Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi po przeglądzie w ASO

Featured Replies

Napisano

Nawiązuję do wątku: "moje Audi A6 mam już rok".

Ponieważ minęło prawie 30kkm od pierwszego mojego przeglądu w ASO które zrobiłem niedługo po zakupie, napiszę co wyszło przy wczorajszym przeglądzie. Dodam że w styczniu auto przeszło bez zająknięcia diagnosty przegląd techniczny w punkcie w którym byłem po raz pierwszy w życiu. Stwierdzono

- łączniki stabilizatora przód - obie strony do wymiany - pokazano mi że guma tam, tu i ówdzie odłazi - pasuje wymienić

- tarcze i klocki przód - do wymiany: tu nie mam jakichkolwiek wątpliwości gdyż od jakiegoś czasu czuję wibracje na pedale hamulca przy hamowaniu więc tu jak najbardziej wymiana się należy, dodatkowo tarcze są poniżej normy "grubości".

- jakiś wyciek oleju na łączeniu silnika i skrzyni. Jak usłyszałem że trzeba wyciągać skrzynie to mi cenka opadła. Pewnie jakby to zdemontować to coś w dwumasie do roboty się znajdzie. (tak sobie teoretyzuję)

- dwie tuleje gumowe niedaleko tych łączników stabilizatora, ale to już pikuś

Polećcie mi jakieś dobre tarcze i klocki. Mają nie piszczeć i być dobre. ATE? TRW?

Czy te łączniki i tuleje to Lemforder czy jest coś lepszego?

Napisano

Nawiązuję do wątku: "moje Audi A6 mam już rok".

Ponieważ minęło prawie 30kkm od pierwszego mojego przeglądu w ASO które zrobiłem niedługo po zakupie, napiszę co wyszło przy wczorajszym przeglądzie. Dodam że w styczniu auto przeszło bez zająknięcia diagnosty przegląd techniczny w punkcie w którym byłem po raz pierwszy w życiu. Stwierdzono

- łączniki stabilizatora przód - obie strony do wymiany - pokazano mi że guma tam, tu i ówdzie odłazi - pasuje wymienić

- tarcze i klocki przód - do wymiany: tu nie mam jakichkolwiek wątpliwości gdyż od jakiegoś czasu czuję wibracje na pedale hamulca przy hamowaniu więc tu jak najbardziej wymiana się należy, dodatkowo tarcze są poniżej normy "grubości".

- jakiś wyciek oleju na łączeniu silnika i skrzyni. Jak usłyszałem że trzeba wyciągać skrzynie to mi cenka opadła. Pewnie jakby to zdemontować to coś w dwumasie do roboty się znajdzie. (tak sobie teoretyzuję)

- dwie tuleje gumowe niedaleko tych łączników stabilizatora, ale to już pikuś

Polećcie mi jakieś dobre tarcze i klocki. Mają nie piszczeć i być dobre. ATE? TRW?

Wycenili te naprawy? Na ile?

Napisano

To jak u nie w kila zawsze cos. A jaki masz przebieg? 

Napisano

TRW i Lemforder. Ale czemu zamierzasz robić to w ASO? Nie obawiasz sie ze coś popsują? 

Napisano

TRW i Lemforder. Ale czemu zamierzasz robić to w ASO? Nie obawiasz sie ze coś popsują? 

Ostatnio troche się zawiodłem na tulejach marki Lemforder. Wymieniałem w sankach od Audi, na których leży silnik i trzyma się zawieszenie. Jaki było zdziwienie gdy dało się wcisnąć reką w otwory w belce. Okazało się, że mają o ponad 1mm mniejszą średnicę od starych, wybitych z sanek. Kupione innej firmy pasowały idealnie.

Napisano

Ostatnio troche się zawiodłem na tulejach marki Lemforder. Wymieniałem w sankach od Audi, na których leży silnik i trzyma się zawieszenie. Jaki było zdziwienie gdy dało się wcisnąć reką w otwory w belce. Okazało się, że mają o ponad 1mm mniejszą średnicę od starych, wybitych z sanek. Kupione innej firmy pasowały idealnie.

A ja z kolei jestem zadowolony z lacznikow Lemfordera do Fiata. Fabryczne przejechaly 40tkm, Moogi 20 tkm :no:, kupilem Lemfordera i jezdza juz 50tkm, a liczylem, ze wytrzymaja max tyle co fabryczne :bzik:
Napisano

Ten nowy ceed jest chyba już lepszym autem?

Nie wiem jak jest taki jak moj nowy hyundai to raczej nie.

Napisano

A ja z kolei jestem zadowolony z lacznikow Lemfordera do Fiata. Fabryczne przejechaly 40tkm, Moogi 20 tkm :no:, kupilem Lemfordera i jezdza juz 50tkm, a liczylem, ze wytrzymaja max tyle co fabryczne :bzik:

Ja generalnie też nie narzekam na Lemfordera, z innymi tulejami od niego nie miałem problemów. Może po prostu trafiła się jakaś dziwna partia. A co do Fiata to mi fabryczne wytrzymały 120kkm, a drogi w swoich okolicach mam dziurawe i do tego opony w rozmiarze 205/45 R17. Ale znam też takie przypadki jak Twoje, że niektórym padały po 40-50kkm  ;)

Napisano
  • Autor

Wycenili te naprawy? Na ile?

