Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przepływowy ogrzewacz / dogrzewacz wody?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jest sobie dom w którym bojler jest podgrzewany z pieca węglowego. Zimą nie ma problemu bo prawie cały czas się ogrzewa i jest ciepła woda. Latem niestety trzeba rozpalić w piecu przed kąpielą. Niestety taki system ogrzewania musi być przez rok może dwa. Obecnie jesteśmy przed remontem łazienki i zastanawiam się czy nie zamontować jakiegoś przepływowego podgrzewacza wody i schować go pod umywalką? Piony wodne o tyle dobrze sa usytuowane że w sumie jeden by chyba starczył zarówno na łazienkę jak i kuchnie. Jeśli nie to zamontuje dwa oddzielne.

Teraz zasadnicze pytanie jak będzie woda całkowicie zimna to wiadomo urządzenie się włączy i podgrzeje wodę. Co w przypadku gdy woda jest już ciepła? Czy podgrzewacz po prostu się nie włączy bo już na jego wejściu jest ciepła woda? Nie uszkodzi się podgrzewacz jak już na wejściu dostanie ciepłą wodę? Ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie? :phi:

Napisano

Zrób obejście z zaworami na podgrzewacz. Tylko chcesz zamontować na 230V czy na siłę? Bo zwykły może nie pociągnąć jak będzie miał do obsługi parę źródeł i będzie od nich daleko. I jak te krany będą miały dużą przepustowość to też może nie nadąży nagrzać.

Napisano

Witam

Jest sobie dom w którym bojler jest podgrzewany z pieca węglowego. Zimą nie ma problemu bo prawie cały czas się ogrzewa i jest ciepła woda. Latem niestety trzeba rozpalić w piecu przed kąpielą. Niestety taki system ogrzewania musi być przez rok może dwa. Obecnie jesteśmy przed remontem łazienki i zastanawiam się czy nie zamontować jakiegoś przepływowego podgrzewacza wody i schować go pod umywalką? Piony wodne o tyle dobrze sa usytuowane że w sumie jeden by chyba starczył zarówno na łazienkę jak i kuchnie. Jeśli nie to zamontuje dwa oddzielne.

Teraz zasadnicze pytanie jak będzie woda całkowicie zimna to wiadomo urządzenie się włączy i podgrzeje wodę. Co w przypadku gdy woda jest już ciepła? Czy podgrzewacz po prostu się nie włączy bo już na jego wejściu jest ciepła woda? Nie uszkodzi się podgrzewacz jak już na wejściu dostanie ciepłą wodę? Ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie? :phi:

Elektroniczne podgrzewacze przepływowe potrafią dogrzewać wodę. Sprawdź Kospel PPE2. http://www.kospel.pl/pl/produkty/podgrzewacze-przeplywowe/ppe2-electronic-lcd.html

Ustawiasz tylko temperaturę wody wylotowej i on to robi.

I nie jest drogi. http://www.ceneo.pl/27353215

Tylko musisz mieć trzy fazy i moc na nich.

Edytowane przez maras77

Napisano

Normalne proste przepływowe podgrzewacze nie mają żadnego czujnika temperatury czy termostatu i nie mierzą temperatury wody na wejściu, z założenia przeznaczone są przecież do wody zimnej. Tak więc gdy na wejściu dostanie ciepłą wodę to i tak będzie grzał.

Dokładnie takie podłączenie mam u siebie w robocie- parę lat już funkcjonuje bezawaryjnie. Jest to jakiś tani podgrzewacz o mocy 5kW (moc niestety ograniczona instalacją).

EDIT:

Oczywiście wiesz, że takie malutkie wynalazki o mocy 5kW nadają się ledwie do umycia rąk w jednej umywalce i to tylko wtedy gdy puścisz samą ciepłą wodę i to dość cienko. Tak więc można startować od 10kW w górę ale wtedy to już odpowiednie parametry instalacji trzeba zapewnić.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Witam

Jak radzi kol poniżej poczytaj o tym Kospel"u. Ja co prawda nie posiadam tego modelu ale są chyba ich z dwa / trzy  modele które mogą pracować z wodą częściowo podgrzaną.

Napisano

Możesz też zamontować grzałkę do istniejącego bojlera - czy będziesz palił, czy nie, to woda będzie ciepła. Jak kocioł będzie grzał, to grzałka nie będzie, bo ma termostat w sobie.

Napisano

Możesz też zamontować grzałkę do istniejącego bojlera - czy będziesz palił, czy nie, to woda będzie ciepła. Jak kocioł będzie grzał, to grzałka nie będzie, bo ma termostat w sobie.

