzie umieścić centralkę alarmu - elektryk sugerował żaby upchać to gdzieś w spiżarni (bez okna), żeby nie było na widoku. Zastanawiam się też, czy nie dać tej centrali razem z resztą na strychu. A może zamiast strychu, zrobić to na piętrze - w sumie jest jeden kąt, który by się do tego nadawał. Dodatkowo stamtąd niedaleko do rozdzielnicy elektrycznej i do kotłowni.

Ja mam szafkę z alarmem, szafkę RTV SAT, domofony,itp; szafkę z elektryką; rack na urządzenia IT - obok siebie, na parterze w kotłowni. To bardzo dobre i wygodne rozwiązanie, grzebie dużo i do wszystkiego mam dobry dostęp. Duży plus to to, że szafki są obok siebie, więc łatwo łącze np przekaźniki elektryczne z rackiem IT. Minus taki, że ciężko było to montować po tynkach, bo co 1-2cm szedł przewód, ale dzięki zdjęcią z miarką dałem radę.

IMHO strych tylko i wyłącznie jeżeli chcesz to zrobić raz i do póki nie padnie nie zaglądać tam. Jeżeli masz to rozbity to dobrze jest mieć przepusty i kable.

Widok przez okno czy bez to zupełnie bez różnicy.

Napisano

A ten strych masz ocieplony? JUz pomijajac wplyw temperatury na sprzety, to jesli bedziesz chcial cos pogrzebac, to najpierw bedziesz musial sie wspiac na ten strych, a pozniej znosic goraco latem albo chlod zima. Lepiej na takie centrum wygospodarowac kawalek miejsca gdzies w czesci mieszkalnej.

U mnie bylo latwo, bo mam male, nieporeczne (ze skosami) pomieszczenie techniczne, wiec w sam raz sie nadaje na taka 'nore' ;) Jest tam rozdzielnia pradowa, i wszystkie inne przewody tez sie tam zbiegaja. Jedyne co to centralke alarmu mam gdzie indziej, ale do niej nie planuje zbyt czesto zagladac, a i przewody mam puszczone miedzy nia, a 'centrum dowodzenia' :)

Napisano

Najprościej -

1. multiswitch + podział instalacjui TV- na strychu

2. Alarm - strych bądź inne miejsce trudnodostepne.

3. Routery i inne IT - skrzynka w garazu bądz kotłowni - łatwy dostęp , łatwa rekonfiguracja.

Do tego między strychem a dolną skrzynką w garażu kilka skrętek - zawsze można coś rozbudować jak się ma magistrale góra-dół.

Napisano

A warto kłaść kabel sieciowy-skrętkę? Nie prościej będzie po prostu wifi?

Napisano

Przez wifi nie zasilisz, wielu urządzeń nie podłączysz i wydajność marna (zwłaszcza, jak wiele urządzeń połaczysz przez WiFi).
Napisano

Miałem wszystko na strychu ale ponieważ był nieużytkowy i nieocieplony nie było to najlepsze miejsce. Zaleta i jednocześnie wadą dla mnie był jedynie trudniejszy dostęp.

Chyba drugi raz zrobiłbym na piętrze specjalna szafkę lub w piwnicy, żeby nie było słychać ewentualnego chłodzenia.

Napisano

Adminie co to za pytanie :), ty się pytasz czy warto skrętke  ?

Czujników dodatkowych do alarmu nie podepniesz po wifi, są niektóre bezprzewodowe ale są droższe i mają swoje wady. Jakieś dodatkowe włączniki, czujniki, itd - tylko kabel.

Przykład z ostatniego tyg, zabrałem sie za obsadzenie włącznika do otweirania bramy garazowej przy wejściu do garażu (napęd jest wysoko i jest trudno dostępny), przy zakładaniu włącznika pomyślałem, że fajnie mieć drugi przycisk, żeby od razu bramę otworzyć. Założyłem włącznik podwójny, wykorzystując drugą pętle do napędu, przy napędzie miałem kabel do alarmu, więc połączyłem się z centralką. Dodałem konfig, że po wciśnięciu przycisku otwiera/zamyka się brama :) Wszytsko zajęło kilkanaście minut gdybym nie miał skrętki /kabla wieloparowego między bramą a alarmem nic bym nie zrobił.

