Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrodzenie

Featured Replies

Napisano
  • Autor

A Ty nie chciałbyś zrobić mi ogrodzenia z amelinium? ;)

Napisano

Nie wiem czy nie bedzie lepiej poszukac wykonawcy, ktory zabezpiecza podkladem i maluje natryskowo. Powinno byc taniej, a pewnie wytrzyma tyle samo. I ewentualne lokalne naprawy beda latwiejsze.

Tapatalked

Napisano

A Ty nie chciałbyś zrobić mi ogrodzenia z amelinium? ;)

Przeczytałem historię budowy więc raczej nie  ;] A tak serio to za daleko jak na 27m  ;)  Chyba że chcesz do montażu jak w Ikei  ;] Już tak robiłem i nie uwierzysz ale pasowało 30m+brama 6m i furtka  ;] Poza tym nie robię w fundamentów/murków itp po prostu nie mam na to czasu. A szukać ekipy 300km dalej no sam wiesz  ;)

Napisano

Po kilku latach od zakupu ?

Zdarza sie to sporadycznie. Nie widze sensu.

Ja mam u siebie sprzęgło regulowane - sprawdź, może Ty też i wystarczy dokręcić?

Napisano

Z dwoma firmami montującymi rozmawiałem i polecali spawać listwę, bo przykręcana "się odkręca".

Może jeżeli ją blachowkrętami przykręcają ;]

Ja mam od ponad 20 lat zamontowaną w ten sposób, że do bramy (ale nie do szyny od rolek) przyspawany profil 20x40 mm (40 w pionie), do niego przyspawane łączniki gwintowane, w które wkręcone są śruby mocujące listwy. Nie dosyć, że się nic nie odkręciło, to gdy kilka lat temu chciałem sprawdzić, czy się odkręci, urwałem śrubę i musiałem w tym miejscu listwę heftnąć do sąsiedniej. Nic się nie wygina, a światło bramy to 4,25 metra.

Napisano

Ja mam u siebie sprzęgło regulowane - sprawdź, może Ty też i wystarczy dokręcić?

Szczerze ? Nawet nie zagłębiałem się jak to działa, bo nie było takiej potrzeby  :oki:  Jak się całkiem spier.. (oby nie w zimie  :phi: ), to wezmę na tapetę i przeanalizuję budowę tego wynalazku  ;)

Teraz steruję bramą poprzez zwykłego pilota, ręcznie z przycisku, telefonem, smsem i internet. Czego chcieć więcej ?  :phi:

Edytowane przez rg15

Napisano

Szczerze ? Nawet nie zagłębiałem się jak to działa, bo nie było takiej potrzeby  :oki:  Jak się całkiem spier.. (oby nie w zimie  :phi: ), to wezmę na tapetę i przeanalizuję budowę tego wynalazku  ;)

Teraz steruję bramą poprzez zwykłego pilota, ręcznie z przycisku, telefonem, smsem i internet. Czego chcieć więcej ?  :phi:

U mnie po zdjęciu pokrywy napędu wystaje jako przedłużenie osi silnika na wierzchu. Wystarczy monetą dokręcić. Fabryczna nastawa też była za słaba, po pierwszej zimie dokręciłem i więcej nie musiałem. Natomiast jeżeli masz silnik i przekładnię pracujące w oleju, to warto poglądać, czy nie puści zimmer dolny i olej nie podcieka, a raz na kilka sezonów sprawdzić, czy oleju nie trzeba dolać. Ja dolewam transformatorowy.

Napisano
  • Autor

@@cumel

spójrz na www.palisada.pl

Dostałem od nich wycenę swego czasu na podstawowy model stalowy P17, ocynkowany i malowany proszkowo, z montażem i automatyką na 18500zł. Wg strony cena za m2 przęsła, to 113zł - najtańszy model aluminiowy, to 200zł. A jak oceniasz ich ogrodzenia?

Napisano

Tak na szybko spojrzałem i wygląda ok. Pewnie nie jest to tak solidne i spawane po całości jak ma być ale też cena robi swoje. Gdyby tego było ze 100m to byś miał niezniszczalne i pod swój projekt jaki by Ci się zamarzył. Niestety odległość, brak czasu.......no nie wyrobię, chyba że chcesz na wiosnę.

