Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura rosnie do 100*C? :O

Featured Replies

Napisano

witam

mam powazny problem i naprawde zaczyna mnie to powaznie martwic. problem dotyczy jak w tytule czyli temperatury auta a dokładnie jej przesada. gdy poruszam sie na trasie lub na krótkich odcinkach wskazówka ładnie utrzumuje lekko ponad 90*C czyli jak powinno byc. jednak wszystko ulega zmianie gdy przyjade do wiekszego mista np. wrocław. jak wiadomo korki wiec ruszanie hamowanie na krótkich odcineczkach itd. itp. i własnie tedy wskazówka zaczyna wariowac tzn. gdy stoje pod swiatłami nagle wedruje sobie do 100*C czyli na czerwone pole. gdy pojade przez dłuzszy odcinek wskazówka zacznie pomału spadac no ale jak znowu sie zaczymam rosnie w góre. juz mam najgorsze mysli ze cos jest powaznie spierniczone.

jak myslicie panowie? mogła to byc wina zepsutego termostau?czujnika?

podsuncie jakies pomysły

pozdro

Napisano

> witam

> mam powazny problem i naprawde zaczyna mnie to powaznie martwic.

> problem dotyczy jak w tytule czyli temperatury auta a dokładnie

> jej przesada. gdy poruszam sie na trasie lub na krótkich

> odcinkach wskazówka ładnie utrzumuje lekko ponad 90*C czyli jak

> powinno byc. jednak wszystko ulega zmianie gdy przyjade do

> wiekszego mista np. wrocław. jak wiadomo korki wiec ruszanie

> hamowanie na krótkich odcineczkach itd. itp. i własnie tedy

> wskazówka zaczyna wariowac tzn. gdy stoje pod swiatłami nagle

> wedruje sobie do 100*C czyli na czerwone pole. gdy pojade przez

> dłuzszy odcinek wskazówka zacznie pomału spadac no ale jak znowu

> sie zaczymam rosnie w góre. juz mam najgorsze mysli ze cos jest

> powaznie spierniczone.

> jak myslicie panowie? mogła to byc wina zepsutego

> termostau?czujnika?

> podsuncie jakies pomysły

> pozdro

witam.

w mojej Asterce mam identycznie jak u Ciebie, ale myśle że to normalne, jak stoisz w korkach nie ma dobrego chłodzenia ciepło od spalin.

Ja narazie się nie przejmuje, chyba że jakiś fachowiec napisze że to nie dobrze.

pozdro

Napisano

wieksze miasto Wroclaw!!! huehue

mysle,ze w NY nie jezdza astra bo tam wskazowka pewnie i poza czerwonym polem sie utrzymuje

wiadomo

wieksze miasto ;p

ale sory za to szyderstwo

czerwone pole to dopiero na 110 a nie na 100

przy 100 sie wlacza wentylator i jest oka

przegrzeb w archwium

sa foty wskaznikow temperatury w astrze

na jednej focie jest wskaznik gdzie czerwone tak jak u mnie zaczyna sie przy 110 a na drugim wskazniku jest czerwone na 100 co jest oczywiscie fuszera grafika,ktory projektowal zegar zlosnik.gif

i tyle

w jeszcze wiekszym miescie warszawie tez mam wskazowke na 100 wink.gif

Napisano

Sadzę, że objaw prawidłowy. U mnie jest podobnie, jak tylko dłużej postoję w korku czy na światłach, wskazówka idzie w górę, ale nie wchodzi na czerwone pole, bo wentylator się włącza ok. 98*.

Czasem pomagam sobioe klimą, wtedy wentylator chodzi na okrągło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wieksze miasto Wroclaw!!! huehue

> mysle,ze w NY nie jezdza astra bo tam wskazowka pewnie i poza

> czerwonym polem sie utrzymuje

> wiadomo

> wieksze miasto ;p

> ale sory za to szyderstwo

> czerwone pole to dopiero na 110 a nie na 100

> przy 100 sie wlacza wentylator i jest oka

> przegrzeb w archwium

> sa foty wskaznikow temperatury w astrze

> na jednej focie jest wskaznik gdzie czerwone tak jak u mnie zaczyna

> sie przy 110 a na drugim wskazniku jest czerwone na 100 co jest

> oczywiscie fuszera grafika,ktory projektowal zegar

> i tyle

> w jeszcze wiekszym miescie warszawie tez mam wskazowke na 100

dobrze ale gdy wskazówka idzie nawet za czerwone pole na max i przy tym włacza sie kontrolka silnika a wentylator chodzi, to co niby miało to znaczyc?? auto nie moze sie sie tak przeciez grzać az zeby wyskakiwał bład cos musi byc walniete.

wiec....

