Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrodzenie

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Mam listwę przyspawaną i odradzam.

Listwa MUSI być przykręcana (tak aby dała się zdemontować). Jak ją przykręcisz, to pracuje na śrubach. Dzięki czemu jak słońce świeci z jednej strony, to listwa nie wygina się z bramą (lub cała brama, właśnie przez tą spawaną listwę pracuje), tylko pracuje własnie na śrubach.

Z dwoma firmami montującymi rozmawiałem i polecali spawać listwę, bo przykręcana "się odkręca".

A swoją drogą, to po cholerę mi automat na 800kg, jak moja brama pewnie będzie ważyć maks 200kg?

To model tego typu:

5470548a1882amini_ogrodzenie_posesji_w_s

z wypełnieniem z profili 20x20.

Napisano

Wracając jeszcze do tematu automatów bramowych, do bramy przesuwnej. W życiu nie kupię jakiegoś "markowego" sprzętu za 1500 czy 2000zł bo najnormalniej w świecie taki chińczyk za 1000zł działa super. 

Ktoś może napisać, że zależy mu koniecznie na sterowaniu z kodem zmiennym. OK to jest argument (choć chińczyka też można o to rozbudować, za raptem 100zł)

Piloty wtedy nie kosztują 12zł, a ok 60zł.

Warto kupić takie piloty: 

01c1d47e6fb6926dc286f96e5410d7d6.jpg

(zdjęcie przykładowe z google)

Może wyglądają archaicznie, ale zasięg mają nieporównywalnie większy niż klasyczne dzięki teleskopowej antenie.

Na większe odległości steruję tym:

GSM-Gate-Opener-200-users-RTU5024-GSM-Ga

Lub tym:

Broadlink-RM-PRO.jpg

I w przypadku tego ostatniego piloty ze stałym kodem mają tą przewagę, że można je zaprogramować w urządzeniu  ;)

Napisano
  • Autor

Cholera, coraz bardziej ta firma mnie irytuje. Odpowiedź na pytanie o wagę bramy i możliwość zamocowania listwy zębatej wg danych producenta napędu wybranego przeze mnie:

Witam Pana

Listwę stalową spawa się na jednym poziomie ale jeśli Panu nie odpowiada to proszę

zrezygnować z listwy stalowej i zamówić sobie nylonową z rdzeniem stalowym do przykręcenia później

Napisano

Z dwoma firmami montującymi rozmawiałem i polecali spawać listwę, bo przykręcana "się odkręca".

A swoją drogą, to po cholerę mi automat na 800kg, jak moja brama pewnie będzie ważyć maks 200kg?

To model tego typu:

5470548a1882amini_ogrodzenie_posesji_w_s

z wypełnieniem z profili 20x20.

Mam podobną.

Zrobisz jak uważasz. Ja bym przykręcił na śruby samo-kontrujące (najpier przyspawał mocowania, a do nich przykręcił listwę).  W życiu bym drugi raz, nie spawał. To MUSI pracować ! Jak przyspawasz, to będzie Ci brama pracowała. Mam prawie 4m otwór i jak jest upał to wygina się nawet 2cm (na  boki)

Edytowane przez rg15

Napisano

Cholera, coraz bardziej ta firma mnie irytuje. Odpowiedź na pytanie o wagę bramy i możliwość zamocowania listwy zębatej wg danych producenta napędu wybranego przeze mnie:

Nie chcę mądrować, bo zakładam takie rzeczy po godzinach. Jednak na moje musi być możliwość demontażu listwy zębatej, chociażby w przypadku jej wymiany. Niezależnie od tego czy jest metalowa, czy plastikowa.

Napisano

Moja też będzie miała pewnie poniżej 400kg, jednak te do 400kg mogą być za słabe w jakieś przymrozki, ośnieżenia itd. Niech to się otwiera jak należy, a nie jakby było zepsute. Różnica w cenie niewielka jak na oszczędzone nerwy.

@ Tego RTU5024 gdzie się montuje, przy napędzie gdzieś?Jak rozwiązane jest sterowanie, trzeba kabel sieciowy pociągnąć z sygnałem, czy po wifi?Potrzebuje toto jakiejś karty SIM?Przybliż działanie i montaż laikowi, no i koszt.