Z pionowym wypełnieniem z ostatnich prac  ;)  Każda tralka obspawana w koło mimo że to aluminium nie ma jednego łączenia które nie było by zamknięte spawem  ;) Profile noga 60x60x4mm pochwyt 80x40x3mm, przeciąg 50x30x3mm, tralka 20x20x2mm . Tylko to już kosztuje koło 290 za 1m2.

post-149796-0-60400700-1476568978_thumb.jpg

Edytowane przez cumel

Napisano
  • Autor

Oferty od owej firmy, na stal, najtańszy model, wypełnienie profilami 20x20:

rP7q3Vn.png

mhMbshZ.png

Amelinium, oczywiście najtańszy model:

GmafXOe.png

s4tsm8k.png

50% droższe, przy czym samo ogrodzenie droższe 89%.

Napisano

Z dwoma firmami montującymi rozmawiałem i polecali spawać listwę, bo przykręcana "się odkręca".
A swoją drogą, to po cholerę mi automat na 800kg, jak moja brama pewnie będzie ważyć maks 200kg?

A spawanej nie odkręcisz. Jak Ci się zablokuje automat z jakiejś poważnej przyczyny, tudzież wjedzie w słupek i mechanizm będzie napięty, to będą problemy z ruszeniem. 10 lat mam przykręcaną listwę i jeszcze się nie zdarzyło, żeby się odkręciło :phi:

A siła automatu u mnie jest na granicy. W lato działa świetnie. W zimę trzeba wysiadać z samochodu. W dodatku czasami brama nie trafia centralnie w uchwyt i żeby się przesunęła w bok na prowadnicy, musi być większa siła, której automat nie zapewnia. Doraźnie w lato pomaga smarowanie krawędzi najazdowej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kurrde czas oczekiwania 12 tygodni, cena 20k.

Panowie, polećcie mi jakiś dobry domofon. Firmy proponują mi najprostszy (głośnik i przycisk) za pięć stów

Napisano

To kolejna wersja tego ogrodzenia :ok: Takiej chyba jeszcze nie widzialem ;)

Ile Cie to bedzie kosztowac jesli to nie tajemnica? 

@luccass 

Szczerze to nie wiem...póki co to 3.2 słupki betonowe i daszki, 1.6 beton z gruchy na fundament, kilka setek na drut, 3.6 robocizna , 1.5 napęd came strong, plus przęsła i brama, ile wyjdzie mogę napisać jak skończą. 

W tamtym tyg w końcu zamontowali mi bramę i furtkę. Furtka uzbrojona w zamek i elektrozaczep, brama spasowana z napędem, ale napęd mam jeszcze nie podłączony, czekam na elektryka, żeby zapiął mi pod oddzielny bezpiecznik kable. Koszt robocizny z montażem ogrodzenia, do tego co powyżej +8.5 tys i jeszcze pewnie z 3 setki wkleję na montaż domofonu i podłączenie silnika napędu, zatem całość wyniesie +- 19 tys/25 metrów.

Napisano

A spawanej nie odkręcisz. Jak Ci się zablokuje automat z jakiejś poważnej przyczyny, tudzież wjedzie w słupek i mechanizm będzie napięty, to będą problemy z ruszeniem. 10 lat mam przykręcaną listwę i jeszcze się nie zdarzyło, żeby się odkręciło :phi:

A siła automatu u mnie jest na granicy. W lato działa świetnie. W zimę trzeba wysiadać z samochodu. W dodatku czasami brama nie trafia centralnie w uchwyt i żeby się przesunęła w bok na prowadnicy, musi być większa siła, której automat nie zapewnia. Doraźnie w lato pomaga smarowanie krawędzi najazdowej.

Zajrzyj do instrukcji lub do samego automatu, one na ogół mają albo ręcznie (starsze) albo elektronicznie (nowsze) regulowane sprzęgła/siłę.

