Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrodzenie

Featured Replies

Napisano

Mnie sie podoba :ok:

To alu jest?

Tak  i to nie byle jakie tylko  6061  ;] do tego była jeszcze brama  ;)

Muszę podjechać i zrobić zdjęcia zamontowanego ogrodzenia  ;)

post-149796-0-83123400-1463675539_thumb.jpg 

Napisano

attachicon.gifpost-149796-0-00697000-1460987057.jpg

Kurde - ile to kosztowalo? 

A takie pytanie laika - jak to sie w praktyce zachowuje podczas mroznej zimy i goracego lata (o rozszerzalnosc cieplna mi chodzi)? Nie zmienia gabarytow zbyt mocno? 

Napisano

Kurde - ile to kosztowalo? 

A takie pytanie laika - jak to sie w praktyce zachowuje podczas mroznej zimy i goracego lata (o rozszerzalnosc cieplna mi chodzi)? Nie zmienia gabarytow zbyt mocno? 

Ile kosztowało na gotowo to nie wiem  ;]  Ja tylko pospawałem, wyszlifowałem i wywiozłem na lakiernie ;) Montaż, materiał, lakiernia w gestii zleceniodawcy.  ;]  

Z rozszerzalnością nie powinno być problemów  ;]  Brama ma luz na otworach 3mm to ma gdzie "iść"  ;]  A przęsła jak wypatrzą się max 2mm to przecież na płocie bez różnicy  :phi:

Napisano

Ile kosztowało na gotowo to nie wiem  ;]  Ja tylko pospawałem, wyszlifowałem i wywiozłem na lakiernie ;) Montaż, materiał, lakiernia w gestii zleceniodawcy.  ;]  

Z rozszerzalnością nie powinno być problemów  ;]  Brama ma luz na otworach 3mm to ma gdzie "iść"  ;]  A przęsła jak wypatrzą się max 2mm to przecież na płocie bez różnicy  :phi:

Moze podpytaj o cene calosci jak bedziesz mial okazje? Tak z ciekawosci jakby to do stali porownac...

I bajer to bylby jakby to pokolorowac anodyzujac, nie? :)

Napisano
  • Autor

Brama Wiśniowski - profile spawane na dwóch stykach, ale ze szczeliną:

34exmv5.jpg

2w4k9wm.jpg

Czy ktoś mógłby pomóc z moimi wcześniejszymi pytaniami?

Napisano

attachicon.gifpost-149796-0-00697000-1460987057.jpg

fajne. Kolega coś takiego kupował, tylko w wersji z malowaniem proszkowym i trochę gęstszy wzór z grubszymi poprzeczkami.. Za bramę i ok 25m ogrodzenia zapłacił jakąś chorą cenę AFAIR 70kzł za same panele +bramę

Napisano

Pytanie o te otworki - w balustradzie w kazdym profilu mam otwory na poczatku i koncu, by umozliwic ocynk takze od srodka - w zadnym ogrodzeniu, jakie ogladalem, tego nie ma. Co Wy na to?

Otworów może nie być wtedy gdy cynkujesz rure lub profil, bez zaślepki na końcach. wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Ocynkowanie bardzo zwracają uwage na otworowanie, bo np. Kiedy cynk wplynie, a nie wyplynie to maja stratę. Kiedy wogole nie wplynie do srodka, to konstrukcja może okazac sie niezatapialna w wannie, znowu strata.

Nie zawsze otwory sa widoczne, np. W zlaczu profili rypu T otwor bedzie wewnetrz jednego z profilii. Minimum np. W bramie to dwa przeciwlegle otwory, jeden doplywm i jeden odpowietrzajacy, reszta moze byc ukryta.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Pytanie o te otworki - w balustradzie w kazdym profilu mam otwory na poczatku i koncu, by umozliwic ocynk takze od srodka - w zadnym ogrodzeniu, jakie ogladalem, tego nie ma. Co Wy na to?

bo może jest ocynkowane z zewn ?

Ja mam kupę otworków w balustradzie, ale jest ocynkowana z dwóch stron. W panelach ogrodzeniowych i bramie w ogóle nie kojarzę otworów, więc pewnie tylko z zewn jest ocynk.

Napisano

bo może jest ocynkowane z zewn ?

