Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie ogrzewanie elektryczne ?

Featured Replies

Napisano

Mam domek letniskowy ogrzewany wkładem kominkowym ale bez rozprowadzenia. Więc np. łazienkę ogrzewam w chłodnych okresach konwektorem. W sumie się sprawdza. Jest ustawiony na lekkie grzanie dla podtrzymania ciepła, a jak sie chce np. wziąć prysznic to podkrąca się mocniej i szybko robi sie cieplej. Ale po wymianie licznika na nowy (ze 2 lata temu) strasznie skoczyły mi rachunki za prąd ( prawie 3 x ! ),.. i chyba niestety nowy licznik liczy dokładniej. Więc zastanawiam się nad szukaniem oszczędności w prądzie. Moze jest jakiś inny pomysł na ogrzewanie elektryczne, które nie pogorszy efektów, a da oszczędności ? P.S. Podłogówka nie wchodzi w rachubę,.. już.

Napisano

Mam konwektorowe i płytowe, olejowe. Te drugie IMO lepiej się sprawdzają.

W małej łazience mam konwektorowy 1 kW, a w przedsionku 300 W olejowy i jest równie ciepło.

W salonie 20 m2 olejowy 1,5 kW daje radę :ok: 

Tak czy siak, u mnie w zeszłym roku trochę więcej wyszło za prąd.

Napisano

jakiej  taniej  taryfie w domku letniskowym? 

Prąd efektywniej zostanie  wykorzystany tylko przez  pompę  ciepła/klimatyzator a to  nieopłacalne w  domku  letniskowym. 

Nie  becz tylko  policz ile  przez lata  wyłudziłeś kasy na  darmowym prądzie 

Napisano
13 godzin temu, Radauskas napisał:

Mam domek letniskowy ogrzewany wkładem kominkowym ale bez rozprowadzenia. Więc np. łazienkę ogrzewam w chłodnych okresach konwektorem. W sumie się sprawdza. Jest ustawiony na lekkie grzanie dla podtrzymania ciepła, a jak sie chce np. wziąć prysznic to podkrąca się mocniej i szybko robi sie cieplej. Ale po wymianie licznika na nowy (ze 2 lata temu) strasznie skoczyły mi rachunki za prąd ( prawie 3 x ! ),.. i chyba niestety nowy licznik liczy dokładniej. Więc zastanawiam się nad szukaniem oszczędności w prądzie. Moze jest jakiś inny pomysł na ogrzewanie elektryczne, które nie pogorszy efektów, a da oszczędności ? P.S. Podłogówka nie wchodzi w rachubę,.. już.

http://technowinki.onet.pl/elektroniczne-liczniki-energii-zawyzaja-wskazania/9bssvh

A co do grzania - IMO - lepsze olejaki.

Dłużej się rozgrzewają, ale za to nie śmierdzą.

W konwektorach osadza się kurz i potem się spala.

Dodatkowo PODOBNO zdrowiej jest, jak powietrze się nie nagrzewa do wysokiej temperatury na grzałce, tylko lekko rozgrzewa na dużej powierzchni.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

d

4 godziny temu, technix napisał:

Nie  becz tylko  policz ile  przez lata  wyłudziłeś kasy na  darmowym prądzie 

Takiś mądry ? To wytłumacz mi jak to jest liczone, że w domu gdzie mieszkają 4 dorosłe osoby, każda ma odpalony komputer, czasem chodza 3 telewizory, pralka, sralka, suszarka itp płace rocznie za prąd ok. 3.000,-zł. A na działce gdzie korzysta się z niej ok. 1 miesiąc w roku płace ( za rok ) po zmianie licznika ok. 1.300,- zł. Cos tu chyba nie pasuje ? Rachunki ze starego licznika były bardziej realne. 

Napisano

Ja mam porównywalne rachunki w mieście i na wsi,

Ale z domu na wsi często korzystamy i zimą grzejniki utrzymują temp. powyżej 10*C na powierzchni prawie 100 m2. 

(po przyjeździe grzejemy głównie kominkiem).

