Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer do systemu nawadniania

Featured Replies

Napisano

Hi!

Mam Ci ja 4 petle kroplujace i 4 zraszacze wynurzeniowe.

Narazie uruchamiane ręcznie.

Chciałbym to zautomatyzowac ale komputerow milion.

Chce komputer napewno z czujnikami deszczu. Jakie jeszcze warto dolozyc?

Napisano
Hi!

Zamiast deszczu czujnik wilgotnosci gleby.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
20 minut temu, bergerac napisał:

Zamiast deszczu czujnik wilgotnosci gleby.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dac go w miejscu naslonecznionym czy w cieniu?

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał:

Dac go w miejscu naslonecznionym czy w cieniu?

To zależy, jeśli masz dużo zróżnicowanego terenu i kilka różnych linii nawadniających, to możesz nawet dać dwa-trzy w różnych miejscach.

Napisano
Dnia 6/10/2017 o 10:20, Chalek napisał:

Hi!

A tak z ciekawosci co sie robi z tym na zime? Jakos ta wode sie wydmuchuje sprezarka czy to mozna zostawic?

Bede robil ogrodek i myslalem, zeby wlasnie petle kroplujace do drzew podciagnac i zraszacze na trawe.

Czy taka instalacje ciezko jest samemu zrobic, na jaka glebokosc trzeba pochowac te rury w ziemi? Jesli juz to samemu bym sie chcial w to pobawic tylko zupelnie nie mam o tym pojecia. Mozna gdzies o tym poczytac?

Znajoma robila ogrodek 400m (przy blizniaku) i za samo zrobienie tej wody powiedzieli ponad 5k, a za caly ogrodek z nasadzeniami cos pod 25k co mnie z deka przerazilo.

Napisano
Dnia 10.06.2017 o 10:20, Chalek napisał:

Czujnik wilgotności gleby i temperatury, ewentualnie nasłonecznienia

Poza czujnikami jakiś przekaźnik i Arduino Uno jako "serce" układu. Jeśli choć trochę miałeś do czynienia z programowaniem i nie dostajesz dreszczy na widok kabelka czy lutownicy, to temat do ogarnięcia :)

Napisano

Hi!

Raspberry + czujniki z Alliexpress, lub zczytywać opad ze stacji meteorologicznej (ja tak robię)

Napisano
1 godzinę temu, amciek napisał:

A tak z ciekawosci co sie robi z tym na zime? Jakos ta wode sie wydmuchuje sprezarka czy to mozna zostawic?

Bede robil ogrodek i myslalem, zeby wlasnie petle kroplujace do drzew podciagnac i zraszacze na trawe.

Czy taka instalacje ciezko jest samemu zrobic, na jaka glebokosc trzeba pochowac te rury w ziemi? Jesli juz to samemu bym sie chcial w to pobawic tylko zupelnie nie mam o tym pojecia. Mozna gdzies o tym poczytac?

Znajoma robila ogrodek 400m (przy blizniaku) i za samo zrobienie tej wody powiedzieli ponad 5k, a za caly ogrodek z nasadzeniami cos pod 25k co mnie z deka przerazilo.

Wydmuchuje się na zimę i tyle, nawet jak jakieś resztki wody zostaną w magistrali w ziemi to nic się nie stanie.

Zrobić można samemu, ja tak robiłem. Wszystko zależy od skali, u mnie było 500m2 trawnika + kilka rabat. 7 obwodów i ok 300mb kopania, nigdy w życiu się tak nie urobiłem bo kopałem ręcznie ;). Poczytać warto, ja coś przeglądałem tutaj: http://www.trawnik.com/ ale w sieci jest tego masę. Ważny jest projekt uwzględniający zasięgi dysz, wydajności, przepustowość i straty przewodów itd. Przy bardziej wymagającym /złożonym kształcie ogródka to nie jest takie banalne. Niektóre firmy sprzedające graty robią gratis projekt jak się u nich kupi graty. Odnośnie cen w tym samym czasie rodzice robili przez firmę wyszło coś koło 7kzł, ja robiłem sam graty wyszły 3.5kzł - ceny miałem niższe niż na allegro.

Napisano

A po co komplikować. weź sobie Rainbirda i już :) Wybierz iloma zaworami ma sterować. Można dokupić czujnik deszczu czy wilgotności i voila. U mnie działa bezproblemowo. 

Napisano

Hi!