Napisano

@luccass 

W tamtym tyg w końcu zamontowali mi bramę i furtkę. Furtka uzbrojona w zamek i elektrozaczep, brama spasowana z napędem, ale napęd mam jeszcze nie podłączony, czekam na elektryka, żeby zapiął mi pod oddzielny bezpiecznik kable. Koszt robocizny z montażem ogrodzenia, do tego co powyżej +8.5 tys i jeszcze pewnie z 3 setki wkleję na montaż domofonu i podłączenie silnika napędu, zatem całość wyniesie +- 19 tys/25 metrów.

Podobna cene z tego co widze dostalem na swoje ogrodzenie :ok: Naszego AKowego kolege spawacza tez spytalem orientacyjnie ile by podobny wzor kosztowal z alu. Niestety sporo drozej to wyszlo i jednak sie na stal zdecyduje..ile przetrwa tyle przetrwa..

Napisano

Podobna cene z tego co widze dostalem na swoje ogrodzenie :ok: Naszego AKowego kolege spawacza tez spytalem orientacyjnie ile by podobny wzor kosztowal z alu. Niestety sporo drozej to wyszlo i jednak sie na stal zdecyduje..ile przetrwa tyle przetrwa..

Każdy robi jak uważa, jestem świadomy, że za parę lat będzie czyszczenie i malowanie, co z pistoletu nie będzie wielką filozofią, a jak widać cynkowanie to też bardziej chwyt marketingowy przy ogrodzeniach aniżeli poprawienie jakości. Wszelakie łączenia pozabezpieczali mi jakąś mazią (wygląda jak spaw), dopływy wody pozamykane-zobaczymy.

Mam kolegę co nie śmierdzi groszem, a chciał zrobić ogrodzenie-przęsła zrobił z......desek malowanych na antracyt. Wyszło naprawdę spoko.

Napisano

Zajrzyj do instrukcji lub do samego automatu, one na ogół mają albo ręcznie (starsze) albo elektronicznie (nowsze) regulowane sprzęgła/siłę.

No niestety. Siła jest na maks.
Napisano

Kolejne w trakcie ..... ;]  Ja chyba jednak przesadzam z jakością  ;]  Może się będzie Wam chciało Wstawić szczegóły jak są wykonane Wasze, spawane w koło czy częściowo? Malowane proszkowo czy na mokro? Tak z czystej zawodowej ciekawości pytam. 

post-149796-0-96827700-1478544741_thumb.jpg

post-149796-0-27627900-1478544743_thumb.jpg

post-149796-0-07838000-1478544744_thumb.jpg

post-149796-0-63126900-1478544744_thumb.jpg

post-149796-0-98863000-1478544744_thumb.jpg

Napisano

Kolejne w trakcie .....   Ja chyba jednak przesadzam z jakością    Może się będzie Wam chciało Wstawić szczegóły jak są wykonane Wasze, spawane w koło czy częściowo? Malowane proszkowo czy na mokro? Tak z czystej zawodowej ciekawości pytam. 

Na spawaniu się znam tyle co kot napłakał i w swoim życiu spawałem 4 razy z czego raz w podstawówce i do dziś pamiętam ten piasek w oczach jak sobie naświetliłem i cały wieczór myślałem, że będę ślepy  ;]  Pospawane mam punktowo, reszta uzupełniona szczeliwem czy jak to tam nazywali chłopaki z firmy, podobno przy całościowym obspawywaniu by się  poodkształcało? :hmm:

Malowane na mokro, choć proszkowe również wchodziło w grę. Podkład epoksydowy i jakaś podobno dobra farba. Po montażu przyjechał 1 człowiek i z 2 godz chodził z nosem przy ogrodzeniu i pędzelkiem robił wszelkie drobne ryski, obicia etc.

Napisano

I dlatego nie robię już ogrodzeń... jak czytam wymysły typu 25mb za 19 tyś zł to drogo to dziękuję. A beton a paliwo a koszty... człowieku tam roboty do diabła. Ok cynkuje się na koniec i maluje też. Słupki za cienkie powiedz mi co one przy bramie przesownej robią? Tylko stoją... A poza tym gdzies drobna poprawka sprayem Cynkowym nie jest tragiczna. Przykrec przesla tylko potem się kiedyś nie zdziw jak kilka zginie w nocy. Miałem taki przypadek. Poza tym nawet jak gdzies lekko rdzewialy od środka słupki to i tak przestoja 20 lat zanim dziura wyjdzie...

