Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pan "Prawie" czyli mały test małego Leonida (nie Breżniewa)

Featured Replies

Napisano

W ręce wpadł mi kompaktowy Seat. Model Leonid w wersji FR (furiacko rajdowy) z silnikiem 1.4 TSI 125 KM i skrzynią M/T.

Przed jazdą źle się na to auto nastawiłem. Byłem przekonany, że to taki bardziej sportowy Golf, będzie dopracowany, wspaniały z nutą bezkompromisowych emocji. Oczekiwania urosły, a naprawdę Leonid jest...

Fotele i ogólna ciasnota są w fajnym klimacie FR. Jednak zegary i deska rozdzielcza to jakąś Scanią zalatują, a nie Seatem. Główne zegary jeszcze są OK, ale wskaźniki paliwa i temperatury w postaci jakiś, białych, przerywanych kreseczek są nieczytelne, brzydkie i w ogóle nie w klimacie auta, które ma czerwoną nitkę na kierownicy. Sama kierownica jest prawie dobra, gruba, nieźle przeszyta, ale powinni poprawić wyprofilowanie pod kciuki i o połowę zmniejszyć ilość mikro guziczków, wałeczków, pokrętełek itp. Deskę rozdzielczą Hiszpanie też kupili w IKEI...bo nasi górale to "samom siekierkom" potrafią ciupać ambitniejsze kształty. Zaskoczyło mnie też, że nie można po volkswagenowsku opuścić fotela na podłogę. Mnie to nie boli, ale na pewno dla wyższych kierowców to auto miłe nie będzie.

Jazda Leonidem jest - znów - prawie fajna. Sztywność i zwartość nadwozia pozwala przeboleć deskowate resorowanie, ale praca skrzyni biegów rozczarowuje. OK, gdyby to był Peugeot to bym powiedział, że biegi chodzą bardzo ładnie, lekko i precyzyjnie, ale wiedząc jak potrafią chodzić skrzynie w Audi, VW i Skodach to tutaj mały minus. Długość drogi lewarka jest optymalna, chociaż nie pod literki FR. Jednak samemu wbiciu biegu towarzyszy takie mechaniczno - metaliczne haczenie. Ale zaznaczam, jeśli nie masz rozpieszczonej ręki przez skrzynie VAG, nie będziesz narzekał.

Silnik jest OK, ale totalnie wyprany z emocji i charakteru. Miękki, cichy, elastyczny. Delikatny do takiego stopnia, że system Start/Stop nie denerwuje. Jest też oszczędny bo w Krakowie bez korków potrafił pokazać na komputerze wartość 6,6 l/100 km. Seat jednak przepisał lekarstwo na nudę. Guzik "MODE". Dzięki niemu możemy sobie zmienić tryb jazdy z eco na normal lub dalej na sport...lub skonfigurować tryb indywidualny. Różnice między trybami są wyraźnie odczuwalne, jest to fajne, ale tryby nie mają wpływu na amortyzatory - szkoda. Trzeba jednak pamiętać, że nawet jeśli tryb nazywałby się "track Nurburgring" to ten silnik to turbuś 1.4 o mocy 125 KM i guza o zagłówek pasażerowi nie nabijemy.

Emocje? Tak. Wściekłość. Z ręką na sercu, w życiu bym się nie spodziewał, że w syntetycznie czystym produkcie VAG znajdę rzeczy takie jak:

1. Tempomat. Po lewej stronie pod kierownicą jest sterowanie tempomatu. Pomijam umiejscowienie i nie pytam dlaczego Leonid jest dla mańkutów. Ale niewyobrażalne jest, jak tempomat można ustawić tylko(!) na prędkość 50, 60, 70, 80 km/h itd. Każdy tempomat jaki znam można korygować co 1 lub 1,5 km/h. Tutaj do pełnych dziesiątek. Np. ustawiam na aktualną prędkość 68 km/h. Klik do góry raz...mam 70 km/h. Klik do góry dwa mam 80 km/h!!!

2. Dźwignia do regulacji ustawienia fotela jest z przodu po prawej stronie. Jeśli cofnę prawą nogę (po prostu siedzę w aucie, stoję w korku, jadę na tempomacie), dźwignia wbija mi się w achillesa.

Jednak zrozumiałem, że to wersja FR. Kto w klimacie FR jeździ na tempomacie? Nóżki na pedałach, rączki na kierownicy i ogień i w taki to sposób Leonid wymusza jazdę właściwą i w taki sposób pobudza te emocion. ;)

028C01EA05545381-photo-seat-leon-3-1-4-t

Podsumowanie:

...naprawdę Leonid jest małym Leonidkiem, który jest prawie dorosły, prawie dojrzały, prawie sportowy, prawie fajny i prawie dobry.

Idealne słowo pasujące to "PRAWIE". Wszystko...prawie się udało. Niewiele brakuje, żeby było to dobre auto, ale brakuje z każdej, jednej strony.

Plusy:

+ fotele

+ ręczny na linkę

+ znaczek FR budzi strach na mieście

+ nie zmęczy nawet twojej babci (jeśli poprowadzi)

+ podwójna końcówka wydechu

+ LEDowe oświetlenie

Minusy:

- lusterka małe, dziwne, brzydkie

- skrzynia M/T jak nie od VAG

- ciasnota

- niski komfort resorowania

- IKEA style wnętrza

- brak charakteru właściwego dla marki i modelu

Pozdrawiam.

Napisano

Plusy:

+ znaczek FR budzi strach na mieście

:hehe:

Ale sam opis zachęcił mnie do przyjrzenia się temu autku.

