Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 4 tempomat

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dlaczego tempomat zwalnia pod górkę w Astra 4?

Zepsuty?, bo obroty także spadają.

górkę tak ze 600m nie za wysoka.

Tempomat w moim b5 trzyma prędkość i obroty jak zaczarowany, a w astrze nie.

O co chodzi?

Astra silnik 1.4

Macie tak samo?

Pozd

Edytowane przez 111Zenek

Napisano

1.4 100 KM ? To silnik słaby. Popatrz na chwilowe spalanie pod tą górkę. B5 masz pewnie w dieslu z dużym momentem.

Napisano
  • Autor

No i?

Obroty koło 3000. To dlaczego nie zwiększa obrotów? W b5 tak jest.

Pozd

Napisano

No i to że na biegu na którym jedziesz pod tą górę tempomat nie daje rady podnieść obrotów, albo jest to po prostu nie ekonomiczne. Oczekujesz od tego silnika elastyczności a w tym przypadku to zły adres.

Napisano
  • Autor

Dzięki.

No tak, ale to nie Tatry ani nawet Bieszczady.

100km nie potrafi go wyciągnąć pod małą górkę. Teściu sobie w brodę poluje że tak "dobrze" wydał 50 patyków.

A ja uprzedzałem.

Pozd

Napisano

Witam,

Dlaczego tempomat zwalnia pod górkę w Astra 4?

Zepsuty?, bo obroty także spadają.

górkę tak ze 600m nie za wysoka.

Tempomat w moim b5 trzyma prędkość i obroty jak zaczarowany, a w astrze nie.

O co chodzi?

Astra silnik 1.4

Macie tak samo?

Pozd

Wydaje mi się, że zaobserwowałem coś podobnego na obwodnicy mojego miasta. W pewnym momencie jest dosyć długi (będzie spokojnie z 1,5-2 km) podjazd gdzie na tempomacie przy około 120 km/h miałem coś podobnego jak Ty... przynajmniej tak mi się wydaje jak tak teraz próbuję sobie przypomnieć.

Będę tamtędy jechał prawdopodobnie w piątek to postaram się zbadać temat.

Napisano

...100km nie potrafi go wyciągnąć ...

Czym się różni 100 kilometrów od 100 koni mechanicznych?

Napisano

Dzięki.

No tak, ale to nie Tatry ani nawet Bieszczady.

100km nie potrafi go wyciągnąć pod małą górkę. Teściu sobie w brodę poluje że tak "dobrze" wydał 50 patyków.

A ja uprzedzałem.

Pozd

Nie robił jazdy próbnej przed kupnem?

Ten silnik ma 100KM , ale przy 6000 obr/min, więc weź to pod uwagę.

A jak teść chciał już taką pojemność to przeba było szukać z silnikiem B14XHT (150KM). Kupił najtańszą wersję i teraz ma mokrą brodę.

Napisano
  • Autor

Czym się różni 100 kilometrów od 100 koni mechanicznych?

Błysłeś klego. Szacunek . takiego IQ tylko zazdrościć.

A na poważnie to tablet poprawił. Oczywiście miała być jednostka mocy a nie odległości, jeśli widzisz różnicę.

Pozd

Napisano
  • Autor

Nie robił jazdy próbnej przed kupnem?

Ten silnik ma 100KM , ale przy 6000 obr/min, więc weź to pod uwagę.

A jak teść chciał już taką pojemność to przeba było szukać z silnikiem B14XHT (150KM). Kupił najtańszą wersję i teraz ma mokrą brodę.

Nie było jazdy testowej. Chociaż ja nalegałem. Teściu ma około 70KM w starej 306 przy pojemności 1.4 więc myślał że 1.4 i 100KM to już będzie rakieta.

A prawda jest taka że lekkie 306 "zjada" astre j 1.4. Niestety!

Co z padłem zrobić? Bo jechać ogóle nie chce.

Pozd

Napisano

Pozd

No nie przesadzaj już. Za 50 klocków to można średnią corsę kupić. Tutaj masz poziom wyżej z podstawowym silnikiem. Zrobiłem takim zastępczym bardzo mało km, ale nawet po tak krótkiej trasie mogę powiedzieć, że po mieście wystarczy. W trasie trzeba już zachować rozwagę - elastyczności brak, prędkość autostradową da się utrzymać, ale jej osiąganie trwa wieki. W serwisie mieli co prawda ubaw pytając się o wrażenia z jazdy, ale coś za coś. Na pytanie kto to kupuje, odpowiedź cyt. "głównie stare dziadki". Od razu uprzedzam, nie chce nikogo urazić. Przy ograniczonych funduszach, zapewne taka konfiguracja też była by w kręgu moich zainteresowań.
Napisano

W instrukcji jest wspomniane, że podczas pokonywania wzniesień prędkość może spadać/wzrastać.

Napisano

Macie tak samo?

No to po obserwacjach jestem... przy prędkości 120 km/h na V biegu auto utrzymuje zadaną prędkość nawet przy podjeździe. Ale nie jestem w stanie Ci dokładnie powiedzieć jakie % jest to wzniesienie.

Natomiast wg mnie to jest normalne, że auto może zwalniać przy podjazdach. To nie 2-litrowy diesel tylko benzyna o małej pojemności = elastyczność nie jest największa.  

Napisano

Jeżdżę takim autem od roku i ja naprawdę nie wiem co Wy chcecie od tego motoru. Płakanie, że "to nie jedzie" jest mocno przesadzone. Ok - elastyczność jest słaba, trzeba kręcić wysoko i mieszać biegami i ja rozumiem, że po przesiadce z mocniejszego auta można narzekać ale rany boskie nie róbmy jaj... to jest 100 km w ciężkim aucie. Już zresztą po danych na papierze można dojść do wniosku, że to nie jest auto do ścigania się spod świateł tylko do spokojnego przemieszczania się z punktu a do punktu b.

A co zrobić... cóż... prawda jest taka, że jak nie spełnia oczekiwań to sprzedać i kupić coś mocniejszego. Innego wyjścia nie ma bo z tego motoru nic się nie wyciśnie więcej. Tuning jest w tym wypadku nieefektywny i pochłonąłby masę środków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.