Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW serii 5 F10.

Featured Replies

Napisano

Witam, pomyślałem, że zapytam tutaj, bo może ktoś ma z Was jakieś informacje niekoniecznie wynikające z własnego doświadczenia, a zasłyszanych od innych.

Myślę, żeby kupić BMW 520d w automacie w kwocie do 80 tysięcy złotych. Zakup raczej z końcem roku miałby miejsce, ale wolę już teraz zacząć się rozpytywać.

Słyszałem, że zawias jest dosyć delikatny, prawda to? :-)

Czy w F10 z tymi silnikami cały czas jest problem z łańcuchem rozrządu?

Są typowe bolączki tego motoru lub automatów?

Za wszelką pomoc będę wdzięczny. A jeśli ktoś z Was miałby kogoś, kto chciałby się za jakiś czas pozbyć takiego auta to proszę o namiary :-D

Napisano

Łańcuch nigdy nie był problemem. Wymieniasz go za ok 3000 zł na oryginalnych częściach i masz problem z głowy. Chyba, że Cię kwota przeraża. Problem jest wtedy kiedy ktoś nie wymieni raz na te 200 tysiecy i się rozsypie. Choć to w nowszych wersjach coraz rzadszy problem. Głównie roczniki 2008/2009 były problematyczne, ale jak wiadomo F10 jest młodszy.

Jak dla mnie najciekawsza wersja to R6 N/A, ale tylko jako ciekawostka dla miłośnika motoryzacji (ostatnie takie w BMW).

Edytowane przez KvM

Napisano

Za 80kpln kupujesz 520d raczej z dolnych widełek cenowych - a kupowanie beemyh z dolnych widełek to proszenie się o duże wydatki na start, chociaż może pod koniec roku stanieją, bo wszedł nowy model.

Napisano
  • Autor

Koszty utrzymania, nie są dla mnie specjalnie straszne. Bardziej kwestia tego, że to po zakupie nie wpakować od razu 20kzl na naprawy. Jeśli będzie trzeba to i mogę wydać 90tys na zakup, ale zakładam, że z końcem roku i nowym modelem można liczyć, że ceny i wybór będzie bardziej okazyjny.

Napisano
2 godziny temu, Mobil1 napisał:

Witam, pomyślałem, że zapytam tutaj, bo może ktoś ma z Was jakieś informacje niekoniecznie wynikające z własnego doświadczenia, a zasłyszanych od innych.

Myślę, żeby kupić BMW 520d w automacie w kwocie do 80 tysięcy złotych. Zakup raczej z końcem roku miałby miejsce, ale wolę już teraz zacząć się rozpytywać.

Za wszelką pomoc będę wdzięczny. A jeśli ktoś z Was miałby kogoś, kto chciałby się za jakiś czas pozbyć takiego auta to proszę o namiary :-D

f10 520d ma silnik n47 i jest problem z lancuchem rozrzadu w silnikach wyprodukowanych przed 2013. Czesci nie sa drogie ale naprawa juz tak, gdyz trzeba wyciagac silnik (naped rozrzadu jest strony od skrzyni biegow) wiec za 3000PLN, jezeli chcesz dobra robote to marne szanse.

Mialem zamiar taka kupic, z 2011 roku. Moim zdaniem to niezbyt BMWowe wozidlo, gdyz za bardzo komfortowe. Niezbyt czuc osiagi, silnik ma nieladne brzmienie oraz ze skrzynia dwusprzeglowa naped jeszt dosyc chaotyczny. Mi to auto nie lezalo, poza wygladem. Jezeli koniecznie chcesz f10 diesla to poszukaj 525d albo 530d - duzo lepsze auta.

Jak znasz angielski, to tutaj http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=591357 masz pare informacji

Napisano
8 godzin temu, Tiomek napisał:

f10 520d ma silnik n47 i jest problem z lancuchem rozrzadu w silnikach wyprodukowanych przed 2013. Czesci nie sa drogie ale naprawa juz tak, gdyz trzeba wyciagac silnik (naped rozrzadu jest strony od skrzyni biegow) wiec za 3000PLN, jezeli chcesz dobra robote to marne szanse.

Mialem zamiar taka kupic, z 2011 roku. Moim zdaniem to niezbyt BMWowe wozidlo, gdyz za bardzo komfortowe. Niezbyt czuc osiagi, silnik ma nieladne brzmienie oraz ze skrzynia dwusprzeglowa naped jeszt dosyc chaotyczny. Mi to auto nie lezalo, poza wygladem. Jezeli koniecznie chcesz f10 diesla to poszukaj 525d albo 530d - duzo lepsze auta.

