Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zamienic Civca na Avensis?

Featured Replies

Napisano

Mam Civica 2.2 i-CTDI z 2009 roku.

Mam go od 4 lat, przebieg juz 230kkm.

Narazie auto caly czas na oryginalnym sprzegle i kole dwumasowym, ale podejrzewam, ze niedlugo bedzie trzeba zainwestowac w wymiane powyzszych.

Pewnie kilka innych wydatkow sie szykuje, np komplet amortyzatorow, i pewnie cos jeszcze - nie wiem czy szykuje sie problem z turbo albo kolektorem wydechowym bo jakies dziwne dzwieki sie pojawily i spalanie troche wzroslo.

Pomyslalem, ze zamiast inwestowac w to auto, moze lepiej mi bedzie kupic Avensisa ten sam rocznik albo 2010, z benzynowym silnikiem 1.6 albo 1.8 valvematic z mniejszym przebiegiem.

Z tego co czytalem, te avensisy pala naprawde malo. Benzynowe silniki podobno tez bardzo bezproblemowe.

Koszt takiej zamiany to pewnie nic, ewentualnie musialbym doplacic jakies grosze zeby miec 2010 rocznik.

Czy warto?

Czy Avensis bedzie rownie wygodny jak Civic, czy moze nawet wygodniejszy?

Jak z wykonczeniem wnetrza?

Jak z typowymi bolaczkami tego modelu?

Rozumiem ze bedzie jednak troche wolniejszy, zwlaszcza wersja 1.6.

Jak z trzymaniem w zakretach? Jazda po dziurawych drogach, itp?

Bede dźwięczny za wszelkie porady.

Edytowane przez CiniO

Napisano

Jak kolega wyżej.

Ciężko będzie sprzedać moim zdaniem 2.2CTDI ze znacznym przebiegiem w którym się szykują wydatki typu dwumasa, sprzęgło i wtryski.

Jeszcze ciężej będzie znaleźć za 40 tysi Toyota w na tyle dobrym stanie żeby taka zmiana miała sens.

Imo jak auto się nie sypie jakoś szczególnie - wiesz co masz - to zrób je pod siebie i jeździj ;)

Sens to by miała zmiana nowego Avensisa czy Civica.

Napisano
  • Autor

Sorki, zapomnialem dopisac - mieszkam w Irlandii.

Civica sprzedam za 6k euro.

Avensisa sobie sprowadze z UK za okolo 6k do 8k euro.

Napisano

No to zmieniaj, ave będzie wygodniejsze i dużo wolniejsze.

Wysłane z Moto X Play

Napisano
Godzinę temu, CiniO napisał:

Godzinę temu, CiniO napisał:

Ja posiadam taką Avensis to może coś napiszę, mam ją pół roku, sprowadzaną z Niemiec (coś tam było lekko uderzone, ale jest ładnie zrobione więc kupiłem). Jest z 2009 i dałem za nią 40 tys, silnik 1.8. Według mnie Toyota jest b. emerycka i nudniejsza, ale mi to pasuje bo tego właśnie szukałem, jak na razie nic się nie dzieje więc tylko leje benzynę i cieszę się jazdą (dostojną jazdą). Silnik, który posiadam jest wystarczający (jak chcesz dynamicznie to wkręcasz w obroty, ale to już znasz z Hondy) obecnie w zimie pali mi średnio pomiędzy 8,5 a 9,0 (ale dużo robię kilometrów po mieście na krótkich trasach). Silnika 1.6 nie bierz pod uwagę bo pali dużo więcej i jest b. słaby a i podobno ciężko później go odsprzedać.

Napisano

Słyszałem zd 1.6 w tej budzie to pomyłka. Bierz 1.8 noPB jesli juz i nie bierz diesla.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za opinie.

Co by mnie najbardziej interesowalo, to jak sie bedzie ten avensis porownywal z civiciem.

Niby to auto o klase wyzej, ale z civica jestem bardzo zadowolony pod wzgledem wygody, ma moim zdaniem solidne, ladne i praktyczne wnetrze. W zakretach trzyma sie super. Na dziurach zawieszenie jednak radzi sobie kiepsko - tlucze sie i jest niekomfortowe.

Na zdjeciach avensis mi sie podoba z zewnatrz, ale juz nie do konca wewnatrz - wnetrze wyglada na troche nudne.

Jesli ktos mial okazje jezdzic oboma samochodami, to bylbym wdzieczny za opinie.

Napisano

różnica między 1.6 a 2.0 nie jest taka duża bo w 132 vs 152 KM...

w domu mieliśmy 1.8 po pierwszym lificie i diesla przed liftem...