Napisano

No ale czekaj. Piszemy o skrętce do LAN (przynajmniej skrętka mi się z tym kojarzy) a ty mi piszesz o alarmie i bramie garażowej. Czy to też poleci po tym samym kablu?

Napisano

No ale czekaj. Piszemy o skrętce do LAN (przynajmniej skrętka mi się z tym kojarzy) a ty mi piszesz o alarmie i bramie garażowej. Czy to też poleci po tym samym kablu?

a dlaczego nie ? Poleci po każdym drucie :) Ja cześć mam wieloparowy przewód, AFAIR 8czy nawet 10 parowy (głównie alarm), część skrętki (czujniki, sterowanie).

To wszystko zależy bo czasem lepiej zamiast skrętki dać przewód wieloparowy i obskoczyć wiele punktów.

Napisano

A rolety elektryczne? To chyba do centrali alarmowej mozna podlaczyc?

Jak sie takimi rzeczami steruje w sumie?

Napisano

A tą całą tablicę elektryczną to gdzie macie? Właśnie tam gdzie "centrum sterowania" czy w innym pomieszczeniu (np w garażu na ścianie)?

Napisano

A tą całą tablicę elektryczną to gdzie macie? Właśnie tam gdzie "centrum sterowania" czy w innym pomieszczeniu (np w garażu na ścianie)?

To już zalezy od Ciebie. Ja dałem zasilanie z szafki a przyciski niskoprądowo. Do Satela są takie fajne moduły na szynę DIN IN/Out po 8 szt na moduł. Przyciski wpinasz na in, zasilania na out i układasz logikę w centralce. Ja do tego dałem jeszcze nakładkę z Raspberry, która dodaje graficzny  interfejs sterowania i przez Satela steruje nimi i zamyka automatycznie względem czujnika zmierzchu (można to tez zrobić na Satelu).

M.in z racji tego co Ci opisałem warto mieć szafę zasilającą obok alarmu, bo przekażniki czy moduły wykonawcze są zazwyczaj na szyne DIN, łatwiej się je tez w ten sposób instaluje. Szafki alarmowe są zwykle mniejsze i mało tam miejsca.

Napisano
  • Autor

Czyli reasumując dotychczasowe wypowiedzi, nie ma sensu ładować wszystkiego w jedno miejsce, 

- switch, jakiś raspberry, nas czy inne, na piętrze, stamtąd pociągnięta skrętka do pomieszczeń, kotłowni, garażu, strychu, tablicy elektrycznej, ...

- centralka alarmu - chyba najlepiej w "serwerowni", pamiętając o tym żeby było miejsce też na szybę DIN.

- multiswitch idzie na strych, najłatwiej i najbliżej stamtąd poprowadzić kable , najbliżej też do potencjalnych punktów umieszczenia anteny.

Sterowniki typu włącznik zmierzchowy czy czasowy - w szafce elektrycznej w garażu.

Napisano

To już zalezy od Ciebie. Ja dałem zasilanie z szafki a przyciski niskoprądowo. Do Satela są takie fajne moduły na szynę DIN IN/Out po 8 szt na moduł. Przyciski wpinasz na in, zasilania na out i układasz logikę w centralce. Ja do tego dałem jeszcze nakładkę z Raspberry, która dodaje graficzny interfejs sterowania i przez Satela steruje nimi i zamyka automatycznie względem czujnika zmierzchu (można to tez zrobić na Satelu).

M.in z racji tego co Ci opisałem warto mieć szafę zasilającą obok alarmu, bo przekażniki czy moduły wykonawcze są zazwyczaj na szyne DIN, łatwiej się je tez w ten sposób instaluje. Szafki alarmowe są zwykle mniejsze i mało tam miejsca.

Mozesz zapodac model tego modulu satela

Wysłane z mojego myPhone_L_Line przy użyciu Tapatalka