Wysłane z mojego SM-J510FN

Napisano

Ja jeszcze robię  ;]  Ale tylko te na moich warunkach  ;] Żadnego grzebania w ziemi, betonowania itp  ;) Fundament ma być i wtedy robię słupki na markach+kotwa chemiczna i moment zrobione. Ogrodzeń idzie zdecydowanie mniej niż balustrad wszelkiej maści ot nastała moda na alu bo nierdzewkę ma już dużo ludzi i strasznie droga a na kute mija moda  ;) A co mnie interesuje jak ukradną, klient poinformowany że za dopłatą możliwy montaż na nakrętkach zrywalnych  ;) Lekko rdzewiejące słupki po cynkowaniu ? Raczysz żartować nie ma takiej opcji a jeżeli to występuje to świadczy o słabej jakości materiału i cynkowania. Ma gość zapłacic jak za zboże i dostać ostatni sort? 

Napisano
  • Autor

Chwila, moment, a ile Ty chcesz tego betonu tam dać? Ostatnio lałem fundament pod mur - ok. 0.75m3. Wyszło coś 200zł własnym sumptem. Jak mi stawiali słupki i robili fundament pod bramę, to zeszło im całe chyba 6h. Ile na paliwo? 50zł? Come on!

Pisz o robociźnie, koszcie cynkowania, materiale - to rozumiem, choć koszt ogrodzenia bez montażu i napędu, to 3/5 całości.

Nie słupki za cienkie, tylko niezgodne z deklaracją producenta.

Nie wiem, o co Ci chodzi z tym przekręcaniem przęseł.

Zardzewiała również brama - na spawach, wewnątrz i na zewnątrz. Może i postoi, ale nie po to dopłacam ładnych kilka tysięcy za cynkowanie ogniowe, żeby rdzewiało jeszcze na samochodzie.

Napisano

Cynkowanie nie podlega dyskusji jak jest ogniowo to nie ma prawa rdzewiec. A poza tym to robienie ogrodzeń to żaden miód. Beton w sama podstawe pod bramę trzeba około pół kubika. Osadzenie słupków to dzień czasu.

Napisano
  • Autor

Cynkowanie nie podlega dyskusji jak jest ogniowo to nie ma prawa rdzewiec. A poza tym to robienie ogrodzeń to żaden miód. Beton w sama podstawe pod bramę trzeba około pół kubika. Osadzenie słupków to dzień czasu.

Pół kubika, to straszne! No i? Betoniarnia, z której go przywieźli, jest kilka kilometrów stąd.
Napisano

Pół kubika, to straszne! No i? Betoniarnia, z której go przywieźli, jest kilka kilometrów stąd.

To rób Ogrodzenia jak to Tak dobrze wychodzi. Policz ten czas itp itd. Sam to dniowka 200 musi być albo lepiej a robol niech robi za 100.

Napisano
  • Autor

Ale o co Ciebie idzie? Ile byś chciał, żeby ogrodzenie kosztowało? 50tys.?

Weźmy te Twoje 200 zł dniówki - montaż słupków, bramy i furtek jeden dzień trzech osób, montaż przęseł, podmurówki (płyty) i napędu nawet niech będzie dniówka czterech osób - razem 1400zł, a płacić mam 8000 zł. I co?

Napisano

Dobra nie będę się klucil nigdy tego nie robiłeś a nie wiesz. Jeszcze ktoś musi zrobić te przęsła itd. Na początku braliśmy cenę materiału razy 2.5 czyli 1.5 materiału to zysk z czego 0.5 koszty a 1 xarobiona kasa. Ale to przy zwykłym malowaniu cynkowanie to od wagi i ktos musi to przygotować, powiedzieć dziury itp. Malowanie proszkowe to taki minimum to 30 - 40 zł za metr. I z Twojej kupy kasy robi się sporą ilość kosztów. Musiałbym usiąść i policzyć. Dlatego łatwiej i przyjemniej jeździć tirem szczególnie w de i tu mieszkać.

