Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - aktualny stan prawny - czy zostaje?

Featured Replies

Napisano

Kumpel z pracy kupil kolejnego złomka na dojazdy. Samochod ma OC do maja przyszlego roku. Podczas podpisywania umowy nie podpisywal zadnego zrzeczenia sie OC. Samochodu nie przerejestrowuje bo to zlom ktory za po zimie odda na zyletki.

Czy ma OC czy sprzedajacy mogl wystapic o zwrot skladki? (Twierdzil ze nie bedzie tego robil) a jedym z powodow zakupu bylo wlasnie dlugie OC.

Napisano

Nie ma już zwrotu składki z OC przechodzi z autem i tak może jeździć lub przepisać polisę na siebie

Napisano

OC jest przypisane do auta i przechodzi na nowego właściciela.

Napisano
  • Autor

A nie jest tak że kupujący może się zrzec?

Jak ja sprzedawałem swój samochód mając OC w mbanku kupujący podpisał, że się zrzeka a ja wysłałem do chyba axa, że zbyłem pojazd.

Nie dostaje się wtedy zwrotu reszty? Ew. przestaje płacić resztę składek?

Napisano

Nie dostaje się wtedy zwrotu reszty? Ew. przestaje płacić resztę składek?

Nic nie pisałeś o ratach-wtedy faktycznie po sprzedaży rat już płacić nie musisz (oczywiście trzeba to zgłosić ubezpieczycielowi).

Napisano

Nie ma już zwrotu składki z OC przechodzi z autem i tak może jeździć lub przepisać polisę na siebie

oczywiscie ze jest

wystarczy ze nowy wymowi a stary sie zglosi po zwrot

Napisano
  • Autor

oczywiscie ze jest

wystarczy ze nowy wymowi a stary sie zglosi po zwrot

Ale jak kumpel nie wymowi to ma do w/w maja?

Napisano

Ma, choć jeśli było opłacane w ratach to te nieopłacone będzie musiał już on zapłacić i jeszcze jedno-ubezpieczyciel ma prawo do rekalkulacji składki

Edytowane przez volf6

Napisano

Ale jak kumpel nie wymowi to ma do w/w maja?

Jeżeli nie wypowie OC to ma do maja. Teoretycznie powinien zgłosić fakt nabycia pojazdu w ciągu 14 dni a TU powinno przeliczyć mu składkę. Tyle teoria. A praktycznie jeśli sprzedający nie zgłosi zbycia pojazdu do TU to nie ma ono szans się dowiedzieć o tym, że pojazd zmienił właściciela. Ma to tylko takie konsekwencje, że polisa figuruje nadal na sprzedającego pojazd.

Napisano

Czy kupujący dowie się, że poprzednik wypowiedział umowę? Chodzi mi o przypadek że kupujemy auto, nie pada słowo o wypowiadaniu umowy, kupujący się cieszy z nowego nabytku a w tym czasie bez jego wiedzy sprzedawca wypowiada umowę OC? Czy wtedy UFG wkracza ze swoim kosmicznym cennikiem?

Napisano

Czy kupujący dowie się, że poprzednik wypowiedział umowę? Chodzi mi o przypadek że kupujemy auto, nie pada słowo o wypowiadaniu umowy, kupujący się cieszy z nowego nabytku a w tym czasie bez jego wiedzy sprzedawca wypowiada umowę OC? Czy wtedy UFG wkracza ze swoim kosmicznym cennikiem?

sprzedawca nie jest w stanie wypowiedzieć umowy z datą po dniu zbycia bez podpisu nowego właściciela.

Więc jeżeli podczas sprzedaży kupujący nie podpisze wypowiedzenia i nie zostawi go sprzedającemu to taka akcja jak opisałeś nie przejdzie.