Napisano
9 godzin temu, Radauskas napisał:

d

Takiś mądry ? To wytłumacz mi jak to jest liczone, że w domu gdzie mieszkają 4 dorosłe osoby, każda ma odpalony komputer, czasem chodza 3 telewizory, pralka, sralka, suszarka itp płace rocznie za prąd ok. 3.000,-zł. A na działce gdzie korzysta się z niej ok. 1 miesiąc w roku płace ( za rok ) po zmianie licznika ok. 1.300,- zł. Cos tu chyba nie pasuje ? Rachunki ze starego licznika były bardziej realne. 

a ile w jednym i drugim rachunku masz samej opłaty przesyłowej?

Napisano
1 godzinę temu, Chooper napisał:

a ile w jednym i drugim rachunku masz samej opłaty przesyłowej?

A co to ma do rzeczy? Ta opłata jest wyższa na wsi czy jak?

Moim zdaniem to gdzieś połowa całej ceny za kWh i raczej podobnie jest w całym kraju, jeśli chodzi o klientów indywidualnych/osoby fizyczne...

Napisano
19 godzin temu, Radauskas napisał:

d

Na tej samej taryfie masz te budynki?

Przypadkiem to na wsi nie ma statusu gospodarczego czy letniskowego budynku i na taryfie C nie jest?

Ostatnio było polowanie na czarownice i zmiana taryf dla wszelkich garaży i zabudowań inne niż mieszkalne.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Teraz nie pamietam ale porównywałem te taryfy 2 miesiące temu. Ceny za prąd ( przesył i kWh ) są porównywalne. Domek letniskowy ale to chyba nie oznacza jakiejś "chorej" taryfy. 

Napisano
2 godziny temu, Radauskas napisał:

Teraz nie pamietam ale porównywałem te taryfy 2 miesiące temu. Ceny za prąd ( przesył i kWh ) są porównywalne. Domek letniskowy ale to chyba nie oznacza jakiejś "chorej" taryfy. 

Porównaj jeszcze raz i napisz.

Napisano

ja u siebie mam dwa olejowe 1500w na dole, góra 1000w łazienka suszarka na ręczniki 150w. Po 4-5 godz. grzania mam w domku 22-25C. przy temp. zew. okolice 5-8C. po tym czasie zmniejszam grzanie na około 30-40% i jest w sam raz. Przez weekend pobytu wypalam okolice 40-50 kWh grzejniki mam takie

Napisano
On 11.03.2017 at 0:40 AM, Radauskas said:

d

gdzie jest licznik? 

w domku  czy w alejce? 

Napisano
  • Autor

Licznik w alejce. Taki wypasiony,.. ze stałym odczytem GSM. Mam w telefonie apke i mogę codziennie sprawdzić stan. Nikt sie nie podłaczył. Codziennie schodzi mi ok. 0,18 kWh. Dokładnie tyle ile pobiera alarm. 

Napisano
Godzinę temu, Radauskas napisał:

Licznik w alejce. Taki wypasiony,.. ze stałym odczytem GSM. Mam w telefonie apke i mogę codziennie sprawdzić stan. Nikt sie nie podłaczył. Codziennie schodzi mi ok. 0,18 kWh. Dokładnie tyle ile pobiera alarm. 

Porownales to co Ci pisalem (patrsz stale skladniki abo, nie przesyl i pobor liczone od kWh)?

Ewentualnie wklej lub na maila wyslij rozliczenie.

PS. Wielu moich znajomych dostalo ostatnio rozliczenia z czapy (kwoty rzedu 600zl zamiast 60 czy 3500 zamiast 150), nie wiem czy to nie jakas zorganizowana akcja, bo wszystkich reklamacje uwzglednione "z powoddu bledow systemu".

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

No to sprawdziłem. W obu domach mam taryfe G11. W domu ( Innogy ): stałe opłaty miesięczne - 21,- zł. koszt łączny 1 kWh - 0,53,- zł.

W domku na działce ( Energa ): stałe opłaty miesięczne 8,50,-zł. koszt łaczny 1 kWh - 0,62,- zł.

Napisano
6 godzin temu, Radauskas napisał:

No to sprawdziłem. W obu domach mam taryfe G11. W domu ( Innogy ): stałe opłaty miesięczne - 21,- zł. koszt łączny 1 kWh - 0,53,- zł.

W domku na działce ( Energa ): stałe opłaty miesięczne 8,50,-zł. koszt łaczny 1 kWh - 0,62,- zł.

W takim razie, skoro nikt nie kradnie, poza tymi kaloryferami i obniżeniem zużycia w ciągu tego miesiąca gdy tam przebywacie nie ma innej rady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.