Jak znasz angielski, to tutaj http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=591357 masz pare informacji

1. BMW ma hydrauliczną skrzynie ZF 8 biegową, nie dwusprzęgłową.

2. Od 2011r 525d to dwulitrowy diesel ten sam co 520d ale biturbo, więc jak ma być fajnie to zostaje 530d.

Napisano
1 minutę temu, TomekD000 napisał:

1. BMW ma hydrauliczną skrzynie ZF 8 biegową, nie dwusprzęgłową.

2. Od 2011r 525d to dwulitrowy diesel ten sam co 520d ale biturbo, więc jak ma być fajnie to zostaje 530d.

T25d z początków produkcji f10 (chyba do liftu ale nie jestem pewien) to 3 lotrowa jednostka z 530 z obnizoną mocą. Ale fajnie malo pali - mialem w e61

Napisano
8 godzin temu, Tiomek napisał:

Niestety 525d z 2011 roku też ma silnik N47

Napisano
2 godziny temu, krzynios napisał:

Niestety 525d z 2011 roku też ma silnik N47

Niestety nie. 525d do 2011 ma silnik 6cio cylindrowy o oznaczeniu n57, razem z 530d, 535d. Wariant mocy to 204PS. Jest to silnik wolny od wad (jak narazie).

Edytowane przez Tiomek

Napisano
4 minuty temu, Tiomek napisał:

Niestety nie. 525d ma silnik 6cio cylindrowy o oznaczeniu n57, razem z 530d, 535d. Wariant mocy to 204PS. Jest to silnik wolny od wad (jak narazie).

a Ty dalej swoje,  jaki to ma silnik?? https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-m-pakiet-525-bi-turbo-stan-bardzo-dobry-ID6ys1bN.html#505228ffb3

w 2011 byly 2 rodzaje silników pod oznaczeniem 525d

Edytowane przez TomekD000

Napisano
4 minuty temu, TomekD000 napisał:

a Ty dalej swoje,  jaki to ma silnik?? https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-m-pakiet-525-bi-turbo-stan-bardzo-dobry-ID6ys1bN.html#505228ffb3

w 2011 byly 2 rodzaje silników pod oznaczeniem 525d

Do 80kPLN wchodzi w rachube tylko 10-11 rocznik. Ten z podwojna turbina wszedl w sierpniu 2011.

Napisano
48 minut temu, Tiomek napisał:

Niestety nie. 525d do 2011 ma silnik 6cio cylindrowy o oznaczeniu n57, razem z 530d, 535d. Wariant mocy to 204PS. Jest to silnik wolny od wad (jak narazie).

N57 ma taką samą konstrukcje rozrządu. Połowa części jest identyczna. Jedyna różnica jest taka, że początek produkcji był później niż N47 i w związku z tym montowano już części po zmianach. Tak samo jak w N47 z tego samego okresu produkcji. 

Za 3 tysiące da się to zrobić bez problemu porządnie i wcale nie trzeba demontować silnika. Nawet w ASO zwykle tego nie robią (choć BMW oficjalnie to zaleca). 

Zrobiłem N47 pół miliona km i żadnych problemów nie miałem. Tyle że nie wymienialem oleju zgodnie z zaleceniami producenta (tylko co 15 tysięcy). 

No i muszę jednak napisać, że te pół miliona to nie było jednym autem (maks przebieg w jednym to 170 kkm). 

Napisano
14 godzin temu, Tiomek napisał:

Nie trzeba - fachowcy którzy klepią tylko bawarki ogarniają to bez wyjmowania... 

14 godzin temu, Tiomek napisał:

Dwusprzęgłowka 7DCI700  jest tylko w M5. W zwykłych jest bardzo dobry automat ZF. 

W sześciocylindrowych silnikach N57 problem z łańcuchem też występuje. Jednak nie jest aż tak rozpowszechniony - pewnie ze względu na bardziej płynną pracę jednoski.

Napisano

nie chce psuć wątku albo po co kupować f10 za 80 - 90 pln skoro za takie same pieniądze można kupić lekko używaną na gwarancji np mazdę 6?