Napisano

Tutaj jest ładnie pokazane, jak to powinno być zrobione:

1424877200_1447580079.jpg

Napisano

@ Tego RTU5024 gdzie się montuje, przy napędzie gdzieś?Jak rozwiązane jest sterowanie, trzeba kabel sieciowy pociągnąć z sygnałem, czy po wifi?Potrzebuje toto jakiejś karty SIM?Przybliż działanie i montaż laikowi, no i koszt.

Koszt ok 120zł Ali.

Zasilanie 12-24V (masz z automatu bramowego zazwyczaj) Sterowanie podłączasz, tam gdzie masz wyjscie/wejscie w automacie bramowym na przycisk wł/wył bramy.

Do tego karta sim np virgin mobile doładowanie 5zł/rok. Wszystko trzeba oczywiście skonfigurować, dodać numery etc.

Napisano

Zasilanie 12-24V (masz z automatu bramowego zazwyczaj) Sterowanie podłączasz, tam gdzie masz wyjscie/wejscie w automacie bramowym na przycisk wł/wył bramy.
Do tego karta sim np virgin mobile doładowanie 5zł/rok. Wszystko trzeba oczywiście skonfigurować, dodać numery etc.

1.Konfiguracja z poziomu aplikacji jakiejś wbudowanej-tak?

2. Schowane to masz pod puszką od automatu?

3. Otwieranie jest po zadzwonieniu na dany nr z dodanego wcześniej do APki numeru, czy smsem?

4. Dasz jakiegoś lina do Alli?(może się rozdziewiczę z zakupami w końcu  ;]  )

5. Broadlink zatem do czego Ci?

Napisano

NIE za pomocą komend SMS

Można tam włożyć, ja akurat mam w domu

3. Otwieranie jest po zadzwonieniu na dany nr z dodanego wcześniej do APki numeru, czy smsem?

Telefon, dzwonimy na numer.  SMS też chyba działa, ale nie korzystam.

Poszukaj który sprzedawca akurat ma najtaniej  ;)

Do sterowania furtką (elektrozaczepem), sterowania oświetleniem i również bramą przez internet za pomocą aplikacji. Mogę ustawić sekwencję np: włącz światło, otwórz bramę, zgaś światło po 3minutach.

... albo zapal światło, otwórz furtkę, zgaś światło po 3 minutach.

Docelowo jeszcze zamierzam sterować roletami. Zamykają się o zmierzchu, otwierają o świcie.

Edytowane przez rg15

Napisano

NIE za pomocą komend SMS

Można tam włożyć, ja akurat mam w domu

Telefon, dzwonimy na numer.  SMS też chyba działa, ale nie korzystam.

Poszukaj który sprzedawca akurat ma najtaniej  ;)

Do sterowania furtką (elektrozaczepem), sterowania oświetleniem i również bramą przez internet za pomocą aplikacji. Mogę ustawić sekwencję np: włącz światło, otwórz bramę, zgaś światło po 3minutach.

... albo zapal światło, otwórz furtkę, zgaś światło po 3 minutach.

Docelowo jeszcze zamierzam sterować roletami. Zamykają się o zmierzchu, otwierają o świcie.

Dzięki. Ad. 2-skrętką zawróciłeś sobie do domu ze sterownika bramy połączenie?

Ad.5 Mając broadlinka zatem można zrezygnować z modułu gsm...w zasadzie teraz każdy ma smarta z netem.

Edytowane przez AkuQ

Napisano

Dzięki. Ad. 2-skrętką zawróciłeś sobie do domu ze sterownika bramy połączenie?

Mam wiązkę skrętki pociągniętej do automatu bramowego, po to aby ręcznie (przyciskiem) sterować bramę + jeszcze na "ekstra bajery w przyszłości".

Jakbyś kładł instalację to do automatu bramowego połóż zasilanie + oczywiście co najmniej jedną skrętkę żelową do ziemi.

Edytowane przez rg15

Napisano

Ad.5 Mając broadlinka zatem można zrezygnować z modułu gsm...w zasadzie teraz każdy ma smarta z netem.

