Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda??????Lambda???

Featured Replies

Napisano

Witam! Czy moze ktos wie dlaczego w mojej Asterce 1.4 SE co jakies 20 tys km siada sonda lambda?wymieniłem juz 3 razy i szykuje sie nastepna wymiana . Nie mam juz siły na to i kasy.(Nie posiadam instalacji gazowej) frown.gif

Napisano

> Witam! Czy moze ktos wie dlaczego w mojej Asterce 1.4 SE co jakies

> 20 tys km siada sonda lambda?wymieniłem juz 3 razy i szykuje sie

> nastepna wymiana . Nie mam juz siły na to i kasy.(Nie posiadam

> instalacji gazowej)

A gdzie kupujesz?

Slyszlem, ze te uniwersalne z Allegro sa strasznie slabe.

Wiec jak kupujesz te z allegro to kup orginalna.

Pozdr

Napisano

> Witam! Czy moze ktos wie dlaczego w mojej Asterce 1.4 SE co jakies

> 20 tys km siada sonda lambda?wymieniłem juz 3 razy i szykuje sie

> nastepna wymiana . Nie mam juz siły na to i kasy.(Nie posiadam

> instalacji gazowej)

albo kiepskie sondy albo coś masz nie tak ze składem mieszanki (za uboga) i się przegrzewają i padają

Napisano
  • Autor

kupiłem 2 GM i jedna uniwersalna,żadnej różnicy.A co może byc przyczyna zbyt ubogiej mieszanki?

Taki kod mi wyskakuje

Napisano

> kupiłem 2 GM i jedna uniwersalna,żadnej różnicy.A co może byc

> przyczyna zbyt ubogiej mieszanki?

> Taki kod mi wyskakuje

cieżko powiedzieć

lewe powietrze, uszkodzony map sensor lub rezystor położenia przepustnicy ...

przekłamujący czujnik temp.

jakie masz spalanie na 100km?

Napisano
  • Autor

spala ok 8l ale dokładnie nie wiem Poza tym nic sie nie dzieje (troszke tylko sadzy wkoncowce wydechu i wskazania tem na liczniku szwankuja- za mała pokazuje temperature- ten czujnik tez wymieniłem i termostat )czujnik temperatury wymieniłem,a jak mozna sprawdzic przepustnice? drażni mnie ta paląca sie kontrolka. buu.gif nie mam juz siły i pomysłow!

Napisano
  • Autor

czy nikt nie ma pomysłów na mój problem?sprawdziłem niemal wszystko i nic

niby wszystko ok.Wyczysciłem wtyczki,popsikałem WD sprawdziłem wężyki i na jeden założyłem opaske bo niby był luźny (przepustnica do chyba czujnika podcisnienia czy cos podobnego bynajmniej jak go sciagłem to silnik zgasł)znow mam wymienic sonde i co 20 tys km i powtórka?co jeszcze go moze bolec?kolektor oktanowy ustawiony na 95.POMOCY!!!!!

buu.gif

Napisano

Słoik z benzyną w rękę, do tego pędzelek i smarujesz paliwkiem wszystkie uszczelki na dolocie od przepustnicy do bloku silnika. Jeśli podczas smarowania silnik zwiększy obroty to wykryłeś nieszczelność, więc wymieniasz odpowiednią uszczelkę i jazda.

Napisano
  • Autor

> A jak te zrypane sondy wyglądają?

jedna sie upaliła to był ajkis zamiennik ale dwie pozostałe GM

to jedna nie miała wogole napiecia a w drogiej skakało napiecie niezaleznie od obrotow obydwie byly cale w sadzy dosc duża warstwa.Dzis zrobilem 230 km i kontrolka zapalila sie moze ze trzy cztery razy ale paliwko uuuu chyba za duzo sobie łykła choc nie wiem ile bo ze dwie godziny stałem w korku.juz sprawdzałem szczelnosc paliwkiem i nic nie wykazało buu.gif

Napisano

hm sadza to chyba za bogata mieszanka, była tak stronka ze zdjęciami sond w różnych stadiach zniszczenia i interpretacji wyglądu, poszukam, a na razie to tylko to :http://www.ngkntk.pl/Kontrola_wzrokowa.1345.0.html

Napisano
  • Autor

posprawdzałem wszystkie wężyki pozakładałem wszedzie opaski - i zastanawiam sie co to jest ?

crazy.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakie są w ogóle objawy padniętej sondy Lambda? I czym grozi jeżdżenie z zepsutą sondą?