Napisano
  • Autor

Ale ja piszę o 8000 za sam montaż ogrodzenia i napędu! Robocizna za wykonanie, cynkowanie i malowanie ogrodzenia jest w tych 12000 zł.

A, przepraszam, w tych 8000 jest jeszcze napęd, więc montaż wynosi ok. 6200 zł.

Scaliłem posty
[Orochimaru]

Napisano

Ale ja piszę o 8000 za sam montaż ogrodzenia i napędu! Robocizna za wykonanie, cynkowanie i malowanie ogrodzenia jest w tych 12000 zł.

Mnie to normalnie serce boli jak pomysle ile kasy trzeba wydac na kawalek ogrodzenia. To chyba najbardziej bezsensowna czesc inwestycji - ani dzieki temu cieplej, ani ciszej, ani przyjemniej, ani bezpieczniej. Uroku nie dodaje, co najwyzej moze wygladac jak kupa. Sluzy tylko do tego, zeby obce psy nie kitowaly przed domem i zeby sie zule czy dzieciaki zbytnio nie krecily. Ale co zrobic, taka tradycja i zeby takie ogrodzenia stalo w pionie przez pare lat (chyba tylko tego sie od niego wymaga) trzeba swoje na nie wydac :oslabiony:

Napisano

Mnie to normalnie serce boli jak pomysle ile kasy trzeba wydac na kawalek ogrodzenia. To chyba najbardziej bezsensowna czesc inwestycji - ani dzieki temu cieplej, ani ciszej, ani przyjemniej, ani bezpieczniej. Uroku nie dodaje, co najwyzej moze wygladac jak kupa. Sluzy tylko do tego, zeby obce psy nie kitowaly przed domem i zeby sie zule czy dzieciaki zbytnio nie krecily. Ale co zrobic, taka tradycja i zeby takie ogrodzenia stalo w pionie przez pare lat (chyba tylko tego sie od niego wymaga) trzeba swoje na nie wydac :oslabiony:

A to różnica czy obcy czy swój pies leje na elewację... ;]  kiedyś chyba kontrolnie pastucha rozłożę żeby mój się nauczył, że tam się nie sika  :hehe:

Edytowane przez AkuQ

Napisano

Zależy czego oczekujesz. Ja się nad tym tak nie rozwodziłem jak Olleo .. wybrałem bramę która mi się podoba i jest firmowa. Za montaż Wisniowskiego z napędem, betonowaniem, itd zapłaciłem coś 8kzł. Za kolejne 8kzł zrobiłem 80mb ogrodzenia z 3 stron (4-ta była) z montażem i demontażem starego (jeszcze coś koło 600zł dostałem za złom). Wygląda estetycznie i od prawie 3 lat spełnia swoją rolę.

Napisano

A to różnica czy obcy czy swój pies leje na elewację... ;]  kiedyś chyba kontrolnie pastucha rozłożę żeby mój się nauczył, że tam się nie sika  :hehe:

Ja okoliczne smordy nauczyłem czujką ruchu z ultradźwiękiem.

Napisano

Ja okoliczne smordy nauczyłem czujką ruchu z ultradźwiękiem.

Mam niestety obsikaną elewację u dołu, dobrze, że reksio nie jest duży to nie ma tego nie wiadomo ile, ale jest...obecnie już nauczył się, że dwójki i sikania koło domu nie ma, ale 2x rok myjką do poziomu 0 trzeba oblecieć bo widać plamy na czarnym po znaczeniu terenu. :( urok zwierzaka jakieś kupy na trawniku czy to, ale generalnie plusów z posiadania psiaka jest więcej, tym bardziej, że mądra psina się trafiła kocha właścicieli i dzieciaki, a na widok obcych ludzi jeży mu się sierść i skacze do nóg-serce pitbula a truchło małego reksia :)[...] jest.

:nono:

[Orochimaru]

Edytowane przez Orochimaru

Napisano

A ja mam 50 letnie ogrodzenie ze stali litej, kutej i pomimo braku ocynku, korozji powierzchownej nadal stoi.