Ja mam kupę otworków w balustradzie, ale jest ocynkowana z dwóch stron. W panelach ogrodzeniowych i bramie w ogóle nie kojarzę otworów, więc pewnie tylko z zewn jest ocynk.

Jesli jest z pretow pelnych to nie ma potrzeby wykonywania otworow (ani mozliwosci)

Napisano

Brama Wiśniowski - profile spawane na dwóch stykach, ale ze szczeliną:

34exmv5.jpg

2w4k9wm.jpg

Czy ktoś mógłby pomóc z moimi wcześniejszymi pytaniami?

Jesli szczelina ma min 1-2mm to bedzie ok. Nigdy nie moze byc "na styk" bez szczeliny

Napisano

Jesli jest z pretow pelnych to nie ma potrzeby wykonywania otworow (ani mozliwosci)

Nie sadzę, bo brama ma szczebelki na oko 5cm x 1cm :phi:.

Napisano
  • Autor

Jesli szczelina ma min 1-2mm to bedzie ok. Nigdy nie moze byc "na styk" bez szczeliny

Na gotowo, to ta szczelina ma maks 0.5mm, ale widac wystarczy.

A co myslicie o koncepcji panelowych z opcja wymiany kiedys paneli siatkowych na sztachety modrzewiowe? Widze, ze czesc bram i furtek ma panele zgrzewane do ramy, a czesc na uchwyty. W tych drugich daloby rade wymienic, ale nie bez wiercenia profilu przy tym.

Napisano

Nie sadzę, bo brama ma szczebelki na oko 5cm x 1cm :phi:.

PosZukaj dwoch otworow, reszta powinna byc ukryta w połączeniach profili. Otwory sa, ale schowane. To plus na estetyce. Profile 5x1 plywalyby w wannie plynnego cynku, bez otworow :-)

Napisano

Na gotowo, to ta szczelina ma maks 0.5mm, ale widac wystarczy.

A co myslicie o koncepcji panelowych z opcja wymiany kiedys paneli siatkowych na sztachety modrzewiowe? Widze, ze czesc bram i furtek ma panele zgrzewane do ramy, a czesc na uchwyty. W tych drugich daloby rade wymienic, ale nie bez wiercenia profilu przy tym.

To nie lepiej zrobić tak jak chcesz ? Po co kombinować i potem to zmieniać.

Ja mam panele przykręcane takimi obejmami do słupków, można dość szybko to zdemontować.

PosZukaj dwoch otworow, reszta powinna byc ukryta w połączeniach profili. Otwory sa, ale schowane. To plus na estetyce. Profile 5x1 plywalyby w wannie plynnego cynku, bez otworow :-)

Możliwe, popatrze czy nie są ukryte.

Napisano
  • Autor

Na gotowo ze sztachetami, to jakies 2500-3000zl wiecej na dzis, a wymienilbym dopiero po zrobieniu drogi, co nie wiadomo kiedy bedzie mialo miejsce. Nie chce mi sie co pare miesiecy myc i impregnowac sztachet od bryzgow blota.

Panele, to nie problem (kwestia dobrania od razu dobrych slupkow - czy 60x40x2 wystarcza, czy 60x60x2 musza byc?), ale pytam o furtki i brame.

Napisano

Dodatkowo mam płot panelowy, więc nie było doczego się łapać i konstukcja musiała być samonośna.

Przecież brama przesuwna jest samonosna, cały ciężar przenoszą wózki i ich fundament. Ramka przy bramie ma tylko zapewnić żeby się nie przewracała i przenosi minimalne siły, profil 4x4 cm to na nią aż nadto.

Napisano

Przecież brama przesuwna jest samonosna, cały ciężar przenoszą wózki i ich fundament. Ramka przy bramie ma tylko zapewnić żeby się nie przewracała i przenosi minimalne siły, profil 4x4 cm to na nią aż nadto.

wg instrukcji albo łapie się górę z ogrodzeniem albo robi większy fundament i kotwi się jeszcze w dodatkowym miejscu.

Mam opcję nr dwa.

Napisano

wg instrukcji albo łapie się górę z ogrodzeniem albo robi większy fundament i kotwi się jeszcze w dodatkowym miejscu.

Mam opcję nr dwa.