Zgadza się, choć do końca nie widzę przyszłości w urządzeniu które sterowane jest przez jakąś chińska chmurę     ;)

Druga sprawa, że bez zbędnych komplikacji do gsm`a dodaję "okazjonalnych" użytkowników, którzy mogą podjechać i otworzyć bramę (koledzy, znajomi, pracownicy etc)

Edytowane przez rg15

Napisano

Jakbyś kładł instalację to do automatu bramowego połóż zasilanie + oczywiście co najmniej jedną skrętkę żelową do ziemi.

Mam położone zasilanie 230V+ właśnie żelowana skrętka, z tym, że skrętka pod furtkę doprowadzona. Zobaczę czy pod obudowę do napędu da się upchać taki open gate gsm, fajna sprawa.

Druga sprawa, że bez zbędnych komplikacji do gsm`a dodaję "okazjonalnych" użytkowników, którzy mogą podjechać i otworzyć bramę (koledzy, znajomi, pracownicy etc)

No tu spory plus. Czyli co, po skonfigurowaniu tylko dzwonisz na nr gsm i się otwiera?A zamknięcie?

Napisano

Mam położone zasilanie 230V+ właśnie żelowana skrętka, z tym, że skrętka pod furtkę doprowadzona. Zobaczę czy pod obudowę do napędu da się upchać taki open gate gsm, fajna sprawa.

No tu spory plus. Czyli co, po skonfigurowaniu tylko dzwonisz na nr gsm i się otwiera?A zamknięcie?

Mam auto zamykanie po 20s, ale można zadzwonić 2x to zamknie sie szybciej. Tylko, że u mnie automat z przycisku działa tak:

naciśniecie- brama otwiera się

naciśnięcie ponowne, brama zatrzymuje się. Naciśnięcie trzecie z kolei, brama zamyka się (Start-Stop-Zamknij) większość chyba tak działa.

Napisano
  • Autor

Od producenta otrzymałem informację, że licząc razem z jakimś śniegiem/lodem zimą brama może ważyć maks 300kg. To jaki napęd powinienem dobrać?

Napisano

Od producenta otrzymałem informację, że licząc razem z jakimś śniegiem/lodem zimą brama może ważyć maks 300kg. To jaki napęd powinienem dobrać?

No słabszych niż chyba 600kg to nie kupisz.  Tylko, żeby pokonać opory toczenia np w zimie, moc może się przydać, żebyś nie latał non stop z łopatą odgarniając śnieg.

Mam tą ks180 i 1000kg potrafi słupek "wolnostojący" od furtki "wygiąć" .

Napisano

Spytaj producenta napedu. Albo w manualu poszukaj.

Tapatalked

Napisano

No słabszych niż chyba 600kg to nie kupisz.  

Came BX74-do 400kg jest. W pierwszej chwili miałem go brać, ale tak właśnie sobie pomyślałem, że na kilka dni w roku może być za mało siły...

Napisano
  • Autor

Sprzęgło potrafi się ślizgać, ale sytuacja powtarza sie powiedzmy, raz, dwa razy w roku gdy zmienia się nagle temperatura. Trzeba wtedy "odkluczyć" automat i przejechać ręcznie od brzegu do brzegu.

Próbowałeś to kiedyś reklamować u producenta?
Napisano

Próbowałeś to kiedyś reklamować u producenta?

Po kilku latach od zakupu ?

Zdarza sie to sporadycznie. Nie widze sensu.

Napisano
  • Autor

Po kilku latach od zakupu ?

Zdarza sie to sporadycznie. Nie widze sensu.

Ja bym sprawdził - może do wymiany mała pierdoła, a problem by zniknął.

Spytałem w Twoim imieniu ;)

Fakt, nie śledzę na bieżąco komentarzy, mam jednak kontakt z klientami zgłaszającymi problemy i nikt czegoś takiego nie zgłaszał.

Z reszta coś takiego nie jest za bardzo możliwe z uwagi na budowę przekładni samego automatu. Nie ma fizycznie takiej możliwości, aby przekładnia się sama wysprzęgliła jeśli dźwignia jest zamknięta z uwagi na to, że sprzęgło jest dociskane mocną sprężyną i nawet gdyby wyskoczyło (co samo w sobie jest już bardzo mało prawdopodobne) po jednym obrocie zębatki ponownie by się zasprzęgliło.

Jedyne co przychodzi mi do głowy w takiej sytuacji, to to, że mógł być to automat dłużej nieużywany i pozostawiony w pozycji wysprzęglonej. Wtedy jeśli urządzenie ma swoje lata mogłoby się coś zaciąć i wykonanie kilku ruchów dźwignią rozwiązałoby problem.