Masz gotowca na 6 sekcji za 200PLN nie ma co kombinować

http://www.irriga.pl/sklep/ogrody/sterowniki-czasowe.html/sterownik-orbit-pocket

Napisano
15 godzin temu, lucash napisał:

A po co komplikować. weź sobie Rainbirda i już :) Wybierz iloma zaworami ma sterować. Można dokupić czujnik deszczu czy wilgotności i voila. U mnie działa bezproblemowo. 

Z różnych względów. Mnie głównie zmusiła cena, instalator za 8 sekcyjny, zewn chciał 500zł +czujnik deszczu AFAIR 60zł. Poza tym u mnie jest nisko umieszczony, chcąc coś zmienić trzeba się położyć przed nim.

W weekend skleciłem sam, wraz z szafką zewn wyniósł 80zeta, steruję przez aplikację /www więc nie muszę leżeć przed nim :). Bardzo ułatwia to regulacje (np po zimie) czy wydmuchiwanie, bo nie muszę ganiać tylko sobie reguluję i robię on/off zdalnie. Dodatkowo dałem porządny transformator do elektrozaworów, który może obsłużyć 7 na raz. Te firmowe mają zwykle taki mały prąd że mogą obsługiwać tylko 1- góra 2 sekcje na raz. U mnie jeszcze sterownik ogarnia inne rzeczy, jak np sterowanie furtką.

Taki system też można pożenić z całą resztą np podlewać drugi raz jeżeli był upał, czy nie podlewać jak ma być deszcz :).

Aha i mam jeszcze podgląd w historii (jak gdzieś wyjadę) kiedy i ile się podlewało.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, lucash napisał:

Jakiś konkretny model rainbirda?

Napisano

Ja mam taki tyle że wewnętrzny. Kwestia obudowy. Rain Bird

Sheriff, nie każdy umie programować :P Chyba że jest to tak banalne to może dasz wskazówki co i jak? 

Napisano
49 minut temu, lucash napisał:

Ja mam taki tyle że wewnętrzny. Kwestia obudowy. Rain Bird

Sheriff, nie każdy umie programować :P Chyba że jest to tak banalne to może dasz wskazówki co i jak? 

Ja się kiedyś uczyłem ale dawno temu na studiach :) Jeżeli ktoś ma pojecie co to zmienna, pętla i warunki typu IF to w zupełności wystarczy. Oczywiście aby pisać z palca w notatniku i używać wszelkich możliwości Jave daje to często szybsze i prostsze składnie, ale ja za leniwy jestem proste deklaracje i porównania w zupełności mnie satysfakcjonują.

Możliwości i rozwiązań jest wiele, ja mam system oparty na Openhab, którym podlewanie jest jednym z modułów sterowania. Jak się zabierałem nie miałem o tym pojecia, nie znałem (i nie znam Javy), poczytałem wiki, przeanalizowałem przykłady i poszło.

tutaj są przykładowe funkcje (niestety niektóre mają zmienne po niemiecku :swinka:):

https://github.com/openhab/openhab1-addons/wiki/Samples-Rules

Dodatkowo obecnie rozwijany jest Openhab2, gdzie jest desginer, tam graficznie tworzy się zmienne i układa z kwadracików zależności, na tej podstawie generowany jest kod.

Napisano
Dnia 12.06.2017 o 09:29, amciek napisał:

Ja na zimę zakręcam zawory, przedmuchuję kompresorem wszystkie 4 linie (podłączone sa do nich zraszacze wahadłowe i rurki, z których przesącza się woda) i to wszystko. Nigdy nie było problemów. Rury wkopane na jakieś 30cm.

Napisano
16 minut temu, tomirek napisał:

Ja na zimę zakręcam zawory, przedmuchuję kompresorem wszystkie 4 linie (podłączone sa do nich zraszacze wahadłowe i rurki, z których przesącza się woda) i to wszystko. Nigdy nie było problemów. Rury wkopane na jakieś 30cm.

te linie kroplujace w jakiej odleglosci umieszcza sie od korzeni malych krzakow np. porzeczek czy agrestu, a np. od wisni, jabloni, etc??

glebokosc wkopania to 30cm?

Edytowane przez amciek

Napisano
1 godzinę temu, amciek napisał:

te linie kroplujace w jakiej odleglosci umieszcza sie od korzeni malych krzakow np. porzeczek czy agrestu, a np. od wisni, jabloni, etc??

glebokosc wkopania to 30cm?

Głebokośc wkopania głównych węży doprowadzających wodę to około 30cm. A te kropelkujące mam tylko 2 czy 3 w okolicach róż, bluszczy itp. Krzaczków owocowych nie posiadam. Kiedyś miałem, węże szły między nimi w najbliższej odległości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.