Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupuj z AK: Laguna 2 FL czy Citroen C5 2 FL

Featured Replies

Napisano

Było już coś podobnego, ale nie rozwiało moich wątpliwości. Poza tym mam konkretne cechy do porównania. Rozważam wersje kombi z silnikiem diesla. 

Laguna (2005-2007):

- silniki 2.0 DCI (łańcuch, trwałość, moc)

- keyless (bajer?)

- wygląd węwnętrzny i zewnętrzny

- więcej dostępnych młodych egzemplarzy

Przewaga Cytryny (2005-2008)

- lepiej wykonane wnętrze (nie trzeszczy, często welury)

- świetne wyposażenie z hydro i skrętnymi bixenonami włącznie

- większa

W przypadku cytryny biorę pod uwagę 2.0HDI i tutaj problemem będzie przeciętna dynamika. Z drugiej strony można zapodać chipa i jakoś by to jeździło. Jednak najbardziej razi mnie w C5 wygląd - taki jakiś dziwny- kobiecy przód, brzydki tył, małe kółka i ogólnie taka pokraka. Renówka wypada tutaj o wiele lepiej, jednak brakuje jej bardzo wiele do wyposażenia i praktyczności citroena. No i tak jak pisałem - renówki w danym przedziale cenowym można znaleźć młodsze.

Macie może coś do dorzucenia, co mogło by przechylić szalę w którąś ze stron? 

Napisano

Ekhm...byle nie Laguna II... Miałem, wprawdzie benzyna przed liftem, ale średnio wiarygodny jest dla mnie producent potrafiący wypuścić takie coś.

Napisano

Co do wyglądu to powiem Ci tak... Kolega z pracy ma c5 mk1 lifback. Jak go zobaczyłem 3 lata temu to stwierdziłem ze brzydal jakich malo i nigdy nie kupie czegos takiego. Po dwóch latach sam zakupilem c5 kombi. Do wyglądu da sie przyzwyczaić a nawet można sobie wmówić ze jest nietuzinkowy. Cala reszta przewazyla nad wygladem

Napisano

Moi rodzice mają od 7 lat Lagunę 2 FL z 2005 roku (1.9 dCi). Auto może się podobać, fajnie się nią jeździ. Kiedyś narzekałem na skrzynię biegów ale to tylko moje osobiste wrażenia ;) Absolutnie zero rdzy, zawieszenie trwałe, niestety środek skrzypi (podczas jazdy jest cicho), deski lubią się przy szybie odkształcać i odklejać, nietrwałe plastikowe elementy podnośników szyb elektrycznych (wszystko da się samemu naprawić). Pseudo chromy i gumowane plastiki obłażą.

Oprócz tych wizualnych minusów to najmniej awaryjne auto jakie kiedykolwiek mieli ;]

Cytryna wygląda na lepiej spasowaną w środku i przytulniejszą, no i ma hydro  :ok:

Napisano

W przypadku 10-letniego diesla to bralbym to, ktore bedzie miec udokumentowana historie i lepszy stan techniczny ;]

Napisano

Mam LIIFL i przed zakupem jej oglądałem wiele różnych aut i miałem podobny wybór jak Ty. Wybrałem Lagunę bo się trafiła z pewnego źródła z bardzo niewielkim przebiegiem i lpg. Oglądałem kilka C52 FL ale one były droższe niż Laguna.

Kup tego który się badziej podoba ale najpierw poszukaj zadbanego egzemplarza bo to klucz do sukcesu a tutaj o to ciężko.

Napisano

Jeżeli cena miałaby być wyznacznikiem to Laguna będzie tańsza od wszystkiego w tym segmencie i pewnie dużej części aut z segmentu niżej. Wszystko będzie droższe od Laguny i nie bez powodu.

Napisano

Laguna 2 szczególnie po lifcie jest ładniejsza od C5 MKI czy C5 MKII.

Ja kupiłem C5 MKI ze świadomością, że jest brzydki - jeśli to jest dla Ciebie problem, to nie kupuj, bo będziesz potem niezadowolony - serio piszę.

Dla mnie to nie problem, przyzwyczaiłem się ;) Jak się pod odpowiednim kątem spojrzy to nawet ujdzie :D

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na szczęście nie musiałem w końcu dokonywać wyboru pomiędzy tymi modelami, bo udało się kupić coś innego  :phi: Może i dobrze, bo mimo Waszej pomocy nadal ciężko byłoby zdecydować.