Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy program silnika a przeglądy

Featured Replies

Napisano

W przypadku posiadania modyfikacji programu silnika jak myślicie podczas każdego przeglądu trzeba informować aby nie robili aktualizacji ? 

Napisano

Jak auto na gwarancji to pewnie tak-tylko czy ASO nie będzie zobligowane wprowadzić firmowy/normalny program :hmm:

Napisano

Jak auto na gwarancji to pewnie tak-tylko czy ASO nie będzie zobligowane wprowadzić firmowy/normalny program :hmm:

Ruszyć nie muszą ruszać, ale chętnie anulują gwarancję... 

Napisano

To zalezy w kile ciezko dojsc, ze jest inny program bo rzadko sie podlaczaja do zlacza w silniku. A przez to w kabinie g widac. Chyba, ze program bedzie na lambde wplywal albo na wtryski wtedy zobacza. 

Jak normalne ASO i znasz ich to mozna sie dogadac jak nie to zabiora gwarancje.

Tak BTW ja bym zabral gwarancje i dowalil kare za zatruwanie srodowiska.

Napisano

Tak BTW ja bym zabral gwarancje i dowalil kare za zatruwanie srodowiska.

Program nie musi truć bardziej.

Napisano

Program nie musi truć bardziej.

Większa moc=większa emisja ale jeśli znasz rozwiązanie tego problemu to pisz programy dla VW, bo oni jak widać mają z tym niemały kłopot :hehe:

Napisano

Większa moc=większa emisja ale jeśli znasz rozwiązanie tego problemu to pisz programy dla VW, bo oni jak widać mają z tym niemały kłopot :hehe:

Jak więcej dodasz gazu to też masz większą emisję. Sednem problemu jest tylko to czy się mieści w normatywnych granicach czy nie. Jeśli się mieści to nie ma problemu.

Napisano

Jak widać przy okazji afery VW problem jednak jest, jak go wyjaśnisz :hmm:

I mowa tu zapewne o nowym aucie, gdzie mamy EURO 6 a nie EURO 2 :phi:

Napisano
  • Autor

Jak więcej dodasz gazu to też masz większą emisję. Sednem problemu jest tylko to czy się mieści w normatywnych granicach czy nie. Jeśli się mieści to nie ma problemu.

Toyota daje możliwość podniesienia mocy, tak samo jak Kia. W obydwu przypadkach gwarantem staje się salon, więc lipa.

Moje pytanie dotyczy Mazdy, został mi ostatni przegląd gwarancyjny i myślałem, czy czasem sobie trochę mocy nie dodać. Tylko  kwestia jak potem tego programu " pilnować "

Napisano

Wez mnie nie rozsmieszaj.

Napisano

Toyota daje możliwość podniesienia mocy, tak samo jak Kia. W obydwu przypadkach gwarantem staje się salon, więc lipa.

Moje pytanie dotyczy Mazdy, został mi ostatni przegląd gwarancyjny i myślałem, czy czasem sobie trochę mocy nie dodać. Tylko  kwestia jak potem tego programu " pilnować "

Jak w ASO ludzie ogarnięcie to wystarczy powiedzieć żeby nie ruszali oprogramowania. Wpiszą do zlecenia i już.

Napisano

Ale co? Jak auto przejdzie test na analizatorze spalin to sobie można tam zaprogramować cokolwiek - jest legalne.

Napisano

znasz takie przypadki gdzie mocniejsza odmiana motoru mniej pali bo lepiej sobie radzi z autem ? :)

Napisano

Uwielbiam takie gdybania... Większa emisja czego?

Jak widać przy okazji afery VW problem jednak jest, jak go wyjaśnisz :hmm:

I mowa tu zapewne o nowym aucie, gdzie mamy EURO 6 a nie EURO 2 :phi:

Ze zrozumienia istoty problemu piąteczka... rotfl

Napisano

Uwielbiam takie gdybania... Większa emisja czego?

Ze zrozumienia istoty problemu piąteczka... rotfl

Zasadniczo większa emisja CO2 ale jeśli ma przy tym mniej palić i ma mieć większą moc to trzeba zmniejszyć ilość spalin powtórnie wykorzystywanych (recyrkulacja) i wtedy mamy już większą emisje tlenków azotu...

Teraz Ty rozwikłaj problem na szósteczkę ;l

Napisano

Zasadniczo większa emisja CO2 ale jeśli ma przy tym mniej palić i ma mieć większą moc to trzeba zmniejszyć ilość spalin powtórnie wykorzystywanych (recyrkulacja) i wtedy mamy już większą emisje tlenków azotu...

