Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głębinowe ujęcie wody do domu

Featured Replies

Napisano

Jaki jest mniej więcej koszt oraz czego potrzeba aby zrobić studnię głębinową jako źródło wody dla domu?

W domu w którym mieszka mama, jest obecnie studnia dość płytka, wodę zaciąga hydrofor. Technicznie działa to bez zarzutu, ale sama woda jest strasznie zażelaziona i lekko śmierdzi. Nie jakoś mocno, ale da się wyczuć. Pomysł jest taki, żeby zrobić głębszą studnię - pytanie jakiego rzędu to koszty.

Napisano
22 minuty temu, Majkiel napisał:

Jaki jest mniej więcej koszt oraz czego potrzeba aby zrobić studnię głębinową jako źródło wody dla domu?

W domu w którym mieszka mama, jest obecnie studnia dość płytka, wodę zaciąga hydrofor. Technicznie działa to bez zarzutu, ale sama woda jest strasznie zażelaziona i lekko śmierdzi. Nie jakoś mocno, ale da się wyczuć. Pomysł jest taki, żeby zrobić głębszą studnię - pytanie jakiego rzędu to koszty.

Głębsza studnia - to zależy jak głęboko jest dobrej jakości woda.

U mnie na 30-40 m.

Studnia około 30 m + pompa i obudowa kosztowały mnie kiedyś 7000 zł. Do tego zbiornik i wyłącznik ciśnieniowy i wyszło prawie 9000 zł.

Popytaj lokalnie jakie są warunki i koszty.

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

AFAIR ok 100zł /m + graty. Lepiej jest zrobić studnię z wpuszczoną, zatopioną pompą. Do tego warto znaleźć doświadczonego studniarza, najlepiej znającego teren.

Z żelazem bywa różnie. Czasem pomoże głębiej czasem nie, ale jest bardzo duża szansa że głębiej będzie to samo. Zrób test jak utlenia się to żelazo, tzn nalej pół butelki wody i zostaw ją na 24h, jeżeli po tym czasie żelazo się odłoży na ściankach tzn że łatwo jest je odfiltrować. Do takiej wody daje się hydrofor bezprzeponowy (z poduszką powietrzną) + kolumne filtracyjną z dobranym złożem na podstawie badania wody. Wtedy będzie dobra woda.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał:

Zrób test jak utlenia się to żelazo, tzn nalej pół butelki wody i zostaw ją na 24h, jeżeli po tym czasie żelazo się odłoży na ściankach tzn że łatwo jest je odfiltrować. Do takiej wody daje się hydrofor bezprzeponowy (z poduszką powietrzną) + kolumne filtracyjną z dobranym złożem na podstawie badania wody. Wtedy będzie dobra woda.

Żelazo dość szybko się wytrąca z tej wody.

Obecnie jest tam hydrofor bezprzeponowy, a za nim filtr (foto niżej) który dość szybko się zapycha. Raz na dwa tygodnie trzeba go przepłukać i leci wtedy rdzawy syf.

big-nalff_DSC_0303.JPG

Napisano

Czyli żelazo łatwe do odfiltrowania. Filtr jaki posiadasz nie wiele daje poza tym obniża ciśnienie i jest upierdliwy. Do tego celu stosuje się kolumny filtracyjne samo płuczące.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał:

Czyli żelazo łatwe do odfiltrowania. Filtr jaki posiadasz nie wiele daje poza tym obniża ciśnienie i jest upierdliwy. Do tego celu stosuje się kolumny filtracyjne samo płuczące.

Ile wody idzie na przepłukanie takiej kolumny filtracyjnej i jak często ma to miejsce ?

Jest to o tyle ważne, że ścieki trafiałyby do szamba. 

Napisano
5 minut temu, Majkiel napisał:

Ile wody idzie na przepłukanie takiej kolumny filtracyjnej i jak często ma to miejsce ?

Jest to o tyle ważne, że ścieki trafiałyby do szamba. 