Proste rozwiązanie. Ma tylko małą wadę - będzie żarło prąd w czasie grzania kotłem węglowym. A ogrzewacz by grzał tylko w czasie poboru.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Zrób obejście z zaworami na podgrzewacz. Tylko chcesz zamontować na 230V czy na siłę? Bo zwykły może nie pociągnąć jak będzie miał do obsługi parę źródeł i będzie od nich daleko. I jak te krany będą miały dużą przepustowość to też może nie nadąży nagrzać.

też o tym myślałem ale problem w tym że nie zawsze każdy może pamiętać o przełączeniu - chociaż nie wykluczam takiego rozwiązania na te powiedzmy 2 lata

3 fazy w domu są i będą prowadzone do płyty do kuchni która jest za ścianą łazienki. Także z zasilaniem nie ma problemu :)

Elektroniczne podgrzewacze przepływowe potrafią dogrzewać wodę. Sprawdź Kospel PPE2. http://www.kospel.pl/pl/produkty/podgrzewacze-przeplywowe/ppe2-electronic-lcd.html

Ustawiasz tylko temperaturę wody wylotowej i on to robi.

I nie jest drogi. http://www.ceneo.pl/27353215

Tylko musisz mieć trzy fazy i moc na nich.

o to to to - dzięki poczytam o tym :)

tego akurat chce uniknąć - podgrzewacz miałby służyć głównie do umycia 2-3 talerzy, szybkiego porannego prysznica, bądź szybkiego umycia rąk w ciepłej wodzie. Wydaje mi się że nie ma sensu wtedy grzać całego bojlera wody jak ciepłą wodę potrzebujemy przez max 5-10 minut.

Edytowane przez PiQ

Napisano

Proste rozwiązanie. Ma tylko małą wadę - będzie żarło prąd w czasie grzania kotłem węglowym. A ogrzewacz by grzał tylko w czasie poboru.

Jeśli jest z termostatem to nie będzie.
Napisano

, szybkiego porannego prysznica,

Żeby podgrzać 1l/min o 30* trzeba jakieś 2,25KW. Oszczędny perlator to ze 2 l/min, prysznic z dobrą słuchawką to z 10 l/min.

Niech nawet będzie oszczędna słuchawka do prysznica puszczająca z 7l/min. Czyli już potrzebujesz z 16kW mocy. A inne urządzenia w domu? Odpalisz czajnik czy żelazko i robi się niemiło (o płycie elektrycznej nie wspominając)

I sobie popatrz na parametry przyłącza.

Przepływowy podgrzewacz to się nadaje do umycia rąk. Jak popatrzysz na koszty rozwiązania (włącznie z zapłatą do ZE za moc przyłączeniową i wymianę kabli) to przestaniesz się dziwić, że to dosyć mało popularne rozwiązania. A i cena sensownie sterowanego (utrzymującego stabilną temperaturę na wyjściu) podgrzewacza nie jest taka atrakcyjna, jak zasobnik.

Chociaż na wiosnę na działce wymienię sobie termę (chyba z 5 l. mieści) na chiński badziew:

https://www.aliexpress.com/item/Classic-EU-plug-Instant-Tankless-Electric-Water-Heater-Faucet-Kitchen-Instant-Hot-Water-Tap-Hot-And/32599060603.html

bo wqurza mnie co zimę demontowanie i spuszczanie z termy wody.

Więc do mycia rąk czy talerzy - możesz pomyśleć o jakiejś małej termie albo przepływowym, słabym podgrzewaczu (jakby nie trzeba było demontować, to taką termę z zasobnikiem 5-10l pod zlewem/umywalką uważam za najlepsze rozwiązanie). Ale jak mowa o prysznicu czy kąpieli - montuj grzałkę.

Podobne tematy były

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/398725-ogrzewanie-wody/

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/376053-przepływowy-podgrzewacz-wody/

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/398959-podgrzewacz-przepływowy-vs-terma/

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/416878-przepływow-podgrzewacz-wody/

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Żeby podgrzać 1l/min o 30* trzeba jakieś 2,25KW. Oszczędny perlator to ze 2 l/min, prysznic z dobrą słuchawką to z 10 l/min.

Niech nawet będzie oszczędna słuchawka do prysznica puszczająca z 7l/min. Czyli już potrzebujesz z 16kW mocy. A inne urządzenia w domu? Odpalisz czajnik czy żelazko i robi się niemiło (o płycie elektrycznej nie wspominając)

I sobie popatrz na parametry przyłącza.