Ale głupoty pierdzielisz...

a) emisja dwutlentu węgla jest ściśle powiązana z ilością spalonego paliwa, a to powiązane z ilością wykonanej przez silnik pracy. Przy identycznym przyśpieszaniu silnik musi wykonać tyle samo pracy, a zatem spalić tyle samo paliwa, ergo wyemitować tyle samo CO2. Styl jazdy nieco się zmienia przy mocniejszym silniku - użytkownik ma tendencję do szybszego przyśpieszania, co samo z siebie nie musi powodować większego spalania. Ale generuje to wyższą prędkość średnią - a ta poprzez zwiększone opory powietrza i toczenia wpływa na zwiększone spalanie.

b) recylkulacja spalin ma na celu nie obniżenie spalania, a obniżenie temperatury spalania i uzyskanie dzięki temu redukcji emisji tlenków azotu. Recylkulacja powoduje OBNIŻENIE efektywności i wzrost spalania w granicach 3-5%.

Problememy z chipowaniem jest to, że tuner zwraca uwagę tak naprawdę tylko na jeden parametr - przebieg momentu. Emisje NOx, SOx, CO i innych świństw są ignorowane. I to jest problem - tuner fleja, a nie samo chipowanie.

Napisano

Problem polega na tym, że normy nie zmuszają nikogo żeby emisja była "mniejsza" i nie zabraniają "większej" lecz określają je konkretną liczbą i dopóki auto się w niej mieści wszystko gra. 

Napisano

Ale co? Jak auto przejdzie test na analizatorze spalin to sobie można tam zaprogramować cokolwiek - jest legalne.

Czyli sztab inzynierow w fabryce jest gorszy niz Heniek w UK co program zrobil i na caly swiat wysyla zeby lokalni tunerzy w pl sobie wgrali. Ja nie neguje niech ludzie robia ale powinno byc jak AU jak komp wykryje modyfikacje to powiadamia urzad i kara leci.

Napisano

Czyli sztab inzynierow w fabryce jest gorszy niz Heniek w UK co program zrobil i na caly swiat wysyla zeby lokalni tunerzy w pl sobie wgrali. Ja nie neguje niech ludzie robia ale powinno byc jak AU jak komp wykryje modyfikacje to powiadamia urzad i kara leci.

Sztab inżynierów nie jest gorszy, tylko bierze pod uwagę coś, czego Heniek nie musi - np. żeby się skrzynia nie rozsypała albo żeby silnik nie padł po 50kkm takiej jazdy, lub żeby auto paliło mniej niż konkurencja.

Sam problem ze środowiskiem jest banalnie łatwy do oceny - wystarczy auto podłączyć do analizatora na pierwszej lepszej SKP. Jeśli przejdzie badanie - wszystko gra. Program nie musi dramatycznie pogarszać parametrów. Przecież są programy i programy.

BTW, niektórzy producenci/dilerzy oferują programy przy zakupie nowych aut - i co Ty na to?

Napisano

Problem polega na tym, że normy nie zmuszają nikogo żeby emisja była "mniejsza" i nie zabraniają "większej" lecz określają je konkretną liczbą i dopóki auto się w niej mieści wszystko gra.

Emisja CO2 nie jest sztywno ograniczona dla pojedynczego pojazdu.

Niskie CO2 jest promowane przez progresywne podatki, np. rocznie <100g/km - 0zł, 100-150 - 500zł, 150-200 - 1500zł, >200 - 5000zł.

W Polsce nie ma takich wynalazków, ale są jeszcze podatki rejestracyjne (BPM, VRT itd), których wysokość też jest powiązana m.in. z emisją CO2.

CO2 jest też ograniczone na sztywno, ale jako średnia wartość dla konkretnych producentów (przykładowo Audi ma robić pojazdy które sumarycznie wyemitują średnio 125g CO2/km - te bardziej oszczędne pracują na RS8 itd.).

Napisano

Złodzieja nie złapali, to ukradł legalnie?

Sztab inżynierów nie jest gorszy, tylko bierze pod uwagę coś, czego Heniek nie musi - np. żeby się skrzynia nie rozsypała albo żeby silnik nie padł po 50kkm takiej jazdy, lub żeby auto paliło mniej niż konkurencja.

Sam problem ze środowiskiem jest banalnie łatwy do oceny - wystarczy auto podłączyć do analizatora na pierwszej lepszej SKP. Jeśli przejdzie badanie - wszystko gra. Program nie musi dramatycznie pogarszać parametrów. Przecież są programy i programy.

BTW, niektórzy producenci/dilerzy oferują programy przy zakupie nowych aut - i co Ty na to?

