Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie i elewacja - o co pytać fachowca

Featured Replies

Napisano

Umówiłem się z dwoma gośćmi od ocieplenia i elewacji.

O co pytać czy na co zwrócić uwagę?

Wiadomo, sprawy finansowe, jakieś referencje, jakie styropiany kleili, czy kleili na silikacie, pytanie co jeszcze? Na co NIE zwróciliście uwagi, czy coś (co) u was skopali? Z góry dzięki.

Napisano

Rodzaj tynku oraz jego producenta, popytaj czym się różnią jakie mają +/- - można po tym poznać czy wykonawca ma wiedzę i doświadczenie. Tutaj powinni dobrać tynk do twojego budżetu oraz warunków. Kązdy z nich tez pewnie będzie preferował daną firmę.

Jaka granulacja tynku

Styro jakie parametry, jaka firma, czy frezowany, czy piankują połączenia

Jak kółkują i jakie dyble używają, jaką siatkę dają.

Co dają na cokół i jak startują z elewacją (np listwa startowa, czy bez niczego)

Co dają na naroża.

Czy montuja rury spustowe od rynien

Co z parapetami

Jak wykańczają wnęki?

Jak koncza elewacje przy polaci dachu, np czy piankuja, czy dojdą do samej połaci ?

Rozliczenie - jak licza otwory okienne, drzwi, itd

Co zrobią ze śmieciami i czy posprżatają po sobie (wtym latające kulku po szlifowaniu styro)

Napisano

Latające kulki załatwiłem tym ;] :

post-147905-0-57119300-1476349843_thumb.jpg

Ekipa nie miała wyboru, wszelkie docinki robili na gorąco.

Zostało jedynie szlifowanie styro po przyklejeniu, ale do tego dostali odkurzacz.

Napisano

Przede wszystkim zapytaj jak liczą metry do wyceny.

ja się mocno zdziwiłem, bo okazało się, że liczą wszelkie wnęki, załamania itp. do powierzchni i metrów powierzchni elewacji wyszło tyle, ze musiałem lecieć do bankomatu, bo brakło mi kasy ;]

Napisano
  • Autor

attachicon.gifIMG_20160719_113520.jpg

Zostało jedynie szlifowanie styro po przyklejeniu, ale do tego dostali odkurzacz.

Jak robiłem styro pod wylewki, to skleciłem podobne urządzenie, z tym że u mnie przewód oporowy był pionowo.

post-138756-0-47736400-1476351614_thumb.jpg

Można wycinać różne kształty. Nie wyobrażam sobie jak można ciąć styropian inaczej, w kilku miejscach coś docinałem nożem, nie dość że było nierówne, to cała masa latających śmieci. Jeśli ekipa której mam zapłacić niemałe pieniądze zabierze się do cięcia nożem, to będzie to pierwszy (i jedyny) argument żeby im podziękować. 

Napisano

Jak robiłem styro pod wylewki, to skleciłem podobne urządzenie, z tym że u mnie przewód oporowy był pionowo.

attachicon.gifstolik.jpg

Można wycinać różne kształty. Nie wyobrażam sobie jak można ciąć styropian inaczej, w kilku miejscach coś docinałem nożem, nie dość że było nierówne, to cała masa latających śmieci. Jeśli ekipa której mam zapłacić niemałe pieniądze zabierze się do cięcia nożem, to będzie to pierwszy (i jedyny) argument żeby im podziękować. 

Ciąłem płyty o różnych grubościach, więc wygodniej było mi zrobić przenośną ramkę, którą mogli zabrać na rusztowanie w razie czego.

Dla tych którzy chcieliby zbudować sobie takie urządzenie polecam drut pszczelarski ocynkowany 0,8mm lub nierdzewny protetyczny.

do tego trafo najlepiej 24V i np taki regulator napięcia: http://allegro.pl/xl4016-zasilacz-regulowany-maksymalnie-10a-35v-i6474828784.html

Edytowane przez rg15

Napisano

Ciąłem płyty o różnych grubościach, więc wygodniej było mi zrobić przenośną ramkę, którą mogli zabrać na rusztowanie w razie czego.