Edytowane przez Olleo

Napisano

Wspomnial na pewno jakim drutem spawa, tylko nie wiem czy dobrze zapamietalem: miedziowo-krzemowym? Narzekal, ze taki drut jest kilka razy drozszy od zwyklego :hmm:

miedziowo fosforowym ??

chetnie mu tanio sprzedam :D

Napisano

Ja bym sprawdził - może do wymiany mała pierdoła, a problem by zniknął.

Spytałem w Twoim imieniu ;)

Nie wiem jak to działa, ale faktycznie otwarcie i zamkniecie blokady czasem wystarczało. Nie wnikam z racji sporadycznych problemow.

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak to działa, ale faktycznie otwarcie i zamkniecie blokady czasem wystarczało. Nie wnikam z racji sporadycznych problemow.

wiesz, jak żona by moja napotkała taki problem, to problem bym miał ja... Niezależnie, gdzie bym w tej chwili był ;)
Napisano

wiesz, jak żona by moja napotkała taki problem, to problem bym miał ja... Niezależnie, gdzie bym w tej chwili był ;)

Wiesz nigdy nie miałem sytuacji, ze brama sie nie otworzyła, tylko trzeba było poczekac chwilke dluzej. Druga sprawa, ze zona zostala przeszkolona jak ma brame otwierac w razie braku pradu. Oczywiscie nie obyło sie bez dyskusji po co !? Na co !? Jak to kobiety ! rotfl

Napisano
  • Autor

Ok, po castingu zawęziłem wybór firmy i modeli napędów do dwóch i proszę o rady:

- Beninca KBULL 5MS zestaw z listwą i montażem za 2150zł (Firma Auto-bram w Mirkowie)

- Faac 740 zestaw z listwą i montażem za 2250zł (Firma Eltrox.pl oddział we Wrocławiu)

Napisano

Ja kupiłem najtańszy zestaw somfy do 500kg na 230V, 3 lata gwarancji (silnik, 6 pilotów, antena, fotokomorki, lampa) , razem cos koło 1700. Montaż samemu, bo to proste...

listwa była już na bramie, zamontowana przez kolegę, który brame robił (nie polecał listew z tworzywa czy jak im tam)

Edytowane przez PaDo

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niestety. Kkkkkkkk ja to mam pecha do ekip. Wziąłem polecaną, długo istniejącą, z własną cynkownią i lakiernią, a ogrodzenia cynkowane ogniowo i lakierowane proszkowo... I co? I pstro! Zamontowali słupki, bramę i furtki, i pojechali robić przęsła do tego, co wyszło. Robią już dwa tygodnie (ok), a w tym czasie słupki, furtki i brama, które jeszcze nie mają zaślepek na profilach od góry, zaczęły już wewnątrz (i na górnych krawędziach, gdzie od pozycjonowania młotkiem przez deskę lakier poszedł) rdzewieć.

Czy warstwę lakieru i cynku da się zmierzyć suwmiarką?

Słupki: 60x60x2mm

Wypełnienie furtki i bramy 20x20x1.4-1.5

Rama furtki: 30x30x1.4-1.5

Rama bramy: 40x40x2

Słupki furtki z domofonem i bramy: 100x100x3

Nie za cienkie?

Napisano

A nie mówiłem  ;]  cóż miało być tanio  :oki:

Teraz popatrz 15m amelinium 6061 malowane proszkowo. 

post-149796-0-66227100-1476390687_thumb.jpg

post-149796-0-02099900-1476390714_thumb.jpg

Zgadnij ile za mb  ;]  Profile solidne 80x40x3 pochwyt, noga 60x60x4, wypełnienie 40x20x2,5.

Napisano
  • Autor

18tys. za 27mb licząc z furtkami i bramą to tanio?

Napisano

Jeśli roboty ziemne i betonowanie murków w cenie to nie podejmuję się wyceny. Jednego nie rozumiem, postawili słupki i poszli produkować przęsła ? Przecież to wszystko idzie wymierzyć do 1cm. I zaślepki plastikowe? Widzę amatorka. 