Która będzie miała lepsze wyposażenie  a osiągi porównywalne 

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-skyenergy-2-0-165km-6mt-od-reki-aso-boltowicz-fv-23-ID6yo2s5.html#0912e2a87e

Edytowane przez Marcin79

Napisano

Nastawiałbym się, m.in. na podstawie rozmów z mechanikami, że po 100 tys. km w zawias trzeba będzie zainwestować.

W F10/11 z N47 zdarzały się strzelone łańcuchy, ale tak jak już KvM napisał, to głównie ze względu na brak świadomości użytkowników np. w kwestii wymian oleju (tak, wiem, w teorii łańcuch ma być dożywotni).

N57, czyli 3.0d, jest mało na rynku, i w tej cenie się nie kupi. Też chciałem, ale skończyło się na N47T z dwoma turbinami (218 KM) i na razie nie narzekam, bardzo dobry „dół”.

Skrzynia ZF IMO najlepsza na rynku w tej klasie, zdarza się, że poszarpuje na zimno, ale poważne zonki dziejo się raczej rzadko ;]

Napisano
3 godziny temu, Marcin79 napisał:

nie chce psuć wątku albo po co kupować f10 za 80 - 90 pln skoro za takie same pieniądze można kupić lekko używaną na gwarancji np mazdę 6?

Która będzie miała lepsze wyposażenie  a osiągi porównywalne 

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-skyenergy-2-0-165km-6mt-od-reki-aso-boltowicz-fv-23-ID6yo2s5.html#0912e2a87e

Mówisz, że ma 8s do setki automat i tylny napęd?

Napisano
Teraz, KvM napisał:

Mówisz, że ma 8s do setki automat i tylny napęd?

Zdecydowanie - i napewno równie dobrze i cicho prowadzi się w trasie :D

Napisano

mówię , że ciiiiiiiiii

btw jesteś już taki stary a nadal jarasz  się 8s do setki?

Napisano

8s do setki to ledwie względnie komfortowe przyspieszenie. Nie ma się czym jarać. Miałem poniżej 6s do setki i też się specjalnie nie jarałem, a w F10 te 8s sprawia wręcz wrażenie, że to muł (auto jest duże i dobrze wyciszone).

Napisano
Godzinę temu, KvM napisał:

8s do setki to ledwie względnie komfortowe przyspieszenie. Nie ma się czym jarać. Miałem poniżej 6s do setki i też się specjalnie nie jarałem, a w F10 te 8s sprawia wręcz wrażenie, że to muł (auto jest duże i dobrze wyciszone).

tez odnioslem takie wrazenie...

Napisano
  • Autor

W tym wszystkim nie chodzi ani o osiągi, ani o to, co można kupić za porównywalne pieniądze.

Jeździłem 518d z 2016 z 150 końmi na pokładzie i na warunki powrotu z Berlina czyli typowo autostradowe w zupełności wystarczyło.

Bardziej chodzi o komfort podróżowania, dosyć fajny automat i spalanie, które w trasie przy tych gabarytach jest bardziej niż satysfakcjonujące. 

Z drugiej strony 80-90 tysięcy może się okazać zbyt mała kwotą na znalezienie egzemplarza, który nie będzie wymagał dużych nakładów finansowych.

Napisano
Dnia 7.02.2017 o 19:37, Mobil1 napisał:

Szukaj 535d i z napędem na 4 koła. Będziesz musiał trochę kasy dozbierać, ale warto :ok:

Napisano
Godzinę temu, Mobil1 napisał:

W tym wszystkim nie chodzi ani o osiągi, ani o to, co można kupić za porównywalne pieniądze.

Jeździłem 518d z 2016 z 150 końmi na pokładzie i na warunki powrotu z Berlina czyli typowo autostradowe w zupełności wystarczyło.

Bardziej chodzi o komfort podróżowania, dosyć fajny automat i spalanie, które w trasie przy tych gabarytach jest bardziej niż satysfakcjonujące. 

Z drugiej strony 80-90 tysięcy może się okazać zbyt mała kwotą na znalezienie egzemplarza, który nie będzie wymagał dużych nakładów finansowych.

taka oferta

Napisano

A moze konkurencja spod znaku gwiazdy?

W212 bije na glowe te piatke jesli chodzi o poziom awaryjnosci. Generalnie eklasa jest najmniej awaryjna w swoim segmencie. Za taka kase spokojnie mozna kupic ladne 350cdi z wypasem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.