Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadkowe stuki

Featured Replies

Napisano

Pacjent - Fiesta Mk6 mojej kobity.

Czasami coś cicho stuka przy manewrowaniu, z przodu od strony kierowcy. Oraz czasami podczas jazdy po kostce brukowej. Stuki pojawiają się nieregularnie i trudno je tak na prawdę jednoznacznie powiązać z jakimś manewrem bądź stopniem skręcenia kół. Raz są, raz nie ma.

Wymieniłem łączniki stabilizatorów ale stuka nadal. Po wymianie stuki przycichły ale pojawiają się nieco częściej - usztywniło się zawieszenie. Stuki głuche - nie metaliczne.

Jak był mróz i było sucho to stuki było słychać przy kręceniu kierownicą na postoju ale tylko kręcąc w jedną stronę. podejrzewałem maglownicę, ale wycieków brak, auto trzyma kierunek, brak luzów na kierownicy, wspomaganie działa prawidłowo i cicho. Jak jest mokro i cieplej to stuki praktycznie się nie pojawiają.

Czasami pojawi się stuk przy dohamowaniu, lub przy ruszaniu (na zmianę się pojawiają tak jakby jakiś luz się kasował).

Zawieszenie było sprawdzane w warsztacie i na stacji diagnostycznej - nic nie widać żeby coś było nie tak.

Ma ktoś jakieś pomysły? Czy takie objawy może dawać łożysko amortyzatora?

To duperela, ale irytująca ;) Przynajmniej mnie, bo kobita nic nie zauważyła  ;l

Napisano

Magiel. Wszystkie fordy stukają maglem. Nie będzie żadnego luzu, tylko lekki stuk przy wjeżdżaniu np na krawężnik na skręconych kołach

Napisano

sprawdźcie maglownice

u nas podobnie stukała maglownica w corolli e11

słyszalna była głównie na małych prędkościach i niedużych nierównościach

Napisano
  • Autor

Magiel. Wszystkie fordy stukają maglem. Nie będzie żadnego luzu, tylko lekki stuk przy wjeżdżaniu np na krawężnik na skręconych kołach

Znaczy się TTTM? Robić to czy olać? Bo jak po jakiejś regeneracji/wymianie ma być tak samo to mam to w nosie ;)

Napisano
  • Autor

sprawdźcie maglownice

u nas podobnie stukała maglownica w corolli e11

słyszalna była głównie na małych prędkościach i niedużych nierównościach

I co z tym robiliście?

Napisano

regeneracja magla...

później wszystko działało elegancko jeszcze kilka lat i kilkadziesiąt tysięcy km do sprzedaży samochodu...

Napisano

Znaczy się TTTM? Robić to czy olać? Bo jak po jakiejś regeneracji/wymianie ma być tak samo to mam to w nosie ;)

Oazdy jeden ford ktorego mialem tak mial. Luzow nie ma - olac

Napisano

Sprawdzić górne mocowania amortyzatorów.

Napisano

Oazdy jeden ford ktorego mialem tak mial. Luzow nie ma - olac

ale to od którego roku?

bo miałem focusa mk2 przed fl, do tego po firmowego z przebiegiem ponad 100kkm i nic nie stukało...

Napisano

Pacjent - Fiesta Mk6 mojej kobity.

Czasami coś cicho stuka przy manewrowaniu, z przodu od strony kierowcy. Oraz czasami podczas jazdy po kostce brukowej. Stuki pojawiają się nieregularnie i trudno je tak na prawdę jednoznacznie powiązać z jakimś manewrem bądź stopniem skręcenia kół. Raz są, raz nie ma.

Wymieniłem łączniki stabilizatorów ale stuka nadal. Po wymianie stuki przycichły ale pojawiają się nieco częściej - usztywniło się zawieszenie. Stuki głuche - nie metaliczne.

