Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małe auto do firmy

Featured Replies

Napisano

właśnie zastanawiam się nad zatrudnieniem kogoś kto rozbuduje naszą sieć sprzedaży, jako narzędzie pracy myślę nad kupnem auta dla takiego pracownika by mogl pojedzic po polsce :). Auto ma być tanie ale i bezproblemowe, bez ekstrasow - wazne by klima w aucie byla.

Jedna z cech jaka musi miec auto to zmieścić ładunek o długości 1,6m. Warunek ten spełnia kilka samochodów zarówno w wersji VAN jak i osobowej (przynajmniej na papierze). Co byście polecili, z aut ktore obejrzałem - poki co online:

- Dacia dokker VAN - pierwszy pomysl na tanie auto, ale taniosc bije strasznie po oczach

- Ford transit courier - znacznie lepiej wyglada i cena nie wiele wieksza od Dokkera

- Ford tourneo courier - mimo ze osobowka ponoc po zlozeniu siedzen tez zmiesci 1,6m

- VW Caddy - po za zasiegiem cenowym niestety - najtanszy leasing i dobre doswiadczenie z prywatnych aut.

Po za tym jakie auto zastanawiam sie tez czy wziac typowego Vana bez siedzen z tylu czy moze osobowke, najwazniejsze by spelnialo moj warunek, by w razie potrzeby pracownik mogl zawiezc tez towar (Ford spelnia warunek, dacia osobowa juz nie)

Napisano

Co byście polecili

Fiata fiorino sprawdzałeś ? Rozmawiałem kiedyś z monterami kuchni IKEA, bardzo zadowoleni, a mówili że jeżdżą po całej Polsce.

Napisano
  • Autor

Van ze względu na vat

vat odliczasz bez wzgledu czy van czy nie, 100% przy deklaracij uzytkowania auta do celow sluzbowych i tak bedzie z tym samochodem

Napisano
  • Autor

Fiata fiorino sprawdzałeś ? Rozmawiałem kiedyś z monterami kuchni IKEA, bardzo zadowoleni, a mówili że jeżdżą po całej Polsce.

jeszcze nie

Napisano

vat odliczasz bez wzgledu czy van czy nie, 100% przy deklaracij uzytkowania auta do celow sluzbowych i tak bedzie z tym samochodem

no no, tylko kilometrówkę musisz prowadzić - dlatego ja wybrałem 2 osobowego, jeżdżę gdzie chcę, bez pisania

Napisano
  • Autor

no no, tylko kilometrówkę musisz prowadzić - dlatego ja wybrałem 2 osobowego, jeżdżę gdzie chcę, bez pisania

Nie ja będę jeździł :) i robił papiery

Napisano

O Fiorino ktoś pisał, że nie ma osiągów, a przy tym pali jak smok.

Napisano

Uwielbiam ten typ myślenia, jak dla pracownika to niech będzie byle guano aby tylko kierownica była no i jeszcze klima doszła. Może podjedź do tego tak, że dla człowieka którego zatrudnisz będzie to miejsce pracy, w którym spędzi wiele godzin. Więc odrobina więcej wygód by się przydała. Takie rzeczy jak radio z bluetooth, elektryka, podłokietnik, tempomat to nie luksusy a podstawowe wyposażenie dla handlowca. Oczywiście zawsze można same blachy kupić, pytanie tylko czy sam byś chciał tyrać czymś takim. W swoim życiu pracuję w dużych korporacjach z rozbudowaną siecią handlowców, fakt inna specyfika, ale na wyposażeniu aut nigdy nie oszczędzano a brano również pod uwagę to, że po pracy auto będzie służyć do celów prywatnych pracownika i inwestowało się w lepsze wyposażenie.

