Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodu przed upływem 6 miesiecy po zakupie?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam takie pytanie, w listopadzie zakupiłem samochód za kwotę X zł. W US jak okazałem umowę K-S to Pani stwierdziła że cena jest zaniżona. Więc w zeznaniu PCC-3 [jak dobrze pamiętam] wpisałem kwotę Y zł którą Pani satysfakcjonowała i od tej kwoty zapłaciłem 2 % podatku. Obecnie chciałbym to auto sprzedać, jeśli na umowie K-S będę miał kwotę Y zł to będę płacił podatek od wzbogacenia od ceny X zł? Wcale bym się nie zdziwił skoro by 2 razy "łoili" :chipsy:Poprzednią umowę K-S Pani chyba sobie skopiowała.pozdrawiam

Napisano

Abstrahując od tematu kwoty od jakiej Cie podliczą, to mój księgowy twierdzi ,że 6 miesięcy posiadania auta nie zwalnia już z płacenia podatku dochodowego.

Napisano
7 godzin temu, wesol napisał:

to mój księgowy twierdzi ,że 6 miesięcy posiadania auta nie zwalnia już z płacenia podatku dochodowego.

Ale to dotyczy sprzedaży auta firmowego (Ś.T.), które zostało wycofane na cele prywatne.

Chyba, że naprawdę się coś zmieniło, ale to nawet w dobie dobrej zmiany niemożliwe.

Napisano
9 godzin temu, steyr napisał:

wpisałem kwotę Y zł którą Pani satysfakcjonowała i od tej kwoty zapłaciłem 2 % podatku. 

Ja bym szedł w zaparte i przyjął kwotę Y jako koszt podatkowy...

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje, w takim wypadku będę się martwił jak sprzedam:ok: Pozostaje jeszcze kwestia jaką wartość będzie chciał wpisać na umowie K-S przyszły właściciel:ok:

Napisano
48 minut temu, ccLot napisał:

Ja bym szedł w zaparte i przyjął kwotę Y jako koszt podatkowy...

Wartość auta do podatku od czynności c-p, a wartość sprzedaży i wynikający z tego zysk, to dwie różne sprawy.

Napisano
  • Autor

A jest określona kwota od której podatek od wzbogacenia należy zapłacić? Pytam bo auto warte "czapkę śliwek".

Napisano
  • Autor

No nic dzięki, widzę że nawet z Pitem w takim wypadku będę musiał kombinować:ok:

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał:

Zgromadź koszty.

Sugerujesz, że wydatek na zakup autka  nie będzie kosztem?

13 godzin temu, rwIcIk napisał:

a wartość sprzedaży i wynikający z tego zysk, to dwie różne sprawy.

Zysk wynika z różnicy między przychodem uzyskanym ze sprzedaży, a kosztami nabycia. 

W przypadku auta największym kosztem jest nabycie pojazdu i jeśli skarbowy twierdzi, że zapłaciłem więcej kupując za autko to dlaczego mam przyjmować kwotę z umowy k-s jako koszt podatkowy. Wiem, że to Polska i może być różnie, ale warto powalczyć.

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał:

wartość auta do podatku od czynności c-p i rzeczywisty koszt zakupu, to dwie różne sprawy.

Nie mówię, że to to samo.

Napisałem tylko, że można spróbować i przyjąć wartość auta z pcc jako koszt, ale faktycznie będzie to ciężkie do obrony:no:

"Podatek od czynności cywilnoprawnych bierze wartość rynkową przedmiotu czynności cywilnoprawnych określa się na podstawie przeciętnych cen stosowanych w obrocie rzeczami tego samego rodzaju i gatunku, z uwzględnieniem ich miejsca położenia, stanu i stopnia zużycia..."

Napisano

Policz sobie czy warto sobie zawracać głowę bo moze się okazać że więcej wydasz na prawników i doradców podatkowych jak us postawi na swoim.

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o dodatkowe koszta które poczyniłem z związku z kupnem tego auta to przerejestrowanie czyli 200zł i rekalkulacja składki OC chyba coś ~60zł. Naprawy wykonywałem ale sam, faktur nie posiadam.

Napisano
19 godzin temu, steyr napisał:

Pozostaje jeszcze kwestia jaką wartość będzie chciał wpisać na umowie K-S przyszły właściciel:ok:

:hmm: Z jednej strony czujesz się przez urzędy krojony,a  z drugiej chciałbyś Ty kroić. Co oznacz jaką wartość będzie chciał wpisać?To jakaś loteria?Bo wg mnie normalni ludzie wpisują taką za jaką kupili-z różnych powodów, niekoniecznie skarbowych.

Napisano
  • Autor

Dobra auto sprzedałem za kwotę X zł. Czyli reasumując nic się nie wzbogaciłem, tylko pytanie czy US oczywiście sobie nie wymyśli że kwotę zaniżyłem z kupującym. Zobaczymy co mi powie "miła Pani" w US:skromny:

Napisano
10 minut temu, steyr napisał:

Zobaczymy co mi powie "miła Pani" w US:skromny:

A kiedy ma Ci to powiedzieć?Przecież po sprzedaży nie idzie się do US.

Napisano
  • Autor

Byłem pytałem, interesuje ich cena na umowie w przypadku sprzedaży. Czyli teoretycznie kroją potencjalnych nabywców jeśli wartość auta jest poniżej ich widełek a umowa nie wnosi nic na temat stanu technicznego ew. uszkodzeń sprzedawanego samochodu. Temat można zamknąc:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.