Napisano
  • Autor

Idzie wymierzyć, jak masz dziewiczy teren, a nie jak stare słupki musisz wyciąć, bo beton pod nimi job twaja mať i nie wiadomo gdzie się kończy, a połączenia mediów (prąd, woda, gaz) możesz znaleźć dopiero podczas wiercenia.

Ale o czym ta dyskusja? Ja się pytam, co może być przyczyną? Czy możliwe jest, że jest za cienka warstwa cynku i co z tym teraz zrobić? Żądać wymiany, czy wykopania i odstąpienia od umowy? Z tego, co czytam, to przy blasze 1.5-3mm powinno być ok. 45um cynku x2 plus ok. 100um lakieru, czyli razem 1.5mm blacha z ocynkiem i lakierem z jednej strony nawet do 1.7mm, a tu raptem 1.4-1.5mm.

Napisano

Przeciez to srodek słupka. W czym ty weszysz problem. Te słupki postoja z pewnoscia do konca twojego zycia.

Napisano
  • Autor

Przeciez to srodek słupka. W czym ty weszysz problem. Te słupki postoja z pewnoscia do konca twojego zycia.

To jest środek słupa? Patrz na spawy NA ZEWNĄTRZ:

https://i.imgur.com/Ees4Ogd.jpg

Te spawy wytrzymają do końca mojego życia?

https://i.imgur.com/E57M8w4.jpg

Napisano

To profil cynkowany w calosci i cięty na wymiar po cynkowaniu. Tak jest taniej. W miejscach cięcia nie masz cynku.

Napisano
  • Autor

Ja się może nie znam, ale ocynk ogniowy powinien wytrzymać z dwadzieścia lat, a rdzewieje także na zagięciach profili.

Edytowane przez Olleo

Napisano

Nie jestem pewien ale to nie wygląda na ogniowy. Może to galwaniczny a ten w zamkniętych profilach słabo się sprawdza.

Napisano

To jest środek słupa? Patrz na spawy NA ZEWNĄTRZ:

https://i.imgur.com/Ees4Ogd.jpg

Te spawy wytrzymają do końca mojego życia?

https://i.imgur.com/E57M8w4.jpg

Spawane po cynku czyli będzie rdzewieć bo cynk został wypalony. Ja bym ich pogonił z tym. Albo robią z surowego profila i cynkuja w całości. I nie daj się namówić na poprawianie cynkiem w spraju.

Napisano
  • Autor

Spawane po cynku czyli będzie rdzewieć bo cynk został wypalony. Ja bym ich pogonił z tym. Albo robią z surowego profila i cynkuja w całości. I nie daj się namówić na poprawianie cynkiem w spraju.

A w życiu. Albo robią od nowa i to migiem, albo niech rozkuwają beton i zabierają go razem z żelastwem w pizdu i zwracają zaliczkę.
Napisano

Pewnie oddadzą zaliczkę bo przy takich wymaganiach nie da się tego zrobić w tej cenie.

Napisano

A w życiu. Albo robią od nowa i to migiem, albo niech rozkuwają beton i zabierają go razem z żelastwem w pizdu i zwracają zaliczkę.

Internet rzadzi sie swoimi prawami, jestem ciekaw jak bedzie w rzeczywistosci :hmm:

Napisano
  • Autor

Pewnie oddadzą zaliczkę bo przy takich wymaganiach nie da się tego zrobić w tej cenie.

Chwila moment - wiśniowski ma w tej samej cenie, tylko termin realizacji byl trzy razy dłuższy (przynajmniej w teorii, bo już go ta firma dogania w praktyce). Dzwoniłem i pytałem mailowo o oferty 20, czy 30 firm i ceny były zbliżone, a pytałem o ogrodzenie cynkowane ogniowo i malowane proszkowo, dlatego kierowałem się terminami, wielkością firmy i opiniami.
Napisano

I u tego Wiśniowskiego inaczej byłaby ta brama ocynkowana?

Tak robi pewnie znakomita większość wykonawców, zresztą i tak w ponad 99% wszystko jest ocynkowane :)  

Napisano
  • Autor

I u tego Wiśniowskiego inaczej byłaby ta brama ocynkowana?

