Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki H7 65 W [burza w szklance wody]

Featured Replies

Napisano

Chciałem się dowiedzieć,

czy któryś z szanownych userów miał takie coś założone u siebie

i jak się coś takiego sprawowało :hmm: 

W miarę możliwości, poproszę o opinię praktyków.

Ja ze swojej strony podpowiem, znalazłem dużo pozytywnych opinii na forach anglojęzycznych.

Sprawę braku homologacji drogowej dla żarówki pomijamy.

Powiem szczerze - sprawa jest nie do wykrycia przez kontrole drogowe  czy SKP. :phi:

Podpowiem, że chodzi o produkt markowy - Osram H7 12V 65W PX26d

Konstrukcja żarówki H7 wyposażona jest w żarnik z lampy H9.

Strumień świetlny nie powinien przekroczyć 2000lm

[czyli spryskiwacze i automatyczne poziomowanie nie maja zastosowania]

Z resztą wsadzamy do lampy z projektorem i przysłoną. Linie światło/cień wzorowe. [a'propos oślepiania]

Najbardziej mnie interesuje kwestia nagrzewania reflektora. Bo gniazda bez problemu zniosą przyrost 0,77 A , jak również skok na instalacji 1,55 A będzie w granicach seryjnego bezpiecznika.

Napisano

Reflektor oberwie. Szklany ok, ale plastikowy sie zgrzeje jak jasny pieron i moga byc problemy. Juz szklany byl wyraznie cieplejszy. 

Napisano

Chciałem się dowiedzieć,

czy któryś z szanownych userów miał takie coś założone u siebie

i jak się coś takiego sprawowało :hmm:

W miarę możliwości, poproszę o opinię praktyków.

Ja ze swojej strony podpowiem, znalazłem dużo pozytywnych opinii na forach anglojęzycznych.

Sprawę braku homologacji drogowej dla żarówki pomijamy.

Powiem szczerze - sprawa jest nie do wykrycia przez kontrole drogowe  czy SKP. :phi:

Podpowiem, że chodzi o produkt markowy - Osram H7 12V 65W PX26d

Konstrukcja żarówki H7 wyposażona jest w żarnik z lampy H9.

Strumień świetlny nie powinien przekroczyć 2000lm

[czyli spryskiwacze i automatyczne poziomowanie nie maja zastosowania]

Z resztą wsadzamy do lampy z projektorem i przysłoną. Linie światło/cień wzorowe. [a'propos oślepiania]

Najbardziej mnie interesuje kwestia nagrzewania reflektora. Bo gniazda bez problemu zniosą przyrost 0,77 A , jak również skok na instalacji 1,55 A będzie w granicach seryjnego bezpiecznika.

Z tym wykryciem to nie byłbym taki pewny. http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/swiatla.htmlPoza tym są napisy na żaówkach - zetrzesz?

Co do mocy 65W/55W to teoretycznie tylko 18% więcej. Jeżeli auto jest wyposażone w DRL to plastykowe reflektory nie powinny się szybko zniszczyć :hmm:

Napisano
  • Autor

Z tym wykryciem to nie byłbym taki pewny. http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/swiatla.htmlPoza tym są napisy na żaówkach - zetrzesz?

Co do mocy 65W/55W to teoretycznie tylko 18% więcej. Jeżeli auto jest wyposażone w DRL to plastykowe reflektory nie powinny się szybko zniszczyć :hmm:

Będę cwaniaczył:

Aha - już to widzę jak pan policjant grzebie w aucie aby wyciągnąć żarówkę.

Dojście do żarówki to 1 minuta pod warunkiem, że:

- dłonie ginekologa

- zna się "knify" [prawy reflektor wyciągany dolot puszki filtra, lewy reflektor wyciągana szyjka zbiornika spryskiwaczy].

Poza tym. żarówka pracująca osiąga ca 200 stC [bańka] trzonek około 100 stopni. Poparzy se paluchy.

Ale po co ma tam grzebać skoro "temperatura barwowa" to 3000 K

Założyłem do 1 reflektora. Na próbę.

Różnica jest, ale nie jakaś kolosalna.

W stosunku do zwykłej żarówki - widoczna.

W stosunku np do Tungsrama 150%+ [czy coś tam] - zauważalna. Ale nie jest to żaden powód do zachwytów.

Tak. Lepiej rozkłada się światło w dolnych częściach.

Jadąc w mgle z pozycji kierowcy widać silniejszy snop światła 1 reflektora.

