Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra rozwalona...

Featured Replies

Napisano

Wczoraj ok godz. 23 facet Oplem Vectra 2.2TDI uderzyl we mnie w lewy bok. Wjechal sobie poprostu na skrzyzowanie i bez hamowania we mnie walnal. Ja mialem 50km/h on tez ok 50km/h. Jego wina, po prostu nie patrzyl czy cos jedzie! Ja pier...

Straty: tylni blotnik, oba drzwi, prog wgniecony do srodka, nie wiem co z podloga, ale pewnie cos naruszone, szyby cale, przedni blotnik lekko musniety, lewe tylne kolo "zlamane", alu jedno z blizna od kraweznika, wyrwane pasy (u mnie wyskoczyl zolty plastik z zatrzasku), wydech wisi.

Moze jest wiecej, bylo ciemno, wiec moze wszytskiego nie zauwazylem.

Facet tak uderzyl, ze blacha z moich tylnich drzwi pionowo przykleila sie do jego przodu. Taki widok, ze zlazlo sie pelno gapiow, a strazacy wytrzeszczali galy. Koledzy policjantow, ktorzy podjechali pozniej, zamiast podejsc do nich, to patrzyli sie na moja rozwalona astre i na blache z moich drzwi stojaca pionowo... Eh...

Jesli chodzi o zdrowie, to boli mnie lewy bok. Nie jechalem z pogotowiem, bo moglem ruszac reka, czulem jedynie stluczenie. Dzis boli mocniej... Pasazer, ktory jechal ze mna uderzyl sie w prawy bok i lekko stukl prawa noge. Sprawca caly. Lekko mnie zdenerwowal, bo mowil ze jechalem 150km/h a ja jechalem tylko 50! Policjant na szczescie wytlumaczyl mu w jakiej odleglosci bym sie znalazl jesli by mnie trafil przy takiej predkosci... Huk bylpodobno ogromny, bo zbiegli sie mieszkancy zblokow oddalonych o ok 100m.

Jutro ide do PZU. Moze macie jakies sugestie, podpowiedzi jak co zalatwiac. To moje pierwsze zdarzenie tego typu, wiec moze przydadza sie jakies uwagi...

Jedno jest pewne - Astra juz nie pojezdzi frown.gif

I co ja mam teraz kupic za ok 10tys? confused.gif

Napisano

:/ niedobrze, na Twoim miejscu udalbym sie do lekarza, zeby pozniej niie bylo...

Wal do ubezpieczalni kolesia, niech przysla rzeczoznawce i daja kase

> Jedno jest pewne - Astra juz nie pojezdzi

> I co ja mam teraz kupic za ok 10tys?

Astre, wiadomo zlosnik.gif

Napisano
pare lat temu w toruniu na skrzyzowaniu grudziadzkiej z kosciuszki gosc nie zatrzymal ale na STOP'ie (my jechalismy w strone Lysomic) i wymusil nam pierszenstwo czego skutkiem bylo pozbycie sie przodu w Fiacie seicento kolegi Jechalismy jakies 60 km/h. U kolesia przednie kolo, drzwi i blotnik w Focusie zmasakrowane u nas caly przod. Od tamtej pory zapinam pasy - do tego stopnia mam nawyk ze nawet jak przestawiam auto z parkungo pod blokiem do garazu - 50 100 metrow po podworku to zapinam pasy. ale do tej pory mam dreszcze jak przejezdzam przez to skrzyzowanie. A z PZU czeka cie pewnie walka. Niech rozbiora samochod i dopiero sprawdzaja. I najlepiej rob bezgotowkowo bo jak ci wylicza i wezniesz gotowke to jak potem ci cos wyjdzie to zapomnij o kasie. O ile nie policza ci kasacji. Powodzenia ok.gif
Napisano

> Wczoraj ok godz. 23 facet Oplem Vectra 2.2TDI uderzyl we mnie w lewy

> bok. Wjechal sobie poprostu na skrzyzowanie i bez hamowania we

> mnie walnal. Ja mialem 50km/h on tez ok 50km/h. Jego wina, po

> prostu nie patrzyl czy cos jedzie! Ja pier...

zazwyczaj tak jest smile.gif

> Jesli chodzi o zdrowie, to boli mnie lewy bok. Nie jechalem z

> pogotowiem, bo moglem ruszac reka, czulem jedynie stluczenie.

> Dzis boli mocniej...

nie czekaj i idź do lekarza ! nigdy nie wiadomo co jest

a leczenie tanie nie jest - ubezpieczenie gościa i w tym się może przydać

nie mów hop !