Napisano

Ostatni robilem pomiary mojej sondy bo cos duzo mi pali ( okolo 10 l wachy )

wlaczylem silnik, nagrzal sie, odpialem sonde, minus miernika do masy plus do sondy i wyszlo mi 50 mV

Dobrze zrobilem ten pomiar??

po odpieciu silnika zaczal nierowno chodzic ale bledy nie wyskoczyly

50 mV to za malo, moze to byc przyczyna duzego spalania??

Napisano

to ja tez wtrace swoje pytanie... czy jest jakis wiek auta przy ktorym powinno sie wymienic sonde? ja swoja sprawdzam, niby wskazania faluja, ale autko troszke duzo pali, ale nie chcialbym tez bez sensu wydawac kasy, bo zamiennika raczej nie kupie.

pozdro

Napisano

> Ostatni robilem pomiary mojej sondy bo cos duzo mi pali ( okolo 10 l

> wachy )

> wlaczylem silnik, nagrzal sie, odpialem sonde, minus miernika do masy

> plus do sondy i wyszlo mi 50 mV

> Dobrze zrobilem ten pomiar??

> po odpieciu silnika zaczal nierowno chodzic ale bledy nie wyskoczyly

> 50 mV to za malo, moze to byc przyczyna duzego spalania??

sonda musi zmieniać wskazania od 0,2-1 V no i oczywiście przy odpowiednich obrotach.. tu jest fdajna stronka gdzie można wiele rzeczy poczytać http://www.mechatronika.zagrosze.biz/czarnikm/

pzdr waytogo.gif

Napisano

No a co się może stać jeśli będę jeździł z zepsutą sondą?

Napisano

> No a co się może stać jeśli będę jeździł z zepsutą sondą?

Możesz "kata" zakatować!!! hehe.gif

Pozdro!!! 20.GIF

Napisano

moze duzo palic, mulic i... zapychac kata... to chyba tyle...

Ja wlasnie musze u siebie tez sprawdzic... ale obawiam sie ze mam przypchanego wlasnie kata... i chyba bede zmuszony go wywalic... :/

Napisano

> moze duzo palic, mulic i... zapychac kata... to chyba tyle...

> Ja wlasnie musze u siebie tez sprawdzic... ale obawiam sie ze mam

> przypchanego wlasnie kata... i chyba bede zmuszony go wywalic...

> :/

Katalizator to już pewnie dawno nie "działa", Autko jeździ dobrze, ale ostatnio zaczyna mi gasnąć jak go wrzucę na luz, co prawda tylko na LPG ale na benzynie też mu bardzo obroty spadają. Zepsuta sonda może powodować takie objawy? Dodam jeszcze, że przygasa tylko jak jest bardzo ciepło (po południu). Rano nie ma z nim żadnych problemów, nawet jak się silnik rozgrzeje.

Napisano

nic sie nie stanie ,poprostu ją odłącz i smigaj ,zwróc uwage na spalanie , jezeli bedzie wiecej paliła choc nie powinna to masz katalizator do wyjeb....pozdr.

Napisano

> nic sie nie stanie ,poprostu ją odłącz i smigaj

A sonda nie ma czasem wpływu na pracę LPG? Co prawda chodzi równo, ładnie przyspiesza, tylko to gaśnięcie o którym pisałem wyżej. Ale może to nie ma związku z sondą?

Napisano

>nic sie nie stanie ,poprostu ją odłącz i smigaj ,zwróc uwage na >spalanie , jezeli bedzie wiecej paliła choc nie powinna to masz >katalizator do wyjeb....pozdr.

Stac sie nie stanie, ale nie mow ze nie ma wplywu na spalanie... jak jest uszkodzona, to wlasnie ona moze byc powodem zwikszenia spalania... ona wlasnie odpowiada za mieszanke na podstawie spalin czy cos takiego... wiec sadze,ze to dosc wazny element...

> A sonda nie ma czasem wpływu na pracę LPG? Co prawda chodzi równo,

> ładnie przyspiesza, tylko to gaśnięcie o którym pisałem wyżej.

> Ale może to nie ma związku z sondą?

Przy LPG powinienies miec chyba cosik takiego jak emulator sondy... ale nie jestem pewien...

Ja wlasnie tez mam za niskie obroty i podejrzewam sande a w drugiej kolenosci kata...

Napisano

> Przy LPG powinienies miec chyba cosik takiego jak emulator sondy...

> ale nie jestem pewien...

> Ja wlasnie tez mam za niskie obroty i podejrzewam sande a w drugiej

> kolenosci kata...

Emulator sondy to służy chyba do "oszukiwania" kompa, żeby po przełączeniu na benzynę było wszystko OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.