Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik luzu a czujnik stopki bocznej..

Featured Replies

Napisano

Miałem oba czujniki niesprawne. Czujnika stopki nie było wcale, był tylko mostek przy wtyczce do klamki sprzęgła. Czujnik luzu jest, ale nie zapala kontrolki luzu. Chcąc doprowadzić moto do pełnej sprawności - udało mi się na razie znaleźć czujnik stopki. Ten drugi na razie w fazie poszukiwań. No i założyłem czujnik stopki, podłączyłem i...zastanawiam się czy dobrze to działa. Albo ma to związek z czujnikiem luzu. Bo w tej chwili mogę uruchomić moto tylko przy złożonej stopce bocznej lub po wciśnięciu sprzęgła, jak stopka jest rozłożona. OK, to ma sens. Ale po rozruchu nie da się postawić moto na stopce bocznej - silnik gaśnie zaraz po jej rozłożeniu. Czyli żeby się ubrać muszę zgasić zimny silnik albo targać krowę na centralkę....wkurza mnie to :(

Czy to tak ma działać, że nie można na bocznej stopce postawić moto z pracującym silnikiem?? A może jak czujnik luzu bedzie sprawny, to problem zniknie?  :hmm:

Napisano

Miałem oba czujniki niesprawne. Czujnika stopki nie było wcale, był tylko mostek przy wtyczce do klamki sprzęgła. Czujnik luzu jest, ale nie zapala kontrolki luzu. Chcąc doprowadzić moto do pełnej sprawności - udało mi się na razie znaleźć czujnik stopki. Ten drugi na razie w fazie poszukiwań. No i założyłem czujnik stopki, podłączyłem i...zastanawiam się czy dobrze to działa. Albo ma to związek z czujnikiem luzu. Bo w tej chwili mogę uruchomić moto tylko przy złożonej stopce bocznej lub po wciśnięciu sprzęgła, jak stopka jest rozłożona. OK, to ma sens. Ale po rozruchu nie da się postawić moto na stopce bocznej - silnik gaśnie zaraz po jej rozłożeniu. Czyli żeby się ubrać muszę zgasić zimny silnik albo targać krowę na centralkę....wkurza mnie to :(

Czy to tak ma działać, że nie można na bocznej stopce postawić moto z pracującym silnikiem?? A może jak czujnik luzu bedzie sprawny, to problem zniknie?  :hmm:

u mnie dziala tak ze jak jest luz to pozycja stopki nie ma znaczenia, jesli jest wbity bieg to pozostawiona otwarta kosa po puszczeniu sprzegla gasi silnik.

Czyli albo masz sprawne wszystkie czujniki - luzu, kosy i sprzegla albo nie dziala dobrze ;)

Napisano
  • Autor

W Zephyrze działało mi to logicznie - tzn. odpalenie moto z wciśniętą klamką, ale po rozruchu mogłem na luzie rozłożyć kosę. W ZZR kosa gasi silnik, chyba, że trzymam klamkę sprzęgła - no weż założ wtedy rękawice  ;]

Szukam czujnika luzu - na razie znalazłem od ZX6 i nie do końca jestem pewny, czy podejdzie do mojego moto...

Napisano

W Zephyrze działało mi to logicznie - tzn. odpalenie moto z wciśniętą klamką, ale po rozruchu mogłem na luzie rozłożyć kosę. W ZZR kosa gasi silnik, chyba, że trzymam klamkę sprzęgła - no weż założ wtedy rękawice  ;]

Szukam czujnika luzu - na razie znalazłem od ZX6 i nie do końca jestem pewny, czy podejdzie do mojego moto...

powodzenia... ja, po przegladzie zephyra, szukam czujnika stopu do noznego bo diagnosta stwierdzil ze za slabo lapie i sie nie zapala po tyknieciu noznego :) Puscil mnie bo jak depne mocno to sie ostatecznie zapala, z sygnalizowaniem przedniego hamulca nie ma zadnego problemu no i poza tym nie mial sie do czego przyczepic :)

no a jak nie znajde to bede pozostanie mi czyszczenie tego co mam teraz ;)

Napisano

powinien problem zniknąć jak czujnik luzu zacznie działać. obejrzyj schemat elektryczny i ew. sprawdz jak masz u siebie.

Napisano

Zależy od schematu - najbardziej popularny to taki.

Ja z kolei zamierzam pozbyć się czujnika luzu, bo zdarza się że moto przy dobiegu mi zgaśnie, a po rozgrzaniu silnika b.ciężko trafić w luz na postoju - kończy się zazwyczaj tym, że muszę ręką :facepalm: szukać luzu, żeby odpalić awaryjnie motor na światłach.

post-129173-0-85936900-1463162581_thumb.jpg

Napisano

i...zastanawiam się czy dobrze to działa. Albo ma to związek z czujnikiem luzu.

Ja mam tak, że mogę odpalić 2oo niezależnie od pozycji stopki bocznej, lecz kiedy jest ona rozłożona, wbicie 1. biegu gasi silnik.

Skoro u Ciebie:

Czujnik luzu jest, ale nie zapala kontrolki luzu.

to (być może) jest tak, jakby był wbity bieg i dlatego moto gaśnie? :hmm:

Napisano

...kończy się zazwyczaj tym, że muszę ręką :facepalm: szukać luzu, żeby odpalić awaryjnie motor na światłach.

A nie da się uruchomić silnika na wbitym biegu i wciśniętym sprzęgle?