Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przegub półosi C4GP

Featured Replies

Napisano

O co chodzi z gumami na przegubach zewnętrznych półosi? Zanim kupiłem swje C4GP to sprawdzałem historię wielu innych jakimi byłem zainteresowany i bardo dużo z nich miało adnotację w historii przeglądów o uszkodzeniu tejże gumy. Mój też ma taką adnotację, oryginał wytrzymał niecałe 6 lat i 48tys mil. Od tego czasu nie minęły 4 lata, jest 45tys mil więcej i guma znów do wymiany. Mam tego na zapas nakupić bo taka bolączka modelu?

Napisano

Mój przez 190 kkm miał pierwsze oryginalne, żadnej adnotacji w historii tez nie ma/nie było. Obecny użytkownik ma już sporo ponad 200 kkm i nadal oryginalne...

Auto z 2010 ...

Napisano
  • Autor

Muzyk, często o te gumy klienci pytają?

Napisano

Generalnie oslony w PSA to nie jest mocny temat, wiec odpowiem ze tak, owszem sie sprzedaja...

Napisano
  • Autor

Mam co prawda trochę inne zdanie po doświadczeniach z C8 ale to tylko doświadczenie jednego modelu. A Ty pewnie wiesz jednak trochę więcej ogółem ;)

Tak czy inaczej będą grubsze zakupy za jakiś miesiąc :oki:

Napisano
1 minutę temu, Igorek napisał:

Mam co prawda trochę inne zdanie po doświadczeniach z C8 ale to tylko doświadczenie jednego modelu. A Ty pewnie wiesz jednak trochę więcej ogółem ;)

Tak czy inaczej będą grubsze zakupy za jakiś miesiąc :oki:

A ja mam 27 letnie doświadczenie z wieloma modelami a także autami kolegów i dziwi mnie opinia muzyka. Co za truchał te ludzie mają? Jak mechanicznie nie uszkodziłem, np. gównianym polskim łącznikiem w BXie to byłyby wieczne. 

w obecnych modelach też w żadnym nie było takowej potrzeby.

Więc nie rozumiem :facepalm: że strony Muzyka.....

Napisano

ależ Pawełku, przecież już wszyscy wiemy że Tobie się nigdy żadna awaria nie zdarzyła, ale uwierz że raczej jesteś odosobnionym przypadkiem...

Napisano
  • Autor

Paweł, tak jak pisałem sporo samochodów (około 10) prześwietliłem przed zakupem na historię usterek na przeglądach (w UK możesz sobie za darmo na rządowych stronach sprawdzić, wystarczy numer rejestracyjny i marka). Ta usterka jest w C4GP jedną z najczestszych jakie powodują oblanie MOT'u. Nie wiem ile miałeś C4 i ile nimi zrobiłeś kilometrów, ja tylko piszę co widzę. Natomiast w C8 sam rozwaliłem jedną gumę, przez własne niedbalstwo ale poza tym żadnych problemów. w pozostałych dwóch jakie kupiłem też gumy w doskonałym stanie mimo wieku i przebiegu. 

Napisano
38 minut temu, Muzyk napisał:

ależ Pawełku, przecież już wszyscy wiemy że Tobie się nigdy żadna awaria nie zdarzyła, ale uwierz że raczej jesteś odosobnionym przypadkiem...

Muzyk, sorry, przestań ....., zwłaszcza na mój temat .... OK ?

Przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM mojego posta.....

Jeszcze nie myślałeś o tym co będziesz robił zarobkowo, jak ja już nie jedno auto klubowe miałem w garści.. koniec lat 90'

@Igorek

Może w UK nie wytrzymują "brytyjskiej pogody" ale jak śledzę od lat, cirka 10 forum Klubowe Citroena to jeszcze nikt się nie uskarżał na jakieś problemy tego typu.

Edytowane przez Muzyk
słownictwo

Napisano

niestety ale konstrukcja osłony jej praca powoduje to że prędzej czy później klęknie i jest do wymiany i nie dotyczy to tylko aut PSA :ok: jest to element eksploatacyjny

Napisano

Paweł jesteś w każdym wątku, w każdym piszesz ze Tobie się nie psuło... świetnie, natomiast daje Ci zrozumienia ze raczej forum nie jest od tego by w każdym temacie pisać ze mnie to nie spotkało... Sorry, sam pchasz się pod skalpel...