Napisano
  • Autor

> Sadzę, że objaw prawidłowy. U mnie jest podobnie, jak tylko dłużej

> postoję w korku czy na światłach, wskazówka idzie w górę, ale

> nie wchodzi na czerwone pole, bo wentylator się włącza ok. 98*.

> Czasem pomagam sobioe klimą, wtedy wentylator chodzi na okrągło

tak ale u mnie wskazówka idzie do góry ile tylko na to pozwala skala i przy tym jak wejdzie na czerwone pole to zapala sie CH.E..

Napisano

> Czasem pomagam sobioe klimą, wtedy wentylator chodzi na okrągło

Też mam podobnie. Jednak chciałbym wiedzieć kiedy włącza się wentylator. Myślę o pociągnięciu kabelka z czujnika w chłodnicy,poprzez bezpiecznik, pod jakąś kontrolkę w zegarach. Robił ktoś z was coś podobnego?

Napisano

> tak ale u mnie wskazówka idzie do góry ile tylko na to pozwala skala

> i przy tym jak wejdzie na czerwone pole to zapala sie CH.E..

po pierwsze sprawdz co to za blad bo sam CE nic nie mowi

a po drugie skoro wlacza sie wentylator to nie ma co sie dolowac

gorzej by bylo gdyby sie nie wlaczal

Napisano

> wieksze miasto Wroclaw!!! huehue

eeee... no - tylko bez takich...

może to i nie stolica ale powodów do drwin nie ma żadnych. Kolega ze stolicy to może i nie wie, ale tu w okolicy to faktycznie jest takie jakby większe miasto. A jak się wjeżdża od Leśnicy to się ciągnie i ciągnie to miasto więc wygląda jak poooooooooootężna aglomeracja (trudne słowo) więc i wrażenie jest kolosalne... wink.gif Niestety wjazd od strony Brzegu Dolnego też nie jest lekki bo korki zaczynają się na peryferiach - i ciągną sie aż do pięknego mostu Milenijnego (który jak go zbudowali to nawiasewm mówiąc nie zapomnieli o zjazdach i wjazdach... - w odróznieniu od Siekierkowskiego z W-awy)

My lokalni patrioci lubimy jednak to miasto.

> ale sory za to szyderstwo

wink.gif się nie gniewamy... wink.gif zresztą - żadne to szyderstwo...

> czerwone pole to dopiero na 110 a nie na 100

> przy 100 sie wlacza wentylator i jest oka

> przegrzeb w archwium

> sa foty wskaznikow temperatury w astrze

> na jednej focie jest wskaznik gdzie czerwone tak jak u mnie zaczyna

> sie przy 110 a na drugim wskazniku jest czerwone na 100 co jest

> oczywiscie fuszera grafika,ktory projektowal zegar

> i tyle

Generalnie jest tam coś namotane z elektryką (rezystor? ale nie wiem co to jest... wink.gif )i pola na wskaźnikach kłamią. Zależnie od wersji - rózne zegary i różne przekłamania.

> w jeszcze wiekszym miescie warszawie tez mam wskazowke na 100

I ja we Wrocławiu też - zwłaszcza wczoraj jak przygrzało. Stałem grzecznie w korkach zletka zaniepokojony patrząc na temperaturę - a to przecież dopiero początek upałów - aż do momentu jak zobaczyłem ładną Panią w Seicento, która też grzecznie podjeżdżała po 5 metrów nie zwracając uwagi na to że spod maski bucha para... (nawiasem mówiąc miała rejestrację z Warszawskich Bielan chyba...).

Otworzyłem szeroko okienka i... włączyłem ogrzewanie a dmuchawę na szyby i na 3! Temperatura spada momentalnie - w razie czego można sobie tak pomóc awaryjnie...

Swoją drogą jeszcze mi się nie udało zaobserwować żeby wentylator na chłodnicy się u mnie załączył (a pomiary na kablach ok i czujnik na wszeli wypadek wymieniłem jakiś czac temu) więc pewnie przedzam, ale słyszę jak w innych autach szumi nawet po wyłączeniu silnika a u mnie nie... Stąd wątpliwości co do właściwej temperatury rozumiem i podzielam.

Napisano

> Swoją drogą jeszcze mi się nie udało zaobserwować żeby wentylator na

> chłodnicy się u mnie załączył (a pomiary na kablach ok i czujnik

> na wszeli wypadek wymieniłem jakiś czac temu) więc pewnie

> przedzam, ale słyszę jak w innych autach szumi nawet po

> wyłączeniu silnika a u mnie nie... Stąd wątpliwości co do

> właściwej temperatury rozumiem i podzielam.