Kolumny mają kilka programów, nastawny czas płukania oraz jego częstotliwość. Zwykle jest to przepłukanie na pełnym ciśnieniu przez 5-6minut raz na tydzień. Kwestia jak wydajne jest źródło. U mnie jest to ok 300l wody. Szambo to kiepski pomysł na odprowadzenie popłuczyn, jeżeli nie ma kanalizacji to najlepiej odprowadzić to do drenu.

Napisano
Dnia 12.06.2017 o 11:05, sherif napisał:

AFAIR ok 100zł /m + graty.

To zależy od regionu a w szczególności warunków geologicznych. U mnie bliżej 250/metr.

Napisano
2 godziny temu, marcinur napisał:

To zależy od regionu a w szczególności warunków geologicznych. U mnie bliżej 250/metr.

Są u nas też mistrzowie, co po 80 PLN/m robią... Ostatnio widziałem to "dzieło"... rura kanalizacyjna 110mm, filtr owinięty... (to nie jest żart!) firanką z nawiniętym sznurkiem... Coś nieprawdopodobnego... Plus taki, że za rok będzie dużo telefonów "panie bo mi wody studnia nie daje, czy się nie da czegoś zrobić z tym"...

A cena 220-300 PLN/m w zależności od średnicy itp. to taka norma.

Napisano
Dnia 12.06.2017 o 12:27, sherif napisał:

to i ja mam pyt. jaki zastosować filtr do wody, która przypomina rozwodnioną Icetea. Układ bez fanaberii chodzi o wodę na działce. Zaczynam mieć pomału dość wożenia z domu wody do picia. ??

Napisano
7 godzin temu, marcinur napisał:

Oczywiście, zależy to od wielu czynników i płaciłem też kilka lat temu.

11 minut temu, szyman napisał:

to i ja mam pyt. jaki zastosować filtr do wody, która przypomina rozwodnioną Icetea. Układ bez fanaberii chodzi o wodę na działce. Zaczynam mieć pomału dość wożenia z domu wody do picia. ??

Jeżeli chodzi tylko do picia to filtr odwróconej osmozy.

Jeżeli o całość to imho najlepsza będzie kolumna filtracyjna z dobranym zasypem. Warunek to trzeba mieć gdzie odprowadzić popłuczyny i na tyle wydajny hydrofor żeby filtr przepłukał.

BTW Chodzi Ci o Wawer ?

Napisano
21 godzin temu, szyman napisał:

Do picia to tylko odwrócona osmoza.

Napisano
22 godziny temu, sherif napisał:

Oczywiście, zależy to od wielu czynników i płaciłem też kilka lat temu.

Jeżeli chodzi tylko do picia to filtr odwróconej osmozy.

Jeżeli o całość to imho najlepsza będzie kolumna filtracyjna z dobranym zasypem. Warunek to trzeba mieć gdzie odprowadzić popłuczyny i na tyle wydajny hydrofor żeby filtr przepłukał.

BTW Chodzi Ci o Wawer ?

nie działka na wsi. Ogólnie ma być podpięty do zasilania domku wyjście na zewnątrz mam osobne. Dziś w Leroju kupiłem jakiś przepływowy dedykowany do odżelaziana i czegoś tam jeszcze :hmm: wytrzymać ma ok 2000l wody, jutro montaż i testy.

Napisano

zamontowałem nawet działa nie jest to woda źródlana ale poprawa jest woda przestała mieć specyficzny zapach nie jest już taka rdzawa :ok:

Napisano
Dnia 14.06.2017 o 22:14, szyman napisał:

nie działka na wsi. Ogólnie ma być podpięty do zasilania domku wyjście na zewnątrz mam osobne. Dziś w Leroju kupiłem jakiś przepływowy dedykowany do odżelaziana i czegoś tam jeszcze :hmm: wytrzymać ma ok 2000l wody, jutro montaż i testy.

Chodzi Ci o taki co się sól do niego sypie ?

4 godziny temu, szyman napisał:

zamontowałem nawet działa nie jest to woda źródlana ale poprawa jest woda przestała mieć specyficzny zapach nie jest już taka rdzawa :ok:

Zrób badanie, to się wyjaśni na ile się poprawiło.