Ale co się kotwi? Bramkę, która utrzymuje pion bramy i tak się łączy z ogrodzeniem, zeby szpary nie było. Caly cięzar bramy powinien przenosić fundament, inaczej to szukanie klopotów.

Napisano

Ale co się kotwi? Bramkę, która utrzymuje pion bramy i tak się łączy z ogrodzeniem, zeby szpary nie było. Caly cięzar bramy powinien przenosić fundament, inaczej to szukanie klopotów.

Kotwi się bramę / słupek do fundamentu. Łączy się góre co dodatkowo ustabilizuje konstrukcje, ja nie widzę tu kłopotów. Większość bram Wiśniowskiego jest tak montowana.

Napisano

. Prawie 4tys. za brame z montazem?

Kolega właśnie ma w planie bramę szer. 4m z automatem(tyle,że dwuskrzydłową otwieraną nie suwaną) i wycenę ślusarz zrobił na 6kpln z montażem.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Firma coś mnie w trąbę z automatem robi. Co prawda nie oni handlują napędem i go montują, a podwykonawca, ale 2200zł brutto za zestaw Came BX Strong (800kg, siłownik, centrala, radio, dwa piloty, fotokomórki i lampa) i 984zł za montaż (bez doprowadzenia kabli), to chyba przegięcie?

Napisano

Firma coś mnie w trąbę z automatem robi. Co prawda nie oni handlują napędem i go montują, a podwykonawca, ale 2200zł brutto za zestaw Came BX Strong (800kg, siłownik, centrala, radio, dwa piloty, fotokomórki i lampa) i 984zł za montaż (bez doprowadzenia kabli), to chyba przegięcie?

Chinski automat kupisz za ok 900zl (używam ponad 4 lata -sprawdz elektrobim)

Montaz... Dasz sobie rade sam. To nie jest trudne. Wypoziomowac, zamontowac listwy zebate.

Do tego kup sobie sterownie gsm na ali rtu5024 ok 120zl lub (i) takiego broadlinka rm bedziesz mogl sterowac brama przez net.

Warunek piloty, ze stałym kodem.

Fotokomorki chinskie ok 40zl.

Edytowane przez rg15

Napisano

Trochę na pewno. Ja w zeszłym roku za napęd Somfy z montażem dałem coś około 1700 zł.

Napisano

ale 2200zł brutto za zestaw Came BX Strong (800kg, siłownik, centrala, radio, dwa piloty, fotokomórki i lampa) i 984zł za montaż (bez doprowadzenia kabli), to chyba przegięcie?

Za Came tego co piszesz zapłaciłem przez net niespełna 1500zł, w czw zamówiłem, w pt był u mnie, pełny kpl czyli do tego co napisałeś jeszcze 5m szyny stalowej, dokupiłem jeszcze 1 m oddzielnie, bo bramę mam 5m światła +ok 2 m ogona będzie. Zatem to duża przebitka jak 2,2 tzł za sam napęd, przecież "mój" sprzedawca też zarobił...

Napisano
  • Autor

Sam montowałeś?

Napisano

Sam montowałeś?

Nie mam jeszcze zamontowanego, bo czekam na bramę, niestety w sezonie wyegzekwować terminowość u fachowców to jakaś tragedia...ogrodzenie zamawiane jakoś w maju, czy pocz czerwca, miało być montowane pod koniec lipca, to na chwilę obecną w piątek zamontowali mi przęsła, brama i furtka w produkcji  :facepalm:

Kolega zamawiał u innej ekipy wczesną wiosną-też dopiero teraz mu zrobili. Nie wyrabiają się na zakrętach.

Co do podłączenia-zrobi mi to zapewne mój elektryk co całą instalację w domu mi zrobił, bo kable położyłem przy utwardzaniu terenu, tak jak rozmawiałem z nim, zrobi mi pod oddzielny bezpiecznik zasilanie bramy.

Napisano

Olleo, do automatu bramowego prócz zasilania połóż jeszcze wiazke skretki 8 żyłowej. Może sie przydac w razie czego do dodatkowego sterowania etc.

Napisano
  • Autor

@@Olleo i na jakie ogrodzenie i brame się zdecydowałes?