Dla tych którzy chcieliby zbudować sobie takie urządzenie polecam drut pszczelarski ocynkowany 0,8mm lub nierdzewny protetyczny.

do tego trafo najlepiej 24V i np taki regulator napięcia: http://allegro.pl/xl4016-zasilacz-regulowany-maksymalnie-10a-35v-i6474828784.html

A ja polecam drut oporowy teflonowany z allegro

Napisano

Porównuj wyceny za całość i sprowadzaj do tego samego mianownika - jak ktoś daje swój materiał a kto inny tylko robociznę, to proś tego pierwszego na rozbicie.

Zapytaj, czy mają jakieś zdjęcia termowizyjne swoich dzieł. Jak nie mają, to minus - bo może nie mają, a może mają ze zgłoszeniem reklamacji, więc też nie pokażą. Plus, jak mają.

Odwiedź jakieś ich dzieło i oblookaj dokładnie wykończenie okien i wykończenie na górze i na dole. Pewnie spapranego dzieła czy niezadowolonego klienta nie zobaczysz, ale i tak IMO warto odwiedzić. A jak będzie już chłodno i wyciągniesz kamerę termowizyjną/weźmiesz speca z kamerą, to i czegoś się dowiesz.

Jak się uda, to zobacz ich przy pracy. Jak sprawnie idzie im robota, czy potrafią wytłumaczyć, dlaczego nie kołkują, jak obrobić okna zamontowane na konsolach w warstwie ocieplenia i dlaczego konsole to wg nich złe rozwiązanie

A potem też patrz na ręce, zwłaszcza jak masz tzw. ciepły montaż, bo potrafią go rozwalać.

Terminy - jak są w stanie szybko przyjść, to jakoś mało są oblegani. Niby nie te czasy, co w szczycie boomu, gdzie co najmniej pół roku wcześniej trzeba było fachowca zamawiać, ale dobry też nie czeka na fotelu przed telewizorem na klienta.

Napisano

A ja polecam drut oporowy teflonowany z allegro

Hehe 1,5m ponad 15zł. "super tani"   ;l

Pewnie dobry, ale w zastosowaniu "od wielkiego dzwonu jedną literkę wyciąć"

Nie stać mnie, na ten luksus      :skromny:

Edytowane przez rg15

Napisano

Zapytaj czy słyszeli o listwie startowej i czy wiedzą jak się ją montuje.

Bo może wyjść tak:

budowa132.jpg

Głupki ścinali skośnie krawędź wełny żeby dopasować do wygięcia listwy bo nie wiedzieli dlaczego im się ona wygina do dołu. Wystarczyło żyłką i papiakiem podwiązać co jakiś czas.

Napisano
  • Autor

Jak koncza elewacje przy polaci dachu, np czy piankuja, czy dojdą do samej połaci ?

No właśnie, jak to najlepiej zrobić? Nawet jak dojadą do połaci, to styk z deskami oraz krokwiami trzeba jakoś wykończyć.

...oblookaj dokładnie wykończenie okien i wykończenie na górze i na dole....

Na co tutaj specjalnie zwrócić uwagę?

Zapytaj czy słyszeli o listwie startowej i czy wiedzą jak się ją montuje.

Bo może wyjść tak:

budowa132.jpg

Głupki ścinali skośnie krawędź wełny żeby dopasować do wygięcia listwy bo nie wiedzieli dlaczego im się ona wygina do dołu. Wystarczyło żyłką i papiakiem podwiązać co jakiś czas.

Tą listwę montuje się zaraz na dole (jak się kończy ocieplenie ściany fundamentowej), czy na jakiejś wysokości?

Napisano

attachicon.gifIMG_20160719_113520.jpg

Właśnie chodzi o szlifowanie :)

U mnie od razu wiedzieli o co pytam i powiedzieli, że mają swój odkurzacz i fakt kilka razy dziennie z nim biegali wokół domu :)

Napisano

No właśnie, jak to najlepiej zrobić? Nawet jak dojadą do połaci, to styk z deskami oraz krokwiami trzeba jakoś wykończyć.