Jak był mróz i było sucho to stuki było słychać przy kręceniu kierownicą na postoju ale tylko kręcąc w jedną stronę. podejrzewałem maglownicę, ale wycieków brak, auto trzyma kierunek, brak luzów na kierownicy, wspomaganie działa prawidłowo i cicho. Jak jest mokro i cieplej to stuki praktycznie się nie pojawiają.

Czasami pojawi się stuk przy dohamowaniu, lub przy ruszaniu (na zmianę się pojawiają tak jakby jakiś luz się kasował).

Zawieszenie było sprawdzane w warsztacie i na stacji diagnostycznej - nic nie widać żeby coś było nie tak.

Ma ktoś jakieś pomysły? Czy takie objawy może dawać łożysko amortyzatora?

To duperela, ale irytująca ;) Przynajmniej mnie, bo kobita nic nie zauważyła  ;l

1. Maglownica.

2. Sworznie wahacza.

3. Zimne amortyzatory.

Napisano

Nie wiem czy w fiestach to występowało ale w focusach mk I tak. Usterka zwana "pedaliera", też były stuki nie wiadomo z kąt. Może w fiestach też to występuje? U mnie stuki dochodziły z okolic pedałów. Z grubsza chodzi o to że blacha podczas skrętu naprężała się i odkształcała po czym wracała do dawnej formy. Wystarczyło podłożyć podkładkę i problem ustawał.

Napisano

ale to od którego roku?

bo miałem focusa mk2 przed fl, do tego po firmowego z przebiegiem ponad 100kkm i nic nie stukało...

Ja mialem dwa - oba tak stukaly. Poza tym mondeo mk 4, 3 fiesty 7 i wszystkie oprocz najnowszej fiesty stukały :P

Napisano

ja zrobiłem fikusem ze 40kkm, wyczulony jestem na różne dziwne dźwięki w samochodzie ale tego nie słyszałem ;)

znaczy miałem wyjątkowy egzemplarz :P

Napisano
  • Autor

1. Maglownica.

2. Sworznie wahacza.

3. Zimne amortyzatory.

A jest możliwe żeby był walnięty sworzeń wahacza i nie było by tego widać?

Napisano

"we fordzie" to wszystko jest możliwe ;)

p.s. mnie po zmianie sprężyn ( pękła) coś zaczęło stukać a nawet walić w mocnym skręcie , wszystko przeglądałem mcpherson był tyle razy wyjmowany że przy którymś dokręcaniu pękł gwint na końcówce drążka...

Wiesz co się okazało ????

poduszka silnika ;l

Napisano

jak ma naprawdę delikatny luz a guma jest cała to pewnie może

Napisano
  • Autor

"we fordzie" to wszystko jest możliwe ;)

p.s. mnie po zmianie sprężyn ( pękła) coś zaczęło stukać a nawet walić w mocnym skręcie , wszystko przeglądałem mcpherson był tyle razy wyjmowany że przy którymś dokręcaniu pękł gwint na końcówce drążka...

poduszka silnika ;l

A która poduszka i jak to znalazłeś? Było widać że coś z nią nie tak?

Napisano

A która poduszka i jak to znalazłeś? Było widać że coś z nią nie tak?

Dopiero jak wykluczyliśmy wszystko przyszło nam do głowy sprawdzić poduszkę ( była to ta przy rozrządzie) zdiagnozowana dopiero po zdjęciu.

Napisano

poduszka silnika ;l

Pomyślałem o tym samym. Jakiś czas temu widziałem (pomagałem pchać) fiestę z oberwanym na jednej poduszce silnikiem. Poduszka od strony rozrządu właśnie.

Napisano

Oczywiście. Będzie właśnie na początku sobie popukiwał od czasu do czasu na takich niewielkich przeszkodach typu próg zwalniający etc.