Tapatalked

Dru-mar, wzór Domino.
Napisano

Nie mam jeszcze zamontowanego, bo czekam na bramę, niestety w sezonie wyegzekwować terminowość u fachowców to jakaś tragedia...ogrodzenie zamawiane jakoś w maju, czy pocz czerwca, miało być montowane pod koniec lipca, to na chwilę obecną w piątek zamontowali mi przęsła, brama i furtka w produkcji  :facepalm:

Kolega zamawiał u innej ekipy wczesną wiosną-też dopiero teraz mu zrobili. Nie wyrabiają się na zakrętach.

Co do podłączenia-zrobi mi to zapewne mój elektryk co całą instalację w domu mi zrobił, bo kable położyłem przy utwardzaniu terenu, tak jak rozmawiałem z nim, zrobi mi pod oddzielny bezpiecznik zasilanie bramy.

Norma  ;)  sezon w pełni  ;]  Dobrze że robię to hobbystycznie i zlecenie biorę dopiero po skończeniu poprzedniego a i to z tygodniową przerwą na odpoczynek  :phi: Ale czasem to trafia się klient jak ostatnio "Panie we wtorek wchodzi ekipa od elewacji i balustrada ma być zamontowana w poniedziałek"  ;] Dobrze że to był piątek  ;l I weekend w garażu spędzony ale ogarnięte z lakierowaniem było na poniedziałek. Nie chce wiedzieć ile to go bedzie kosztować  ;]

Napisano

Dru-mar, wzór Domino.

Kumam. Nie wiem jak to wyglada w innych rejonach kraju, ale w moich ostanio jak grzybow po deszczu pojawilo sie sporo tego typu ogrodzen:

model-C-01.jpg

Kiedy 2-3 lata temu myslalem o ogrodzeniu, to wlasciwe sie takich nie spotykalo, a mnie sie podobaly...teraz kurna na kazdej ulicy mozna cos takiego spotkac ;]:sciana: Problem w tym, ze ciagle mi sie to podoba..w sensie nie znalazlem niczego co podobaloby mi sie bardziej ;)

Na co uwazac przy tego typu ogrodzeniu? Dostalem oferte od tej firmy:

http://stalmi.pl/o-firmie/

Cenowo szalu nie ma, ale tez nie ma tragedii...koles podobno stal juz ocynkowana sprowadza z Wloch (bluzni na polski ocynk), a metody spawania i ciecia ma takie, ze teoretycznie nie niszcza ocynku :bzik: Malowane pozniej proszkowo. Nie mam wystarczajaco wiedzy, zeby stwierdzic czy mi bajki sprzedaje czy nie, ale wlasciwie nie mam zbyt wiele alternatyw. 

Inny koles znow podwaza ocynk/malowanie proszkowe twierdzac, ze jak sie zacznie cos dziac (a ma sie zaczac szybciej niz pozniej), to nie da sie lokalnych ognisk korozji naprawic i bazujac na wieloletnim doswiadczeniu stosuje jakas farbe 'cynkujaca' plus malowanie natryskowe. Sam nie wiem co o tym myslec :hmm:

Napisano

Jedno jest pewne. Malowanie po cynkowaniu bez sezonowania cynku to proszenie się o kłopoty. Teoretycznie się da ale praktyka pokazuje co innego. Spawanie bez naruszenia warstwy cynku, koleś opowiada bajki nikt nie stosuje lutospawania przy ogrodzeniach.

Napisano

Spawanie bez naruszenia warstwy cynku, koleś opowiada bajki nikt nie stosuje lutospawania przy ogrodzeniach

Wspomnial na pewno jakim drutem spawa, tylko nie wiem czy dobrze zapamietalem: miedziowo-krzemowym? Narzekal, ze taki drut jest kilka razy drozszy od zwyklego :hmm: 

Napisano
  • Autor

Jedno jest pewne. Malowanie po cynkowaniu bez sezonowania cynku to proszenie się o kłopoty. Teoretycznie się da ale praktyka pokazuje co innego. Spawanie bez naruszenia warstwy cynku, koleś opowiada bajki nikt nie stosuje lutospawania przy ogrodzeniach.

