Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwis klimatyzacji - olej

Featured Replies

Napisano

Podczas serwisu klimy w aucie odsysają czynnik z olejem i potem wprowadzają czynnik + ewentualny brak oraz dają nowy olej.

No właśnie jak to jest z tym olejem - jest jeden typ oleju, czy też są lepsze i gorsze? A może producenci aut zalecają konkretny typ oleju do aut swojej produkcji?

Napisano

Są różne oleje różnych producentów, a ich zastosowanie też zależy od różnych czynników (zakres temperatur pracy rodzaj czynnika ect. )

Ale w czym problem?

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o to że zawsze jak jechałem do serwisu klimy nigdy nie zastanawiałem się jaki mi olej dają do układu. I pomyślałem że może jednak dobrze byłoby jeździć tak, gdzie dają dobry olej a nie kiepski.. 

Napisano

może jednak dobrze byłoby jeździć tak, gdzie dają dobry olej a nie kiepski.. 

A był byś w stanie rozpoznać, jaki olej masz w układzie?  :hmm: 

Czym miało by się to objawiać? :nie_wiem:

A w agregacie lodówki - masz doby czy kiepski olej? Pewnie fabryczny i taki zostanie do śmierci lodówki... tak, wiem - lodówka to nie klima w aucie.

Napisano

Na kompresorze powinno być napisane jaki olej, najczęściej jest to PAG w odpowiedniej lepkości.

O jakie auto chodzi?

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Jeden z kolegow na kaciku stilo podrzucil mi fajna tabelke z wiekszoscia aut wraz z olejami jak i pojemnosciami poszczegolnych modeli. Mam nadzieje ze sie nie obrazi

http://www.elcamp.pl/public/content/file/klimatyzacjie/ilosci%20%20napelnien%20klimaAC-Fuellmengenhandbuch_2012_PL-klein.pdf

Napisano

Tylko przy zwykłym serwisowaniu klimy to odzyskuje się niewielką część oleju, większość zostaje w układzie :)

Napisano

No jakby chciał wymienić to najlepiej spuścić z kompresora i nalać taką samą ilość świeżego oleju.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

No jakby chciał wymienić to najlepiej spuścić z kompresora i nalać taką samą ilość świeżego oleju.

tylko po kiego grzyba to robić

Napisano

tylko po kiego grzyba to robić

Jak się sprężarkę wyjmuje lub wymienia, to trzeba zrobić.

Napisano

Zazwyczaj dzieli się olej na trzy lepkości 46, 100 i 150. Te wyższe częściej były w starszych autach w latach 90-tych, dziś przeważnie jest ISO 46. Behr robi olej uniwersalny z oznaczeniem 68 i najczęściej taki się stosuje w warsztatach. Trzeba by mieć trzy stacje do obsługi klimy, żeby stosować każdy olej, bo zmiana buteleczki nic nie da, jak olej w układzie przewodów zostaje. Ja od lat stosuję Cool Weather olio pao 68 robiony przez Magneti Marelli.