Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd gwarancyjny w ASO poza Polską

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem - wybieram się samochodem na wakacje. W trakcie mojego pobytu za granicą. wypadnie przegląd gwarancyjny przy przebiegu 15 tys km. Wiem że Fiat ponoć dopuszcza tolerancję 1000 km, ale obawiam się że to i za mało może być.

Pomyślałem więc, czy nie wykonać takiego przeglądu po drodze, w jednym z ASO Fiata np. w serbii.

Może macie doświadczenie, czy jest to honorowane przez gwaranta w celu utrzymania gwarancji?

Dealera nie zdążyłem jeszcze o to zapytać.

Na ten moment samochód ma przebieg 11 800, a wyjeżdżam w przyszłym tygodniu

Napisano

Zgloś problem w ASO, na pewno ci przedłużą ten przebieg. Ale wez to na pismie :)

Napisano

Mam taki problem - wybieram się samochodem na wakacje. W trakcie mojego pobytu za granicą. wypadnie przegląd gwarancyjny przy przebiegu 15 tys km. Wiem że Fiat ponoć dopuszcza tolerancję 1000 km, ale obawiam się że to i za mało może być.

Pomyślałem więc, czy nie wykonać takiego przeglądu po drodze, w jednym z ASO Fiata np. w serbii.

Może macie doświadczenie, czy jest to honorowane przez gwaranta w celu utrzymania gwarancji?

Dealera nie zdążyłem jeszcze o to zapytać.

Na ten moment samochód ma przebieg 11 800, a wyjeżdżam w przyszłym tygodniu

Jest honorowane (przynajmniej w BMW), a nawet jeśli masz wykupiony kontrakt serwisowy to Ci wymienią klocki hamulcowe za free np w Hiszpani na wakacjach.

Napisano

Zgloś problem w ASO, na pewno ci przedłużą ten przebieg. Ale wez to na pismie :)

A od kiedy to ASO jest gwarantem lub ma upoważnienie od gwaranta do reprezentacji w tego typu sprawach?
Napisano

Zrob przed wyjazdem i z głowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Zrob przed wyjazdem i z głowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W książce serwisowej jest info, że tolerancja wykonania przeglądu to +/- 1000 km. Wcześniej też się nie załapię - musiałbym w tydzien wyjezdzić ok. 2000 km

Napisano

W książce serwisowej jest info, że tolerancja wykonania przeglądu to +/- 1000 km. Wcześniej też się nie załapię - musiałbym w tydzien wyjezdzić ok. 2000 km

Jeśli przegląd przewidziany dla 15 kkm zrobiłeś przy faktycznym przebiegu 13 kkm, to przegląd dla 30 kkm robisz przy 28 kkm przebiegu faktycznego. itd. - po prostu cały harmonogram się przesuwa. Tu chodzi tylko o to, żeby nie doprowadzić do sytuacji, kiedy pomiędzy dwoma przeglądami przebieg jest znacząco większy niż ten przewidziany przez producenta - gdyby nie było tego zapisu, który cytujesz, to formalnie robiąc dwa przeglądy bezpośrednio jeden po drugim dałoby się dwukrotnie wydłużyć dystans między kolejnymi wizytami w serwisie.  ;]

Napisano

Z zapisów w książce Fiata ja raczej wywniosowałem, że nic się nie przesuwa. Literalnie czytając miałem przeglądy wpisane 30 kkm, 60 kkm i tak dalej. Lub dwa lata. Tolerancja była +-1000 km i +- miesiąc. I nie było wpisane co ile kkm, tylko właśnie już uzupełnione dla określonej liczby km. Wprawdzie może się coś zmieniło to raz, a dwa to Fiat dość liberalnie i na korzyść użytkownika traktował gwarancję w moim przypadku.

Napisano

Z zapisów w książce Fiata ja raczej wywniosowałem, że nic się nie przesuwa. Literalnie czytając miałem przeglądy wpisane 30 kkm, 60 kkm i tak dalej. Lub dwa lata. Tolerancja była +-1000 km i +- miesiąc. I nie było wpisane co ile kkm, tylko właśnie już uzupełnione dla określonej liczby km. Wprawdzie może się coś zmieniło to raz, a dwa to Fiat dość liberalnie i na korzyść użytkownika traktował gwarancję w moim przypadku.

W czym bol?

Rozumiem, ze przeglad co 15+-1kkm lub co 1 rok +-1 msc, niech zalozyciel zrobi przy 13kkm, a w 2 warunek rozumiem, ze sie wstrzela idealnie.

Nastepny zrobi za rok lub za 15kkm (ASO w knige wpisze 28kkm nie 30) co bedzie pierwsze.

PS. Doczytalem, ze co 2 lata i zalapalem, ze niekoniecznie rok zaraz musi uplynac.

Mimo wszystko nie wierze, ze wlasciciel musi byc niewolnikiem samochodu.

Napisano

Z zapisów w książce Fiata ja raczej wywniosowałem, że nic się nie przesuwa. Literalnie czytając miałem przeglądy wpisane 30 kkm, 60 kkm i tak dalej. Lub dwa lata. Tolerancja była +-1000 km i +- miesiąc. I nie było wpisane co ile kkm, tylko właśnie już uzupełnione dla określonej liczby km. 

A co jeśli przez dwa lata przejechano tylko 3 kkm? Kiedy należy zrobić następny przegląd, jeśli nagle zaczęliśmy jeździć np. po 6kkm na miesiąc?  ;] Następny przegląd jest przy przebiegu 30 kkm, 33 kkm czy może dopiero po 60 kkm?  ;]

Napisano

Śmiało możesz robić. Brat w 1996 roku robił przegląd Fiata Uno w Hiszpanii i był honorowany w późniejszych sytuacjach, gdzie gwarancja była wykorzystywana.

Napisano

Lepiej zrobić przed wyjazdem. Plus taki że auto pojedzie przygotowane.

Napisano

Nie o fiacie a o renaulcie ;)

jakies 10 lat temu czekałem 24 godziny w Budapeszcie na naprawę - i wpadłem na pomysł  (po zapytaniu o cene) żeby zrobili mi  w miedzyczasie przegląd  po 30 kkm(oleje filtry itd) - zrobili  i potem w Polsce nikt sie w ASO Renaulta nie czepiał.

Napisano

Jeśli nie masz w karcie gwarancyjnej zastrzezenia, że musisz robić przeglądy w pl a raczej nie masz to mozesz robić w dowolnym aso na świecie.

Pozdrawiam BAS