Przepływowy podgrzewacz to się nadaje do umycia rąk. Jak popatrzysz na koszty rozwiązania (włącznie z zapłatą do ZE za moc przyłączeniową i wymianę kabli) to przestaniesz się dziwić, że to dosyć mało popularne rozwiązania. A i cena sensownie sterowanego (utrzymującego stabilną temperaturę na wyjściu) podgrzewacza nie jest taka atrakcyjna, jak zasobnik.

Chociaż na wiosnę na działce wymienię sobie termę (chyba z 5 l. mieści) na chiński badziew:

https://www.aliexpress.com/item/Classic-EU-plug-Instant-Tankless-Electric-Water-Heater-Faucet-Kitchen-Instant-Hot-Water-Tap-Hot-And/32599060603.html

bo wqurza mnie co zimę demontowanie i spuszczanie z termy wody.

Więc do mycia rąk czy talerzy - możesz pomyśleć o jakiejś małej termie albo przepływowym, słabym podgrzewaczu (jakby nie trzeba było demontować, to taką termę z zasobnikiem 5-10l pod zlewem/umywalką uważam za najlepsze rozwiązanie). Ale jak mowa o prysznicu czy kąpieli - montuj grzałkę.

Podobne tematy były

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/398725-ogrzewanie-wody/

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/376053-przepływowy-podgrzewacz-wody/

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/398959-podgrzewacz-przepływowy-vs-terma/

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/416878-przepływow-podgrzewacz-wody/

Teoretyczne pitolenie. Nie potrzebujesz wody o temperaturze 50 stopni w takiej ilosci.

Teściowie mają przepływowego kospela ppe w kabinie i działa idealnie. Ma też taką zaletę, że obciąża 3 fazy równomiernie i impulsowo. Nawet nie trzeba baterii termostatycznej aby temperatura yła stabilna.

Napisano

Jeśli jest z termostatem to nie będzie.

Będzie. Wyobraź sobie zbiornik i w nim grzałkę.

Napisano

Nie muszę. Miałem fizycznie w chacie.

;)

Napisano

Teoretyczne pitolenie. Nie potrzebujesz wody o temperaturze 50 stopni w takiej ilosci.

Nie wiem, skąd Ci się wzięło 50* - pisałem o podgrzaniu o 30*. Czyli jakieś 40*.

Jaki kto ma prysznic - łatwo zmierzyć, ile wody puszcza. U mnie 10 l/min taka słuchwka:

f-hansgrohe-raindance-28518000.jpg?=cecf

Nawet jak wcześniej ogrzejesz wodę wodociągową do 20*, to dalej musisz ogrzać o jakieś 20* i potrzebujesz 20kW. A napełnianie wanny z takim przepływem to trochę długo a i temperaturę trzeba wyższą, bo znacząco wystygnie zanim skończy się nalewać.

A niech ktoś w czasie takiego prysznica włączy coś jeszcze prądożernego. Trzeba sporo mocy zamówić.

Napisano

Będzie. Wyobraź sobie zbiornik i w nim grzałkę.

A wyobraź sobie, że ta grzałka ma zmienną moc - dopasowującą się do przepływu aby utrzymać zadaną temperaturę na wyjściu.

Napisano

A wyobraź sobie, że ta grzałka ma zmienną moc - dopasowującą się do przepływu aby utrzymać zadaną temperaturę na wyjściu.

Nie muszę sobie wyobrażać.

Mam kospela, montowałem go, używałem, mierzyłem zużycie prądu. W środku ma linijki diodowe pokazujące chwilową moc grzałek dla każdej fazy.

Ma też czujnik przepływy, czujnik temperatury wody i według tego dobiera prąd, który bierze impulsowo ze wszystkich faz równomiernie. Jedyną niedogodność, jaką zauważyłem, to lekkie mruganie żarówki, przy małych przepływach wody. Zapewne mam za mocny podgrzewacz, jak na jeden natrysk, bo nigdy na pełnej mocy nie pracował. Jak się z grzaniem nie wyrabia, brakuje mu mocy, to miga lampka na froncie. Nigdy w czasie używania nie migała. Co ciekawe, grzałki są gołymi drutami zanurzonymi w wodzie, bez żadnej izolacji.

Wiem też, jak działają ogrzewacze hydrauliczne, które obciążają najpierw jedną fazę całą mocą, a potem załączają dodatkową grzałki na drugiej fazie.