To wszystko oczywiście zależy od miejsca i samego dachu, ale zasada jest ciągłośći izolacji. W przypadku styku z dachem przy połaciach, styro powinien dojść do wełny lub inaczej wełna później powinna dojść do samego styro. Dobrze jest też takie łączenie opiankować. W moim przypadku doszli ładniej z odpowiednią wysokością do wełny+opianowalo - sam sprawdzałem, że nie ma szpar ale na zdjęciach termo wyszło, że miejscami są jednak małe szpary. W ramach reklamacji  dotryskali dwa kartony piany. To samo jest od szczczytów sam mu powien kończyc się o min wysokość krokwi wcześniej, tak żeby można było dojechać styro, które połączyć się nad murem z wełną + opianować.

Tutaj im dokładniejsza ekipa tym lepiej to zrobią, ale i tak warto to kontrolować i pokazywać palcem, że coś jest nierówno.

Samo łączenie wizualnie i tak zazwyczaj zakrywa podbitka więc tu nie ma stresu.

Napisano

To wszystko oczywiście zależy od miejsca i samego dachu, ale zasada jest ciągłośći izolacji. W przypadku styku z dachem przy połaciach, styro powinien dojść do wełny lub inaczej wełna później powinna dojść do samego styro. Dobrze jest też takie łączenie opiankować. W moim przypadku doszli ładniej z odpowiednią wysokością do wełny+opianowalo - sam sprawdzałem, że nie ma szpar ale na zdjęciach termo wyszło, że miejscami są jednak małe szpary. W ramach reklamacji  dotryskali dwa kartony piany. To samo jest od szczczytów sam mu powien kończyc się o min wysokość krokwi wcześniej, tak żeby można było dojechać styro, które połączyć się nad murem z wełną + opianować.

Tutaj im dokładniejsza ekipa tym lepiej to zrobią, ale i tak warto to kontrolować i pokazywać palcem, że coś jest nierówno.

Samo łączenie wizualnie i tak zazwyczaj zakrywa podbitka więc tu nie ma stresu.

No i warto zapytać, czy w cenie zrobią podbitkę ?

Ja zrobiłem podbitkę z płyt + styro siatka, klej i tynk na koniec. Podbitkę robili ponad 3 dni, więc to nie tak hop siup. Łatwiej jest zrobić z gotowych paneli pcv.

Napisano

Tą listwę montuje się zaraz na dole (jak się kończy ocieplenie ściany fundamentowej), czy na jakiejś wysokości?

Na dole jak się zaczyna pierwszy rząd styropianu/wełny. Nie każdy ją montuje. Można zawinąć siatkę i też będzie dobrze z technicznego punktu widzenia.

Listwa jest po to żeby myszy nie weszły...

Napisano

Na dole jak się zaczyna pierwszy rząd styropianu/wełny. Nie każdy ją montuje. Można zawinąć siatkę i też będzie dobrze z technicznego punktu widzenia.

Listwa jest po to żeby myszy nie weszły...

Myszy łażą po tynku... od tego aby myszy nie weszły jest kot...

Mam te listwy a i tak miałem myszy na strychu... i za cholerę nie wiem którędy.. Od kąt mam dwa sierście problem myszy się skończył.

Krawiec

Napisano

@@krawiec myślisz, że kot złapie myszy, które dostaną się do środka styropianu i będą sobie tam mieszkać :phi:

Napisano

Myszy łażą po tynku... od tego aby myszy nie weszły jest kot...

Mam te listwy a i tak miałem myszy na strychu... i za cholerę nie wiem którędy.. Od kąt mam dwa sierście problem myszy się skończył.

Krawiec

Chodzi o to aby nie weszły pod styropian.

To działa. Chata na wsi. U sąsiadów myszy harcują a u mnie spokój. Podbitka też szczelnie przylega do ściany...

Napisano

No i warto zapytać, czy w cenie zrobią podbitkę ?

Ja zrobiłem podbitkę z płyt + styro siatka, klej i tynk na koniec. Podbitkę robili ponad 3 dni, więc to nie tak hop siup. Łatwiej jest zrobić z gotowych paneli pcv.

IMHO bez przesady :). U mnie też robili podbitke "za jednym rusztowaniem" ale tj piszesz to te kilka dni więcej roboty i nie wiem czy jakaś firma zrobi to w gratisie. Ja ich na cenie docisnełem to mi dodatkwowo jedynie rury spustowe obsadzili.

Napisano

@@krawiec myślisz, że kot złapie myszy, które dostaną się do środka styropianu i będą sobie tam mieszkać :phi:

Nie, kot się kręci koło domu i łapie myszy. Zapach też robi swoje.