Wycenił ale mówił bardzo szybko i nie zapamiętałem. Mają mi wysłać wycenę na maila. Tarcza ATE w hurtowni ok 240 zeta szt. Klocki 250 kpl. Łącznik Lemförder na allegro ok 100 a tuleja 15.

wysłane z kontenera na śmieci

Napisano
  • Autor

To jak u nie w kila zawsze cos. A jaki masz przebieg?

221kkm. Chyba przy takim przebiegu może coś wyjść?

Napisano

Wycenił ale mówił bardzo szybko i nie zapamiętałem. Mają mi wysłać wycenę na maila. Tarcza ATE w hurtowni ok 240 zeta szt. Klocki 250 kpl. Łącznik Lemförder na allegro ok 100 a tuleja 15.

Ciekawi mnie ile sobie liczą razem z robocizną.  :ok:

Napisano
  • Autor

Nie jest powiedziane że tam zrobię, ale dowiedziałem się co jest do roboty. Zanim się to rozleci to zdążę się zorientować w cenach i sobie gdzieś zamówić.

Przegląd w ASO to lista czynności które wykonują a nie tylko olej i filtry. Niech szukają choćby na siłę, będę wcześniej wiedział że coś jest do roboty.

A co sądzisz o hamulcach Brembo???

Napisano
  • Autor

Ciekawi mnie ile sobie liczą razem z robocizną. :ok:

Klocki  przód  : 609 PLN br. komplet do przodu,

Tarcze przód:  449 PLN br. / szt.

Łącznik stabilizatora:  223 PLN br. /szt.  

Wkładka gumowa stabilizatora : 29 PLN 

Robota za wszystko 700zeta.

Podsumowując: nie dam tyle. Szukam w A, na ebay.de i wymienimy ''u mnie'' na warsztacie. Oczywiście mogą pojawić inne opcje.

Napisano

Klocki przód : 609 PLN br. komplet do przodu,

Tarcze przód: 449 PLN br. / szt.

Łącznik stabilizatora: 223 PLN br. /szt.

Wkładka gumowa stabilizatora : 29 PLN

Robota za wszystko 700zeta.

Podsumowując: nie dam tyle. Szukam w A, na ebay.de i wymienimy ''u mnie'' na warsztacie. Oczywiście mogą pojawić inne opcje.

Tarcze i klocki cena z sufitu, reszta jak na ASO to w normie (czytaj: 3x za drogo).

;)

Napisano

Tarcze i klocki cena z sufitu, reszta jak na ASO to w normie (czytaj: 3x za drogo).

;)

W Mercedesie podobnie. Cena tarcz i klocków z kosmosu .
Napisano

W Outlanderze mi biły ale nawet w ASO nie pytałem. Przecież wsadziliby takie same jak fabryczne a to przecież one zaczęły bić.

Kupiłem zestaw Brembo i jest spokój.

Edit: Chociaż początkowo próbowały popiskiwać. Ale widać się dotarło bo jest cisza.

Napisano

W Outlanderze mi biły ale nawet w ASO nie pytałem. Przecież wsadziliby takie same jak fabryczne a to przecież one zaczęły bić.

Kupiłem zestaw Brembo i jest spokój.

Edit: Chociaż początkowo próbowały popiskiwać. Ale widać się dotarło bo jest cisza.

Ja mam odienne zdanie. Fabryczne wytrzymywaly dluzej ale i cena z kosmosu. Zamienniki gorsze choc sam chcialem jak najtansze.

Napisano

Ja mam odienne zdanie. Fabryczne wytrzymywaly dluzej ale i cena z kosmosu. Zamienniki gorsze choc sam chcialem jak najtansze.

Ja te Brembo wypróbowałem gdy biły mi w Epice. Najpierw wymieniłem na oryginały, które też zaczęły bić po jakimś czasie. Wtedy spróbowałem Brembo i był spokój. W Outlanderze więc od razu zamówiłem Brembo.  :ok:

Cenowo jest ok: 600-700zł za komplet tarcz i klocków na przód.

Napisano
  • Autor

;)

Materiały zakupione w hurtowni:

tarcze ATE 245zł/szt

klocki ATE 240zł/kpl

tuleje Lemforder 15zł/szt

łączniki stabilizatora Lemforder 84zł/szt

robocizna nie w ASO 270zł za całość

Suma 1200zł vs. wycena ASO 2700zł za to samo.

Napisano

Brawo Ty. Szkoda do ASO wogole zagladac.

Napisano

Materiały zakupione w hurtowni:

tarcze ATE 245zł/szt

klocki ATE 240zł/kpl

tuleje Lemforder 15zł/szt

łączniki stabilizatora Lemforder 84zł/szt

robocizna nie w ASO 270zł za całość

Suma 1200zł vs. wycena ASO 2700zł za to samo.

Czyli cena ASO to 250% rynkowej, nie 300. Niewiele się pomyliłem.

:)

Napisano

nawet w Oplu. Za komplet tarcz i klocków na przód z wymianą zapłaciłem ponad 2 koła.