I pewnie jeszcze postoi.

Napisano

A ja mam 50 letnie ogrodzenie ze stali litej, kutej i pomimo braku ocynku, korozji powierzchownej nadal stoi.

I pewnie jeszcze postoi.

Jasne że i 50 kolejnych lat postoi  ;)  Pomijając kwestie estetyczne  ;]  Słowo klucz lite a nie profil stalowy ledwo co ocynkowany ze ścianą 1,5mm na który skośnooki wystawił papier jaki chciał zamawiający  ;)

Napisano

Zależy czego oczekujesz. Ja się nad tym tak nie rozwodziłem jak Olleo .. wybrałem bramę która mi się podoba i jest firmowa. Za montaż Wisniowskiego z napędem, betonowaniem, itd zapłaciłem coś 8kzł. Za kolejne 8kzł zrobiłem 80mb ogrodzenia z 3 stron (4-ta była) z montażem i demontażem starego (jeszcze coś koło 600zł dostałem za złom). Wygląda estetycznie i od prawie 3 lat spełnia swoją rolę.

Co dales na te 80m? Jak to sie z brama komponuje?

Tapatalked

Napisano

Co dales na te 80m? Jak to sie z brama komponuje?

Tapatalked

Zwykłe panele ogrodzeniowe, z prostokątnym oczkiem. Zadbałem jedynie, żeby był grubszy drut i był ocynk + malowane proszkowo. Kolor zgrałem z bramą. Wyglada to bardzo dobrze, zależało mi aby ogrodzenie było delikatne bo mam las a od sąsiadów i tak sadzi się rośliny.

Napisano

Zwykłe panele ogrodzeniowe, z prostokątnym oczkiem. Zadbałem jedynie, żeby był grubszy drut i był ocynk + malowane proszkowo. Kolor zgrałem z bramą. Wyglada to bardzo dobrze, zależało mi aby ogrodzenie było delikatne bo mam las a od sąsiadów i tak sadzi się rośliny.

Jest szansa, ze cykniesz fotke od frontu w wolnej chwili? Chcialbym zobaczyc jak to wyglada. :)

Tapatalked

Napisano

I to cena już z fundamentem? Jakie wysokie?

Napisano

Jest szansa, ze cykniesz fotke od frontu w wolnej chwili? Chcialbym zobaczyc jak to wyglada. :)

Tak na szybko na dysku mam takie foty:

post-131109-0-48067300-1478946507_thumb.jpg

post-131109-0-50745700-1478946518_thumb.jpg

post-131109-0-70067700-1478946527_thumb.jpg

Napisano

I to cena już z fundamentem? Jakie wysokie?

Znalazłem fakturę, dokładnie 6414zł brutto, w tym:

- w tym panele 1530cm z drutu 5mm

- słupki 2300

- furtka ze słupkami

- podmurówka 30cm

- beton, nakrętki zrywalne, uchwyty, itd

W sumie było 75mb paneli. W cenie demontaż starego ogrodzenia i montaż nowego. Montowali tak, że wykopywali dziury zalewali słupki, wkładali podmurówkę i kolejny slupek. 10 osób, ran przyjechali i o 14 było gotowe ogrodzenie. Podmurówka oczywiście różnie zależnie od terenu, z racji bliskości lasu wolałem, żeby była wkopana na min 15cm.

Jak szukałem firmy rozesłałem ok 20 maili do firm, które znalazłem na allegro, olx i oraz okoliczne firmy. Dostałem z 12 ofert, wybrałem najtańszą i ta co mi podpasował kolor RAL. Ze std szarym lub zielonym było by jeszcze deko taniej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Kolejna zamontowana  ;)

post-149796-0-49229600-1480283760_thumb.jpg

post-149796-0-27543800-1480283777_thumb.jpg

post-149796-0-32748600-1480283793_thumb.jpg

post-149796-0-94014500-1480283807_thumb.jpg

Zostało pomalować nierdzewne detale i założyć zamki+klamki  ;] Tu rdza nie wchodzi w grę nawet śruby są klasy A4  :oki: @@Olleo jak tam Twoje  ;]

