Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak popsuć dobry amortyzator? :-/

Featured Replies

Napisano

Powitać :)

Otóż jest to bardzo proste: wystarczy podjąć się wymiany pęcniętej sprężynki...

Pierwszym sygnałem, że będą problemy, był demontaż dwóch śrub łączących amor ze zwrotnicą: stawiały tak zacięty opór, że miewałem chwile zwątpienia, czy ktoś tego nie pospawał wcześniej (ponoś był wymieniany przegub zewnętrzny). Penetrator, zestaw młotków (największy 1500g :phi:), młotowiertarka w funkcji kucia (2J) i nic... no ale w końcu, jak żółw, ociężale poszło, co się namachałem, to moje.

Kiedy już kolumnę miałem w rękach, wcale nie było lepiej. Najpierw skapitulował bit hex 6x75 - twardy, ale kruchy (służący do blokowania ruchów trzpienia)  :phi: cóż, zdarza się. Jednak później nastąpił prawdziwy armagedon (patrz: foto) :pad:

Próbowałem to ratować, nacinając rowek doczołowo, ale nic to nie dało.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam  :papa:

58e75b502c68d_IMG_0076(2).thumb.JPG.80de4778451fc2731b1a219046534052.JPG

Napisano

Było użyć klucza udarowego (elektrycznego lub pneumatycznego):)

Napisano
  • Autor

Mówisz? :hmm:

Na aucie od góry przeszkadzała by maska. Po wymontowaniu... nie wiem, nie mam doświadczenia z tego rodzaju napędem.

Plan jest taki, żeby zniszczyć i tak już uszkodzoną sprężynę i złapać trzpień bez uszkodzenia go i odkręcić tą nakrętkę.

Ostateczna ostateczność to zniszczenie samej nakrętki (co już praktykowałem), choć ze względu na jej nietypowy rozmiar (klucz 27 vs gwint M12) jest to plan "C".

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał:

Było użyć klucza udarowego (elektrycznego lub pneumatycznego):)

A jeszcze lepiej oddac do kogos kto sie na tym zna i ma narzedzia ;]

Napisano

A dwie nakrętki jako kontra dopasowac

Napisano
2 godziny temu, romano11 napisał:

Mówisz? :hmm:

Na aucie od góry przeszkadzała by maska. Po wymontowaniu... nie wiem, nie mam doświadczenia z tego rodzaju napędem.

Plan jest taki, żeby zniszczyć i tak już uszkodzoną sprężynę i złapać trzpień bez uszkodzenia go i odkręcić tą nakrętkę.

Ostateczna ostateczność to zniszczenie samej nakrętki (co już praktykowałem), choć ze względu na jej nietypowy rozmiar (klucz 27 vs gwint M12) jest to plan "C".

Tak jak kolega @volf6napisał, takie rzeczy to się kluczem udarowym rusza. Tylko takim o trochę większym niż mniejszym momencie ;) To teraz może szukać kogoś kto ma mocny elektryczny klucz, bo rozumiem, że z pneumatycznym będzie problem.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, janusz napisał:

takie rzeczy to się kluczem udarowym rusza.

Druga strona ruszyła się (na aucie) bez kontrowania nawet. Widać ta rozerwana była zbyt mocno dokręcona i tyle, czas też zrobił swoje.

Jak długo grzebię w autach - taki przypadek spotkał mnie pierwszy raz :phi:

Napisano
2 minuty temu, romano11 napisał:

Druga strona ruszyła się (na aucie) bez kontrowania nawet. Widać ta rozerwana była zbyt mocno dokręcona i tyle, czas też zrobił swoje.

Jak długo grzebię w autach - taki przypadek spotkał mnie pierwszy raz :phi:

No czasem tak się zdarza, że trzeba użyć klucza udarowego, rurki, albo grzać śrubę w zależności od sytuacji. Nie ma jednego sposobu na wszystkie śruby. Grzanie pewnie też by pomogło, tylko pewnie nie bardzo jest jak. Są takie fajne maszynki indukcyjne do grzania śrub. Dużo fajniej się sprawdza w warsztacie niż palnik.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, technix napisał:

ty,  a co robiłeś  sds? 

Ja? Ja tylko chciałem poruszyć te sk.... sk... skorodowane :phi: śruby (na fotce jeszcze tkwiące na sztywno w zwrotnicy). Żeby się dobrać do nich nie od łba, tylko od d... drugiej strony :hehe: musiałem jeszcze wypiąć końcówkę drążka, bo inaczej nie można było walić dolnej śruby, później znajomy  trzymał całość w max skręcie w prawo, a ja się zakradłem z esdeesem i TRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR :phi:

Dwie śrubki M10 - demontaż 0,5rbh :facepalm: a po oczyszczeniu szczotką i posmarowaniu wchodzą dwoma palcoma. Jedno jest pocieszające: następnym razem już nie będzie z tym problemu ;]

Przy okazji znalazłem uszkodzoną osłonę sworznia wahacza (być może powstała podczas wspomnianej wymiany przegubu). Nie wiem, czy to dobrze, bo pękniętą sprężynę też znalazłem przy okazji grzebania w innym elemencie, no ale co się dziwić: Feller In Alles Teile ;l

Chorela wie, jak długo to jest, ale dla spokojności sumienia naprawiłem: Niezawodny, jak zwykle, Fix All dał radę :oki:

58e9d68d44db4_IMG_0072(2)-Kopia.thumb.JPG.81d7183a0993a8fac37b298a693e98ac.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.