Napisano

mnie zadziwia jak w dzisiejszych czasach można kupić handlowcowi, który ma do objeżdżenia np. 1/3 polski i spędza w samochodzie większość swojego czasu a dużo rozmawia jednocześnie z klientami, samochód bez zestawu głośnomówiącego...

nie ma co może przechodzić ze skrajności w skrajność ale warto się zastanowić co byłoby sensownym wyposażeniem dla takiego pracownika...

Napisano

jak dla pracownika to niech będzie byle guano

Jak to ładnie koresponduje z innymi wątkami na AK, że polscy pracodawcy są fajni i przyjaźni pracownikom, dobrze płacą, dbają o nich.

Kiedyś w ASO Daewoo słyszałem historię o Matizie, który miał 500 kkm - auto służbowe firmy jubilerskiej .... Jak trzeba traktować pracownika, żeby go zmuszać do przejechania pół miliona kilometrów Matizem - wydawać by się mogło, że te czasy minęły.

Napisano
  • Autor

Uwielbiam ten typ myślenia, jak dla pracownika to niech będzie byle guano aby tylko kierownica była no i jeszcze klima doszła. Może podjedź do tego tak, że dla człowieka którego zatrudnisz będzie to miejsce pracy, w którym spędzi wiele godzin. Więc odrobina więcej wygód by się przydała. Takie rzeczy jak radio z bluetooth, elektryka, podłokietnik, tempomat to nie luksusy a podstawowe wyposażenie dla handlowca. Oczywiście zawsze można same blachy kupić, pytanie tylko czy sam byś chciał tyrać czymś takim. W swoim życiu pracuję w dużych korporacjach z rozbudowaną siecią handlowców, fakt inna specyfika, ale na wyposażeniu aut nigdy nie oszczędzano a brano również pod uwagę to, że po pracy auto będzie służyć do celów prywatnych pracownika i inwestowało się w lepsze wyposażenie.

Rozumiem twoj tok myslenia, wydaje mi sie ze klima to jest cos co zapewnia komfort, a radio kazde auto ma w standardzie, wiec nawet nie wspominam. Sam oczywiscie chcialbym wiele bajerow, ktore mam w swoich samochodach, ale wg mnie nie sa niezbedne do pracy takiej osoby, a za zabawki kazdy placi za swoje. Auto sluzbowe w tym wykonaniu i przy pelnym odliczeniu vat nie moze byc wykorzystywane do celow prywatnych, wiec ten temat odpada.

Napisano
  • Autor

mnie zadziwia jak w dzisiejszych czasach można kupić handlowcowi, który ma do objeżdżenia np. 1/3 polski i spędza w samochodzie większość swojego czasu a dużo rozmawia jednocześnie z klientami, samochód bez zestawu głośnomówiącego...

nie ma co może przechodzić ze skrajności w skrajność ale warto się zastanowić co byłoby sensownym wyposażeniem dla takiego pracownika...

BT w zestawie z radiem ma nawet Dacia, wiec dla mnie dosc oczywiste

Napisano

Rozumiem twoj tok myslenia, wydaje mi sie ze klima to jest cos co zapewnia komfort, a radio kazde auto ma w standardzie, wiec nawet nie wspominam. Sam oczywiscie chcialbym wiele bajerow, ktore mam w swoich samochodach, ale wg mnie nie sa niezbedne do pracy takiej osoby, a za zabawki kazdy placi za swoje. Auto sluzbowe w tym wykonaniu i przy pelnym odliczeniu vat nie moze byc wykorzystywane do celow prywatnych, wiec ten temat odpada.

Ale wiadomo, że ludzie z takich aut korzystają prywatnie, więc przy zamawianiu flotowiec może wziąć to pod uwagę.

Napisano
  • Autor

Jak to ładnie koresponduje z innymi wątkami na AK, że polscy pracodawcy są fajni i przyjaźni pracownikom, dobrze płacą, dbają o nich.

