Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Leaf rocznik 2012 - 2013

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ma ktos jakies doswiadczenia z tym autem? Najlepiej z takim uzywanym. Mysle o takim aucie dla Zony na dojazdy do pracy jako drugie auto. U mnie ceny sa dosc dobre ok 8 moze 9 tys euro za rocznik 2012. Zastanawiam sie na realnym zasiegiem i kosztami eksloatacyjnymi.

Napisano

Realny zasięg bardzo zależy od temperatury otoczenia. W zimie gwałtownie maleje. Jak jest ciepło to 100-110 km możesz przejechać. Jak jest zimno to potrafi się prąd skończyć po 30-40km. Szczególnie jeżeli są korki po drodze.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Sasiad w moim poprzednim miejscu zamieszkania jezdzil Renault blizniazczym modelem i nie narzekal no moze poza zasiegiem srednio mozna przyjac, ze jedziesz do roboty, wracasz i ladaujesz. 60-70km.

Napisano

Jak jest zimno to potrafi się prąd skończyć po 30-40km. Szczególnie jeżeli są korki po drodze.

To chyba przy arktycznych temperaturach taki zasięg. Nie chce mi się wierzyć by producent aż taki bubel wypuścił  8]

Napisano

Czytałem kiedyś relację użytkownika z trasy po Polsce. Ze Szczecina do Rzeszowa jechał 3 dni z dwoma przystankami na ładowanie.

Napisano

W zimie gwałtownie maleje. Jak jest ciepło

Pojęcia ciepło i zimno w Irlandii mają troche inne znaczenie. Nie byłem co prawda w Irlandii w zimie ale końca czerwca nie za bardzo mozna nzwac latem ;)

Napisano

To chyba przy arktycznych temperaturach taki zasięg. Nie chce mi się wierzyć by producent aż taki bubel wypuścił 8]

To doświadczenia znajomego z kilkuletnim Leafem. Jak było kilka stopni mrozu to ledwo 50 km przejechał.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Witam.

Ma ktos jakies doswiadczenia z tym autem? Najlepiej z takim uzywanym. Mysle o takim aucie dla Zony na dojazdy do pracy jako drugie auto. U mnie ceny sa dosc dobre ok 8 moze 9 tys euro za rocznik 2012. Zastanawiam sie na realnym zasiegiem i kosztami eksloatacyjnymi.

kolega jezdzil sluzbowym takim. Realnie zasieg miedzy 50km a 100km liczac normalna jazde z klima i ogrzewaniem kiedy potrzeba. Idealne autko (wg niego) na dojazdy do pracy po 20km w jedna strone, przy czym w firmie mial gniazdko darmowe, a w domu ladowal w garazu. Po 2latach firma stwierdzila ze to jednak byl poroniony pomysl i teraz smiga hybrydowym aurisem ;)

Napisano

Jak było kilka stopni mrozu to ledwo 50 km przejechał.

na Florydzie?

Napisano

na Florydzie?

No, ale tylko jak jest duży mróz  ;]

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za opinie. Szczerze mowiac liczylem na realny zasieg okolo 100km. Zona ma jakies 37km do pracy w jedna strone czyli zasieg minimum to 80km. Zimy u mnie nie ma srogiej, zadko temperatura spada ponizej 0 stopni. Boje sie jeszcze tego ze w 4 -5 letnim Leafie pojemnosc baterii sie sporo zmniejszy. Trzeba to przemyslec i na razie ciagle gonic poczciwego diesla.

Napisano

Nowy Leaf już ma dużo lepszy zasięg - ale oczywiście cena inna ;)

Fiat 500E ma niezły zasieg - w wiedniu jakies 110-120 robi kuzyn lekką zimą

Napisano

Pojęcia ciepło i zimno w Irlandii mają troche inne znaczenie. Nie byłem co prawda w Irlandii w zimie ale końca czerwca nie za bardzo mozna nzwac latem ;)

Tutaj rzadko który miesiąc można nazwać latem.

Wysłane ze zmywarki

Napisano

Witam.

Ma ktos jakies doswiadczenia z tym autem? 

Znajomi mieli i po kilku podejściach do naprawy serwis rozłożył ręce.    :facepalm:

Nissan USA oddał im całą kasiorę i przeprosił. 

Napisano

Witam.

W 2013 był lifting - i istotnie poprawione efektywność. Nowa wersja ma np. pompe ciepła... 

A co do zasięgu w zimie - większość rozczarowań wynika z niewiedzy... 

a) Leaf podpinasz auto do prądu na noc, ładuje się... I ustawiasz wstępne podgrzanie wnętrza o konkretnej godzinie. Wsiadasz rano, auto rozmrożone i cieplutkie w środku, a bateria 100%. 

b) Leaf ma sylwetkę buta... Jeśli zasięg jest krytyczny, to trzeba jeździć w miarę powoli, nie szybciej niż 100... 

Osobiście też pewnie niedługo kupię jako drugie - ale koniecznie z ładowarką 6.6 kW. 

Edytowane przez grogi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.