Zmierzenie NOx nie jest takie proste, szczególnie że ich większość emitowana jest pod obciążeniem. Musiałbyś mieć na każdej SKP hamownie. A to jest z finansowego puntu niewykonalne...

Napisano

Złodzieja nie złapali, to ukradł legalnie?

Chodzi o to że modyfikacje są ok dopóki nie wykraczają poza granice wyznaczone przez normy.

Zmierzenie NOx nie jest takie proste, szczególnie że ich większość emitowana jest pod obciążeniem. Musiałbyś mieć na każdej SKP hamownie. A to jest z finansowego puntu niewykonalne...

Ale tuner (zwykle mający hamownię) może mieć analizator spalin.

Napisano

Chodzi o to że modyfikacje są ok dopóki nie wykraczają poza granice wyznaczone przez normy.

Ale tuner (zwykle mający hamownię) może mieć analizator spalin.

Oczywiście, że tak. Program też nie jest zły z założenia i nie musi przecież truć...

Ale zwykle nie jest, bo nikt się emisjami nie przejmuje, a wręcz przeciwnie - ten sam tuner wycinana DPF czy EGR.

Napisano

Problememy z chipowaniem jest to, że tuner zwraca uwagę tak naprawdę tylko na jeden parametr - przebieg momentu. Emisje NOx, SOx, CO i innych świństw są ignorowane. I to jest problem - tuner fleja, a nie samo chipowanie.

Jak rozumiem potrafisz lub znasz kogoś kto potrafi napisać taki program, który zwiększy moc, obniży spalanie a przy tym nie spowoduje wzrostu emisji w spalinach powyżej fabryki  :hmm:

Bo to co napisałeś wcześniej jest oczywiste, pytanie czy da się zrobić program, który zwiększy moc, nie podwyższy emisji i przy tym się silnik nie rozleci?

Moim zdaniem nie i o to mi chodziło :)

Napisano

Oczywiście, że tak. Program też nie jest zły z założenia i nie musi przecież truć...

Ale zwykle nie jest, bo nikt się emisjami nie przejmuje, a wręcz przeciwnie - ten sam tuner wycinana DPF czy EGR.

I za to powinni zabierać dowody. Tyle że ja tu dyskuję z wujkiem, który głosi radykalny pogląd, że każda modyfikacja powinna się kończyć karami.

Otóż nie każda - tylko te, które faktycznie psują.

VW oferował program do 1.9TDI fabrycznie. W moim Outlanderze też można było fabrycznie kupić boxa niby dającego +30KM (co było ściemą ale my tu nie o tym).

Legalnie i na gwarancji.

Napisano

Jak rozumiem potrafisz lub znasz kogoś kto potrafi napisać taki program, który zwiększy moc, obniży spalanie a przy tym nie spowoduje wzrostu emisji w spalinach powyżej fabryki  :hmm:

Bo to co napisałeś wcześniej jest oczywiste, pytanie czy da się zrobić program, który zwiększy moc, nie podwyższy emisji i przy tym się silnik nie rozleci?

Moim zdaniem nie i o to mi chodziło :)

Spowoduje emisję powyżej stanu wyjściowego. Ale dalej ta emisja może mieścić się w normie, która jest dla wszystkich aut. Skoro Corsa CDTI oraz Touareg V8 TDI spełniają Euro IV to czy musi to znaczyć że emitują tyle samo? 

Napisano

I za to powinni zabierać dowody. Tyle że ja tu dyskuję z wujkiem, który głosi radykalny pogląd, że każda modyfikacja powinna się kończyć karami.

Otóż nie każda - tylko te, które faktycznie psują.

Czyli w praktyce każda.

Koszt wprowadzenia sprawdzania wszystkich modyfikacji jest ogromny - więc łatwiej i taniej zabronić ich całkowicie. Ewentualnie zgody wydawać jednostkowe w celach badawczych itp.

Napisano

Spowoduje emisję powyżej stanu wyjściowego. Ale dalej ta emisja może mieścić się w normie, która jest dla wszystkich aut. Skoro Corsa CDTI oraz Touareg V8 TDI spełniają Euro IV to czy musi to znaczyć że emitują tyle samo?

Touareg pewnie nawet EuroIV nie trzyma :D

Napisano

W przypadku posiadania modyfikacji programu silnika jak myślicie podczas każdego przeglądu trzeba informować aby nie robili aktualizacji ? 

jak masz fabryczną (tak jak ja zrobiłem w Volvo POLESTAR) to nie ruszą

przy innych mogą anulować gwarancję