Napisano

Podjedź sobie na szarpaki na OSK, za 20-30zł Ci sprawdzą i wykluczą wahacze, końcówki drążków kierowniczych, drążki kierownicze, przekładnie i itp. Ale też musi być kumaty diagnosta. Zacisk hamulcowy nie ma czasem luzu? W P2 też mi stukało w okolicy maglownicy, okazało się że poluzowała się śruba mocująca krzyżak z przekładnią. Ale stuki było słychać przy kiręceniu kierownicą przy zmianie kierunku obrotu, diagnosta mi powiedział "Panie TTTM do wymiany krzyżak" :facepalm:

Napisano

Moja foka miala lekki luz na maglu ale nie stukala, tez poszukiwalem stuku i okazalo sie, ze amor mial lekki wyciek, na diagnostyce pokazywwl 76% a stukal, po wymianie minelo. Tez sprawdzalem sworznie, laczniki, gumy stabilizatora i poduszki amorow, nawet zregenerowalem magla bo wszedzie slyszalem ze magiel i magiel. Okazlo sie cos zgola innego.

Napisano

Ja mialem dwa - oba tak stukaly. Poza tym mondeo mk 4, 3 fiesty 7 i wszystkie oprocz najnowszej fiesty stukały :P

Mialem 2 fiesty mk6 (przed i po fl) i w zadnej nie stukalo.
  • 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zagadka na 90% rozwiązana. Miałem dzisiaj w końcu trochę czasu więc zabrałem babie auto i pojechałem do SKP gdzie pamiętałem że był dociekliwy i upierdliwy diagnosta. No i opłaciło się. 

Nic mu nie sugerowałem, tylko powiedziałem że z przodu coś stuka. W 30 sekund na szarpakach znalazł i udowodnił przyczynę.

To górne mocowanie lewego przedniego amortyzatora, czyli tzw. poduszka i/lub łożysko kolumny McPhersona. 

Cała kolumna lata na boki, a podczas kręcenia kierownicą coś tam przeskakuje. Można to idealnie wyczuć po położeniu ręki na mocowaniu od strony komory silnika podczas gdy ktoś kręci kierownicą.

Napisano
  • Autor

Poducha wymieniona i nastała błoga cisza...  :ok: Wszystkie objawy ustąpiły plus zniknął jeden którego nie wiązałem z tą poduszką. Otóż przy delikatnym ruszaniu lub delikatnym hamowaniu pojawiały się czasem krótkie wibracje (na zmianę - czyli raz przy hamowaniu, a raz przy ruszaniu). To również zniknęło, co oznacza że kolumna się ruszała/przestawiała się przy zmianie kierunku obciążenia.

A najlepsze było to że mechanik mi pokazał stare części i twierdził że była dobra i bez sensu wymieniłem  ;l  

Napisano

jakim cudem ta kolumna mogła się przestawiać skoro jest na sztywno do karoserii mocowana i nie ma kontaktu z silnikiem czy skrzynią biegów? 8]

Wszystko pozostałe to faktycznie są objawy uwalonej poduchy silnika czy skrzyni biegów.

Napisano

Na sztywno?

Chyba nie tak bardzo, przecież od góry w poduszce mocowania kolumny zawsze jest jakaś guma :hmm:

Napisano
  • Autor

Na sztywno?

Chyba nie tak bardzo, przecież od góry w poduszce mocowania kolumny zawsze jest jakaś guma :hmm:

r1sender nie doczytał wątku. Myśli że chodzi o poduszkę silnika.

A chodzi właśnie o to metalowo-gumowe górne mocowanie amortyzatora zwane poduszką które w moim przypadku zostało prawdopodobnie źle założone i dokręcone podczas wymiany amortyzatorów przez poprzednią właścicielkę w Niemczech. Widać to ewidentnie na jednym z trzech gwintów na śrubach mocujących (zrobiłem sekcję zwłok ;) ). Poduszka pracowała pod kątem i się wykoślawiła i rozwarstwiła, i ta metalowa część sobie latała we wszystkie strony wewnątrz tej gumy. A z nią cała kolumna co pięknie było widać na szarpakach.