Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co daje krokowy tak konkretnie?

Featured Replies

Napisano

Mam Uno na wtrysku i mam krokowy na gazie. Kuzynka kupiła sobie Corse1 na wtrysku z gazem, i ma śrube zamiast krokowca i jeździ.

Jakie są przyjęte rozwiązania z instalacjami dla gaźników a wtrysków? Bo mi się wydaje że prawidłowo każdy wtrysk powinien mieć krokowca.

Ale mało sie znam więc pytam wink.gif

Napisano

"Krokowiec" ma za zadanie utrzymać stechiometryczną mieszankę w całym zakresie obrotów silnika co jest niemożliwe w instalacjach I generacji (ze śrubką).

Napisano
  • Autor

> "Krokowiec" ma za zadanie utrzymać stechiometryczną mieszankę w

> całym zakresie obrotów silnika co jest niemożliwe w instalacjach

> I generacji (ze śrubką).

niewiem.gif no ale jak do tego mają się silniki z wtryskiem albo bez?

Napisano

> no ale jak do tego mają się silniki z wtryskiem albo bez?

Przepisy zdaje się mówią, że do auta wtryskowego ma być II generacja...a jak druga generacja to silniczek krokowy...śruba w Corsie widocznie zastąpiła niedziałający silniczek krokowy (wresja ekonomiczna stosowana przez monterów instalacji gazowych)...

Pozdrawiam

Napisano

> Przepisy zdaje się mówią, że do auta wtryskowego ma być II

> generacja...a jak druga generacja to silniczek krokowy...śruba w

> Corsie widocznie zastąpiła niedziałający silniczek krokowy

> (wresja ekonomiczna stosowana przez monterów instalacji

> gazowych)...

> Pozdrawiam

Albo instalacja zakładana dość dawno kiedy nikt nie patrzył na przepis o IIgen przy wtrysku.

Ogólnie IIgen warto zakładać jak jest sonda lambda.

Pozdr

Napisano

> Albo instalacja zakładana dość dawno kiedy nikt nie patrzył na

> przepis o IIgen przy wtrysku.

> Ogólnie IIgen warto zakładać jak jest sonda lambda.

> Pozdr

Tyż prowda... ok.gif

Napisano

Silniczek krokowy dawkuje niezbędną ilość gazu potrzebną w danej chwili dla utrzymania nizbędnej wartości składu mieszanki (LPG - powietrze). Głębsze wcisnięcie pedału gazu - więcej gazu. W instalacjach I generacji rolę krokowca spełniał układ podciśnieniowy.

Napisano

Na sąsiednim kąciku poruszyłem ten problem-wymienili mi właśnie krokowca gazowego-skroili mnie za lekko używany 130PLNów - dużo przepłąciłęm? Ten mój poprzedni był przez cały czas mojej eksploatacji podparty od dołu wkrętem więc chyba naprawde był padnięty-ale generalnie jeździłęm i było w miare oki. Teraz pojechałem na regulacje i okazało się że do wymiany. Aha dodam że mam Lanosa z instalką BEDINI któa wbrez opiniom u mnie śmiga niezawodnie smile.gif twu twu

Napisano

> przepłaciłeś allegro

Dzisiaj byłem ponownie w tym warsztacie-lekko jeszcze falowały obroty więc poprawiał regulacje.

Zapytałem ponownie o cene tego silniczka twierdząc że czuje się naciągnięty na co usłyszałem że to orginał BEDINI (tak jak moja instalka-faktycznie wygląda identycznie jak mój poprzedni) ale czy to ma znaczenie nie wiem. Ważne że narazie chodzi znowu oki i oby tak długo mu zostało.

Napisano

Wydaje mi sie ze wszyscy "producenci" instalek/komponentow lpg lub wiekszosc biora krokowce od szwajcarskiej firmy Socneboz wiec raczej Bedini nie produkuje krokowcow. Wg mnie oszukali Cie i nie chca sie teraz do tego przyznac frown.gif

Napisano

> Wydaje mi sie ze wszyscy "producenci" instalek/komponentow lpg lub

> wiekszosc biora krokowce od szwajcarskiej firmy Socneboz wiec

> raczej Bedini nie produkuje krokowcow. Wg mnie oszukali Cie i

> nie chca sie teraz do tego przyznac

No też coś tak czuje-co najgorzej że po tym wszystkim ciągle jest źle-wolne obroty cholernie falują-dzisiaj znowu się do nich wybieram-na swoim starym krokowcu, podpartym od dołu miałem 100 razy lepiej więc niech mi go oddadzą i kasę i pora znaleźć inny warsztat-jak by co to było na Karczewskiej w Wawie-AWIS warsztat się nazywa. Aaa dotego wszystkiego od czasu do czasu zalatuje mi zapach gazu-przy ruszaniu.

Tak to sobie poprawiłem autko.

Napisano

> "Krokowiec" ma za zadanie utrzymać stechiometryczną mieszankę w

> całym zakresie obrotów silnika co jest niemożliwe w instalacjach

> I generacji (ze śrubką).

W takim razie dlaczego reguluje sie mieszanke na wolnych obrotach za pomoca srubek w reduktorze skoro to powinien krokowiec robic ?

Pozdrawiam,

Cichy

Napisano

> W takim razie dlaczego reguluje sie mieszanke na wolnych obrotach za

> pomoca srubek w reduktorze skoro to powinien krokowiec robic ?

> Pozdrawiam,

> Cichy

Krokowiec reguluje tylko w wąskim zakresie (u mnie np 18 kroków - ale muszę zmniejszyć)...jak ma za duży zakres to może być za wolny...i nie zdąży...dlatego trzeba ustawić reduktor tak, żeby krokowemu łatwo było doregulować... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.