Nie słyszysz wentylatora po wyłączeniu silnika dlatego że wtedy on też się wyłącza,tzn działa tylko kiedy stacyjka jest włączona po wyłączeniu wentylator też się wyłącza.

Napisano

> Nie słyszysz wentylatora po wyłączeniu silnika dlatego że wtedy on

> też się wyłącza,tzn działa tylko kiedy stacyjka jest włączona po

> wyłączeniu wentylator też się wyłącza.

ok

no ale...

" ale słyszę jak w innych autach szumi nawet po

> wyłączeniu silnika a u mnie nie..."

Tylko TTTM?

Napisano

Widać że lato się zbliża i temp. podskoczyła do góry cfaniaczek.gif

Jeżeli wszystko jest orginalne to wskazówka nie powinna wchodzić na czerwone pole.

normalnie temp. dochodzi do ok 100' +/-2' włącza i wyłącza sie wentylator. Jak włacza się wentylator to masz wszystko OK.

Jeżeli wskazówka wchodzi na czerwone pole, a wentylator się włacza i wyłącza to prawdopodobnie temp jest OK.

Przy zamkniętym termostacie went. się nie włączy - wtedy pomaga tylko ogrzewanie na full.

Pozdr

Napisano

wawka nie jest duzym miastem przecie

burdel tu konkretny

wrocilem z Rzymu pare dni temu i sie nie moge przyzwyczaic do tego balaganu architektonicznego,ktory przeciez nie jest mi obcy

dziwna sprawa tak budowac na jednej ulicy dziesiatki budynkow gdzie kazdy jest w innym stylu

ale nie o tym przecie

sorki za offtopic

prawdopodobnie nawet nie wiesz,ze wlacza sie Tobie wentylator

ja tez go nie slysze a jedynie czuje lekkie drzenie fury i to tez tak delikatne,ze prawie nie wyczuwalne - widac za to jak wskazowka leci sobie powoli w dol do 93 a potem powoli rosnie i tak w kolko zeby.GIF

Napisano

Witam

Mam licznik z podziałem 90 stopni oraz 100 stopni. po wymianie termostatu temperatura jest cały czas na 95 stopni. do tej pory to było około 88-90 stopni. czy tak ma być czy coś nie tak z termostatem

Napisano

Miałem to samo co Kolega z Brzegu Dolnego i w tym samym woj. mieście. Przyczyną był niesprawny korek na zbiorniku z płynem chłodzącym. Nie utrzymywał nadciśnienia w układzie. Zaworki w korku puszczały w obie strony. 12zł w sklepie i już spokój od roku.

Napisano

> Myślę o pociągnięciu kabelka z czujnika w

> chłodnicy,poprzez bezpiecznik, pod jakąś kontrolkę w zegarach.

> Robił ktoś z was coś podobnego?

Robiłem w Peugeocie. Miał bardzo cichy wentylator i oprócz tego nie dający żadnych wibracji. Żeby wiedzieć kiedy sie załącza oprowadziłem przewód do diody, którą zamontowałem na desce (prawdę mówiąc już tam była ale do niczego nie podłączona, pewnie poprzedni własciciel tylko to wie... ).

Dodatkowo pociągnąłem dodatkowo dwa przewody do wyłacznika, którym mogłem sobie ręcznie załączać wiatrak gdyby wyłacznik w chłodnicy odmówił posłuszeństwa. Jak to mówią: strzeżonego Pan Bóg strzeże... wink.gif

Napisano

U mnie jest identycznie.

mIkm - jak można nie słyszeć wentylatora?

Ja nawet jak radio gra to słyszę (i czuję) jak się włącza, wyje jak turbina, ale temp od razu opada. Wyłącza się przy ok 95.

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo co Kolega z Brzegu Dolnego i w tym samym woj. mieście.

> Przyczyną był niesprawny korek na zbiorniku z płynem chłodzącym.

> Nie utrzymywał nadciśnienia w układzie. Zaworki w korku

> puszczały w obie strony. 12zł w sklepie i już spokój od roku.

witam nowego uczestnika forum a zarazem "ziomala" z okolicy(8 km) zlosnik.gifwink.gif

BTW- jak wygladają te zaworki? bo troche nie kumam o które chodzi. moze kolega posiada jakies fotki??

jaki kolorek asterki? czesto gesto bywam w wołowie mam tam rodzine, to by my se migneli swiatełkami 270751858-jezyk.gif

pozdrro

Napisano

> dłuzszy odcinek wskazówka zacznie pomału spadac no ale jak znowu

> sie zaczymam rosnie w góre. juz mam najgorsze mysli ze cos jest

> powaznie spierniczone.

