Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto pukanie przedniego zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Witam,

Problem mój wygląda następująco: Najeżdżając prawym przednim kołem na nierówność (może to być dziura lub wypuklenie) słyszę takie głuche pukanie, podobne jakby drzwi były niedomknięte. Przy lewym kole cisza. Dzieje się tak tylko na niskich prędkościach, nawet jak się toczę na jedynce bez gazu. Na trasie przy prędkościach od 80 wzwyż nie występuje. Byłem na stacji diagnostycznej, wjechałem na trzepaki i szarpacze, diagnosta wymacał całe przednie zawieszenie i luzów nie stwierdził. Może ktoś miał już podobny problem i znalazł przyczynę? Nie chciałbym wymieniać połowy zawieszenia żeby się pozbyć tego pukania. Samochód ma 182 tys. przebiegu, z czego 30 tys. po polskich drogach.

Napisano

Hmm, dawno temu miałem GP. Sprawa była trywialna, przy takich objawach  z tego co pamiętam, to poduszka amortyzatora  kończyła swój żywot.

Napisano

Amortyzatory były wymieniane? Podejrzewam, że odbojniki się kończą, a za stukanie odpowiada plastikowa osłona amortyzatora - najczęściej w zimną pogodę stukały z tyłu.
Wracając do amortyzatorów, to przy tym przebiegu należy wymienić sprężyny, osłony, odbojniki, amortyzatory i zapobiegawczo łożyska amorków.

Napisano

Łącznik stabilizatora to pierwszy podejrzany.

Napisano
  • Autor

Ja amortyzatorów nie zmieniałem, a poprzedni właściciel nie wiem. Na przeglądzie wyszło bodajże 70% sprawności. Wydaje mi się, że pukanie dochodzi bardziej od spodu samochodu a nie od amortyzatora...Dziwna sprawa bo wczoraj przejechałem się kawałek i puknęło może z raz na jakiejś większej dziurze. Z tym, że jechałem sam bez pasażera. Na trzepaczkach u diagnosty żadnych stuków nie było. Rozumiem, że wykluczacie poduszki silnika?

W przyszłym tygodniu podjadę do mechanika, gorzej jak w jego obecności będzie cisza i nic nie znajdzie.

Napisano

Sprawdź, czy nie stuka rura dolotowa powietrza do silnika - przynajmniej w 1.4 8V lubi i trzeba ją usztywnić na mocowaniach.

Napisano

Sprawdz laczniki stabilizatora. To mozesz sprawdzic samemu bez pomocy warsztatu czy skp.

Jak auto stoi na kolach szarpnij za lacznik. Jesli bedzie towarzyszyc gluche uderzenie z "jablek" to juz wiesz cos jest przyczyna.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam temat bo przyczyna znaleziona i naprawiona. Nikt z Was nie trafił i sam też bym tego nie podejrzewał. Przyczyną była urwana śruba od kołyski z prawej strony. Nie wiem jak to się stało, mógł to urwać jakiś mechanik, tylko że nigdy nic nie robiłem z zawieszeniem. Roboty podobno sporo, ale samochód teraz elegancko się prowadzi i cisza w środku :)

Napisano
Dnia 8.04.2017 o 07:49, Maniek11 napisał:

Przyczyną była urwana śruba od kołyski z prawej strony.

O jaką kołyskę chodzi?

Może jakieś zdjęcie, bo nie kojarzę o jakim elemencie piszesz.

Napisano
  • Autor

fiat-grande-punto-1-3-multijet-belka-prz

zwą to też sankami lub belką przednia :)

• 2 miesiące później...
Napisano

Ja jestem obecnie na etapie wymiany całego przedniego zawieszenia, więc się podzielę kosztami i td.

2x sworznie wahacza

2x sprężyny amortyzatora

2x gumy mcpersona

2x łączniki stabilizatora

2xkońcówki drążka kierowniczego

1x łapa skrzyni biegów

Koszty części: 550 zł brutto, robocizna za całość + mycie silnika od oleju:) 250 zł

Wcześniej padł mi termostat i wymieniałem cięgna skrzyni biegów które się poluzowały od latającej skrzyni i zawieszenia.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Witam ma u siebie to samo tez zauważyłem zerwana śrubę od sanek powiedz mi jak dało się odkręcić tą śrubę i jakie są te śruby do sanek bo nigdzie nie mogę znaleźć gdzie mogę kupić takie śruby był bym bardzo wdzięczny za namiary na sklep lub oznaczenia tych śrub pozdrawiam 

Napisano
3 minuty temu, skorupek20 napisał:

Witam ma u siebie to samo tez zauważyłem zerwana śrubę od sanek powiedz mi jak dało się odkręcić tą śrubę i jakie są te śruby do sanek bo nigdzie nie mogę znaleźć gdzie mogę kupić takie śruby był bym bardzo wdzięczny za namiary na sklep lub oznaczenia tych śrub pozdrawiam 

Podaj nr vin na priv może jutro sprawdze w eper

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.