Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

peknieta obudowa alternatora

Featured Replies

Napisano

Witajcie! Wreszcie kacik smiga jak nalezy smile.gif Ale do rzeczy:

Niedawno stwierdzilem ze w mojej "ukochanej wloszce" 270751858-jezyk.gif mam peknieta obudowe alternatora. Zauwarzylem to zupelnie przypadkowo w czasie innej roboty pod autem, z kanalu doskonale bylo to widac. Pekniecie to wyglada na stare, nie mam pojecia ile moglem tak jezdzic, w kazdym bac razie gdybym tam nie zajzal to pewnie jeszcze bym zyl dlugo w nieswiadomosci.

Nie mam zadnych niepokajacych objawow, ladowanie jest (kontrolka ladnie gasnie, zreszta sprawdzilem miernikiem i wyszlo ze regulator bardzo ladnie trzyma napiecie 14,4V na kazdych obrotach). Jestem ciekaw ile moglem tak jezdzic z ta peknieta obudowa? Jak to jest, czy jak peknie obudowa to alternator powinien sie od razu uszkodzic calkowicie (np. by sie spalilo uzwojenie czy poszly diody, czy co tam jeszcze)? Bo wydaje mi sie, ze jesli jakis czas jezdzilem z uszkodzonym altkiem bez zadnych efektow, to chyba jestem dziecko szczescia smile.gif

Co radzicie? Jezdzic jeszcze troche, czy robic to od razu? No bo tak sobie mysle, ze moge troche ryzykowac, na razie jeszcze nic wiecej mi sie nie uszkodzilo, ale moze lada chwila sie cos popalic. A tak to moge sobie teraz wymienic tylko obudowe i bedzie ok.

Jakie obudowy polecacie? Pewnie jakies wzmacniane, zeby tak od razu znowu nie polecialo. Jakie macie w tym temacie doswiadczenia? Jaka moze byc rozsadna cena za taka obudowe?

Czy w silnikach 1,6 16V (z przed FL - 96 rok) byly montowane alternatory jednego typu czy rozne? Zeby nie bylo problemu ze kupilem obudowe innego typu niz alternator ktory mam w samochodzie.

I teraz najwazniejsze, jak sie dostac do alternatora by go wyjac z samochodu? Bo jak juz go bede miec wyjetego, to z rozebraniem i ponownym poskladaniem nie bede mial problemu. Ale jak to cholerstwo wyjac? Tam jest tak malo miesca na jakiekolwiek dzialanie hmm.gif Przegladalem juz historie forum, szukalem na smietniku, nic konkretnego nie znalazlem. Koledzy, poradzcie cos dobrego.

Napisano

mam tak od około roku ( wtedy zauwazyłem), jeżdże ale pęknięcie postępuje choć narazie nic sie nie dzieje złego.

Co do altka to w Łodzi masz znany AUTOSAM (tam mozesz popytać o altki lub częśi do nich. Możesz też pogooglać z hasłem " bendiks" - to taka firma co regeneruje takie rzeczy i ma chyba siedziby w kilku miastach. Co do lepszych altków niż MM to podobno można spasować boscha. Jackdob przerabiał temat . Nie wiem czy pasuje bez przeróbek ale jest to zdaje sie troche inna wersja i trzeba przerobić złącze z przewodami żeby go podpiąć.

Moze Jacek sie wypowie bo kiedyś mój wątek w tym temacie oddalił sie w niepożądanym kierunku grinser006.gif

Napisano

Motomarket z Łodzi oferuje obudowy alternatora do silnika 1.6 po 80zl. Wg mnie to najlepsze rozwiazanie.

Napisano
  • Autor

> Motomarket z Łodzi oferuje obudowy alternatora do silnika 1.6 po 80zl.

To w takim razie bede musial do nich podjechac, rzeczywiscie za taka cene to nie ma co sie ogladac, tylko trzeba sie brac za robote.

Tylko dalej nie mam pojecia jak wyjac alternator z samochodu niewiem.gif Jakies podpowiedzi?

Napisano

co do obudowy to warto wymieniac juz teraz zaraz bo mozesz stracic prad w kazdej chwili - nie znasz dnia ani godziny zlosnik.gif 15min na swiatlach mijania i aku masz pusty - stoisz i czekasz na kolege z drugim akumulatorem zlosnik.gif 80zl to super cena - ja dalem 150 za obudowe z uzwojeniem jesli ta za 80 tez ma uzwojenie to robota lekka jesli nie i bedziesz przekladal to moze byc bardzo roznie zlosnik.gif samo uzwojenie w moim masteczku kosztuje 90zl zlosnik.gif no a co do wyjecia tego cholerstwa to ja odkrecilem z kanalu a wyjmowalem gora. odpiolem przewod od pompy wspomagania i zdiolem obudowe z kolektora wydechowego (jedna opaska i 3 srobki) i w taki oto sposob altek wyszedl gora zlosnik.gif powodzenia zlosnik.gif

Napisano

niestety nikt nie da ci gwarancji jak długo z tym pojeździsz.....

ja jeździłem pół roku po mieście, bo w razie czego dałbym sobie rade...

ale przed dalekim wyjazdem zmieniłem całego altka....

i teraz...

montowane były dwa typy

MM i Bosch

MM ma dodatkowe chłodzenie, natomiast Bosch lepsze ożebrowanie (podobno) i przewietrzanie.....dlatego nie wymaga dodatkowego chłodzenia....

nie trzeba nic przerabiać przy wymianie MM na Boscha

ponadto jak pamiętam, to właśnie w MM jest trudniej wymienić samą obudowę.....

altek trzeba wyjąć niestety górą......przynajmniej w Marei........być może w Bravie jest inaczej.......

i jest przy tym troszkę zabawy niestety, szczególnie jak zapiecze się śruba ta wielka, na której on się obraca....., wtedy jest problem..........

ja wg rady znajmego, wymieniłem na droższego boscha.....

ale to już dawno temu było.......