Tak robi pewnie znakomita większość wykonawców, zresztą i tak w ponad 99% wszystko jest ocynkowane :)

No mam nadzieję, że inaczej - właśnie w rozmowie pani mi oświadczyła, że cynkować po spawaniu, to sobie może metaloplastyka, a na produkcji oni zamawiają ocynkowane profile, tną, spawają, pryskają cynkiem i lakierują. Co oczywiście nie tłumaczy, czemu profile słupków też rdzewieją.
Napisano

No mam nadzieję, że inaczej - właśnie w rozmowie pani mi oświadczyła, że cynkować po spawaniu, to sobie może metaloplastyka, a na produkcji oni zamawiają ocynkowane profile, tną, spawają, pryskają cynkiem i lakierują. Co oczywiście nie tłumaczy, czemu profile słupków też rdzewieją.

Zapytaj tej pani jak zabezpieczają antykorozyjne profil w środku po spawaniu. Zwlaszcza ten x1,5mm, przecież on po 5 latach przerdzeieje na wylot.

Napisano
  • Autor

Zapytaj tej pani jak zabezpieczają antykorozyjne profil w środku po spawaniu. Zwlaszcza ten x1,5mm, przecież on po 5 latach przerdzeieje na wylot.

Komedia krrrr... Albo raczej dramat.

Najpierw babka, że to nie może tak się stać i ona pogada z montażystą, który dziś pojechał do mnie na montaż przęseł (szkoda, że mnie nie powiadomił). Zadzwoniłem do niego i potwierdził, że jest rdza, ale próbował bronić, że powierzchowna. Dzwoni jeszcze raz babka i mówi, że już wie, dlaczego słupki od środka korodują - bo oni trawią przed lakierowaniem, żeby się farba trzymała, a słupki nie były zabezpieczone od góry czapkami, więc to normalne, że rdzewieje. Ja mówię, że nie kupuję takiego wyjaśnienia, bo przecież w profilach zamkniętych zawsze się będzie skraplać woda i prędzej, czy później rdza wyjdzie, a nie po to zamówiłem ogrodzenie z ocynkiem ogniowym, żeby się po paru latach rozpadło, tylko ma wytrzymać te 20-30 lat. Na to ona, że przecież gwarancja jest tylko 3 lata - ale zaraz... rękojmia/gwarancja jest tylko po to, by wykryć i poprawić wady ukryte, a nie determinuje wytrzymałości produktu. Jakbym chciał mieć ogrodzenie trwałe tylko na 3 lata, to wbiłbym kilka słupów sosnowych w ziemię i poprzykręcał nieheblowane deski. No to czego ja w takim razie oczekuję od nich? No jeśli oni nie tylko tego, ale w ogóle nie są w stanie mi zapewnić produktu zgodnego z moimi oczekiwaniami i umową (skoro twierdzą, że normalne, że rdzewieje po trawieniu i nie cynkują po spawaniu, to jaki wniosek mogę wysnuć?), to musimy się pożegnać. No to ona już dzwoni do chłopaków, żeby demontowali. Ale hola hola, a co z zaliczką? Jak to co? Przepada - ona poniosła koszty. Ale zaraz, ja nie rezygnuję z umowy ze względu na moje widzimisię, tylko towar nie jest zgodny z umową i posiada wady fizyczne - "a jaką umową? niech mi pan pokaże tę umowę". Proszę bardzo - mamy na mailach zapytanie ofertowe i ofertę, a na wydrukowanej kopii mam pokwitowanie przyjęcia zaliczki ze stemplem firmy i podpisem pracownika. No i co z tego? No to z tego, że jeśli nie zwróci mi zaliczki, to spotkamy się w sądzie - to proszę bardzo.

Skontaktowałem się z prawnikiem, potwierdziłem, że przy odstąpieniu od umowy z powodu wad fizycznych z tytułu rękojmi (nie musi być papierowej umowy - wystarczą maile) jak najbardziej cała zaliczka ma być zwrócona. Już miałem napisać oficjalnego maila do pani cwaniaczki, jak ta skruszona zadzwoniła, że kierownik kazał jej zwrócić zaliczkę, a ogrodzenie już zaczęli demontować.

Taka historia - macie, cieszcie się kolejną anegdotą o przygodach budowlanych Olleo.

p.s. gdzie zamówić Wiśniowskiego, żeby nie czekać pół roku i nie dodali marży 100% do wartości zamówienia?

Edytowane przez Olleo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.