Czyli obciążają dwie fazy i to skokowo, bez sprzężenia zwrotnego.

Edytowane przez maras77

Napisano

Nie muszę sobie wyobrażać.

Mam kospela, montowałem go, używałem, mierzyłem zużycie prądu. W środku ma linijki diodowe pokazujące chwilową moc grzałek dla każdej fazy.

Ma też czujnik przepływy, czujnik temperatury wody i według tego dobiera prąd, który bierze impulsowo ze wszystkich faz równomiernie. Jedyną niedogodność, jaką zauważyłem, to lekkie mruganie żarówki, przy małych przepływach wody. Zapewne mam za mocny podgrzewacz, jak na jeden natrysk, bo nigdy na pełnej mocy nie pracował. Co ciekawe, grzałki są gołymi drutami zanurzonymi w wodzie, bez żadnej izolacji.

Wiem też, jak działają ogrzewacze hydrauliczne, które obciążają najpierw jedną fazę całą mocą, a potem załączają dodatkową grzałki na drugiej fazie.

Czyli obciążają dwie fazy i to skokowo, bez sprzężenia zwrotnego.

Prawda i tylko prawda i nie teoretyka.

Miałem przez 10 lat jakiegoś Siemensa na sterowaniu hydraulicznym i nie dawał połowy  takiego komfortu jak terażniejszy Kospel KDE 15 kw.

U mnie działa tylko do prysznicu i umywalki i spisuje się idealnie.Działa liniowo już przy malutkim poborze wody.Żeby to zobrazować w tamtym 21 kw byly jakby 3 grzałki włączane w zależności od ilości pobieranej wody.Co każda grzałka to mrugnięcie światła.Tu nie ma skoków temperatury wody ani oświetlenia.

Mniejszego niż 15 kw pod prysznic nie kupować .W zimie dopływ wody wodociągowej jest zimniejszy i podgrzewacz będzie nie wydolny aby podgrzać wodę do gorącej.Chyba że ktoś lubi chłodniejszy prysznic.

Napisano

Nie muszę. Miałem fizycznie w chacie.

;)

Ja też mam w chacie, z kotłem gazowym, jako awaryjne grzanie. Ale przetestowałem pracę razem z kotłem z ciekawości.

Nie ma bata - włącza się nawet wcześniej, niż kocioł i grzeje dłużej niż kocioł, bo jest niżej niż czujnik temperatury włączający kocioł. I przy rozbiorze wody włącza się szybciej, bo ma wcześniej zimną wodę, a wyłacza się później, bo końcówkę musi grzać sama, bo kocioł już przestaje grzać.

Napisano

Mam takie rozwiązanie - zimą bojler i woda ciepła z niego, latem przełączam na przepływowy (mam KDE Bonus) 18KW. Musiałem robić odpowiedni przyłącz i wystąpić o odpowiednią moc instalacji (wziąłem z zapasem 21KW bo jest piec elektryczny). Na zimnej wodzie przed przepływką i bojlerem mam zawory (zwykłe - kulowe) i sobie zamykam i otwieram zależnie od tego z jakiego źródła chcę wodę. Poza tym KDE ma możliwość (jak pisał jeden z kolegów wcześniej) dogrzewać wodę z innego źródła (już wstępnie podgrzaną).

Napisano

Mam takie rozwiązanie - zimą bojler i woda ciepła z niego, latem przełączam na przepływowy (mam KDE Bonus) 18KW. Musiałem robić odpowiedni przyłącz i wystąpić o odpowiednią moc instalacji (wziąłem z zapasem 21KW bo jest piec elektryczny). Na zimnej wodzie przed przepływką i bojlerem mam zawory (zwykłe - kulowe) i sobie zamykam i otwieram zależnie od tego z jakiego źródła chcę wodę. Poza tym KDE ma możliwość (jak pisał jeden z kolegów wcześniej) dogrzewać wodę z innego źródła (już wstępnie podgrzaną).

KDE Bonus - element grrejny miedziany. Kospel PPE2 - plastik.

IMO - to marketing, bo plastik jest tańszy i też daje rade.

O podgrzewaczach kospela elektronicznych mogę powiedzieć tylko i aż to, że są to po prostu podgrzewacze. Robia to, co podgrzewacz powinien robić - podgrzewają wodę. i robią to w sposób, jaki ludzie myślą, że podgrzewacz powinien działać. Po prostu ustawiasz temperaturę, jaką chcesz mieć na wyjściu i taka jest co do stopnia. Jak brakuje mocy, to miga wskaźnik braku mocy. Obciążają trzy fazy równomiernie, co skutkuje mniejszymi prądami.

