Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie zardzewialej balustrady

Featured Replies

Napisano

Wyskoczylo mi pare purchli na balkonie developer uznal reklamacje i maja naprawiac. Ze swojego doswiadczenia wiem, ze jak raz rdza wyszla to nie ma bata :phi: W innym mieszkaniu cala balustrade zeszlifowalem pomalowalem farba i po zimie znow wylazlo. :hehe:

Jakie sa inne techniki? Jakis hameraite na rdze? Czy co? Chcialbym wiedziec zeby mi majster podczas naprawy nie wmowil czegos a za pol roku bedzie to samo.

Napisano

Jeśli to tylko możliwe - demontaż, piaskowanie, ocynk, proszek.

Jeśli nie, to pozostaje żmudne czyszczenie, w którego rzetelność szczerze wątpię, a bez tego żaden cudowny specyfik nie zadziała...

Podmień to na nierdzewkę i z głowy :phi:

Napisano

Prędzej czy później i tak wyjdzie niestety. U mnie hammerite wytrzymał około 5 lat, ruda zaczęła wychodzić w miejscach, które najsłabiej oczyściłem, potem już szybko na większej powierzchni.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, romano11 napisał:

Jeśli to tylko możliwe - demontaż, piaskowanie, ocynk, proszek.

Jeśli nie, to pozostaje żmudne czyszczenie, w którego rzetelność szczerze wątpię, a bez tego żaden cudowny specyfik nie zadziała...

Podmień to na nierdzewkę i z głowy :phi:

Czyli generalnie lipa. :facepalm:

51 minut temu, dellti napisał:

Prędzej czy później i tak wyjdzie niestety. U mnie hammerite wytrzymał około 5 lat, ruda zaczęła wychodzić w miejscach, które najsłabiej oczyściłem, potem już szybko na większej powierzchni.

5 lat to i tak lepiej niz u mnie.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Jeśli chodzi o czyszczenie to jest środek, który wydaje się być niezłym uzupełnieniem czyszczenia mechanicznego. Wchodzi w reakcje z rdzą i ją neutralizuje. 

250mL_converts_rust_cutout.jpg

Nie wiem czy w PL jest dostępny i pod jaką nazwą. I fajnie jakby ktoś kumaty coś od siebie napisał na ten temat :)

http://www.hammerite.co.uk/product/kurust/

Napisano

tylko nie brunox:panic:, przecież to jest takie dziadostwo tylko że rozreklamowane, kto uwierzył w magiczną moc brunoxa  w motoryzacji ten już wie;], między innymi i ja:no:, to jż lepiej chyba kupić sobie fertan małe opakowanie, ale to takie leczenie miejscowe i doraźne, jeśli zamierzasz mieszkać tam x a barierki sa rozkręcane to tylko tak jak kolega romano11 proponuje

Napisano
13 godzin temu, wujekcybul napisał:

Wyskoczylo mi pare purchli na balkonie developer uznal reklamacje i maja naprawiac. Ze swojego doswiadczenia wiem, ze jak raz rdza wyszla to nie ma bata :phi: W innym mieszkaniu cala balustrade zeszlifowalem pomalowalem farba i po zimie znow wylazlo. :hehe:

Jakie sa inne techniki? Jakis hameraite na rdze? Czy co? Chcialbym wiedziec zeby mi majster podczas naprawy nie wmowil czegos a za pol roku bedzie to samo.

ja co jakiś czas mam do malowania może nie balustradę ale też trochę rurek metalowych będących na powietrzu i średnio raz na 5 lat wystarczy przelecieć hammeritem

w przyszłym roku będę u siebie barierkę na balkonie malował - oczyszczę tez i oblecę hammeritem

ew. pociągnę jakimś podkładem epoksydowym albo coś w ten deseń

na 5 lat starczyć powinno

Napisano
Godzinę temu, Orochimaru napisał:

W Polsce to się nazywa Brunox epoxy.

przereklamowane :ok: zdecydowanie lepiej SONAX Rost Umwandler&Grundierung :ok:

Napisano

[...]

Z opisu wynika, że preparat jest wodorozcieńczalny i czernieje w traksie reagowania z rdzą. Bardzo to przypomina nasz Polrust (dawniej Kompleksor).