> jak myslicie panowie? mogła to byc wina zepsutego

> termostau?czujnika?

IMHO wsio OK

jesli nie dochodzi do czerwonego pola, bo wczesniej wlacza sie wentylator, to OK

Napisano
Tutaj kolega lelek przedstawił wszystko dla wzrokowców (czyli wszystkich facetów zlosnik.gif }
Napisano
  • Autor

> IMHO wsio OK

> jesli nie dochodzi do czerwonego pola, bo wczesniej wlacza sie

> wentylator, to OK

miałem taka tez sytuacje ze mimo wentylator sie właczył to i tak wskazówa sobie rosła do czerwonego pola az sie bład wywalił podczas postoju na swiatłach.. hmm.gif

Napisano

> miałem taka tez sytuacje ze mimo wentylator sie właczył to i tak

> wskazówa sobie rosła do czerwonego pola az sie bład wywalił

> podczas postoju na swiatłach..

to niedobrze

moze termostat niedomaga ... ale jakby niedomagał, to by się wentylator nie właczał

więc może wentylator słabo kręci, albo chłodnica przytkana albo pompa słabo pompuje płyn ...

Napisano
  • Autor

> to niedobrze

> moze termostat niedomaga ... ale jakby niedomagał, to by się

> wentylator nie właczał

wiec tak, termostat pierwszy pojdzie do wymiany w najblizszym czasie

> więc może wentylator słabo kręci,

słabo kreci to raczej nie, jak zagladam pod mache to az grzywke podnosi na czole mimo ze zel jest na czuprynie zlosnik.gif

>albo chłodnica przytkana

hmmm kolega tez mi cos takiego podpowiada, ale jak robiłem remont silnika tj. pierscionki spuszczałem płyn i był czysciutki prawie jak nowy zadnych syfów, choc nie wiem czy po tym mozna ogledzic czy cos jest z chłodnica nie tak.

>albo pompa

pompe wody tez moge raczej wyeliminowac bo nowiutka.

> słabo pompuje płyn ...

a czym mozna przeczyscic taka chłodnice jesli jest taka mozliwosc?

jak dobrze pamietam to weze od chłodnicy powinny byc miekkie po otwarciu termostatu gdy załpie temperature 100*C. czy sie myle?

pozdro

Napisano

W korku zbiornika wyrównawczego są zaworki zwrotne , których zadaniem jest wpuszczenie powietrza gdy płyn stygnie i kurczy się, a przy nagrzewaniu zamknięcie i spowodowanie nadciśnienia w układzie, dzięki czemu płyn nie wrze jeszcze nawet przy 110 stC. Można to sprawdzić naciskając i puszczając gruby skręcony wąż dochodzący do chłodnicy z lewej strony (może syczeć w zaworkach tylko przy puszczaniu) lub wykręcić korek i dmuchnąć ustami (chusteczka), ma puszczać tylko w jedną stronę - do wewnątrz. Załączam też zrzut z książki "Sam naprawiam..." na temat ukł. chłodzenia. Pozdr B. Dolny. Nowy korek u Marty k. rynku.

Napisano

> mIkm - jak można nie słyszeć wentylatora?

> Ja nawet jak radio gra to słyszę (i czuję) jak się włącza, wyje jak

> turbina, ale temp od razu opada. Wyłącza się przy ok 95.

U mnie hałasuje sprężarka klimy, buda lekko zadrży jak się włącza. A wiatrak z chłodnicy chodzi cichutko, i ciężko mi go usłyszeć. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Pozdr B. Dolny. Nowy korek u Marty k. rynku.

270751858-jezyk.gif wcale ze nie koło rynku, tylko teraz za CPN-em bo sie przeniosła hehe.gif wiekszy chata, wiekszy sklep.

ale thx za fotke.

pozdro

Napisano

Radziłbym też sprawdzić rzecz oczywistą. Też miałem problemy z temperaturką silnika i żaden spec nie potrafił powiedzieć dlaczego. Skończyło się na kapitalce: wymiana głowicy, pierścieni i szklanek, ale problem pozostał. Przez zimę się nie przejmowałem, ale obserwowałem inne asterki i zauważyłem, że w zależności od silnika stosowane były różne zderzaki, tzn z różną ilością otworów wentylacyjnych. U mnie po niedużym dzwonku jakaś sierota angryfire.gif robiła naprawę i założyła zderzak z 4 otworami zamiast 12 sciana.gif. Wziąłem piłkę, wyciąłem i problem zniknął. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.