Ja na co dzień spotykam się z problemami tych aut, więc jednak mam trochę większe pojęcie nt. ich pięt achillesowych, półosie i osłony to niestety powszechny temat.

Ps. Hamuj trochę słownictwo, bo uwagę zwracam Ci pierwszy i ostatni raz.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, jedrocha napisał:

Może w UK nie wytrzymują "brytyjskiej pogody" ale jak śledzę od lat, cirka 10 forum Klubowe Citroena to jeszcze nikt się nie uskarżał na jakieś problemy tego typu.

I tu przyznaję Ci pełną rację. Ostatnio czytuję sobie troszeczkę klub cytrynki i tam rzeczywiście mało kto żali się na cokolwiek a jeśli już to prawie zawsze z nawiązaniem że to w ogóle drobna usterka, posiadacze innych marek mają nie lepiej oraz komfort, wyposażenie i cena zakupu Citroena rekompensują wszystkie minusy. Żeby wyczytać tam coś sensownego to trzeba duuuużo cedzić.

Napisano

Moj C8 - raz wymiana oslony przegubu wewnetrznego, do tego dwie oslony przegubow zewnetrznych. Jedna pekla na moich oczach jak podczas dosc niskiej temperatury puscilem kolo na podnosniku zeby sprawdzic wibracje. Druga byla wymieniana bo miala dziurke przez ktora puszczala smar - byc moze zostala przekluta podczas jakiejs naprawy.

Co do samych oslon to mocno nie polecam samodzielnej wymiany oslon z termoplastu - bez specjalnych szczypiec prawie niemozliwe jest odpowiednio mocne scisniecie opasek na tych plastikowych oslonach i predzej czy pozniej traca szczelnosc - wiem z doswiadczenia...

Napisano
10 godzin temu, Muzyk napisał:

Paweł jesteś w każdym wątku, w każdym piszesz ze Tobie się nie psuło... świetnie, natomiast daje Ci zrozumienia ze raczej forum nie jest od tego by w każdym temacie pisać ze mnie to nie spotkało... Sorry, sam pchasz się pod skalpel...

Ja na co dzień spotykam się z problemami tych aut, więc jednak mam trochę większe pojęcie nt. ich pięt achillesowych, półosie i osłony to niestety powszechny temat.

Ps. Hamuj trochę słownictwo, bo uwagę zwracam Ci pierwszy i ostatni raz.

A co mam napisać, skoro czytam tutaj że to PODOBNO standardowa przypadłość ? że nie wiem, czy że mi się tez psuły na potęgę ? SKORO mi w żadnym aucie się same z siebie nie popsuły ?? A i wśród znajomych z którymi od lat mam kontakt nie słyszę o takiej przypadłości...

Napisano
2 godziny temu, jedrocha napisał:

A co mam napisać, skoro czytam tutaj że to PODOBNO standardowa przypadłość ? że nie wiem, czy że mi się tez psuły na potęgę ? SKORO mi w żadnym aucie się same z siebie nie popsuły ?? A i wśród znajomych z którymi od lat mam kontakt nie słyszę o takiej przypadłości...

ile tych aut miałeś i znajomi 30, 50, 80 ??

Edytowane przez szyman

Napisano
10 godzin temu, szyman napisał:

ile tych aut miałeś i znajomi 30, 50, 80 ??

będzie więcej, tylko jakie to ma znaczenie ? nie jest reprezentatywne ? .... i co ? miliony much nie mogą się mylić ?

Napisano
Dnia 16.03.2017 o 21:55, Muzyk napisał:

nie zartuj sobie z naszego kolegi :)

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał:

nie zartuj sobie z naszego kolegi :)

:) takie żarty to mi sześćdziesiątką latają :) kupuję okazje :) nie cenowe, a stanowe i naprawdę płacę tylko jeden raz - przy zakupie, nie miewam awarii .... nie płacę RAT w czasie eksploatacji, tylko jeżdżę do sprzedaży ....

Napisano
8 godzin temu, jedrocha napisał:

:) takie żarty to mi sześćdziesiątką latają :) kupuję okazje :) nie cenowe, a stanowe i naprawdę płacę tylko jeden raz - przy zakupie, nie miewam awarii .... nie płacę RAT w czasie eksploatacji, tylko jeżdżę do sprzedaży ....