Stosowałem wielokrotnie, zazwyczaj z dobrym skutkiem. W połączeniu z dobrymi farbami wierzchnimi daje trwalsze efekty niż farby typu wszystko w jednym. Ale uwaga, preparat nie może być przeterminowany, a najlepiej gdy jeszcze daleko mu do terminu ważności. Czym starszy, tym gorzej reaguje z rdzą.

Polrust.jpg

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

Na 99% balustrada była malowana proszkowo. Jeśli już zaczyna puchnąć znaczy źle przygotowali i teraz pytanie czy była cynkowana przed malowaniem i pod purchlem jest warstwa cynku czy nie była bo cieli koszty i masz rdzę?

W obu przypadkach poprawki to średni pomysł ona będzie puchnąć dalej w innych miejscach ;) 

Poprę to 8 letnim doświadczeniem w produkcji balustrad ;] Zrobiłem ich kilometry ;) Teraz wszędzie wymagają 10 lat gwarancji na lakier :ogien: Lepiej zrobić nową niż usuwać powłoki farby, cynku i nakładać nowe ;]

Napisano
15 godzin temu, romano11 napisał:

Podmień to na nierdzewkę i z głowy

Tylko na prawdziwą, bo widziałem balkony w deweloperskim bloku z pordzewiałymi balustradami z "kwasówki" ;] 

Napisano
5 minut temu, Lucyfer napisał:

Tylko na prawdziwą, bo widziałem balkony w deweloperskim bloku z pordzewiałymi balustradami z "kwasówki" ;] 

Temat rzeka ;] to wcale nie musiała być wina stali ;) Wystarczy jeden błąd w obróbce np. ktoś szlifował czarną stal w tym samym pomieszczeniu ....

Napisano
Godzinę temu, cumel napisał:

Temat rzeka ;] to wcale nie musiała być wina stali ;) Wystarczy jeden błąd w obróbce np. ktoś szlifował czarną stal w tym samym pomieszczeniu ....

W sensie, że porobiły się "wtopki"? 

Napisano

albo ciął lub szlifował tarczą do metalu elementy balustrady zamiast tarczami do inox, po takiej obróbce kwasówka koroduje tak jakby była ze zwykłej stali;]

Napisano
20 godzin temu, wujekcybul napisał:

Musiało to być parszywie oczyszczone na etapie produkcji. Balustradę (no to za dużo powiedziane, ale taką stalową nadstawkę na zbyt niskiej balustradzie betonowej) pospawałem sam, oczyściłem najdokładniej, jak mogłem, 2x podkład + 2x nawierzchniowa i tak już kilka lat sobie to stoi i nic specjalnego się nie dzieje.

Napisano
7 godzin temu, cumel napisał:

Na 99% balustrada była malowana proszkowo. Jeśli już zaczyna puchnąć znaczy źle przygotowali i teraz pytanie czy była cynkowana przed malowaniem i pod purchlem jest warstwa cynku czy nie była bo cieli koszty i masz rdzę?

W obu przypadkach poprawki to średni pomysł ona będzie puchnąć dalej w innych miejscach ;) 

Poprę to 8 letnim doświadczeniem w produkcji balustrad ;] Zrobiłem ich kilometry ;) Teraz wszędzie wymagają 10 lat gwarancji na lakier :ogien: Lepiej zrobić nową niż usuwać powłoki farby, cynku i nakładać nowe ;]

mam balustrady robione " w garażu" pociągnięte minią i zwykłą ftalową farbą ... mają z 25lat i nie rdzewieją strasznie,

prędzej farba matowieje i trza odświeżyć, są miejsca np "na spawach" gdzie pojawiała się ruda, ale tragedii nie ma - szczotka, farba na rdzę i jest OK 

w balustradach problem jest z korozją od środka, zwłaszcza jak zbiera się woda wewnątrz

miałem takie balustrady w domu rodziców, zrobione z profilu kwadratowego zaspawane od dołu, wszystko zgniło dołem 

i problem jest gdy mieszka się przy ulicy, sól zimą robi spore spustoszenie

więc jeśli pojawiła się rdza miejscowo - oczyścić i zamalować jakimś 3w1 (prosto na rdze)

Edytowane przez Koonrad

Napisano
  • Autor

Czyli jakby nie zrobili poprawki to i tak wyjdzie. To jest taka krotka nad betonem ale ze rdza wyglada srednio.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.