Napisano

1. Tempomat. Po lewej stronie pod kierownicą jest sterowanie tempomatu. Pomijam umiejscowienie i nie pytam dlaczego Leonid jest dla mańkutów. Ale niewyobrażalne jest, jak tempomat można ustawić tylko(!) na prędkość 50, 60, 70, 80 km/h itd. Każdy tempomat jaki znam można korygować co 1 lub 1,5 km/h. Tutaj do pełnych dziesiątek. Np. ustawiam na aktualną prędkość 68 km/h. Klik do góry raz...mam 70 km/h. Klik do góry dwa mam 80 km/h!!!

Dźwignia do siebie +1km/h, naciśnięcie przcisku -1km/h. To nie działało?

Napisano
  • Autor

Dźwignia do siebie +1km/h, naciśnięcie przcisku -1km/h. To nie działało?

Dźwignia do siebie...było włącz/wyłącz. Włącz równoznaczne z set. Przycisk? Tam był jakiś przycisk? Dźwignia od siebie to był cancel. Sens miałby taki tempomat "co 10" gdyby był aktywny, a ten był...prawie aktywny, wystarczyłoby dokupić tę opcję. Wciąż nie chce mi się wierzyć, ale nie widzę tego skakania co 1 km/h.

Napisano

Uwielbiam te zegary w Leonidzie! Są proste, czytelne, wyraźne, nieprzekombinowane, a przede wszystkim prawdziwe, nie wyświetlane. Patrząc na nie aż się chce ruszać prawą nogą, żeby wskazówki zaczynały piąć się w górę. Ale jak znam życie, to w następnym Leonie, albo po następnym FL zrobią z nich "playstation style".

A co myślisz o tym silniku w porównaniu z konkurencją w segmencie? Poza tym, że jest miękki, cichy i oszczędny, to moim zdaniem, jak na papierowe 125KM sprawia bardzo dobre wrażenie. Wydaje się dużo bardziej dynamiczny np. niż francuskie 130KM.

Napisano

Ja mam 4 minusy. Ponure i brzydkie wnętrze. Brzydka deska. Twardy zawias i małe lusterka. Cenowo to to droższe od golfa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Dźwignia do siebie...było włącz/wyłącz. Włącz równoznaczne z set. Przycisk? Tam był jakiś przycisk? Dźwignia od siebie to był cancel. Sens miałby taki tempomat "co 10" gdyby był aktywny, a ten był...prawie aktywny, wystarczyłoby dokupić tę opcję. Wciąż nie chce mi się wierzyć, ale nie widzę tego skakania co 1 km/h.

Nie było przycisku na końcu? Przy włączonym tempomacie naciśnięcie zmniejsza o 1km/h.

Gdy pociągniesz dźwignię włączonego tempomatu do siebie, ustawiona prędkość zwiększy się o +1km/h.

Napisano

Na pewno jeździłeś Leonem FR? :-)

Moim zdaniem zegary są niezłe, wskaźniki paliwa i temperatury takie jak powinny być - minimalistyczne i nie przeładowujące zegarów wskazówkami, deska może się podobać lub nie - mi się podobała.

Tempomat skacze co 1km/h i jest w dobrym miejscu, w golfie z tego okresu jest naćkane za dużo guzików na kierownicy... Fuja.

Fotele są niestety na dłuższą metę beznadziejne. Pseudo kubełek trzyma fajnie na boki, ale ustawienie siedziska na dłuższe trasy to już rocket science... Przy dłuższej jeździe fotele zaczynają naciskać na podudzie i to boli.

Co do silnika i skrzyni to się nie wypowiem bo jeździłem 150 konnym z DSG i to było bardzo fajne połączenie.

Napisano

Zegary są z A3. Tempomat działa +-1.

Napisano
  • Autor

Są proste, czytelne, wyraźne, nieprzekombinowane

Dotyczy to prędkości i obrotów. Paliwo i temp. to bardzo mało czytelne...świecidełka. Fakt, że można sobie wyświetlić na komputerze zasięg, temp. wody i oleju co jest świetne, ale wskaźnik powinien być klasyczny, wskazówkowy, duży, czytelny, precyzyjny. Wszyscy wiedzą, że zegary to fetysz każdego, kto lubi dynamiczną nutę w aucie, a jest to Leon FR!

A co myślisz o tym silniku w porównaniu z konkurencją w segmencie?

Z 1.4 turbo dużo więcej radości z obrotów wykazywały jednostki Suzuki (140 KM) czy Alfy Romeo (170 KM). Ten jest zbyt słaby, żeby być FR, ale do dziadkOctavii będzie pasował idealnie. Nie jest za słaby w sensie za wolny, tylko ch-kę ma jak wykastrowany diesel. Dużo więcej radości daje ch-ka mojego, starego, 125-konnego 1.8 20v. Jednak przypominam, że w tym Leonidzie można łatwo pościemniać zmianą trybu. ;]

Ponure i brzydkie wnętrze. Brzydka deska. Twardy zawias i małe lusterka.

100% się zgadzam.

Nie było przycisku na końcu?

Nie. Ten guzik widziałem u poprzedników.

Tempomat skacze co 1km/h

W moim był inny (gorszy niż ten):

pzdr

Napisano

Dotyczy to prędkości i obrotów. Paliwo i temp. to bardzo mało czytelne...świecidełka. Fakt, że można sobie wyświetlić na komputerze zasięg, temp. wody i oleju co jest świetne, ale wskaźnik powinien być klasyczny, wskazówkowy, duży, czytelny, precyzyjny. Wszyscy wiedzą, że zegary to fetysz każdego, kto lubi dynamiczną nutę w aucie, a jest to Leon FR!

Audi ma równie głupie. I to w sportowych wersjach nawet!

Audi-rs7-interior-05.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.