Konstrukcja projektora - metalowa, gniazdo żarówki - metalowe.

O temperaturze mogę powiedzieć tylko tyle, że obydwa projektory parzą w łapę podobnie - tzn. po 20 minutach pracy nie dotknę na dłużej niż 2 sekundy. :phi:

Stygną podobnie. Metoda badania jak wyżej. ;]

Powierzchnia reflektora z silniejszą żarówką wydaje się być cieplejsza, niemniej wrażenie jest takie, jak przy sprawdzaniu "gorączki" u dziecka - jest cieplejsze w porównaniu z...

Jak będę miał czas to posprawdzam termometrem skanującym.

Nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany temperatury na kabelkach (chyba 0,8mm2 sic! do 9A chyba mają tolerancję).

Nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany temperatury na kostce.

Obserwuję dalej.

post-149052-0-29451400-1482859570_thumb.jpg

Edytowane przez lessero

Napisano

Będę cwaniaczył:

Aha - już to widzę jak pan policjant grzebie w aucie aby wyciągnąć żarówkę.

Dojście do żarówki to 1 minuta pod warunkiem, że:

- dłonie ginekologa

- zna się "knify" [prawy reflektor wyciągany dolot puszki filtra, lewy reflektor wyciągana szyjka zbiornika spryskiwaczy].

Poza tym. żarówka pracująca osiąga ca 200 stC [bańka] trzonek około 100 stopni. Poparzy se paluchy.

Ale po co ma tam grzebać skoro "temperatura barwowa" to 3000 K

Założyłem do 1 reflektora. Na próbę.

Różnica jest, ale nie jakaś kolosalna.

W stosunku do zwykłej żarówki - widoczna.

W stosunku np do Tungsrama 150%+ [czy coś tam] - zauważalna. Ale nie jest to żaden powód do zachwytów.

Tak. Lepiej rozkłada się światło w dolnych częściach.

Jadąc w mgle z pozycji kierowcy widać silniejszy snop światła 1 reflektora.

Konstrukcja projektora - metalowa, gniazdo żarówki - metalowe.

O temperaturze mogę powiedzieć tylko tyle, że obydwa projektory parzą w łapę podobnie - tzn. po 20 minutach pracy nie dotknę na dłużej niż 2 sekundy. :phi:

Stygną podobnie. Metoda badania jak wyżej. ;]

Powierzchnia reflektora z silniejszą żarówką wydaje się być cieplejsza, niemniej wrażenie jest takie, jak przy sprawdzaniu "gorączki" u dziecka - jest cieplejsze w porównaniu z...

Jak będę miał czas to posprawdzam termometrem skanującym.

Nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany temperatury na kabelkach (chyba 0,8mm2 sic! do 9A chyba mają tolerancję).

Nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany temperatury na kostce.

Obserwuję dalej.

Kolega lepiej wrzuci fotki ściany czy szosy oświetlonej reflektorami ;]

Dla mnie to kolejna próba tuningowania żarówek tradycyjnych, które w epoce LED już powinny odejśc do lamusa, tak jak jest to w przypadku oświetlenie domowego. Po co zwiekszac jasnośc tuz przed samochodem skoro lepiej w obszarze 75m , tak jak w przypadku żarówek typu ileś tam %? Których jest do koloru do wyboru i są one w pełni legalne

Napisano
  • Autor

Kolega lepiej wrzuci fotki ściany czy szosy oświetlonej reflektorami ;]

Proszzzz

2, 4 Z HDR

Mnie tu o tuning nie chodzi,

A o to, że coraz gorzej widza, a jeździć do roboty musza.

Fotka 5 to H4 żony na wielozwierciadle na zwykłych Narvach

W moim na jednym reflektorze Tungsram 150 + czy coś tam drugi reflektor 65W

Fotka 6 to moje z tej samej perspektywy, co żony

post-149052-0-84848000-1482863874_thumb.jpg

post-149052-0-81617400-1482863880_thumb.jpg

post-149052-0-96887800-1482863888_thumb.jpg

post-149052-0-36420000-1482863893_thumb.jpg

post-149052-0-53845300-1482864067_thumb.jpg

post-149052-0-89872000-1482864484_thumb.jpg

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor

Ale że wzrost mocy z 60 na 65 W może narobić jakikolwiek szkód?

Dawno temu w Polonezie miałem 100 W i tylko złączki były trochę przysmażone.

