Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wewnętrzna benzyny w baku a woda

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam pełen zbiornik wody, czy mogę wypompować wodę przez pompę od benzyny? Nie chce być min 200zł w tył, a coś mi się zdaje że nie można? pozdrawiam

Napisano

Paliwo zazwyczaj przepływa przez silnik i szczotki, więc przy wodzie masz zwarcie.

Masz ten zbiornik zakopany, że nie spłynie grawitacyjnie? To najtaniej wyjdzie pompka na wiertarkę/wkrętarkę zapewne.

Napisano

Pompa od benzyny zatrze się pompując wodę.

Napisano
  • Autor

Paliwo zazwyczaj przepływa przez silnik i szczotki, więc przy wodzie masz zwarcie.

Masz ten zbiornik zakopany, że nie spłynie grawitacyjnie? To najtaniej wyjdzie pompka na wiertarkę/wkrętarkę zapewne.

no właśnie tak mi się coś wydawało, jedyne wyjście to wypompowanie. Zbiornik jest zintegrowany z wlewem w dodatku :no: Chyba zakupię tą pompkę na wkrętarkę :ok:

Napisano

Bardzo ciekawa teoria. 8]

Napisano
  • Autor

Też tak słyszałem, poza tym sie dowiedziałem się przy okazji że benzyna nie przewodzi prądu :facepalm:  temat załatwiłem pompką na wiertarkę :ok:

Napisano

Rozbierałeś kiedyś  pompę paliwa?

A może chociaż wygooglałeś, jak wygląda jej budowa?

fuelpump-cutaway-293382-b4e85afc.jpg

Czy ktoś twierdzi, że benzyna przewodzi prąd? Myślałem, że podstawówka jest obowiązkowa w PL.

Czy źle zrozumiałem emoty?

Teoretycznie woda też nie przewodzi prądu. Tyle, że czysta woda w przyrodzie nie występuje a nieczysta przewodzi prąd.

Napisano

Tyle, że czysta woda w przyrodzie nie występuje

W kwestii formalnej - wystepuje - jako kropla deszczówki ;)

Napisano

Rozbierałeś kiedyś  pompę paliwa?

A może chociaż wygooglałeś, jak wygląda jej budowa?

fuelpump-cutaway-293382-b4e85afc.jpg

Czy ktoś twierdzi, że benzyna przewodzi prąd? Myślałem, że podstawówka jest obowiązkowa w PL.

Czy źle zrozumiałem emoty?

Teoretycznie woda też nie przewodzi prądu. Tyle, że czysta woda w przyrodzie nie występuje a nieczysta przewodzi prąd.

Oczywiście, że rozbierałem.

Zastanawiam się czy widzimy ten sam przekrój na prezentowanym przez Ciebie rysunku.

Napisano

Obejrzyj filmik i uwierz, że tak jest. Możesz zacząć od 3 minuty, a dokładnie gość pokazuje w 3:30.

Napisano

Obejrzyj filmik i uwierz, że tak jest. Możesz zacząć od 3 minuty, a dokładnie gość pokazuje w 3:30.

Ale mi nie chodzi o samą pompę tylko o teorię związaną z przepływem prądu. A co do pomp to są różne. Są też takie, gdzie część robocza odseparowana jest od części elektrycznej.

Napisano

Ale mi nie chodzi o samą pompę tylko o teorię związaną z przepływem prądu. A co do pomp to są różne. Są też takie, gdzie część robocza odseparowana jest od części elektrycznej.

To może wyjaśnij tę teorię a nie trzymaj w niepewności ludzi.sam chętnie się dowiem,co za głupoty w szkole wkładali mi do głowy.

Wysłane z mojego MotoG3

Napisano

Ale mi nie chodzi o samą pompę tylko o teorię związaną z przepływem prądu.

Ale że co - że benzyna nie przewodzi prądu? No jak widać - nie przewodzi, smaruje pompę i ją chłodzi.