Z bajerów jest programowe ograniczanie mocy maksymalnej oraz można zapamiętać kilka temperatur wyjściowych.

A to wszystko w cenie około 800 zł.

Czego więcej chcieć od podgrzewacza?

Edytowane przez maras77

Napisano

Ja też mam w chacie, z kotłem gazowym, jako awaryjne grzanie. Ale przetestowałem pracę razem z kotłem z ciekawości.

Nie ma bata - włącza się nawet wcześniej, niż kocioł i grzeje dłużej niż kocioł, bo jest niżej niż czujnik temperatury włączający kocioł. I przy rozbiorze wody włącza się szybciej, bo ma wcześniej zimną wodę, a wyłacza się później, bo końcówkę musi grzać sama, bo kocioł już przestaje grzać.

Trzeba ustawić niższą temperaturę.

Że jest opóźnienie to fakt. Jednsk mało znaczące. Sama grzałka grzeje zbiornik 150l. w czasie liczonym w godzinach a kocioł w kilka minut, więc tego zqzębiania się jest chwila.

Napisano

KDE Bonus - element grrejny miedziany. Kospel PPE2 - plastik.

IMO - to marketing, bo plastik jest tańszy i też daje rade.

O podgrzewaczach kospela elektronicznych mogę powiedzieć tylko i aż to, że są to po prostu podgrzewacze. Robia to, co podgrzewacz powinien robić - podgrzewają wodę. i robią to w sposób, jaki ludzie myślą, że podgrzewacz powinien działać. Po prostu ustawiasz temperaturę, jaką chcesz mieć na wyjściu i taka jest co do stopnia. Jak brakuje mocy, to miga wskaźnik braku mocy. Obciążają trzy fazy równomiernie, co skutkuje mniejszymi prądami.

Z bajerów jest programowe ograniczanie mocy maksymalnej oraz można zapamiętać kilka temperatur wyjściowych.

A to wszystko w cenie około 800 zł.

Czego więcej chcieć od podgrzewacza?

Mi padła jedna z 6 grzałek. Można wymienić cały zespół, ale mechmagik powiedział, że na razie odłączy jedną, która padła (trochę spadnie moc), ale jak w zasadzie nawet nie zauważę (i tak jest). Jak padną dwie, to wymiana całego zespołu. Nie wiem jak w PPE2, czy tam też jest to naprawialne, czy jak w moim wcześniejszym siemensie (hydraulicznym) jednorazówka?

Napisano

Mi padła jedna z 6 grzałek. Można wymienić cały zespół, ale mechmagik powiedział, że na razie odłączy jedną, która padła (trochę spadnie moc), ale jak w zasadzie nawet nie zauważę (i tak jest). Jak padną dwie, to wymiana całego zespołu. Nie wiem jak w PPE2, czy tam też jest to naprawialne, czy jak w moim wcześniejszym siemensie (hydraulicznym) jednorazówka?

Miedziane wyglądają na jednorazowe a plastiki - można wymieniać grzałki lub kupić w całości

http://ekodom.istore.pl/pl/zespol-grzejnygrzalka-kospel-epve-ppe.html

http://ekodom.istore.pl/pl/zespol-grzejny-grzalka-zbiornik-kospel-epv-eppv.html

http://ekodom.istore.pl/pl/grzalkaspirala-epve-ppe.html

Edytowane przez maras77

Napisano

Czyli miedziane i plastikowe są wymienne...duży plus dla Kospela.

Napisano

Czyli miedziane i plastikowe są wymienne...duży plus dla Kospela.

tyle, ze w plastikach można wymieniać też same grzałki, uszczelki, obudowy, a miedziane są monolityczne, do wymiany w całości.

Więc kupowałbym plastiki. Poza tym plastiki lepiej grzeją, bo grzałka jest w wodzie, a miedziane grzeją pośrednio.

nie mówiąc już o tym, że każdy element podgrzewacza jest jako cześć zamienna w cenie do 250 zł, przy cenie całości 800 zł, więc naprawa jest opłacalna w każdym wypadku.

A patrząc na podgrzewacze, to widać, że plastikowe elementy grzejne są w modelach o lepszym sterowaniu, bo są wrażliwsze na przegrzanie.

Miedz się daje tam, gdzie sterowanie jest zgrubne i jest ryzyko przegrzania.

Edytowane przez maras77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.