Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak Wam się grzeją diesle...

Featured Replies

Napisano

w te mrozy?

Mój Focus Mk2 1,8 TDCI przy temp zewnętrznej   -8°C  osiąga zaledwie 80°C (mierzone na kompie) i ani trochę więcej.

I to przy jeździe w mieście jaki i poza miastem.

Ogrzewanie działa prawidłowo.

Też tak macie?

Wymieniał ktoś termostat? Poprawiła się sytuacja po wymianie?

Napisano

mój 1.6 w trasie (pod obciązeniem) ma normalną temperature 90st. W ruchu miejskim  wystarczy stanąć na światłach i temp spada momentalnie i w zasadzie trudno utrzymać 70-80 st . Ogrzewanie nie pomaga ale działa wydajnie. Mówiąc krótko ttm. 

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Fixxxer napisał:

mój 1.6 w trasie (pod obciązeniem) ma normalną temperature 90st. W ruchu miejskim  wystarczy stanąć na światłach i temp spada momentalnie i w zasadzie trudno utrzymać 70-80 st . Ogrzewanie nie pomaga ale działa wydajnie. Mówiąc krótko ttm. 

A u mnie termostat otwiera się przy temperaturze około 80 st. Znaczy się chłodnica robi się wtedy ciepła. A to chyba zbyt wcześnie.:hmm:

Napisano

u mnie 1.6 benzyna i temp silnika tez spada do 80 °C (dane z kompa) przy małym obciążeniu

Napisano
5 godzin temu, Andi napisał:

w te mrozy?

Mój Focus Mk2 1,8 TDCI przy temp zewnętrznej   -8°C  osiąga zaledwie 80°C (mierzone na kompie) i ani trochę więcej.

I to przy jeździe w mieście jaki i poza miastem.

Ogrzewanie działa prawidłowo.

Też tak macie?

Ten 1,8 tdci koooooszmarnie wolno sie nagrzewa...

Na wolnych obrotach w mroz nie jest w stanie nawet utrzymac temperatury i wskazowka leci w dol.

Szwagier wymienial thermostat i nic sie nie zmienilo ;]

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ten 1,8 tdci koooooszmarnie wolno sie nagrzewa...

Na wolnych obrotach w mroz nie jest w stanie nawet utrzymac temperatury i wskazowka leci w dol.

Szwagier wymienial thermostat i nic sie nie zmienilo ;]

Też się zastanawiam nad wymianą termostatu. Ale nie wiem czy to ma sens.:hmm:

Napisano

Mój 1.8 TDCi z 2009 roku nagrzewa się przy takich -8 po ok. 7-10 km do temperatury roboczej, zależy od specyfiki drogi. Jak już się nagrzeje to nie ma problemu "nie trzymania moczu" :phi: i z pełną śmiałością nawet przy -20 utrzymuje temp. No pewnie jak mu włączysz ogrzewanie na maxa to wtedy coś pewnie spadnie, przecież pracuje jałowo.

Napisano
14 godzin temu, Andi napisał:

Pamiętam, że mój 1.8 też się słabo grzał w takie mrozy. "Zegarowe" 90 stopni potrafił osiągnąć dopiero po 12-13 km jazdy w mieście. I też temperatura potrafiła polecieć w dół jak się stanęło w korku np. 

W każdym razie po jakimś tam czasie motor osiągał temp. na wskaźniku 90 st i raczej ją trzymał więc być może u Ciebie coś faktycznie termostat niedomaga. Aczkolwiek na pewno nie jest niesprawny całkowicie bo w takim wypadku to w ogóle by się motor nie zagrzał.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, vtorek napisał:

Mój Focus został sprowadzony z Francji. Może na Francję dawali termostaty które otwierają się przy niższej temperaturze. Wiadomo - tam cieplej niż u nas. Możliwe to?

Napisano

Też mam 1.8 TDci, ale w MK1 po FL.

Czasem w taki mróz i po 15 km w trasie silnik jeszcze nie osiągnie temp. nominalnej. A o cieple w kabinie mogę zapomnieć przed przejechaniem 15-20 km.

Dodam, że podgrzewacz cieczy chłodzącej działa.

Ale jak już osiągnie to wskazówka nie opada.

To jest największy powód do sprzedaży tego auta na wiosnę tego roku.

Poza tym to zupełnie udane auto.

Napisano

Wskaźnik na zegarach a temperatura z menu serwisowego to zupełnie inna bajka.

U mnie do pełnego nagrzania wg. wskaźnika w zegarach potrzeba kilkanaście kilometrów ale potem trzyma, nieważne czy stoję w korku i mam ogrzewanie na max.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.