Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Fusion 1.4 co to to? Nada się do LPG?

Featured Replies

Napisano

Znajomy chce takie coś sprzedać z 2006 roku z przebiegiem 120 tys km... Warto się tym interesować? Wady, zalety? Ceny części? Nada się to do LPG?

Napisano
16 minut temu, Luke16 napisał:

Znajomy chce takie coś sprzedać z 2006 roku z przebiegiem 120 tys km... Warto się tym interesować? Wady, zalety? Ceny części? Nada się to do LPG?

Ogólnie rzecz biorąc... jest od tego kącik Forda ;)

1.4 85KM - szału wbrew teoretycznie dość przyzwoitej mocy nie ma - tak o się odpycha. Fajne zawieszenie - nieźle się prowadzi. Środek - plastik fantastik - niby stylistycznie jakoś to jeszcze daje radę, ale plastiki wyglądają gorzej, niż w w Matizie. Części - w sumie nie są drogie - ale mi się tak przytrafiło, że teoretycznie zadbany samochód "od rodziny" zawołał na początek 3500 brutto - trzeba było wymienić przednie amortyzatory, przednie hamulce, rozrząd, komplet filtrów (od klimy jest ponoć marny dostęp - trzeba m.in. pedał gazu odkręcać), trochę pierdół i tak się uzbierało.

Nie wiem jak z gazem - benzyny żre ile mu wlejesz - ani więcej, ani mniej ;) Nie wiem dokładnie jak to wygląda, bo przejechałem tym autem może z 10 km - żona nie chce mi się dać nigdzie dalej przejechać, bo mówi, że zepsuję ;)

Napisano

volcan u mnie piwo - kolejne chyba

dodam jeszcze ze cenowo jeśli chodzi o kosza części porównywalny właśnie do matiza - lub nawet taniej ( np w sklepie forda w necie świece dedykowane taniej niż prestiże)

Pomykam tym woziłem od roku ( bez 2 tygodni ) i powiem tak :

- do miasta zle bo pali jak smok ( w lato wychodzi koło 6 a zimą potrafi i 8 wypić na 100km - trasa praca dom wszystko w aglomeracji Katowickiej )

- na trasy fajnie spalanie i do 5 przy spokojnej jeździe schodzi ale za to głośny silnik  pow 100km/h

Ja na razie poza wymianą żarówek ,czujnika cofania ,wymiana modernizacją uszczelek tylich lamp ,polerowaniem reflektorów ,nowymi kapciami lato zima  - nie robiłem nic wiecej ( no poza zestawem startowym klima płyny ustrojowe kompletny rozrząd ( ostatnio właśnie ) A od zakupu zrobiłem jakieś 10000 -12500 km

Mała korekta - jak lubisz sam coś porobić przy samochodzie to standardowa walizka kluczy to nie wszystko w Fuzji 50$ śrub i nakrętek na takie śmieszne gwiazdki jest  toroxy sie to chyba zwie bez dobrych jakościowo.... czekają cie problemy

Edytowane przez Przemaz

Napisano
  • Autor

Czyli raczej się nie bać tego autka? Zawsze ludzie krzyczą Ford itp. Ja w te bajki akurat nie wierzę ale wiadomo ludzie różnie gadają. Forda z krwi i kości akurat nie miałem, mam galaxego ale to VW akurat więc się nie liczy. Dzwoniłem do znajomego gaziarza powiedział że nie widzi problemu w lpg w fordzie tylko regulacja zaworów co 50 tyś km.

Napisano

@Przemaz Z torxami całkowita racja - nawet głupia tylna lampa zespolona jest przykręcona m.in. torxem (poza tym samo mocowanie tej lampy to żart trochę - jest śruba motylkowa, torxy i jeszcze zatrzaski - praktycznie można za tę lampę chyba całe auto podnieść ;) ).

Pytanie mam - jaki masz rozmiar opon? U mnie poprzedni właściciele poszli ze skrajności w skrajność chyba... Lato mam na oryginalnych alu Forda 16", ale zimę na 14" - dosłownie auto na letnich wygląda jak crossover a na zimowych jak jamnik ;)

Jeśli chodzi o zaletę tego auta - na pewno jest to dość duży prześwit, w tym wysoko poprowadzona linia zderzaków - obecne konstrukcje są zdecydowanie niżej poprowadzone.

Spalanie - zamyka się (po mieście) w zakresie 6-7 l/100km, zimą pewnie ciut więcej, trasy to auto chyba nigdy nie widziało...

OT... Co do piwka... daleko nie mamy - trzeba się kiedyś ustawić :) Może zwerbuje się większą ekipę śląską na piwko a nie moto-spota ;)

Napisano

Felgi mam 15 na takich z Stuttgartu przyjechał na lawecie jedynie profil na oponach zmieniam lato zima i pomykam na  daytony_ach   przyjechał na pirelli ale były tak wytarte ze mi sie co chwila kontrola trakcji świeciła

A wymień filtr powietrza  w nim  bez nakładek torexa   do wkrętarki to sie nakręcisz .......