2009 to trochę słabe zawieszenie i prowadzenie...generalnie nie do końca wiadomo co dzieje się z kołami do momentu kiedy naprawdę mocno dokręci się kierownice...winne jest elektryczne wspomaganie i miękkie zawieszenie...poprawili dopiero po pierwszym lifcie...ale z drugiej strony nie prowadzi się źle...

do normalnej i spokojnej jazdy w zupełności wystarczy...

wnętrze nic specjalnego i nic się w nich nie działo w zasadzie...minus - plastiki łatwo się rysują...

przestronne, płaska podłoga z tyłu, spory i ustawny bagażnik (fajna opcja z szynami do cargo managera w kombii)...xenony skrętne bardzo przyjemnie oświetlają...

Napisano

@CiniO a może... Civic IXgen 1.8 noPb?

Właśnie sprzedalem takiego i kupilem teraz tourera :)

Mialem 2012r i bardzo miło wspominam! Zawias podobno bardziej ludzki niz w VIII gen. Zakrety na 17" calach też ładnie wchodzi :)

Napisano
Dnia 2/10/2017 o 18:52, CiniO napisał:

Mam Civica 2.2 i-CTDI z 2009 roku.

Mam go od 4 lat, przebieg juz 230kkm.

Narazie auto caly czas na oryginalnym sprzegle i kole dwumasowym, ale podejrzewam, ze niedlugo bedzie trzeba zainwestowac w wymiane powyzszych.

Pewnie kilka innych wydatkow sie szykuje, np komplet amortyzatorow, i pewnie cos jeszcze - nie wiem czy szykuje sie problem z turbo albo kolektorem wydechowym bo jakies dziwne dzwieki sie pojawily i spalanie troche wzroslo.

Pomyslalem, ze zamiast inwestowac w to auto, moze lepiej mi bedzie kupic Avensisa ten sam rocznik albo 2010, z benzynowym silnikiem 1.6 albo 1.8 valvematic z mniejszym przebiegiem.

Z tego co czytalem, te avensisy pala naprawde malo. Benzynowe silniki podobno tez bardzo bezproblemowe.

Koszt takiej zamiany to pewnie nic, ewentualnie musialbym doplacic jakies grosze zeby miec 2010 rocznik.

Czy warto?

Czy Avensis bedzie rownie wygodny jak Civic, czy moze nawet wygodniejszy?

Jak z wykonczeniem wnetrza?

Jak z typowymi bolaczkami tego modelu?

Rozumiem ze bedzie jednak troche wolniejszy, zwlaszcza wersja 1.6.

Jak z trzymaniem w zakretach? Jazda po dziurawych drogach, itp?

wszystko jest wygodniejsze niż Twój Civic. wskoczysz z beznadziejnie betonowego zawiasu, w drugi biegun - kanapę... i to z segmentu wyżej. brać i nie pytać.

Napisano
  • Autor
Dnia 12/02/2017 o 11:00, poziomek napisał:

@CiniO a może... Civic IXgen 1.8 noPb?

Właśnie sprzedalem takiego i kupilem teraz tourera :)

Mialem 2012r i bardzo miło wspominam! Zawias podobno bardziej ludzki niz w VIII gen. Zakrety na 17" calach też ładnie wchodzi :)

No chetnie, ale tak jak mowilem, w tym momencie nie bardzo chce dokladac do auta.

Jak sprzedam swojego 2009 Civica diesla, to za tyle samo moge kupic calkiem rozsadnego Avensisa z 2009 z przebiegiem 2x mniejszym niz moj civic.

Do Civica 1.8 z 2012 lub 2013 bym musial dolozyc praktycznie drugie tyle.

7 godzin temu, jimbo22 napisał:

wszystko jest wygodniejsze niż Twój Civic. wskoczysz z beznadziejnie betonowego zawiasu, w drugi biegun - kanapę... i to z segmentu wyżej. brać i nie pytać.

No wlasnie tej kanapy sie troche boje.

Napisano
13 godzin temu, CiniO napisał:

No wlasnie tej kanapy sie troche boje.

ale czego się boisz? no chyba nie boisz sie ze wypadniesz z zakrętu bo "kanapa"? ot wygodne auto, jedzie tam gdzie chcesz. układ kierowniczy poprawny. IMHO wystarczający. poza tym szukasz wersji z podstawowymi silnikami - to po co Ci jakieś "wybitne" własciwosci jezdne? 

na pewno auto wygodniejsze niż Civic, ktory jakos też szczególnie wybitnie się nie prowadzi (miałem porównanie swego czasu bezposrednie z Focusem Mk2 i w Civicu czuć belkę z tyłu).

Edytowane przez jimbo22

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.