Krawiec

Napisano

Nie, kot się kręci koło domu i łapie myszy. Zapach też robi swoje.

Krawiec

Zgadza sie !

Napisano

Chodzi o to aby nie weszły pod styropian.

To działa. Chata na wsi. U sąsiadów myszy harcują a u mnie spokój. Podbitka też szczelnie przylega do ściany...

Dlatego zawija sie siatke i klejem smaruje.

Wtedy mozna sobie darowac te listwy.

Przeciez nikt rozsadny gołego styro ze szczelina nie zostawia.

Jest taniej i równie skutecznie.

Napisano

Dlatego zawija sie siatke i klejem smaruje.

Wtedy mozna sobie darowac te listwy.

Przeciez nikt rozsadny gołego styro ze szczelina nie zostawia.

Jest taniej i równie skutecznie.

Właśnie siatka nie działa na myszy. Łatwo wchodzą z fundamentu.

Koty wokół domu też sąsiadom nie pomogły.

Napisano

... ale co wchodza z fundamentu ?

Taka mysz skacze na ok 50-70cm, wiec w czym problem ?

Napisano

Wgryzają się od spodu i robią tunele pod styropianem.

Napisano

Wgryzają się od spodu i robią tunele pod styropianem.

Przez klej sie wgryzac nie beda.

Napisano

Myszom to powiedz.

Napisano

Myszom to powiedz.

Zaciagniety klej jest na tyle twardy, ze nie ma szans, aby sie "wgryzły" wiec nie pier...

Napisano
  • Autor

Zaciagniety klej jest na tyle twardy, ze nie ma szans, aby sie "wgryzły" wiec nie pier...

Wczoraj gadałem z jednym gościem, też mówił o myszach, o tym że zawinięta siatka z klejem wystarczy, ale ważne żeby to nie była jakaś najtańsza, miękka siatka, tylko porządna.

A propos wczorajszej rozmowy, 38,50pln/m2 za robotę na gotowo - od położenia styropianu do pomalowania. Powierzchnię liczy z oknami i drzwiami, bramę garażową liczy jako połowę powierzchni. Z rozmowy w porządku, człowiek gdzieś spod Nowego Targu, ale robi głównie na Śląsku.Znajomym robił tylko siatkę i tynk - byli zadowoleni, na jakąś większą realizację dopiero podjadę. Cena w normie ?

Napisano

Wczoraj gadałem z jednym gościem, też mówił o myszach, o tym że zawinięta siatka z klejem wystarczy, ale ważne żeby to nie była jakaś najtańsza, miękka siatka, tylko porządna.

A propos wczorajszej rozmowy, 38,50pln/m2 za robotę na gotowo - od położenia styropianu do pomalowania. Powierzchnię liczy z oknami i drzwiami, bramę garażową liczy jako połowę powierzchni. Z rozmowy w porządku, człowiek gdzieś spod Nowego Targu, ale robi głównie na Śląsku.Znajomym robił tylko siatkę i tynk - byli zadowoleni, na jakąś większą realizację dopiero podjadę. Cena w normie ?

Cena ok. Tylko niech klej zaciagaja 2x

Napisano

Jeżeli masz dzieci to polecam dać siatkę panzer, ja robiłem w systemie Caparola, ale tam ta siatka była mega droga. Kupiłem w sumie niezła Dryvitu za przyzwoite pieniądze. Oblecieli nią w koło dom na wysokość jednej warstwy, jest też wywinięta nad cokołem. W niektórych miejscach dałem też wzmocnione kątowniki, efekt taki, że jak żona w garaż nie trafiła na rogu domu praktycznie nic się nie stało (dawałem kiedyś fotki) a w subaru 3 elementy wgniecione i porysowane.

Co do ceny to imho standardowa, choć ja płaciłem za całość z materiałami.

Napisano

Właśnie siatka nie działa na myszy. Łatwo wchodzą z fundamentu.

Koty wokół domu też sąsiadom nie pomogły.

Ja mam ściany trójwarstwowe, czyli styropian jest między dwiema warstwami pustaków. A i tak myszy co jakiś czas znajdują sposób, żeby w styropian wejść, choćby od wewnątrz budynku.