Kiedyś w ASO Daewoo słyszałem historię o Matizie, który miał 500 kkm - auto służbowe firmy jubilerskiej .... Jak trzeba traktować pracownika, żeby go zmuszać do przejechania pół miliona kilometrów Matizem - wydawać by się mogło, że te czasy minęły.

co znaczy byle guano, ja rozumiem ze kazdy przedstawiciel powinien jezdzic mercem s-klasse w dodatku z szoferem, a wymienione auta to w ktorym miejscu sa guanem ?

Napisano
  • Autor

Ale wiadomo, że ludzie z takich aut korzystają prywatnie, więc przy zamawianiu flotowiec może wziąć to pod uwagę.

ale mowimy o malej firmie ktora nie ma flotowca i floty, tylko samochod dla osoby ktora ma zajac sie rozbudowa biznesu. Jesli taka osoba korzysta do celow prywatnych to vatu nie moze byc 100%,nawet jak jest to nie oficjalne to konsekwnecje ida na pracodawce, wiec takie przypadki musi pewnie umowa cedowac na pracownika konsekwencje i obowiazki - jeszcze nie wiem tak gleboko nie wchodzilem w temat, do tej pory ogarnialismy firme rodzinnie

Napisano

co znaczy byle guano

Chciałbyś przejechać 500 kkm prywatnie Matizem ?

Napisano

co znaczy byle guano, ja rozumiem ze kazdy przedstawiciel powinien jezdzic mercem s-klasse w dodatku z szoferem, a wymienione auta to w ktorym miejscu sa guanem ?

Wymienione auta nie są guanem jeżeli będą na tyle wyposażone, nie mówię tutaj o zbędnych luksusach jak skórzane fotele, że będzie to wygodne środowisko pracy. A wracając do tematu wybierałbym między Fordami. Teraz decyzja należy do Ciebie czy ma być typowy blaszak czy jednak bardziej osobowy. Tourneo daje większą uniwersalność, w tym znaczeniu, że można go też traktować w firmie jako osobówkę a nie tylko bagażówkę.

Napisano

Rozumiem, że podłokietnik i tempomat (wcześniej wspomniane) to dla Ciebie za drogie i niepotrzebne zabawki? 

I niech mi ktoś powie, że mała prywatna firma traktuje ludzi lepiej niż byle korpo. :facepalm:

Napisano
  • Autor

Chciałbyś przejechać 500 kkm prywatnie Matizem ?

czy na liscie moich aut jest gdzies matiz, bo nie zauwazylem ?

Napisano
  • Autor

Wymienione auta nie są guanem jeżeli będą na tyle wyposażone, nie mówię tutaj o zbędnych luksusach jak skórzane fotele, że będzie to wygodne środowisko pracy. A wracając do tematu wybierałbym między Fordami. Teraz decyzja należy do Ciebie czy ma być typowy blaszak czy jednak bardziej osobowy. Tourneo daje większą uniwersalność, w tym znaczeniu, że można go też traktować w firmie jako osobówkę a nie tylko bagażówkę.

Dokladnie widzialem na zywo dzis tourneo, musze podjechac do salonu, wg parametrow ma wieksza pakownosc od transita - bo tam slugosc paki inna po podlodze a inna na lini okien, bedzie trzeba z linijka pobiegac :D

Napisano
  • Autor

Rozumiem, że podłokietnik i tempomat (wcześniej wspomniane) to dla Ciebie za drogie i niepotrzebne zabawki? 

I niech mi ktoś powie, że mała prywatna firma traktuje ludzi lepiej niż byle korpo. :facepalm:

wiesz co zalezy ile kosztuja takie zabawki, kiedys w autach nie bylo ani podlokietnikow ani tempomatow i ludzie jakos zyli, sam mialem pierwsze auta bez takich i innych luksusow, dorobilem sie lepszych samochodow i mam swoje luksusy za ktore sam place, a do pracy auto ma byc na tyle komfortowe  na ile to matchuje to z cena.