Astrę !!

za tą cenę masz rok 1997 Caravan

ja biorę swą służbówkę z 2001 roku za podobną kasę

Napisano

Powinno być tak, że sprawca oddaje poszkodawanemu swoją furę smile.gif (jeżeli oczywiście jest na chodzie).

A tak szczerze, to nie zazdroszczę. Auto to tylko rzecz, gorzej z urazem psychicznym no i całe szczęście, że Tobie i Twojemu pasażerowy nic poważnego się nie stało.

Napisano
  • Autor

Co do lekarza, to macie racje. Jutro udam sie z samego rana. Zdrowia nie wolno lekcewazyc.

Co do pasow, to zawsze zapinam i wlasnie gdybym teraz nie mial zapietych pasow mogloby sie to dla mnie skonczyc nieprzyjemnie, wiec nie olewajcie zapinania pasow! Ja sie ciesze, ze mialem zapiete jak zawsze.

Co do skrzyzowania Grudziadzka - Kosciuszki, to sam widzialem na wlasne oczy tam zderzenie. Babka jechala jakims terenowym podobno caly dzien i przejechala sobie po prostu na czerwonym... Skonczylo sie zderzeniem z osobowka i rozwaleniu swiatel (tych czerwone-zolte-zielone) tylem terenowego.

Moj wypadek byl na rogu Lubickiej i Olsztynskiej, niedaleko stacji Jet. Ja jechalem w strone Warszawy, nieuwazny Pan jechal od Olsztyna do Rubinkowa. I bum.

Co do auta jakie kupie. Na prawde bardzo sie przywiazalem do mojej Astry i silnie ubolewam, ze zostala trafiona. Nie mialem z nia wiekszych problemow i nigdy nie odmowila posluszenstwa, przez cale 2 lata uzytkowania. Wydaje mi sie, ze uszkodzenia sa tyle silne, ze rzeczoznawca uzna szkode calkowita. Mechanik powiedzial, ze mozna by ja zrobic, ale to juz nie bedzie to auto. Wole wiec kupic nowe. Czy to bedzie Astra? Jesli bede chcial kupic auto do 10tys, to zapewne TAK. Jesli jednak zdecyduje sie na dolozenie ok 4tys, to zastanowie sie nad Honda Accord (96), Peugeot 406 (96), Oplem Vectra (97) lub ostatecznie nad Astra II, ale na nia nie starczy mi chyba kasy.

Napisano

Nie zazdroszcze zdarzenia!!!

Albo astre i bedziesz mial co nie co czesci dla siebie, ew. na handel, albo np. vectre B - bo juz sie kupi za 10tys zl...

Albo fajna asterke...

Napisano

Współczuję... miejmy nadzieje że się jakoś trwale na zdrowiu nie odbije.

Co do nowego autka to może warto wybrać paska B4?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=99589443

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1013906

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1092318

Napisano

Szkoda auta ale szczęście że jesteście prawie w całości waytogo.gif Na pytanie co można kupić za 10k zeta mam odpowiedź - Vectra B 1.8 16V 97r sedan, zielony metalik, elektryka, klima itp wink.gif + opłaty w PL oczywiście wink.gif

Napisano

jz79 szczerze wspolczuje frown.gif

Ale jak pewnie wiesz, to skrzyzowanie jest pechowe, nawet bardzo ! Mieszkam w Łysomicach, kiedys na Skarpie, a skrzyzowanie to pokonuje okolo 10 razy dziennie i szczerze powiem ze takie wypadki zdarzaja sie tam 2-3 razy w tygodniu, po prostu takie miejsce frown.gif

Szczerze wspolczuje i zycze szybkiego powrotu do zdrowia - a co kupic, oczywiscie OPLA, ale czy Astre ??? moze oplaca sie troche dorzucic i kupic Astre II lub Vectre B ??

Pozdrowionka i szerokosci !

Napisano

Uważaj na cwaniaków z PZU - zawsze będą chcieli oszukac na swoją stronę. Dokładnie obejrzyj uszkodzenia, żeby Cię niczym nie próbowali zaskoczyć.

Szkoda Asterki, ale to przecież nie koniec! Najważniejsze, że Tobie i pasażerowi nie stało się nic poważnego. A za odszkodowanie na pewno znajdzie się jakieś ładne autko, nie martw się.

Napisano

> Jesli chodzi o zdrowie, to boli mnie lewy bok. Nie jechalem z

> pogotowiem, bo moglem ruszac reka, czulem jedynie stluczenie.

