Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skąd wziąć grubą blachę lub...

Featured Replies

Napisano

...z czego innego zrobić tymczasowe klapy na szambo?

Byłem na złomie - znalazłem fajne stare drzwi z 4mm grubej blachy ryflowanej - w sam raz, by przeciąć na pół, dospawać dwa profile/kątowniki i jak znalazł... ale 39kg(+ profile)*2.5zł/kg sprawiło, że spróbuję jeszcze poszukać jakichś innych opcji. Klapa ma być wytrzymała (po szambie jeździ samochód, czasem cięższy) i wystarczyć na dosłownie 2-3 miesiące, ale być wystarczająco ciężka, by czterolatek nie podniósł. Może zrobić formę, wsadzić kilka prętów zbrojonych i zalać betonem?

Napisano

. Może zrobić formę, wsadzić kilka prętów zbrojonych i zalać betonem?

Chyba będzie najszybciej i najtaniej.

Napisano

Byłem na złomie - znalazłem fajne stare drzwi z 4mm grubej blachy ryflowanej - w sam raz, by przeciąć na pół, dospawać dwa profile/kątowniki i jak znalazł... ale 39kg(+ profile)*2.5zł/kg sprawiło, że spróbuję jeszcze poszukać jakichś innych opcji. Klapa ma być wytrzymała (po szambie jeździ samochód, czasem cięższy) i wystarczyć na dosłownie 2-3 miesiące, ale być wystarczająco ciężka, by czterolatek nie podniósł. Może zrobić formę, wsadzić kilka prętów zbrojonych i zalać betonem?

z żelbetu. Poszukaj lokalnych firm od szamb, zrobią za względnie nieduże pieniądze pod wymiar, zbrojone, wibrowane i równe.

Napisano
  • Autor

Jaki kształt ma szambo?

Ja mam podwójne z kręgów i na tym betonowe dekle z włazami i rurami wentylacyjnymi.

Takie dekle można pewnie dostać u producentów szamb.

z grubsza prostopadloscian. Otwory z grubsza prostokatne, ale lekko przekoszone, ok. 52-54x55-58.

Napisano
  • Autor

z żelbetu. Poszukaj lokalnych firm od szamb, zrobią za względnie nieduże pieniądze pod wymiar, zbrojone, wibrowane i równe.

Ja to tymczasowo potrzebuje - jak bede robil podjazd, to sie zrobi otwory na szambie od nowe, bo kostka ma byc na jego pokrywie.

Czy plyta zelbetowa pol na pol metra, gruba na 3.5-4cm z drutami 10mm (moze mam ciensze, na pewno tez mam grubsze) da rade?

Napisano

Nie wiem ale na działce w szambie które kupiliśmy gotowe pokrywa okrągła z betonu jest i ma grubośc bliżej 5-6 cm jak nie więcej ...

Napisano

Ja to tymczasowo potrzebuje - jak bede robil podjazd, to sie zrobi otwory na szambie od nowe, bo kostka ma byc na jego pokrywie.

Czy plyta zelbetowa pol na pol metra, gruba na 3.5-4cm z drutami 10mm (moze mam ciensze, na pewno tez mam grubsze) da rade?

IMHO da, ale ja bym po tym nie jeździł :), nie masz gwarancji co Ci wyjdzie i jakie klasy uzyskasz beton a jak już to powoli i po 30dniach ;)

JA mam pokrywę studni coś koło 60x60 ale jest grubsza ok 8cm. Nad nią jest 20cm ziemi, jeździły koparki i samochody nic się nie stało.

Na szambie mam 1mx1m koło 6cm grubości, cieżka jak sk ... niby można po niej jeździć. AFAIR za 2szt z transportortem (HDS :phi: ) coś koło 150zł zapłaciłem.

Jak tymczasowo można z desek grubych i stali kombinować to zbić, jak dobrze dociążysz to jest szansa, że dzieciak nei ruszy, ale będzie to grube.