ile czasu się sezonuje ocynk?
Napisano

Kiedy 2-3 lata temu myslalem o ogrodzeniu, to wlasciwe sie takich nie spotykalo, a mnie sie podobaly...teraz kurna na kazdej ulicy mozna cos takiego spotkac Problem w tym, ze ciagle mi sie to podoba..w sensie nie znalazlem niczego co podobaloby mi sie bardziej

No właśnie coś podobnego (w sensie przęseł) mam u siebie, tylko w kolorze antracyt. Proste, a jednocześnie ładne, tak jak wspomniałeś. Choć faktycznie ostatnio sporo się tego robi, natomiast w mojej okolicy widziałem jedno u znajomka co teraz mu montowali i jedno ale znacznie się różni, bo profile cieńsze a przerwy większe, co zupełnie mi się nie podoba. U mnie bodajże z profilu 8x2 robili.

Napisano

No właśnie coś podobnego (w sensie przęseł) mam u siebie, tylko w kolorze antracyt. Proste, a jednocześnie ładne, tak jak wspomniałeś. Choć faktycznie ostatnio sporo się tego robi, natomiast w mojej okolicy widziałem jedno u znajomka co teraz mu montowali i jedno ale znacznie się różni, bo profile cieńsze a przerwy większe, co zupełnie mi się nie podoba. U mnie bodajże z profilu 8x2 robili.

Widzialem juz kilka ladnych wersji takiego ogrodzenia. Rozmiar profili i ich gestosc to oczywista kwestia (tez nie podobaja mi sie zbyt duze odstepy miedzy profilami), ale i sposob wykonania. Widzialem przesla, gdzie wszystko bylo ze soba pospawane z widocznymi spawami, widzialem cos na ksztalt ramki U z profilami poziomymi wewnatrz. Rozne tez widzialem metody mocowanie przesel do slupkow. 

W wersji, ktora rozwazam sporo polaczen jest nitowanych (dobrze, czy zle?), spawow wlasciwie nie widac patrzac od zewnetrznej strony ogrodzenia i mocowanie przesla do slupka (slupek pomiedzy przeslami, nie za) tez jest niewidoczne z zewnatrz :hmm: Wyglada schludnie, ale ciekawe jak z trwaloscia... 
Napisano

ile czasu się sezonuje ocynk?

I jesli nie ma czasu na sezonowanie, to czy podklad cynkowy (proszkowy) jest rozsadna opcja?

Napisano
  • Autor

No to chyba się wyjaśniło, czemu tak drogi montaż Came - ponoć Came uznaje gwarancję tylko przy montażu przez autoryzowanych montażystów, a tych za dużo nie ma (jedną firmę we Wro znalazłem, to za montaż chcą jeszcze więcej, niż ci z Trzebnicy, bo 1300zł, choć razem z ceną automatu - 1300zł, daje i tak taniej, niż 3200 u moich).

Jakie jeszcze automaty dobre, a nie za drogie polecacie? Pani w otobram.pl poleciła mi Nice za 2000zł + ok. 600zł montaż.

Napisano

U mnie rodzi się coś takiego

318282c38a4de862f7bf1533deec62da.jpg

c919e4dd042051c35c6a1351723c814f.jpg

a9d41f740af5e3750cef2bebbdacdbe2.jpg

To kolejna wersja tego ogrodzenia :ok: Takiej chyba jeszcze nie widzialem ;)

Ile Cie to bedzie kosztowac jesli to nie tajemnica? 

Napisano

Szczerze to nie wiem...póki co to 3.2 słupki betonowe i daszki, 1.6 beton z gruchy na fundament, kilka setek na drut, 3.6 robocizna , 1.5 napęd came strong, plus przęsła i brama, ile wyjdzie mogę napisać jak skończą.
Napisano
  • Autor

Jakie jeszcze automaty dobre, a nie za drogie polecacie? Pani w otobram.pl poleciła mi Nice za 2000zł + ok. 600zł montaż.

Nikt nic?

Napisano
  • Autor
Polecasz? Odradzasz? Masz taki?

Czytam komentarze, które (jak to na stronie sklepu) są w większości pozytywne (poza jednym o ślizganiu sprzęgła ?!?!?!?), tam taki kwiatek:

Jedyna rzecz ktora mi sie nie podoba w konstrukcji tego napedu to, ze mozna zdjac pokrywe bez otwieranie zabezpieczenia kluczykiem.

