Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkurzacz do liści..

Featured Replies

Napisano

Poleci ktoś coś?

Elektryk? Spalinowy?

Sąsiad kupił jakiegoś chinola za mniej niż dwieście i długo nie wytrzymał.. Plastiki się generalnie mówiąc rozłożyły...

Z jednej strony szkoda wywalać kupy kasy na coś co się używa kilka razy w roku na jesieni a z drugie strony szkoda kupować co rok nowy..

Krawiec

Napisano

Poleci ktoś coś?

Elektryk? Spalinowy?

Sąsiad kupił jakiegoś chinola za mniej niż dwieście i długo nie wytrzymał.. Plastiki się generalnie mówiąc rozłożyły...

Z jednej strony szkoda wywalać kupy kasy na coś co się używa kilka razy w roku na jesieni a z drugie strony szkoda kupować co rok nowy..

Krawiec

Ja dostałem jakiegoś elektryka NAC'a, moim zdaniem odkurzacz jest bez sensu. Mokrych liści nie chce wciągnąć, parametry ssania ma niby takie same jak spalinowy Stihl więc o ile NAC nie oszukuje to w spaliniaku nie będzie lepiej. Jak masz możliwość wypożyczenia to sam przetestuj.

Za to jako dmuchawa działa ok, więc chyba zdecyduje się na zakup spalinowej dmuchawy do zdmuchiwania liści w jedno miejsce a ładowanie do worów będzie po staremu, czyli ręcznie.

Napisano

Tj pisze kolega warto przetestować wcześniej, nie każdy i nie dla każdego się nada.

Ja kupiłem dla rodziców kilka lat temu elektryczny, wtedy o max podmuchu co był dostępny, był użyty kilka razy. Elektryczny jest mało wygodny, poza tym rodzice mają drzewa ozdobne z dużymi liśmi i nie daje rady, suche liście wciąga ale trzeba praktycznie każdy z osobna.

Ja mam jakiś z US, spalinowy o podmuchu 200mph, więc dużo, jest fajny bo jest lekki i nie jestem uwiązany kablem. Ja mam działkę otoczoną lasem, więc liści potrafi być sporo, głównie z dębów. Odkurzacz idealnie się sprawuje bo liście zdmuchują spowrotem do lasu, ewentualnie zbieram w worek przy ogrodzeniu. Jest jedynie problem z małym liśmi brzozy, do wbijają się w trawę. Idealnie też sprawuje się do sprzątania podjazdu (droga gruntowa), momentalnie zdmuchuje piach na ulicę. Gdybym miał asfalt i działkę otoczoną sąsiadami tak łatwo by nie było.

Napisano

Ja dostałem jakiegoś elektryka NAC'a, moim zdaniem odkurzacz jest bez sensu. Mokrych liści nie chce wciągnąć, parametry ssania ma niby takie same jak spalinowy Stihl więc o ile NAC nie oszukuje to w spaliniaku nie będzie lepiej. Jak masz możliwość wypożyczenia to sam przetestuj.

Za to jako dmuchawa działa ok, więc chyba zdecyduje się na zakup spalinowej dmuchawy do zdmuchiwania liści w jedno miejsce a ładowanie do worów będzie po staremu, czyli ręcznie.

Potwierdzam.

Dmuchawa jeszcze w miarę ok - zgarniam wszystko w jedno miejsce, a później ładuję do wora. Ale i tak wróciłem do grabi...

A odkurzacz - pył z worka leci prosto na spodnie, pełny worek ciężko wypakować, więcej z tym zabawy niż pożytku.

Jedyną zaletę widzę w droższych wersjach, które potrafią zmielić / rozdrobnić liście -> wtedy towaru jest mniej. Mój nie ma tej funkcji i leży w piwnicy po dwukrotnym użyciu, a liści niestety mam sporo...  

Napisano

Potwierdzam.

Dmuchawa jeszcze w miarę ok - zgarniam wszystko w jedno miejsce, a później ładuję do wora. Ale i tak wróciłem do grabi...

A odkurzacz - pył z worka leci prosto na spodnie, pełny worek ciężko wypakować, więcej z tym zabawy niż pożytku.

Jedyną zaletę widzę w droższych wersjach, które potrafią zmielić / rozdrobnić liście -> wtedy towaru jest mniej. Mój nie ma tej funkcji i leży w piwnicy po dwukrotnym użyciu, a liści niestety mam sporo...  

Mielenie nie wiele pomaga, no może że lepiej upycha liście

Napisano

Z czystym sumieniem mogę polecić. Kupiłem black&deckera z regulowana mocą.

Obawiałem sie że będzie wciągał kamyki, ktorymi podsypany jest żywopłot. Okazało sie ze nie ma z tym problemu.

Spokojnie wciąga mokre liście. Mieli.