Napisano

> robićodrazu

mój Y 5 lat przejeździl na altku peknietym, po co?

Napisano

> mój Y 5 lat przejeździl na altku peknietym, po co?

miałeś farta , mój podratowany klejem do metalu tylko rok 270751858-jezyk.gif

Napisano

W Łodzi na ulicy Torfowej jest warsztat fiata, robię u nich od czasu do czasu różne rzeczy. Gość mówił że przy naprawie altka po pęknięciu zabezpieczają go jeszcze jakoś tak że potem nie pęka. Twierdzili że jeszcze żaden naprawiony nie wrócił do nich.

Możesz spróbować. Ceny naprawy nie pamiętam.

Pozdr

MarkS

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za rady 20.GIF Nie ma co, w tym tygodniu musze sie za to zabrac.

Bylem dzis w garazu gdzie mam kanal i obejzalem sobie jak to wyglada. Moj alternator to MM i ma pekniete obie czesci, i ta wieksza z uzwojeniem, i ta mniejsza tylna tez. Wiem juz czego szukac w sklepach, pozostaje mi tylko poszukac jakiejs rozsadnej oferty.

Co do wyjecia go z auta, to jestem troche przerazony yikes.gif Najlepiej by bylo, gdyby mogl wyjsc do dolu, ale tam jest pólos i nie da rady. Chyba rzeczywiscie moze wyjsc tylko do gory, ale by tak bylo to chyba trzeba wymontowac pol bebechow! Az nie chce o tym myslec! Juz sobie wyobrazam jakie brzydkie wyrazy beda padaly w czasie tej roboty wrrr.gif

Napisano

od gory i zadne pol bebechow - juz pisalem co odkrecilem w marysce pewnie w bb tez wystarczy tyle samo

Napisano
  • Autor

No i zakupilem potrzebne czesci. Sprawdzilem u siebie w Pabianicach i prawie w calej Lodzi, no i rzeczywiscie wyszlo ze najtaniej mieli w Motomarkecie przy Rzgowskiej. Za obudowe (ta wieksza, z uzwojeniem) dalem 80zl, za ta mniejsza czesc (od strony mostka prostowniczego) 59zl, no i jeszcze dwa lozyska za 16zl.

No to teraz jeszcze go tylko wyjac z auta i bedzie cacy 270751858-jezyk.gif

Napisano

wieksza, z

> uzwojeniem) dalem 80zl, za ta mniejsza czesc (od strony mostka

> prostowniczego) 59zl, no i jeszcze dwa lozyska za 16zl.

producent pewnie no name? Teszch mnie to czeka i pasowałoby jak najszybciej.

Napisano

co za roznica nn czy mm skoro mm to pekajace g...no

Napisano

> co za roznica nn czy mm skoro mm to pekajace g...no

zadna, ale sie zastanawiam, bo skoro twoja kosztował 150+90 a tamta 80 za kompletną (ze stojanem) to może jakaś róznica jest. No chyba ze to tylko przebicie cenowe na częsciach tej samej firmy ( pewnie robią to w Chinach)

pzdr

Napisano
  • Autor

> producent pewnie no name? Teszch mnie to czeka i pasowałoby jak

> najszybciej.

Ta mniejsza czesc od strony mostka prostowniczego jest oryginalna MM, a ta duza ze stojanem to rzeczywiscie jakas nieznana mi firma (pudelko takie czerwono czarne, ale nie pamietam nazwy, juz wywiozlem do garazu wiec nie powiem co to). Ogladajac na oko, to nie widac zadnych roznic miedzy nimi, gdyby nie znaczek MM na tej mniejszej czesci, to nawet nie mozna by bylo poznac ze to firmowa.

Jutro bedzie chwila prawdy 270751858-jezyk.gif mam nadzieje ze robota pojdzie mi bez wiekszych problemow (choc wiem czyja matka jest nadzieja, hehe!)

Napisano
  • Autor

No i zrobilem yay.gif

Okazalo sie, ze nie bylo az tak strasznych problemow z wyjeciem alternatora, jak poczatkowo sadzilem. Nie musialem wyciagac go do gory. Bardzo ladnie wyszedl do dolu, zmiescil sie wlasciwie na styk miedzy silnikiem a nadwoziem (tylko musiala byc zdemontowana ta blacha z rolka napinajaca pasek wieloklinowy). Jedyny wiekszy problem mialem ze zdjeciem lozyska od strony szczotek, trzebe bylo dorobic na poczekaniu taki malutki sciagacz. Cala robota (lacznie z rozmontowaniem i ponownym zlozeniem alternatora do nowej obudowy) zajela mi mniej wiecej 4 godzinki.

Co do samego alternatora, to sie okazalo ze w wyniku peknietej obudowy, wirnik obcieral sie juz o stojan. Blachy stojana byly juz ladnie przytarte, i niedlugo zaczelo by sie chyba obcierac o uzwojenia. Tak wiec zdazylem z ta robota chyba na ostatni gwizdek 270751858-jezyk.gif nie wiem ile jeszcze by tak pochodzil, ale na pewno niedlugo przestalby juz ladowac.

Podsumowujac, wymienilem dwie czesci obudowy i obydwa lozyska (na wszystkie czesci wydalem w sklepie 157zl) , i teraz altek smiga jak ta lala. Mam nadzieje, ze dlugo mi posluzy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.