Napisano

A jak wygląda sprawa rdzy?? Interesują mnie auta z końca produkcji ok 2010.

Napisano

Generalnie fordy to trwale i twarde auta. bardzo przewidywalne. częsci tanie warto sprawdzać ceny ori części bo często sa na takim poziomie ze nie warto patrzeć na zamienniki. co do rudej to nawet jak sie pokazuje to niegroźnie i powierzchniowo. ogolnie polecam.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, Przemaz napisał:

volcan u mnie piwo - kolejne chyba

- do miasta zle bo pali jak smok ( w lato wychodzi koło 6 a zimą potrafi i 8 wypić na 100km - trasa praca dom wszystko w aglomeracji Katowickiej )

6l/100km latem, a 8l/100km zimą w mieście to dużo?

Edytowane przez rsad

Napisano
11 godzin temu, rsad napisał:

6l/100km latem, a 8l/100km zimą w mieście to dużo?

W porównaniu np. z Astrą najnowszą z super silnikiem 0,9 czy tam 1,0 to mniej więcej 2x mniej (mi spaliła powyżej 10 l/100km przy spokojnej jeździe mieszanej), ale mimo wszystko przy turlaniu się takim delikatnym to dużo dość. Z tankowań widzę, że latem toto łyka 6-7 l/100km (a korków w Jaworznie nie ma), przy czym Santa AWD z AT pod nogą mojej żony w takich warunkach łyka niewiele więcej. Wiadomo - benzyna vs diesel itp. ale jednak...

Napisano
16 godzin temu, Luke16 napisał:

Czyli raczej się nie bać tego autka? Zawsze ludzie krzyczą Ford itp. Ja w te bajki akurat nie wierzę ale wiadomo ludzie różnie gadają. Forda z krwi i kości akurat nie miałem, mam galaxego ale to VW akurat więc się nie liczy. Dzwoniłem do znajomego gaziarza powiedział że nie widzi problemu w lpg w fordzie tylko regulacja zaworów co 50 tyś km.

A jak sa szklanki?

Napisano
Godzinę temu, Przemaz napisał:

"A jak sa szklanki? " - a co to za określenie -  ktoś mnie oświeci

Hydrauliczne popychacze zaworów które automatycznie kasują luz zaworowy

Napisano

Teściowa moja ma Fusiona od ok 3 lat. Jedynie co trzeba było wymienić to 2 miesiące temu 2 tylne amortyzatory.

Tak nic się nie dzieje :ok:

Ma właśnie 1.4 i przy spokojnej miejskiej jeździe pali jej to delikatnie ponad 7l/100km.

Rudej nie widać, a auto z 2006 roku.

Dla mnie auto ma specyficznie wyprofilowane siedziska przednich foteli, mi jest w nich nie wygodnie. Zawieszenie dosyć twarde, lecz z dużym prześwitem, także krawężniki i inne nierówności mu nie straszne.

Napisano

W siedzeniach tez miejsca nie umiałem znaleźć - nawet rozmyślałem nad zamią z matiza - kwestia przyzwyczajenia - ale jak dobrze sobie podregulujesz wysokość oparcie i odległość to nawet wygodnie się siedzi .

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Mogą być same szklanki i wtedy luzy same się nie kasują :)

wtedy 16 szklanek ..cena pewnie zabija....gaz do mnie to chyba nie dobry pomysł..

Napisano
  • Autor

Arek ujezdzam co prawdę nie forda ale czwartą renowke z silnikami k4j lub k4m zrobiłem na jednej ponad 170 tyś km na lpg i zero problemów ale tam jest hydraulika. Auta bez remontu jeżdżą po dzisiaj dzień bo wzięli je znajomi... gdyby nowa dacia duster była na tym silniku bez zastanowienia bralbym nową w leasing tym bardziej że tracą mało na wartości...

Napisano

Żona jeździ dokładnie takim Fusionem od około 2,5 roku. Auto w sumie bezproblemowe jedyne co poza eksploatacją ostatnio wymieniliśmy to przednie sprężyny bo jedna pękła.
Jak dla mnie to fotele w nim są wygodniejsze od tych z podstawowej wersji Focusa Mk1.
Nie wiem jak Wam wychodzi takie niskie spalanie bo żona nie potrafi zejść poniżej 8l w mieście.
Rudej nie widać.

Pozdrawiam
cBr

Napisano
Dnia ‎2017‎.‎05‎.‎20 o 13:01, misiek009 napisał:

Hydrauliczne popychacze zaworów które automatycznie kasują luz zaworowy

No tu raczej nie ma hydraulicznej regulacji zaworów, a dobiera się szklanki według potrzebnego wymiaru...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.