Kto mowil ze korpo gorze, wszystko zalezy od firmy i sam wiem cos o tym

Napisano

wiesz co zalezy ile kosztuja takie zabawki, kiedys w autach nie bylo ani podlokietnikow ani tempomatow i ludzie jakos zyli, sam mialem pierwsze auta bez takich i innych luksusow, dorobilem sie lepszych samochodow i mam swoje luksusy za ktore sam place, a do pracy auto ma byc na tyle komfortowe  na ile to matchuje to z cena.

Kto mowil ze korpo gorze, wszystko zalezy od firmy i sam wiem cos o tym

Kiedyś ludzie żyli i pracowali bez samochodu - niech i Twój pracownik jeździ pociągiem/autobusem. ;)

Napisano

Arogancki vat odliczyć tylko jak pracownik po drodze skoczy na kebab i nie rozpisze tego to oby pracodawca się nie zdziwił jak mu cofa te odliczenie i jeszcze karę zapłaci. Ps zauważyliście ze coraz mniej oklejonych służbowej na ulicach.

Napisano
  • Autor

Kiedyś ludzie żyli i pracowali bez samochodu - niech i Twój pracownik jeździ pociągiem/autobusem. ;)

Jak to na AK z jednego tematu przeszliśmy do nikad, chyba tylko jedna osoba odpowiedziała w kwestii aut. A tak naprawdę to dostanie krtke na stopa i tyle szkoda kasy na pociąg czy autobus

Napisano

Fajnie się pisze o wyposażeniu jak się za nie nie płaci z własnej kieszeni. Gość od Matiza to nawet nie czyta ze zrozumieniem (gimnazjum 2 klasa) Uważam że klima to lux , doradzam Caddy, auto nie do zabicia ale skoro za drogie to bierz Forda. Niestety włączenie klimy w podstawowym silniku to jakbyś kotwicę wyrzucił.

Napisano

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał, łatwo się wydaje czyjeś pieniądze ;) Zgadzałoby się, wybory wygrało właśnie PiS, które lubuje się w wydawaniu nieswojej kasy.

Równie dobrze można poczynić ustalenie, że pracownik na własny koszt dobiera jakieś opcje, które podwyższą ratę o 50zł czy 100zł i się z tego rozliczać.

A co do autora wątku ... czy Ty czy pracownik, ktoś będzie musiał marnować czas na papierzyska. Szkoda na to czasu, poważniej rozważyłbym VAN'a.

Napisano

czekałem na taki wpis... i się pod nim podpisuje

Napisano

właśnie zastanawiam się nad zatrudnieniem kogoś kto rozbuduje naszą sieć sprzedaży,

skody fabia/fabia kombi/rapid z homologacją :hmm:

Napisano
  • Autor

skody fabia/fabia kombi/rapid z homologacją :hmm:

Potrzebuje auto do którego jak. Edzie trzeba wrzucę belki materiałów

Napisano

Potrzebuje auto do którego jak. Edzie trzeba wrzucę belki materiałów

fabia kombi z kratką za pierwszym rzędem. Ech targałem dzianinę z Łodzi Sieradza czy Piotrkowa polonezem borewiczem + przyczepa (piękne czasy) :)

Napisano

Tu nie ma co dyskutowac. Idz do Forda pomierz i kupuj tourneo. Dodatkowo wzialbym przedluzona gwarancje. Z opcji must to dorzucic bluetooth w podstawowej wersji nie ma trzeba brac trend. Dodatkowo mozna sie pokusic o czujniki parkowania, zamontowac gps zeby miec kontrole i zeby pracownik nie szalal za kierownica. Ja  bym dal zapis, ze za przekroczenie 130km/h 100zl kary, dwa mandaty i nagana do akt.Te glupoty, ktore tu ludzie wypisuja to sie w glowei nie miesci. Przeciez taki ford ma wszystko co trzeba to nie podstawowa wersja Matiza. :facepalm: Jak nie pasuje to transita ale IMO lepiej miec mozliwosc przewozu osob, chyba, ze nie potrzebujesz.

