Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sposób na płyty ażurowe

Featured Replies

Napisano

Mam pod domem takie nieszczęsne płyty ażurowe wypełnione żwirem. Niestety żwir się wypłukuje bo jest lekki spad a w jego miejsce wchodzi różnego rodzaju brud ziemia i piasek.

Znacie jakiś sposób na inne wypełnienie tego typu płyt ?

Może są jakieś wkładki betonowe w te oczka ?

plyty-azurowe-betonowe-1m.jpg

Napisano

Mam pod domem takie nieszczęsne płyty ażurowe wypełnione żwirem. Niestety żwir się wypłukuje bo jest lekki spad a w jego miejsce wchodzi różnego rodzaju brud ziemia i piasek.

Najlepiej wywalić żwir i posadzić trawę. Zatyczki są plastikowe ale do plastikowych płyt ażurowych.

Napisano
  • Autor

Najlepiej wywalić żwir i posadzić trawę. Zatyczki są plastikowe ale do plastikowych płyt ażurowych.

z trawą będzie problem bo jest spadek i przy większych opadach lub myciu podjazdu wszystko spływa po ażurach do kratki ściekowej. 

masz jakiś link do tych zatyczek ?

Napisano

z trawą będzie problem bo jest spadek i przy większych opadach lub myciu podjazdu wszystko spływa po ażurach do kratki ściekowej. 

Spadek to nie problem, kratkami ażurowymi umacnia się skarpy i sadzi trawę. Nie wiem tylko czy taka betonowa utrzyma trawę, bo jest dosć mało ażurowa.

Kołki /zatyczki są tego typu:

http://www.ogrodniczy-sklep.pl/kratki-trawnikowe-wzmocnienie-trawnikow-i-nawierzchni-drogowych/znaczniki-parkingowe-70x64x44mm_p_477.html

http://www.ogrodniczy-sklep.pl/kratki-trawnikowe-wzmocnienie-trawnikow-i-nawierzchni-drogowych/znaczniki-parkingowe-do-krat-trawnikowych-geosystem-dlugosc-25cm-srednica-kola-10cm-waga-0-12kg_p_1638.html

Napisano
  • Autor

to są kołki do eko kratki,

ja potrzebuje do betonowych płyt ażurowych

Napisano

to są kołki do eko kratki,

ja potrzebuje do betonowych płyt ażurowych

tak i napisałem.

Do betonowych jedyne co mi przychodzi do głowy to zasypać piaskiem z cementem lub poprostu zalać betonem / żywicą.

Nie będzie to niestety ładnie wyglądać.

Napisano

tak i napisałem.

Do betonowych jedyne co mi przychodzi do głowy to zasypać piaskiem z cementem lub poprostu zalać betonem / żywicą.

Nie będzie to niestety ładnie wyglądać.

To już chyba lepiej zdjąć te płyty i położyć normalną kostkę...

Napisano

To już chyba lepiej zdjąć te płyty i położyć normalną kostkę...

albo plastik + trawa ;)

Napisano

znajomy wsypal tam zwir z cementem i jest spokuj nic sie nie wyplukuje twarde jak skala

Napisano

Przecież na skarpach stosuje się takie płyty, sieje się w nich trawę i nic się nie wymywa, jak trawa się ukorzeni.

Napisano

Tylko trawa

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

A jaki jest wymiar tej "dziury" ?

ok 90x90

wymiana na kostkę odpada. 

Napisano

ok 90x90

wymiana na kostkę odpada. 

Pewnie jest to zasypane żwirem rzecznym płukanym (czyli takim, jaki się dodaje do zaprawy cementowej :phi: ) i to jest problem, bo taki rodzaj żwiru z racji swojego kształtu (krągłości i obłości :) ) nigdy się nie ubija i zawsze się będzie luzował/przemieszczał/migrował.

Rada? Wspomniana już trawa, zasypanie innym, drobnym wypełniaczem mineralnym (najlepiej ze spoiwem cementowym) lub - o ile otwory w płytach ażurowych są kwadratowe - użycie kostki brukowej...  :hmm: tylko że to dość drogo wyjdzie http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6172668930&reco_id=2e40f7cf-15f1-11e6-bb2b-027f8d968121&ars_rule_id=201#thumb/1

Napisano

trawa po czasie też się wypełni i będzie błoto, a w dodatku trza kosić  :phi:

wszystko zależy jak się używa, niestety np mycie auta zimą zabija trawę 

mam u siebie coś takiego, wypełnione trawą 

01.jpg

Napisano

trawa po czasie też się wypełni i będzie błoto, a w dodatku trza kosić  :phi:

wszystko zależy jak się używa, niestety np mycie auta zimą zabija trawę 

mam u siebie coś takiego, wypełnione trawą 

Jak to wygląda ?

Wkleisz fotkę z trawą ?

Napisano

Możesz spróbować takim ustrojstwem ale przy tym metrażu to się zgarbisz finansowo http://www.quick-mix.pl/GaLaKreativ,Spoiwo,do,kamienia,i,kruszyw,ozdobnych,349.html

Napisano

Możesz spróbować takim ustrojstwem ale przy tym metrażu to się zgarbisz finansowo http://www.quick-mix.pl/GaLaKreativ,Spoiwo,do,kamienia,i,kruszyw,ozdobnych,349.html

widziałem to w jakimś programie dla ogrodników robili z tego ścieżkę (kamyczki + środek) piekna sprawa wygladało naturalnie a nic się nie przemieszczało.