Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[2.0 TDI] Tak, ten bubel, ale w innych markach

Featured Replies

Napisano

Mam spór z kumplem z gatunku "szkoły falenickiej i otwockiej" w kwestii motorów 2.0 TDI, stosowanych w innych markach niż grupy VAG - Jeep, Dodge, Mitsubishi...

I teraz tak - czy jest gdzieś zestawienie, które wersje tych silników były używane w poszczególnych markach i konkretnych rocznikach.

Przykład: 2.0 CRD w Dodge Caliber z roku 2010

- Co tam siedzi? Jaki kod? Jaka głowica (8v/16v)? Pompowtryskiwacze Bosch/Siemens?

Napisano
16 minut temu, el_guapo napisał:

Przykład: 2.0 CRD w Dodge Caliber z roku 2010

- Co tam siedzi? Jaki kod? Jaka głowica (8v/16v)? Pompowtryskiwacze Bosch/Siemens?

Jesli jest oznaczenie CRD, to raczej wykluczylbym wystepowanie pompowtryskow Bosch/Siemens, poza tym, w 2010r to i VW juz stosowal Common-Rail

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Lcf napisał:

Jesli jest oznaczenie CRD,

Obawiam się, że to nie jest wyznacznik - oznaczenie CRD występowało w Dodge od momentu zainstnienia 2.0 w tej marce, a więc zapewne od 2007 r. kiedy to VW nie miał jeszcze CR w 2.0 TDI.

Napisano
1 minutę temu, Lcf napisał:

Jesli jest oznaczenie CRD, to raczej wykluczylbym wystepowanie pompowtryskow Bosch/Siemens, poza tym, w 2010r to i VW juz stosowal Common-Rail

Tyle że "na zewnątrz" sprzedawał też PD - w Outlanderze do 2012 ...

Napisano
21 minut temu, el_guapo napisał:

Dla własnego bezpieczeństwa bym sobie odpuścił jakąkolwiek wersję 2,0 TDi PD. Po co się stresować ?

Napisano

No jesli tak, to zapewne bedzie to BKD  pompkami Boscha. Outlander ma silnik z oznaczeniem BSY

Edytowane przez Lcf

Napisano

Tak, w Dodge siedzi BKD a więc syf (głowice, dwumasy, DPF, turbo z papieru)

Edytowane przez rostex

Napisano

BTW - znajomy ostatnio pytał o Jeep Patriot 2.0 CRD

Ja, poza tym, że to Dodge czy inny VW, opinii nie mam żadnej.

Hit czy kit?

Napisano
41 minut temu, noras napisał:

Dla własnego bezpieczeństwa bym sobie odpuścił jakąkolwiek wersję 2,0 TDi PD. Po co się stresować ?

Zupełnie bezstresowo pojeździłem 2.0 TDI PD w Mitsubishi. Jedyny zarzut to kultura pracy.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

Zupełnie bezstresowo pojeździłem 2.0 TDI PD w Mitsubishi. Jedyny zarzut to kultura pracy.

Sąsiadowi się rozlecial w Grandisie;] Ale miał ok.240kkm przebiegu więc pewnie mial prawo:phi:

Napisano
4 minuty temu, wlad napisał:

Sąsiadowi się rozlecial w Grandisie;] Ale miał ok.240kkm przebiegu więc pewnie mial prawo:phi:

Ja sprzedałem przy 160kkm. Ale do tego czasu zero problemów.

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał:

Ja sprzedałem przy 160kkm. Ale do tego czasu zero problemów.

On też był zadowolony.Kupił teraz silnik używkę za 800 funtów i gania dalej:oki:

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, rostex napisał:

Tak, w Dodge siedzi BKD a więc syf (głowice, dwumasy, DPF, turbo z papieru)

Hmm:hmm:, a ja przeczytałem coś takiego o BKD (o ile faktycznie siedzi w Dodge):

2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważających z pompowtryskiwaczami Bosch silniki BSY BKD AZV pękają głowice do końca 2007.
Awarje turbiny produkowanej w Rumuni, i pompek z końcówka numeru B
Najbardziej przyzwoity i dobry z tych to BKD rocznik od 2007

Napisano
22 godziny temu, Lcf napisał:

No jesli tak, to zapewne bedzie to BKD  pompkami Boscha. Outlander ma silnik z oznaczeniem BSY

W Mitsubishi twierdzą że wszystko ponaprawiali i ten BSY już się nie psuje jak w VW. Trudno mi się do tego odnieść - mój się nie psuł ale to za mała próba.

Napisano
13 godzin temu, wlad napisał:

On też był zadowolony.Kupił teraz silnik używkę za 800 funtów i gania dalej:oki:

Plus tego silnika jest taki, że każdy kowal to tanio naprawi.

Napisano
Dnia 18.01.2017 o 18:00, wlad napisał:

Do 242kkm ja w Grandisie nie miałem z tym silnikiem żadnych problemów. Miałem BSY z rocznika 2006

Napisano
Teraz, niedal napisał:

Do 242kkm ja w Grandisie nie miałem z tym silnikiem żadnych problemów. Miałem BSY z rocznika 2006

On też kompletnie nic.Po prostu jednego dnia jego żona pojechała po dzieci do szkoły i przed samą szkołą silnik spektakularnie eksplodowal.

Napisano
Godzinę temu, hefi napisał:

A wiecie, że 10r + cr sieją opilkami?

Ja miałem najlepszy. 2010 ale na PD i bez DPF (co ciekawe, spełniał Euro4).

Napisano
On 18.01.2017 at 6:00 PM, wlad said:

Powiesz że żartujesz? U mnie w Galaxym 215kkm i ani na razie nie słychać śmierci, Vectra ma 320kkm i silnik zdrowy.

Napisano

Powiesz że żartujesz? U mnie w Galaxym 215kkm i ani na razie nie słychać śmierci, Vectra ma 320kkm i silnik zdrowy.

Nie było mu do śmiechu.Miał mega szczęście bo było to 2 tygodnie przed podróżą do Polski na wakacje.Gdyby stało się to gdzieś w Europie byłoby nieco gorzej.

Wysłane z mojego MotoG3

Napisano
Dnia 18.01.2017 o 10:20, Ryb napisał:

Mój były szef miał Outlandera i jemu ten 2,0 umarł przy ponoć 170 kkm. Ale to była tajemnica państwowa i nic więcej nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.