Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z kosą spalinową NAC

Featured Replies

Napisano

Mam coś takiego jak na obrazku. Problem jest taki że kosiara wkręca się na obroty ale nie przekazuje tej mocy na ostrze, ostrze się kręci ale po spotkaniu z zaroślami od razu hamuje. Warto to w ogóle wieźć do serwisu? Nowa podobna koło 300zł kosztuje. Ze 150zł wyciągnę od szwagra bo to za jego użytkowania się zepsuło :).

ab20a79fd53b2de892e6811013e8fec2_1431349

Napisano

sprawdź przekładnie kątową, czy nie zgrzyta przy obracaniu ręką. koszt 26 PLN na popularnym portalu aukcyjnym

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał:

kosiara wkręca się na obroty ale nie przekazuje tej mocy na ostrze, ostrze się kręci ale po spotkaniu z zaroślami od razu hamuje.

Ostrze hamuje w krzaczorach - a wtedy silnik też się dławi, czy dalej ma obroty?

Nie wiem, czy do serwisu warto, ale warto zajrzeć samemu do wnętrzności. Powinno tam być coś a'la wariator, czyli sprzęgło odśrodkowe - może ono niedomaga?

Gdyby żywota dokonał wieloklin na łączeniu wałka lub przekładnia kątowa, to raczej nic by się nie kręciło... :hmm:

Napisano

Wygląda to na sprzęgło (odkręć 4x śruby na połączeniu silnika i wału napędowego), zerknij czy jeszcze są okładziny, a może jakoś się tam dostał olej itp.

Napisano

Mam taką maszynę już siedem lat, rżnę nią 1/3ha i w tym roku padła... Wymieniłem gaźnik za 21 złociszy i rżnie dalej, tak więc naprawiaj nie zastanawiaj się, części ogólnodostępne za czapke drobnych. U ciebie albo przekładnia padła albo sprzęgło

Klepane palcem po szkle

Klepane palcem po szkle

Napisano
19 godzin temu, szyman napisał:

sprzęgiełko ma dość :ok:

Przychylam się do oceny.

W  tym miesiącu u mnie w takiej samej kosie sprzęgło się dosłownie rozsypało.Kupiłem identyczną.

Napisano
Dnia 21.06.2017 o 20:48, szyman napisał:

sprzęgiełko ma dość :ok:

U mnie znów, gdy popracuje i nagrzeje się, sprzęgło nie rozłącza do końca i poszarpuje głowicą. Zmniejszanie obrotów biegu jałowego nic nie daje. 

To pewnie też do wymiany?

Napisano
a moja nie zapala

MI po 7 lata używania padł gaźnik ale odpalała a nie miała mocy, u ciebie może być problem z cewką sprawdź czy jest iskra jak nie ma a swieca dobra zmniejsz na max szczelinę między cewką a kołem zamachowym tak żeby tylko nie ocierało dosłownie szczelina ma mieć grubość kartki papieru no i oczywiście świeże paliwo, powinno pomóc.

Klepane palcem po szkle

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie po 14 (czternastu) latach padła oryginalna świeca. ;) Wymieniłem, koszt 10 zł, dostępna w serwisie od ręki. Ale nadal coś nie grało - wymontowałem gaźnik, przedmuchałem. Zaczęła odpalać. Ale nie wkręcała się na obroty. Pokręciłem magiczną śrubą ;) i jest OK.

Teraz tylko wymienić przewody paliwowe z korkiem (korek strepiał ze starości i paliwo dosłownie leje się na plecy, ani to bezpieczne ani fajne, więc o eksploatacji nie ma mowy) - 5 zł na allegro ale poszukam w pobliskim serwisie. :oki:

Napisano
  • Autor

Wymieniony wałek cały i kosz sprzęgła.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Swoją rozebrałem i okazało się, że pękła sprężyna sprzęgła.

Ja też najpierw rozebralem i wymieniłem sprzęgło czyli te kółko takie

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
54 minuty temu, bielaPL napisał:

Ja też najpierw rozebralem i wymieniłem sprzęgło czyli te kółko takie

U mnie bęben sprzęgła i szczęki wyglądają dobrze. Ale jak padła sprężyna trzemająca te szczęki, to szarpało głowicą nawet na luzie.

Napisano

I po wymianie wszystko gra.

Ale montaż nie był łatwy :)

Sprężyna mocno trzyma a silnik się kręci i trudno dokręcić śruby sprzęgła. Dołożyłem też podkładki sprężynujące pod śruby, które przyszły gratis ze sprężyną. W kosie ich nie było albo się zmyły w trakcie wksploatacji ;]

2017-07-21 10.44.01.jpg

Napisano
  • Autor

najlepiej to dokręcać na dwie osoby

Napisano

Blokada tłoka w otwór świecy nie zabangla? :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.