Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Farba drogowa - do malowania pasów jak usunąć

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Jak to cholerstwo usunąć z lakieru?Na trasie była rozlana  farba (później przez CB usłyszałem że to z samochodu do malowania pasów się co większa nierówność się wylewało). Efekt  - mam samochód nakrapiany. Zanim wróciłem do domu farba zaschła- mycie na myjni bezdotykowej nic nie pomogło.

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Napisano

Trochę po fakcie, ale najważniejsze aby dokładnie udokumentować stan rzeczywisty.

Wg prawidłowej kolejności powinieneś zatrzymać pojazd, zgłosić policji zdarzenie, :milicja: spisać notatkę, zrobić zgłoszenie do jednostki odpowiedzialnej za daną drogę z wnioskiem o odszkodowanie.

Przeoczyłeś tą drogę więc proponuje:

1. Wyczyścić to samemu lub

2. Zrobić zdjęcia pojazdu, pojechać na miejsce zdarzenia, zrobić zdjęcia, w międzyczasie skonsultować się z zarządem drogi czy bez policji zgłoszenie będzie kompletne po takim czasie i pisać wniosek, ubezpieczyciel odpowie, że nie ma dowodów, więc zaczyna się walka ;]

Napisano

Spróbuj benzyną ekstrakcyjną.

Napisano

Możesz spróbować toluenem, ale nie wiem co na to lakier na aucie.

Krawiec

Napisano

Ja bym zaczął od glinki, potem WD-40, a dopiero na końcu rozpuszczalniki...

Napisano

zwykła benzyna daje radę. miałem taką farbą pomalowana podłogę jak benzyna się rozlala to farba się scierala

Edytowane przez jarek_g60

Napisano

Jesli mnie pamiec nie myli to de facto mocno rozdrobnione szklo... Pytanie w jakim rozpuszczalniku calosc plywa. Na drodze widzialem raczej usuwanie mechaniczne :-( poprobuj roznymi rozpuszczalnikami na patyczku do ucha gdzies w slabo widocznym miejscu

Napisano

Już kiedyś się spotkałem z takim pytaniem na jakimś forum.

Jedyną skuteczną metodą usunięcia było spotkanie drogowców malujących pasy i zdobycie od nich odpowiedniego specyfiku do zmywania tej farby, bo takowy posiadają ;)

Oczywiście można spróbować zapytać w najbliższym wydziale co zajmuje się drogami.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, rallyrychu napisał:

Już kiedyś się spotkałem z takim pytaniem na jakimś forum.

Jedyną skuteczną metodą usunięcia było spotkanie drogowców malujących pasy i zdobycie od nich odpowiedniego specyfiku do zmywania tej farby, bo takowy posiadają ;)

Oczywiście można spróbować zapytać w najbliższym wydziale co zajmuje się drogami.

Dzis mam wolne to przy okazji rozgladne sie za drogowcami. Ewentualnie podjade do lakiernika-moze spotkal sie z problemem. Eksperymenty zostawie na później. W każdym razie dziękuję wszystkim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.