Napisano

Pochwal się jakie Ty kupiłeś auta i z jakim wyposażeniem dla swoich pracowników.

Napisano

No jeśli prywatne zachcianki pracowników też uwzględniłeś to czuję że auta na pewno wysokiej klasy.

Napisano

Teraz znajomy kupowal Mondeo dla handlowca. Stwierdzil ze to jakim habdlowiec jezdzi autem ma znaczenie dla fizerunku firmy.

Oczywiscie zalezy jaka branza jak zawsze :)

Napisano
  • Autor

Fajnie się pisze o wyposażeniu jak się za nie nie płaci z własnej kieszeni. Gość od Matiza to nawet nie czyta ze zrozumieniem (gimnazjum 2 klasa) Uważam że klima to lux , doradzam Caddy, auto nie do zabicia ale skoro za drogie to bierz Forda. Niestety włączenie klimy w podstawowym silniku to jakbyś kotwicę wyrzucił.

No wlasnie zawsze fajnie sie wydaje nie swoja kase :) (wiem bo pracuje dla korpo gdzie wydaje nie swoje miliony )

Caddy by mi najbardziej pasowal bo prywatnie mam w domu VWeje i vwej ma najlepszy najem dlugoterminowy, ale mimo wszystko cena zabojcza, zwlaszcza ze vw to w podstawie ma nie wiele w porownaniu do forda.

Napisano
  • Autor

fiat doblo 1.4 T benzyna +LPG

musze przyznac ze bylem na nie poki nie zobaczylem cen :) teraz i fiata zobacze w salonie

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał, łatwo się wydaje czyjeś pieniądze ;) Zgadzałoby się, wybory wygrało właśnie PiS, które lubuje się w wydawaniu nieswojej kasy.

Równie dobrze można poczynić ustalenie, że pracownik na własny koszt dobiera jakieś opcje, które podwyższą ratę o 50zł czy 100zł i się z tego rozliczać.

A co do autora wątku ... czy Ty czy pracownik, ktoś będzie musiał marnować czas na papierzyska. Szkoda na to czasu, poważniej rozważyłbym VAN'a.

temat kasy przerobilismy, papierki to jest to co musze mocno rozwazyc, z jednej strony dla mnie VAN korzystnieszy pod tym wzgledem, jednak jak ktos dostanie fure moze chciem miec fotele z tylu :) to jest teraz najwiekszy temat to obcykania bo caddy, courier, doublo czy inne tego typu auta sa dostepne w obu wersjach

Napisano
  • Autor

fabia kombi z kratką za pierwszym rzędem. Ech targałem dzianinę z Łodzi Sieradza czy Piotrkowa polonezem borewiczem + przyczepa (piękne czasy) :)

mimo wszystko wg mnie nie damy rady 10 belek, nie wejdzie do skodziny, a chcialbym by tyle auto moglo przewiezc jak trzeba

Napisano
  • Autor

Tu nie ma co dyskutowac. Idz do Forda pomierz i kupuj tourneo. Dodatkowo wzialbym przedluzona gwarancje. Z opcji must to dorzucic bluetooth w podstawowej wersji nie ma trzeba brac trend. Dodatkowo mozna sie pokusic o czujniki parkowania, zamontowac gps zeby miec kontrole i zeby pracownik nie szalal za kierownica. Ja  bym dal zapis, ze za przekroczenie 130km/h 100zl kary, dwa mandaty i nagana do akt.Te glupoty, ktore tu ludzie wypisuja to sie w glowei nie miesci. Przeciez taki ford ma wszystko co trzeba to nie podstawowa wersja Matiza. :facepalm: Jak nie pasuje to transita ale IMO lepiej miec mozliwosc przewozu osob, chyba, ze nie potrzebujesz.