Zapomniales jeszcze dodac, ze pozniej sprzedajesz drozej niz kupiles ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
10 godzin temu, jedrocha napisał:

będzie więcej, tylko jakie to ma znaczenie ? nie jest reprezentatywne ? .... i co ? miliony much nie mogą się mylić ?

No właśnie niewielkie. Kupujesz auta zadbane względnie nowe pojeździsz dwa,trzy lata bez robienia później sprzedajesz i kolejny klient wymienia elementy zużyte. Potrzymaj samochód z 5-7lat zobaczymy jaki będzie bezawaryjny:ok:

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Zapomniales jeszcze dodac, ze pozniej sprzedajesz drozej niz kupiles ;]

A no bywa i tak :)

Napisano
3 godziny temu, szyman napisał:

No właśnie niewielkie. Kupujesz auta zadbane względnie nowe pojeździsz dwa,trzy lata bez robienia później sprzedajesz i kolejny klient wymienia elementy zużyte. Potrzymaj samochód z 5-7lat zobaczymy jaki będzie bezawaryjny:ok:

No właśnie tak trzymałem ostatnie C5 II :) i co?

kupione jako 2 letnie z przebiegiem 48kkm, sprzedane po 7 latach użytkowania (jako 9 latek) z przebiegiem ~144 kkm

2.0 HDi 138 FAP BVA AM6 żadnych problemów czy awarii, tylko eksploatacyjne klocki, łączniki, końcówki, filtry, oleje

Sprzedany najdrożej jak był dostępny ten model na OTOMoto - 21000 ... a jeszcze nowe letnie 17" mi zostały do sprzedania

@szyman

Jak się kupi DOBRE i normalnie użytkuje, dba, nie pieści, to i dobre się sprzedaje.

ale DOBRE zazwyczaj oznacza DROGIE, a przynajmniej NIE tanie ...

Nie jest tak że zajeżdżam coś i spuszczam do ludzi, moja cena sprzedaży zawsze świadczy o stanie auta

Edytowane przez jedrocha

Napisano
Dnia 17.03.2017 o 22:55, jedrocha napisał:

pocieszyles mnie

nie biore dodatkowej gwarancji na 2-5 lat jak sie nie psuje :)

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał:

pocieszyles mnie

nie biore dodatkowej gwarancji na 2-5 lat jak sie nie psuje :)

Ile trzeba doplacic za ta gwarancje?

Biorac pod uwage ile tam jest napakowane roznej elektroniki, wyswietlaczy, to ja bym sie nie zastanawial ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Ile trzeba doplacic za ta gwarancje?

Biorac pod uwage ile tam jest napakowane roznej elektroniki, wyswietlaczy, to ja bym sie nie zastanawial ;]

juz nie pamietam, kilka tysi pewnie.

to francuski samochod, opinia kolegi z forum ze sie nie psuje jest dla mnie wiarygodna :)

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał:

juz nie pamietam, kilka tysi pewnie.

to francuski samochod, opinia kolegi z forum ze sie nie psuje jest dla mnie wiarygodna :)

Kilka tysi to moze 2 lub 9kPLN, a to robi roznice ;]

Kolega Jedrocha jest w czepku urodzony, wiec ja bym mimo wszystko zachowal ostroznosc ;)

A tak na serio to musisz sobie przekalkulowac ryzyko i wtedy podjac decyzje ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Kilka tysi to moze 2 lub 9kPLN, a to robi roznice ;]

Kolega Jedrocha jest w czepku urodzony, wiec ja bym mimo wszystko zachowal ostroznosc ;)

A tak na serio to musisz sobie przekalkulowac ryzyko i wtedy podjac decyzje ;)

sprawdze to autko jeszcze roku nie ma wiec mam czas.

jak pisze to nowy nie moze sie psuc :)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dziś się wziąłem za naprawę. Okazało się, że guma choć trochę zmęczona to jednak jest cała a pękła jedynie opaska. Z uwagi na brak porządnego klucza do odkręcenia półosi kupiłem nową opaskę ślimakową, napchałem nowego smaru do środka i poskładałem wszystko bez większych problemów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.