Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odpala, przekaznik cyka, aku pol roczny

Featured Replies

Napisano

U ojca w corsie w 1.3 mjet po dluzszej przejazdzce auto nie chce odpalic. Na razie stalo sie to jeden raz. Po przekreceniu kluczyka Na zaplon slychac pompe paliwa a przy probie odpalenia sluchac cykajacy przekaznik. Brak reakcji ze strony rozrusznika. Po Kilku cykaniach wezmie i odpali bez problemu. Po zgaszeniu znowu to samo. Aku jest pol roczny exide. Co zrobic, co sprawdzic.

Napisano

Sprawdz przewod masowy od klemy na aku do karoserii pod silnikeim. W firmie w 3 szt fiorino z tym silnikiem kabel masowy przrgnil. Tez byly objawy jak u Ciebie.

Napisano

U ojca w corsie w 1.3 mjet po dluzszej przejazdzce auto nie chce odpalic. Na razie stalo sie to jeden raz. Po przekreceniu kluczyka Na zaplon slychac pompe paliwa a przy probie odpalenia sluchac cykajacy przekaznik. Brak reakcji ze strony rozrusznika. Po Kilku cykaniach wezmie i odpali bez problemu. Po zgaszeniu znowu to samo. Aku jest pol roczny exide. Co zrobic, co sprawdzic.

klemy dokręcone? U mnie tak było i okazała się luźna klema minusowa

Napisano
  • Autor

A no więc tak

1) Akumulator sprawny to nie to

2) Klemy były dokręcone

3) Przewody są w całości, nie popekane, nie zaśniedziałe.

4) Wszystkie kable poruszałem, rozrusznik lekko opukałem

Na razie odpala za każdym razem. Ale raczej będzie to rozrusznik.

Napisano

A no więc tak

1) Akumulator sprawny to nie to

2) Klemy były dokręcone

3) Przewody są w całości, nie popekane, nie zaśniedziałe.

4) Wszystkie kable poruszałem, rozrusznik lekko opukałem

Na razie odpala za każdym razem. Ale raczej będzie to rozrusznik.

Jak miałem podobnie, to w końcu zupełnym przypadkiem okazało się, że pękło zarobienie przewodu do rozrusznika. Stwierdzone przypadkiem, gdy mechanik był w innej sprawie w kanale, i drugi próbował odpalić a nie mógł - dyskoteka na końcu kabla przy rozruszniku. Inna sprawa, że w ciągu pół roku padł rozrusznik. Ale w międzyczasie odpalał za każdym razem po naprawieniu końcówki.

Napisano

@@Kaizen tylko pęknięcie zarobienia przewodu przy rozruszniku to zdarza się pewnie 100 albo i 1000 razy rzadziej niż samo uszkodzenie rozrusznika :)

Napisano

Wczoraj odebrałem samochód z naprawy po takich samych objawach. U mnie stanął na amen (było tylko cykanie) i do serwisu jechałem na lawecie :hehe: Naprawa dotyczyła włącznika elektromagnetycznego urwał się przewód i gniazdo sie wypaliło. Po naprawie odpala od strzała a wcześniej odpalał na nowym aku jakby nie miał mocy.

Napisano

Rozrusznik do regeneracji.

Napisano

Rozrusznik do regeneracji.

Nie ma co rzucać tak pewnej diagnozy.

Bo możesz mieć rację, ale przyczyn może być więcej a rozrusznik całkiem sprawny.

Do sprawdzenia punkty jakie wymienił @@Kaizen, plus połączenie masowe silnika z budą.

Napisano
  • Autor

Nie ma co rzucać tak pewnej diagnozy.

Bo możesz mieć rację, ale przyczyn może być więcej a rozrusznik całkiem sprawny.

Do sprawdzenia punkty jakie wymienił @@Kaizen, plus połączenie masowe silnika z budą.

Auto już stoi u mechanika. Mase sam sprawdziłem i pozostałe kabelki. Wszystko było raczej ok ale oceni to jeszcze mechanik.

Tak a propo to mechanik mi mówił nie wie czy to zbieg okolicznosci ale w tym tygodniu to juz jego 3 rozrusznik.

Wszystkie objawy takie same - po nagrzaniu słychać cykanie I brak krecenia.