ford ma dobre wyposazenie i wszystko co potrzeba po za atrakcyjnym finansowaniem, tutaj musialbym wziac efl'a zamiast najmu dlugoterminowego

Napisano
  • Autor

No jeśli prywatne zachcianki pracowników też uwzględniłeś to czuję że auta na pewno wysokiej klasy.

jak juz wczesniej pisalem, dla kazdego bo s-klasse + szofer i beda sprzedawc towaru miesiecznie na kwote raty leasingowej, zarobek to drugorzedny temat, wazne by pracownik byl zadowolony. Naprawde czuje sie w tej dyskusji jakbym chcial komus kupic tarpana do jazdy

Napisano

jak juz wczesniej pisalem, dla kazdego bo s-klasse + szofer i beda sprzedawc towaru miesiecznie na kwote raty leasingowej, zarobek to drugorzedny temat, wazne by pracownik byl zadowolony. Naprawde czuje sie w tej dyskusji jakbym chcial komus kupic tarpana do jazdy

Współczuję Ci takich pracowników.  :oki:

Napisano

Ile $$ trzeba zapłacić za takiego fiata w wersji VAN?

Fiorino pewnie tańsze ale też zdecydowanie mniejsze.

musze przyznac ze bylem na nie poki nie zobaczylem cen :) teraz i fiata zobacze w salonie

Napisano

Kurczę czytam i nie dowierzam. Znam sporo ludzi którzy mają sluzbowki. Jeden kumpel dostał z firmy vw upa golasa, nawet nie wiem czy jest w nim centralny zamek... jakoś nie narzeka bo wcześniej musiał swoim jeździć... drugi jeździ renault master, wypas fajny ale zakaz przewożenia czegokolwiek prywatnie, zakaz jazdy w weekendy i święta, szefowi się nudzi i potrafi sprawdzić gdzie i kiedy był kumpel... kolejny ma służbową toyote yaris, też ma gpsa, może miesięcznie zrobić 3 tyś km prywatnie... nawet swoje auto sprzedał. Auta nie mają w leasingu tylko na wynajmie długoterminowym.

P.S. Pracując w nie jednej firmie i mając swoją zatrudniając pracowników z własnego doświadczenia wiem że kazalbym pracownikom jeździć swoimi samochodami płacąc im za paliwo i za eksploatację... wiem jak sam sluzbowki traktowalem... :P i wiem jak nawet u nas w piekarni nie stare busiki wyglądają...

Napisano

kolego, po pierwsze to nie za paliwo i eksploatację, tylko kilometrówkę, po drugie nie kazałbyś im, tylko grzecznie poprosiłbyś ich, po trzecie nie każdy by chciał, po czwarte, rozumiem, że jak ktoś by miał cieniasa w LPG to też mógłby nim jeździć, nie pogarszając wizerunku Twojej firmy

Napisano

Technix ja akurat i moi klienci na to najmniej uwagę zwracają czym jeżdżę czy jak jestem ubrany. Kolega od tego mastera jeździł wcześniej vw ltekiem który był tragiczny, pognity itp. jakoś nie zauważył spadku sprzedaży itp... zrobić Ci zdjęcie jakim czystym autem jeżdżę? Jakoś ani mi ani nikomu to nie przeszkadza... może jakbym pracował w biurokracji to bym na to zwracał uwagę ale tak to nie interesuje mnie to

Edytowane przez Luke16

Napisano

mi też to nie robi, ale znam przypadki, gdzie po wielu latach współpracy mojemu koledze z branży utrzymania technicznego węzłów cieplnych, powiedziano, że jak w ciągu kilku miesięcy nie zmieni auta na współczesne ( miał wartburga i to igłę) to rozwiążą z nim umowę, nie wierzył, 4 miesiące później zakończył współpracę

Napisano

Akurat Wartburg na dzisiejsze czasy to nie auto :D chociaż znając mnie jeszcze chętnie bym zajrzałam do niego tu i ówdzie :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.