Jedyny próbkę to, to, że przy mocno mokrych liściach moczą się spodnie od worka zawieszonego na ramieniu.

Aha i wirnik jest plastikowy, co mnie trochę martwiło, ale po całodniowym maratonie z liśćmi nie widac oznak zużycia. Mieli bardzo drobno.

Napisano

Obawiałem sie że będzie wciągał kamyki, ktorymi podsypany jest żywopłot. Okazało sie ze nie ma z tym problemu.

Jedyny próbkę to, to, że przy mocno mokrych liściach moczą się spodnie od worka zawieszonego na ramieniu.

Aha i wirnik jest plastikowy, co mnie trochę martwiło, ale po całodniowym maratonie z liśćmi nie widac oznak zużycia. Mieli bardzo drobno.

Jaki model?

Krawiec

Napisano

Jaki model?

(pytam w oddzielnym poście, aby powiadomienie przyszło jak odpowiesz, więc bądź tak dobry, aby mi odpowiedzieć na posta dodatkowo.)

Napisano

odkurzacz to black&decker gw2838

u mnie nie podnosi kamieni, ale zaznaczam,że mam je grubsze niż zwykły żwirek.

Napisano

Mam jakiś popularny Skil. U mnie sprawdza się bardziej jako dmuchawa, ale jak liście suche to też wciągam.

Nie nadaje się do liści orzecha, mają taki długi łykowaty ogonek, on nie daje się zmielić i zapycha rurę.

Napisano

Poleci ktoś coś?

Elektryk? Spalinowy?

Krawiec

Ja kupiłem Sterwins ... o taki https://www.leroymerlin.pl/porzadki-w-ogrodzie/odkurzacze-rozdrabniacze/odkurzacze-i-dmuchawy-ogrodowe/odkurzacz-elektryczny-dym5165-3-kw-sterwins,p106427,l92.html

Był w promocji w październiku za 249 zł, więc cena dobra.

Daje radę, wciąga mokre liście, rozdrabnia. Głośny, ale każdy jest głośny. No i z liśćmi z trawy trzeba się trochę pobawić.

Jak czasem wciągnę za duży kawałek kory to nie przemieli i trzeba go wyciągnąć z wylotu do worka, co zajmuje 10 sek. 

Orzechów nie chce mielić i trzeba puścić przełącznik, żeby orzech wypadł z powrotem na ziemię ;)

Duże liście mieli bez problemu.

Edytowane przez Dembu

Napisano

Ja kupiłem Sterwins ... o taki https://www.leroymerlin.pl/porzadki-w-ogrodzie/odkurzacze-rozdrabniacze/odkurzacze-i-dmuchawy-ogrodowe/odkurzacz-elektryczny-dym5165-3-kw-sterwins,p106427,l92.html

Był w promocji w październiku za 249 zł, więc cena dobra.

Daje radę, wciąga mokre liście, rozdrabnia. Głośny, ale każdy jest głośny. No i z liśćmi z trawy trzeba się trochę pobawić.

Jak czasem wciągnę za duży kawałek kory to nie przemieli i trzeba go wyciągnąć z wylotu do worka, co zajmuje 10 sek. 

Orzechów nie chce mielić i trzeba puścić przełącznik, żeby orzech wypadł z powrotem na ziemię ;)

Duże liście mieli bez problemu.

Jak tam jest mielenie zorganizowane? Są jakieś noże czy mielą łopatki wentylatora?

Krawiec

Napisano

Jak tam jest mielenie zorganizowane? Są jakieś noże czy mielą łopatki wentylatora?

Krawiec

Są chyba stalowe łopatki wentylatora, z tego co pamiętam. Ale musiałbym sprawdzić.

Napisano

Wentylator mieli.

W Black&decker jest plastikowy.

Liście są naprawde drobno zmielone.

• 1 rok później...
Napisano
Dnia 21.11.2016 o 10:59, Piotrus napisał:

Odkopuje

W końcu nie wytrzymałem i kupiłem spalinowego Stihla bg86 z przystawką do odkurzania. Chociaż parametry ma niby te same co wspomniany wcześniej elektryczny NAC to w realu Stihl jest bardziej wydajny, zarówno jako dmuchawa jak i odkurzacz.

Procedura wygląda tak że najpierw dmuchawą zdmuchuję liście w kąt działki a później przezbrojenie na odkurzacz i do wora. Plusy to można pracować jak jest wilgotno i nie trzeba się bawić w rozwijanie przewodu. Minusy to po robocie człowiek śmierdzi jakby jechał jakimś Komarem no i strasznie to głośne. Muszę sobie uszyć na zamówienie większy wór bo teraz dużo czasu zabiera przesypywanie liści z odkurzacza do plastikowych worķów.

Ogólnie po zmianie jestem na tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.