Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Clio 3 TCe 100KM czy 1.6 GT 130KM

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Mocno się zastanawiam nad kupieniem Renaulta Clio 3. Celuję w wersję po FL, czyli tak od 2009 roku.

Podoba mi się wersja RS, ale może lepiej będzie zejść na ziemię i zadowolić się wersją nieco skromniejszą. Na placu boju pozostają wersje: TCe z silnikiem 1.2 turbo 100KM oraz GT z silnikiem 1.6 130KM.

Nie jeździłem jeszcze żadnym z egzemplarzy, dlatego mam pytanie do tych, co może mieli okazję porównać:

- czy w 1.6 GT rzeczywiście jest gorsze wyciszenie i większy hałas podczas jazdy?

- czy wersje różnią się zawieszeniowo? W sensie: któryś jest twardszy bądź lepiej się prowadzi?

- czy różnica 30KM na papierze jest w rzeczywistości odczuwalna?

- Czy TCe 100KM można jakoś podciągnąć programem i czy to bezpieczna zabawa?

No i w ogóle - co sądzicie o mojej rozterce?

Na RSa mnie nie stać. Choc bardzo mi się podoba. Najchętniej kupiłbym Clio "RS line", gdyby takowe istniało.

Napisano

Cześć!

Mocno się zastanawiam nad kupieniem Renaulta Clio 3. Celuję w wersję po FL, czyli tak od 2009 roku.

Podoba mi się wersja RS, ale może lepiej będzie zejść na ziemię i zadowolić się wersją nieco skromniejszą. Na placu boju pozostają wersje: TCe z silnikiem 1.2 turbo 100KM oraz GT z silnikiem 1.6 130KM.

Nie jeździłem jeszcze żadnym z egzemplarzy, dlatego mam pytanie do tych, co może mieli okazję porównać:

- czy w 1.6 GT rzeczywiście jest gorsze wyciszenie i większy hałas podczas jazdy?

- czy wersje różnią się zawieszeniowo? W sensie: któryś jest twardszy bądź lepiej się prowadzi?

Na RSa mnie nie stać. Choc bardzo mi się podoba. Najchętniej kupiłbym Clio "RS line", gdyby takowe istniało.

No wiesz ...... :)

weź no i porozglądaj się za DS3/4 lub C4II :) lub C3III :)

a nie za reno :P

Napisano

Problem w tym, ze PSA nie ma zadnego sensownego noPB w tych autach ;no:

Napisano

Problem w tym, ze PSA nie ma zadnego sensownego noPB w tych autach ;no:

No to fakt :( trudno zaprzeczyć -> THP :facepalm:

Napisano

Gdzie Clio a gdzie C4II? :-D
Napisano
  • Autor

Jedna Cytryna mi w garażu wystarczy.

Czy możemy wrócić do moich pytań o Clio?

Napisano

Ktoś tu od nas miał Clio 1.2 tce po programie, nie pamiętam nicka, i jakoś specjalnie dużo to z tego silnika nie dało się wykrzesać. Myślę, że dylemat rozwiąże się sam jak się przejdziesz oboma modelami

Wysłane z Moto X Play

Napisano

Cześć!

IMHO musisz sie przejechac i zdecydowac czy wolisz wolnossace 1,6, ktore trzeba bedzie pewnie wysoko krecic czy jednak mniejszy silnik z turbo. Ja bym raczej bral GT, bo abstrahujac od silnika juz na wejsciu powinien byc duzo lepiej wyposazony, miec wygodniejsze fotele, itp.

Ten 1,2 Tce w wersji 100KM to szalu nie robi... Obejrzyj sobie filmiki na YT jak to przyspiesza :no:

Napisano
  • Autor

Bardziej podobuje mi się GT, ale na jakims forum Reno wyczytałem, że to głośne jest a że TCe100 jest dużo lepiej wyciszone.

No to ciekaw jestem jakiś innych porównań, jak to jeździ.

Bo kosztuje podobnie, choć tych GT-ków w PL jest mało.

Napisano

Ja mam clio 1.6 (ale nie gt) i powiem że wygluszenia to chyba wogole zapomnieli założyć. Głośno w tym aucie jest strasznie..

Napisano
  • Autor

No i to mi się nie do końca podoba...... z tym wygłuszeniem.

Nie to, że bym chciał nagle samochód premium, ale jeśli ma być głośno a może nie być, i to w takim samym modelu, no to mnie to zaczyna zastanawiać. Oczywiście, można próbować pójść do jakiś specjalistów od car audio i zamówić "dogłuszenie" auta. Tyle że..... czy warto? :hmm:

Ciekaw jestem innych różnic, np. w zawieszeniu, prowadzeniu się, spalaniu - pomiędzy tymi dwoma modelami.

Napisano

No i to mi się nie do końca podoba...... z tym wygłuszeniem.

Nie to, że bym chciał nagle samochód premium, ale jeśli ma być głośno a może nie być, i to w takim samym modelu, no to mnie to zaczyna zastanawiać. Oczywiście, można próbować pójść do jakiś specjalistów od car audio i zamówić "dogłuszenie" auta. Tyle że..... czy warto? :hmm:

Ciekaw jestem innych różnic, np. w zawieszeniu, prowadzeniu się, spalaniu - pomiędzy tymi dwoma modelami.

Jesli chodzi o glosnosc to pewnie jest to kwestia innych przelozen skrzyni w Tce, przez co wydaje sie duzo cichsze.

Aczkolwiek w miescie to nie ma zadnego znaczenia, bo zaczyna byc uciazliwe dopiero w dluzszej trasie,

To nie jest auto na autostrady, wiec jezeli bedzie uzytkowane jako 2 w rodzinie to powinno byc OK.

1,2tce to zwykle nudne Clio 3... Wolalbym chyba Swifta ;ok:

Napisano

@

szczerze, jeździlem swiftem w robocie i jakoś niespecjalnie jest to ciche auto :hehe: drzwi klapały tak jak w lanosie :hehe:

Z resztą co tu się duzo rozpisywac, to są auta do miasta, a nie na długie trasy :oki:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Cześć!

mam twingo z 1.6 i na wolnych obrotach tego silnika wogole nie slychac

mam bardzo krotka skrzynie i przy 110-120 jest glosno. 

ale po miescie nie dokucza wogole.