Najbardziej się obawiam szybszego "zmętnienia soczewki" i szybszego "wypalenia odbłyśnika" ze względu na wzrost generowanego ciepła.

Reszta powinna wytrzymać bez uszczerbku, ponieważ puszka reflektora duża, która musi znieść w szczytowym momencie ciepło generowane przez 3 żarówki:

mijania, drogowe, doświetlanie zakrętów.

Skok na instalacji 0,5 - 0,6 A to skok niezauważalny nawet dla tak cienkich linek jak u mnie.

Z tym że ja mam odbłyśnik metalowy a soczewka - no przecież powinna być ze szkła.

Jakbym miał wielozwierciadło na plastikowym odbłyśniku blisko plastikowej powierzchni czołowej - to bym się wstrzymał z modyfikacją - ryzyko odparzenia od plastiku lakieru lustra.

O modyfikacji czytałem na forach passata.

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor

Jeśli obawiasz się tego niewielkiego wzrostu mocy, to zastosuj 60W ale o większe wydajności.

Żarówka H7, czy "zwykła" czy "hiper giga" ma generować przy ustalonym normami napięciu + / - 10 % 1500 lm

Zwykłe mieszczą się więc w okolicy 1370 lm "hiper giga" w okolicy 1650 lm. I było by fajnie, gdyby nie reflektor z przysłoną.

Ciekawe ile światła tracę przez tą przysłonę.

Żarówka 65W generuje  + / - 2000 lm.

Palniki ksenonowe 35 W generują 3000 lm.

Obawiam to się chińskich tanich przetwornic zenonowych i wspaniałych ledowych zamienników z heatpipe'ami i wiatraczkami ;l

A teraz to jest na topie - popatrz na statystyki sprzedaży all.... kto to kupuje? :hmm:

Napisano

Proszzzz

2, 4 Z HDR

Mnie tu o tuning nie chodzi,

A o to, że coraz gorzej widza, a jeździć do roboty musza.

Fotka 5 to H4 żony na wielozwierciadle na zwykłych Narvach

W moim na jednym reflektorze Tungsram 150 + czy coś tam drugi reflektor 65W

Fotka 6 to moje z tej samej perspektywy, co żony

Szalu ni ma :) IMO nie ma sensu kombinować. ja tam zostaje przy Tungsram +120%, najlepszy stosunek jakości do ceny

Edytowane przez Mantoon

• 3 tygodnie później...
Napisano

moim zdaniem może narobić szkód. Chociażby tym że powstaje o wiele większa temperatura i lampy mogą się zniszczyć od wewnątrz i potem nawet włożenie 100 watowej żarówki nic nie da. Polecam poruszać się w homologowanych granicach i np. zainteresować się żarówkami Osram Nightbreaker Laser. To nowość Osrama z półki premium które wykorzystuje laserową ablację i poprawnie doświetla te miejsca, do których  światło normalnej żarówki nie dociera.

Napisano
8 godzin temu, verso napisał:

moim zdaniem może narobić szkód. Chociażby tym że powstaje o wiele większa temperatura i lampy mogą się zniszczyć od wewnątrz i potem nawet włożenie 100 watowej żarówki nic nie da. Polecam poruszać się w homologowanych granicach i np. zainteresować się żarówkami Osram Nightbreaker Laser. To nowość Osrama z półki premium które wykorzystuje laserową ablację i poprawnie doświetla te miejsca, do których  światło normalnej żarówki nie dociera.

https://www.powerbulbs.com/blog/2016/09/osram-night-breaker-unlimited-osram-night-breaker-laser

Ta "mundrze" brzmiąca laserowa ablacja to nic innego jak " proces odparowywania (usuwania) materiału z powierzchni ciała stałego do stanu gazowego lub plazmy z pominięciem stanu ciekłego". technologia wykorzystana do wytrawienia okienka w szkle bańki, które optymalizuje rozsył światła. Ale czy rzeczywiście ta żarówka jest dużo lepsza od innych typu ileś tam %?  Tutaj test

Napisano
Dnia 12/27/2016 o 21:07, lessero napisał:

Żarówka H7, czy "zwykła" czy "hiper giga" ma generować przy ustalonym normami napięciu + / - 10 % 1500 lm

H7 Carrefour generuje 1550lm, za 20-30zł komplet... Najlepsze jakie miałem w nie-soczewkowym reflektorze. Inna opcja to Tungsramy +120, za ok. 40-45zł/komplet - te lepiej mi działają w soczewkowych. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.