Napisano

Kupilem auto z oc. Nie przerejestrowalem. Z link4 przyszlo pismo zaraz po zakupie ze moge zmienic ubezpieczyciela lub nic nie robiac oc przejedzie na mnie. Po pol roku odezwala sie upierdliwa windykacja ze oc poprzedni wlasciciel mial w ratach i 3 raty sa nieoplacone. Ani na kwitach oc ani w pismie ani od sprzedajacego sie tego nie dowiedzialem.

Napisano

Kupilem auto z oc. Nie przerejestrowalem. Z link4 przyszlo pismo zaraz po zakupie ze moge zmienic ubezpieczyciela lub nic nie robiac oc przejedzie na mnie. Po pol roku odezwala sie upierdliwa windykacja ze oc poprzedni wlasciciel mial w ratach i 3 raty sa nieoplacone. Ani na kwitach oc ani w pismie ani od sprzedajacego sie tego nie dowiedzialem.

Na większości polis jest forma płatności oraz terminy kolejnych rat. Przejąłeś polisę ponieważ poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż auta aby nie płacić kolejnych rat. W związku z tym obowiązek opłaty kolejnych spoczywa na Tobie nic niezwykłego w tym nie widzę.

M.

Napisano

Na większości polis jest forma płatności oraz terminy kolejnych rat. Przejąłeś polisę ponieważ poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż auta aby nie płacić kolejnych rat. W związku z tym obowiązek opłaty kolejnych spoczywa na Tobie nic niezwykłego w tym nie widzę.

M.

Wlasciciel nie daje Ci pelnej wypisanej polisy tylko kwit na ktorym czasem jest wysokosc skladki i u mnie byla. Ale nic o formie platnosci czy raty czy gotowka czy przelew tam nie ma. I mi powiedzial ze jest oplacona. Tyle.

Napisano

Wlasciciel nie daje Ci pelnej wypisanej polisy tylko kwit na ktorym czasem jest wysokosc skladki i u mnie byla. Ale nic o formie platnosci czy raty czy gotowka czy przelew tam nie ma. I mi powiedzial ze jest oplacona. Tyle.

To i tak nie zmienia faktu, że masz obowiązek wobec TU przepisania polisy na siebie i podjęcia decyzji. Wtedy dowiedziałbyś się w jaki sposób polisa była zawarta skoro dostałeś tylko potwierdzenie OC. I nie zmienia to Twojego obowiązku opłacenia składki za pozostałe raty skoro z polisy korzystasz.

M.

Napisano

Ale ja sie nie zale i wiem o swoich obowiazkach tylko pisze w temacie dyskusji ze to ze ktos zaklada ze pojezdzi na czyims oc moze sie okazac blednym zalozeniem mimo zapewnien sprzedajacego ze daje polise na rok i okaze sie ze trzeba i przerejestrowac i wykupic np za 1200 oc

Napisano

masz odstać od sprzedającego ''potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych" i od Ciebie zależy czy uznasz za wystarczający kwitek gdzie nie ma wszystkich informacji n/t polisy czy nie.

Masz prawo poprosić sprzedającego o wgląd do polisy gdzie będą wszystkie dane, możesz sobie zrobić tego zdjęcie lub xero bo po zakupie ta polisa i tak przechodzi na Ciebie.

Napisano

Ale ja sie nie zale i wiem o swoich obowiazkach tylko pisze w temacie dyskusji ze to ze ktos zaklada ze pojezdzi na czyims oc moze sie okazac blednym zalozeniem mimo zapewnien sprzedajacego ze daje polise na rok i okaze sie ze trzeba i przerejestrowac i wykupic np za 1200 oc

Ależ on Ci daje polisę ważną na rok. Bo poza polisami krótkoterminowymi na 30 dni lub dla pojazdów zabytkowych ewentualnie skuterów i motocykli tak zawierane jest ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Osobną kwestia jest forma zapłaty za taką polisę bo ta może być podzielona na raty płatne co pól roku, kwartał, miesiąc.

M.