Napisano
  • Autor

Kolejna zamontowana ;)

attachicon.gifIMG_20161126_140042.jpg

attachicon.gifIMG_20161126_140001.jpg

attachicon.gifIMG_20161126_135952.jpg

attachicon.gifIMG_20161126_135945.jpg

Zostało pomalować nierdzewne detale i założyć zamki+klamki ;] Tu rdza nie wchodzi w grę nawet śruby są klasy A4 :oki: @@Olleo jak tam Twoje ;]

Cały czas czekam.
Napisano

Kolejna zamontowana

A ta belka od rolek to nie coś tak za nisko? ;)

Napisano

A ta belka od rolek to nie coś tak za nisko? ;)

Trochę luzu jest, ja bym raczej zapytał czy od tych rolek prowadzących (wyglądają na metalowe) nie zejdzie farba z bramy w miejscu ich pracy :hmm:

Napisano

Rolki miękkie z łyżworolek. A zdjęcie jeszcze przed ostateczną regulacją.

Napisano

Dobra, temat ogrodzenia prawie mam zakończony. Zostało podłączenie domofonu do furtki, ale to na wiosnę, nie będę się pastwił nad majstrami w zimie. Jako, że niektórzy pytali o cenę to: Dziś odjechał monter automatyki bramowej. Sprawy wyszły tak 1506zł Came BX Strong i 6m listwa stalowa "grzebień", 80zł wziął mój elektryk za montaż (tzn nie wziął, ale dziś dzwoniłem i tyle powiedział) za przyłączenie czujek, powiercenie na kable (bo nie przewidziałem peszli w słupkach przy robieniu), podłączenie do tablicy w domu zasilania na oddzielnym bezpieczniku, wyregulowanie silnika, założenie krańcówek etc. Tydz temu w sobotę, zeszło mu się z 6 godz sumarycznie, rzucę mu napiwek bo zasłużył za to co zrobił. Zrobiło się ciemno, on elektryk nie bramowiec, średnio chciał się zabierać za konfigurację bramy co przyznał, ale mówi jak trzeba to nast. razem przeszkoli się z instrukcji i poradzimy. Przypadkiem wczoraj wpadł mi namiar na majstra typowo od bram i alarmów. Dziś zadzwoniłem, przyjechał, i kilkanaście minut później i 150zł mniej w portfelu wsio działało. Okazało się, że niewiele brakowało poprzednikowi do finału, ale jak zwykle to smaczki robią robotę, o kosztach mnie poinformował, bo wcisnął mnie na popołudnie w sobotę i dojechać musiał 35km. Sumarycznie wyjdzie i tak taniej, niż on miałby montować, bo za montaż 400zł u niego. 

Napisano

W sumie to montaż automatu bramowego, kamer, etc to była dla mnie przyjemność.  Płytki na podłodze, tarasie, czy ścianie też lubię kłaść. Natomiast za typową budowlankę się nie zabieram, bo mnie z marszu szlag trafia. Jak mam ścianę zagipsować, to chory jestem  :phi:

Napisano

W sumie to montaż automatu bramowego, kamer, etc to była dla mnie przyjemność.  Płytki na podłodze, tarasie, czy ścianie też lubię kłaść. Natomiast za typową budowlankę się nie zabieram, bo mnie z marszu szlag trafia. Jak mam ścianę zagipsować, to chory jestem  :phi:

Ja do technicznych spraw oprócz kompów łap nie wkładam, szybciej zepsuję niż naprawię.

PS. Moduł gsm od majfrendów z Chin jeszcze nie dotarł a zamówiony....dawno. :)

Napisano

Ja do technicznych spraw oprócz kompów łap nie wkładam, szybciej zepsuję niż naprawię.

PS. Moduł gsm od majfrendów z Chin jeszcze nie dotarł a zamówiony....dawno. :)

W razie problemów z konfiguracją, wal śmiało. Ogarniemy      ;)   Ja teraz dumam nad sterowaniem elektrycznym rolet na 433Mhz, ze stałym kodem i sterowaniem w zależności od warunków zewnętrznych. 

Edytowane przez rg15

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.