> Dzis boli mocniej... Pasazer, ktory jechal ze mna uderzyl sie w

> prawy bok i lekko stukl prawa noge.

Powtórzę za innymi.

Idź do lekarza. Powiedz, że cię głowa boli, masz mdłości, problemy z koncentracją wzroku.

Należy Ci się odszkodowanie z PZU za samochód i za "straty" zdrowotne.

Napisano

Przyjmij kondolencje brachu.

Co do naprawy to jak jest jak piszesz to pewno naprawa przekroczy wartość samochodu awięc dostaniesz kase + wrak awięc teoretycznie nawet możesz być do przodu ale......... wiadomo jak to jest. Trzeba coś kupić za tą jałmużne i w praktyce zawsze się jest stratnym. 30.GIF

Napisano
  • Autor

Zdecydowalem juz, ze kolegow nie opuszcze cool.gif20.GIF

Chce kupic Astre HB za 9-11tys. z pelnym wyposazeniem. Aktualna rozbita Asterka miala silnik C14NZ (1.4 60KM). Teraz chce cos zdecydowanie mocniejszego (choc wczesniej jakos sobie radzilem), ale bez przesady, zeby nie za duzo palila. Chce kupic z silnikiem benzynowym i go zagazowac.

I teraz pytanie, co wybrac: 1.8 90KM czy 1.6 16V 100KM? Jak uwazacie?

Napisano

> I teraz pytanie, co wybrac: 1.8 90KM czy 1.6 16V 100KM?

Z tych dwóch to ja bym wybrał ... C16SE , czyli 1.6 8V MPI 100 KM

Napisano

> Zdecydowalem juz, ze kolegow nie opuszcze

> Chce kupic Astre HB za 9-11tys. z pelnym wyposazeniem. Aktualna

> rozbita Asterka miala silnik C14NZ (1.4 60KM). Teraz chce cos

> zdecydowanie mocniejszego (choc wczesniej jakos sobie radzilem),

> ale bez przesady, zeby nie za duzo palila. Chce kupic z

> silnikiem benzynowym i go zagazowac.

> I teraz pytanie, co wybrac: 1.8 90KM czy 1.6 16V 100KM? Jak uwazacie?

a ja bym poszukal czegos w 2.0 8V...

nie licz na to ze te poprzednie silniki beda Ci palily duzo mniej...

Napisano
  • Autor

> a ja bym poszukal czegos w 2.0 8V...

> nie licz na to ze te poprzednie silniki beda Ci palily duzo mniej...

Ostatnio przejechalem sie Golfem 3 1.8 90KM i bylo calkiem calkiem. Nie wiem jak ten silniczek zbiera Astre. Co do spalania, to Golf miesci sie srednio w 9l/100 LPG.

Ciekaw jestem o ile wiecej spali 1.6 16V. No i chyba 1.8 to chyba lepsza jednostka do zagazowania...

Napisano

A może wystarczył by koledze silnik 1.6 8V 75KM.

Kompromis pomiędzy osiągami a spalaniem i dotego bezproblemowy w eksploatacji (niebierze oleju jak pierwsze 1.6 16V) i dobry do gazu.

A jak koniecznie kolega chce mieć duże kopyto to chyba najlepszy będzie 2.0 115KM ale spalanie już ze 2 litry większe od 1.6. 30.GIF

Napisano
  • Autor

> A może wystarczył by koledze silnik 1.6 8V 75KM.

Byc moze, wlasnie chce porownac silniki, zeby wybrac dla mnie wlasciwy.

> Kompromis pomiędzy osiągami a spalaniem i dotego bezproblemowy w

> eksploatacji (niebierze oleju jak pierwsze 1.6 16V) i dobry do

> gazu.

> A jak koniecznie kolega chce mieć duże kopyto to chyba najlepszy

> będzie 2.0 115KM ale spalanie już ze 2 litry większe od 1.6.

No 2.0 115KM to juz bedzie za ostro. Spalanie za mocno wzrosnie. Z tego co zauwazylem, to niestety nie ma silnika 1.8 90KM od 1995r. wiec wybor bedzie miedzu 1.6 75KM lub 1.6 16V 100KM. Jak jest ze spalaniem w przypadku tego drugiego? LPG i benzynki?

Napisano

Ja mam Z16XE 1.6 16V 100KM ale on wszedl troszke pozniej i jest nastepca X16XE. Pali srednio ok 7,3 ale w miescie potrafil zima nawet 9,2. Sama trasa jeszcze nie udalo mi sie sprawdzic ale powinien zejsc <7. Podane dla PB95.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.