W ten sposob kazdy moze zaprogramowac sobie dodatkowy pilot.

Za automat mogę dać te 1500zł - nie musi być tani chińczyk, byle na montażu nie próbowali mnie skroić.

Napisano

Polecasz? Odradzasz? Masz taki?

Czytam komentarze, które (jak to na stronie sklepu) są w większości pozytywne (poza jednym o ślizganiu sprzęgła ?!?!?!?), tam taki kwiatek:

Za automat mogę dać te 1500zł - nie musi być tani chińczyk, byle na montażu nie próbowali mnie skroić.

Polecam, mam taki od kilku lat. Chodzi bardzo cicho, jest bardzo mocny. 

Faktycznie pokrywę można ściągnąć, bo jest na 3 śrubki, ale nie oszukujmy się to wyimaginowany problem. 

Sprzęgło potrafi się ślizgać, ale sytuacja powtarza sie powiedzmy, raz, dwa razy w roku gdy zmienia się nagle temperatura. Trzeba wtedy "odkluczyć" automat i przejechać ręcznie od brzegu do brzegu.

Ja jestem naprawdę zadowolony, gdyby było inaczej nie polecałbym go     :oki:

No sam montaż ? Przecież to naprawdę proste  :oki:   Listy zębatej nie przykręcisz prosto ?, Automatu nie zamocujesz na postumencie ?

elektryki z czujnikami nie podłączysz ? (poproś elektryka, każdy powinien sobie poradzić)

PS Listwę zębata kup metalową ! 

Jeszcze jedno, ja kontaktrony odpowiedzialne za zatrzymanie bramy w odpowiednim miejscu wyprowadziłem na zewnątrz, bo mam małą szczelinę między słupkami i magnesy zahaczały mi o słupek.

Edytowane przez rg15

Napisano

No to jeszcze moja wersja, w postaci żaluzji :)

Fotki z okresu stawiania. 

e94a10c61ae054c7gen.jpg

fc1ee6bb75e2affegen.jpg

Napisano
  • Autor

Polecam, mam taki od kilku lat. Chodzi bardzo cicho, jest bardzo mocny.

Faktycznie pokrywę można ściągnąć, bo jest na 3 śrubki, ale nie oszukujmy się to wyimaginowany problem.

Sprzęgło potrafi się ślizgać, ale sytuacja powtarza sie powiedzmy, raz, dwa razy w roku gdy zmienia się nagle temperatura. Trzeba wtedy "odkluczyć" automat i przejechać ręcznie od brzegu do brzegu.

Ja jestem naprawdę zadowolony, gdyby było inaczej nie polecałbym go :oki:

No sam montaż ? Przecież to naprawdę proste :oki: Listy zębatej nie przykręcisz prosto ?, Automatu nie zamocujesz na postumencie ?

elektryki z czujnikami nie podłączysz ? (poproś elektryka, każdy powinien sobie poradzić)

PS Listwę zębata kup metalową !

Jeszcze jedno, ja kontaktrony odpowiedzialne za zatrzymanie bramy w odpowiednim miejscu wyprowadziłem na zewnątrz, bo mam małą szczelinę między słupkami i magnesy zahaczały mi o słupek.

Montaż mam na uwadze ze względu na:

a) gwarancję

b) montaż listwy - ponoć lepiej, jak jest spawana do bramy?

Napisano

a) gwarancję

Teraz przemyśl dobrze taki temat-czy skoro montaż kosztuje 70-80% nowego sprzętu nie warto zaryzykować utraty gwarancji?Piszę zaryzykować, bo w zależności co padnie przecież można próbować dochodzić praw (nie wiem na ile zgodne z PL prawem jest wymagalność autoryzowanego montażysty). Nawet gdyby, to nie sądzę by przez 2 l zepsuło Ci się coś za kwotę jaką masz za cenę montażu.

Napisano

a) gwarancję

Mam listwę przyspawaną i odradzam.

Listwa MUSI być przykręcana (tak aby dała się zdemontować). Jak ją przykręcisz, to pracuje na śrubach. Dzięki czemu jak słońce świeci z jednej strony, to listwa nie wygina się z bramą (lub cała brama, właśnie przez tą spawaną listwę pracuje), tylko pracuje własnie na śrubach. 

Edytowane przez rg15

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.