Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Kuga] Kuga - samochód irracjonalny?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj oobcowałem z Kugą Mk1 i powiem Wam że mam cholernie mieszane uczucia.

Auto wypasione (Tytan, AWD), dobrze utrzymane, dość wysokie/szerokie, ale:

1. Wnętrze nie za obszerne, ot akurat na 2+2, choć te +2 to raczej bez fotelików, co najwyżej na podstawkach. Dziwnie wąskie oparcia foteli. Nie wiem czy producent chciał "ściskaniem" pleców zrekompensować brak trzymania półdupków (prawie brak wyprofilowania bocznego siedziska), ale przez cały czas czułem ucisk po bokach pleców, a "rozbudowany" nie jestem. Z tyłu też de... nie urywa; kanapa nawet szeroka, ale jak już usiądziesz to okazuje się że 2 dorosłe osoby mają się ku sobie, a jak wsadzisz tam foteliki to zaryzykuję, że nawet podłokietnika tylnego nie rozłożysz. No i ten brak kieszeni w drzwiach tylnych. Na plus kanapa tylna osadzona jak w kinie - sporo wyżej niż przednie fotele. Na plus: stoliki w fotelach + panoramiczny dach.

2. Bagażnik: wersja z dojazdówką. No raczej porażka. Litrażowo nie jest źle (>400l), ale już w realu nie jest tak różowo. bagażnik dość krótki i płytki, za to szeroki.

3. Silnik, 2.0 tdci 136km. Hmm, znowu du... nie urywa. Dynamika - narażę się - porównywalna lub tylko odrobinę lepsza niż w moim 1.8 tdci 125km, które musi uciągnąć tonę-osiemset. Dziwnie krótka 1 i 2, producent chciał chyba dać namiastkę reduktora, za to 3 i 4 wydłużone, praktycznie 0 dynamika na tych biegach po kick-down, pomimo książkowych wręcz obrotów 2000-2100. Precyzja lewarka też gorsza niż w moim "dziadku".

4. Hałas - czytam o dobrym wyciszeniu Kugi, a tu znowu mój s-max z 210kkm przelotu i starym 1.8 tdci pod maską jest cichszy. Łat de fak? Opony (świeże, wielosezonowe Hankook'i), napęd?

Auto ładne, nawet bardzo ładne, nawet po tylu latach od prezentacji. Bije na łeb na szyję VW cegły, czy chomika (3008) Peugeota, ale....no właśnie, może mi się dupa do dobrego (obszernego) s-max'a przyzwyczaiła i nie łykam już ciasnego wnętrza opakowanego w ładne nadwozie.

Napisano

Kuga to bliżej c-max/focus, więc porównanie do s-max'a (mondeo) na pewno będzie słabe

do tego trzeba gdzieś ukryć napęd 4x4 - mniejszy bagażnik

jako były użytkownik c-max'a to wcale się nie dziwię że jest "ciasno" ;)

Napisano

Kuga to taki śmieszny ulepek tego co Ford miał w magazynie.. trochę focusa, trochę mondeo i c-maxa.. Auto fajnie wygląda ale jak dobrze zauważył autor wątku jest ciasne i ma mały bagażnik. Imo fajne dla rodziny 2+1. Problemem w Kudze był wg. mnie mały wybór silników. Albo masz diesla 2.0tdci albo 2.5T noPB. Nie wiem jak jest z tym napędem AWD bo w sumie nie widziałem w necie żadnych grubych newsów o fuckupach. Kolega miał kiedyś kugę 2wd 2.0tdci to chwalił sobie bardzo (choć ja uważam za głupote takie auto z 2wd). Teraz kupili nową tdci 180 koni z awd i powershiftem ale nie wiem jak się sprawuje bo kontakt się urwał. 

Napisano
Godzinę temu, Qulek napisał:

Kuga to taki śmieszny ulepek tego co Ford miał w magazynie.. trochę focusa, trochę mondeo i c-maxa.. Auto fajnie wygląda ale jak dobrze zauważył autor wątku jest ciasne i ma mały bagażnik. Imo fajne dla rodziny 2+1. 

tak jak sportage i bliźniak hultaj, kaszkaj czy tiguan 

kompakt opakowany w ładne pudełko, w którym miejsce w bagażniku zabrał dodatkowo napęd 4x4 ;)

kiedyś szykałem info o c-max'ie to trafiłem przypadkiem na przodka kugi ? 

2006-51101-new-ford-c-max-4x4-spy-photo1

2006-60859-fordc-max-cross-country-spy-p

ciekawe czy ford planował produkcje c-max'a 4x4 czy tylko była to zasłona dymna i kuga w fazie testów 

Edytowane przez Koonrad

Napisano

wygląda jakby testowali napęd i zawieszenie kugi w budzie c-maxa ;)

Napisano
Dnia 24.01.2017 o 10:16, Koonrad napisał:

ciekawe czy ford planował produkcje c-max'a 4x4 czy tylko była to zasłona dymna i kuga w fazie testów 

Myślę że testowali kugę ubraną w c-maxa ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

E tam panowie

Jakieś złe moce macie

Dostałem na weekend do testowania

trasa Bytom Wrocław

2dorosłe +2latorosli   - lajtowo

minus taki lub plus ze w automacie była i fakt  jakoś ciasno wizualnie ale wygodnie

fajnie się wysoko siedzi

ale nie za te pieniądze ten konfort

Napisano

ale ze 1.8 tdci ciszej pracuje niz 2.0?

nie uwierze poki nie uslysze :D

Napisano

no ale to s-max 1.8 vs kuga 2.0 - czyli różnica klas ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.