Napisano
  • Autor

Wiesz, od paru lat sa tam deski, ale musze wymienic, bo znow zaczely gnic (ktorys raz juz wymienialem). Myslalem, zeby pospawac "ruszt" z drutow zbrojeniowych i z tego zrobic zelbetowa plyte. W ostatecznosci kupie ze dwa-trzy teowniki/profile, pospawam ozebrowana rame i przynituje do niej ciensza blache.

Napisano

Nie chcę być niemiły ale po co się narobić z betonem robić formy wkładać zbrojenie zalewać jak masz tę prawie gotową blachę za złomu.

Ile taki odlany kręg betonowy będzie ważył?

Chyba więcej jak blacha ze złomu.

Czy po tym wystającym odlanym kręgu będziesz mógł jeżdzić ?

Proste rzeczy działają najlepiej i długo np 3 - 4 miesiące  :oki:

Napisano
  • Autor

Podjedź do zakładu wykonującego szamba lub inne wyroby z betonu - zrobią Ci płyty na wymiar, przywiozą i zamontują.

Tak zrobię, jak będę robił podjazd
Napisano

Nie chcę być niemiły ale po co się narobić z betonem robić formy wkładać zbrojenie zalewać jak masz tę prawie gotową blachę za złomu.

Ile taki odlany kręg betonowy będzie ważył?

Chyba więcej jak blacha ze złomu.

Czy po tym wystającym odlanym kręgu będziesz mógł jeżdzić ?

Proste rzeczy działają najlepiej i długo np 3 - 4 miesiące  :oki:

Przeliczyłem koszt jednej blachy i to na bogato licząc 6mm to 35zł   ;] ale cement, pręt, i czas na wykonanie formy wyjdą pewnie taniej  ;]  :facepalm: W dodatku robota na 3 miesiące  :hehe:  Nie można tego zrobić raz a porządnie ? Na taki okres czasu dotnij nowe deski i po temacie  ;)

Napisano

Studzienka fi=60cm i blacha 5mm,jeździ po tym zaladowany van od 4 lat

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przeliczyłem koszt jednej blachy i to na bogato licząc 6mm to 35zł   ;] ale cement, pręt, i czas na wykonanie formy wyjdą pewnie taniej  ;]  :facepalm:

Cały Olleo...  :ok:  :hehe:

Napisano
  • Autor

Przeliczyłem koszt jednej blachy i to na bogato licząc 6mm to 35zł ;] ale cement, pręt, i czas na wykonanie formy wyjdą pewnie taniej ;]:facepalm: W dodatku robota na 3 miesiące :hehe: Nie można tego zrobić raz a porządnie ? Na taki okres czasu dotnij nowe deski i po temacie ;)

A to tak taniej blachy u mnie nie znalazłem. Sprawdzę w Centrozłomie.
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Kup na złomie a po 3 miesiącach sprzedaj do skupu jak już dorobisz się prawdziwej pokrywy.

Zawsze tak komplikujesz sobie życie?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kup na złomie a po 3 miesiącach sprzedaj do skupu jak już dorobisz się prawdziwej pokrywy.

Zawsze tak komplikujesz sobie życie?

o takiej piszesz?

20160717_174945.jpg

Jak to pisales juz byla, ale nie zauwazylem posta. Od spodu wspawalem drut zbrojeniowy 1" po obwodzie i jeden w poprzek po srodku. Mysle, ze wytrzyma.

• 3 tygodnie później...
Napisano

o takiej piszesz?

Jak to pisales juz byla, ale nie zauwazylem posta. Od spodu wspawalem drut zbrojeniowy 1" po obwodzie i jeden w poprzek po srodku. Mysle, ze wytrzyma.

W sensie 1 cal? 24 drut? Grubo. ;]

Napisano
  • Autor

W sensie 1 cal? 24 drut? Grubo. ;]

Tak, dzięki temu pokrywa prawie jest równo z płytą szamba.