Napisano
  • Autor
Dnia 12.06.2017 o 13:43, sherif napisał:

Kolumny mają kilka programów, nastawny czas płukania oraz jego częstotliwość. Zwykle jest to przepłukanie na pełnym ciśnieniu przez 5-6minut raz na tydzień. Kwestia jak wydajne jest źródło. U mnie jest to ok 300l wody. Szambo to kiepski pomysł na odprowadzenie popłuczyn, jeżeli nie ma kanalizacji to najlepiej odprowadzić to do drenu.

Właśnie tak myślałem, żeby wkopać kawałek (pytanie jak długi) rury drenażowej i do niej wypuszczać wodę. Podłoże jest dość chłonne, więc problemu nie będzie.

Jaką masz kolumnę, że płukanie trwa kilka minut i 300 litrów? Popatrzyłem na kilka modeli i tam piszą o 80 minutach albo nawet 2 godzinach i wymaganym ciśnieniu np 1,6 m3/h - cały czas puszcza wodę, czy jakoś inaczej to działa?

Mama znalazła stare wyniki badań z 2010 roku - żelazo 10mg, mangan 4mg. Teraz jest trochę lepiej (przynajmniej na oko) niż wtedy, bo wszystko trochę się przepłukało, ale zobaczymy - zawiozę próbkę do badań.

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał:

Właśnie tak myślałem, żeby wkopać kawałek (pytanie jak długi) rury drenażowej i do niej wypuszczać wodę. Podłoże jest dość chłonne, więc problemu nie będzie.

Jaką masz kolumnę, że płukanie trwa kilka minut i 300 litrów? Popatrzyłem na kilka modeli i tam piszą o 80 minutach albo nawet 2 godzinach i wymaganym ciśnieniu np 1,6 m3/h - cały czas puszcza wodę, czy jakoś inaczej to działa?

Mama znalazła stare wyniki badań z 2010 roku - żelazo 10mg, mangan 4mg. Teraz jest trochę lepiej (przynajmniej na oko) niż wtedy, bo wszystko trochę się przepłukało, ale zobaczymy - zawiozę próbkę do badań.

Ja miałem żelazo i mangan przekroczony 10x.

Mam kolumnę 10" (wysokość ok 1m) z głowicą Clack, tak to wygląda:

z5.jpg

W filtrze mam złoże Pyrolox, zostało dobrane na podstawie badań wody. Samo złoże jest bardzo wytrzymałe i starcza na ok 20lat.

W tego typu filtrach przepłukiwanie trwa zawsze kilka, max 10min. Te co mają dłużej to te chyba z zewn zbiornikami na sól, wtedy przepłukuje się płukanką (ale nie cały czas na pełnym ciśnieniu). Kiedyś wynajmowałem mieszkanie niedaleko mojego domu, gdzie woda była bardzo zbliżona, tam właśnie był podobny filtr ale połączony z solanką. W tym przypadku nie było to dobre rozwiązanie bo co chwilą trzeba było uzupełniać sól a woda i tak śmierdziała. Możliwe, że coś było źle dobrane.

U mnie pompa ma wydajność 3m3/h, te 300l to widzę bo mam licznik przed filtrem. Ważne jest aby były jak najmniejsze opory pomiędzy hydroforem a kolumną, najlepiej 1" i żadnych filtrów sznurkowych czy zwężek. Filtr działa tak, że woda przez te kilka dni przenika przez złoże i zostawia w nim żelazo i no mangan, przy płukaniu kierunek jest odwrócony i złoży wypłukuje nagromadzone substancje. W takim cyklu zwykle 6min to płukanie, a 1-2min to czyszczenie instalacji filtra, dzięki temu zaraz po czyszczeniu leci czysta woda.

Z obsługi filtra i złoża dobrze jest raz na jakiś czas (np 1 na dwa lata) sprawdzić uszczelnienie i zruszać złoże filtra. U mnie gośc robił taki przegląd, koszt 100zł, mówił że najstarsze filtry z takim złożem serwisuje od ok 18lat bez wymiany.

Edytowane przez sherif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.