Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami?

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy. Pacjent, to kia ceed 1,6 crdi jedynka polift. W niedzielę podczas powolnej jazdy usłyszałem dziwny dźwięk spod maski (chyba), po przyspieszaniu czasem znika, a czasem nie. Kiedy go słychać i próbuję się zatrzymać, żeby zlokalizować hałas po otwarciu maski zawsze jak się zatrzymam hałas ustępuje. Zauważyłem też dziwne (a może normalne?) zachowanie hamulców, a mianowicie jak zatrzymuję się jadąc pod górkę, naciskam hamulec i jak puszczam pedał hamulca, to hamulce puszczają dopiero po chwili. Ale jak wykonam ten sam "manewr" bez wciśniętego sprzęgła, to hamulec puszcza odrazu (bez opóźnienia). Nie wiem czy to normalne? Zauważyłem dopiero teraz, bo na codzień auto jeździ po płaskim, a teraz jestem w górach. I teraz dylemat, czy to opóźnienie hamulca jest normalne (zaprojektowane żeby łatwiej ruszać pod górkę) czy problem z serwerem czy pompą? I druga sprawa, to pojawiający się i znikający dźwięk pod maską, coś od serwa czy pompy? Tego dźwięku wcześniej na pewno nie było. Dodam, że auto hamuje normalnie i płynu nie brakuje.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, janusz napisał:

Zauważyłem też dziwne (a może normalne?) zachowanie hamulców, a mianowicie jak zatrzymuję się jadąc pod górkę, naciskam hamulec i jak puszczam pedał hamulca, to hamulce puszczają dopiero po chwili. Ale jak wykonam ten sam "manewr" bez wciśniętego sprzęgła, to hamulec puszcza odrazu (bez opóźnienia).

1. Kolega instrukcję od auta czytał?

2. Kolega zna wyposażenia auta?

3. Kolega wie co to Hill Holder?

Proponuję przeczytać instrukcję i zapoznać się z zasadą działania. Podpowiem, że przyjęte jest, że działa na zboczach o pochyłościach od około 5st.
Podpowiem coś więcej, gdy auto "chce" ruszyć, to hamulce puszczają od razu ;l

Edytowane przez krowka

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki kolego za informację. Faktycznie w instrukcji jest wspomniane o systemie HAC. Nie zauważyłem tego, bo mam instrukcję w języku duńskim i nie łatwo przebrnąć przez kilkaset stron. Ale to nie wyjaśnia problemu dziwnego dźwięku. Z tym, że tego raczej przez forum nie rozwiążę.

Napisano
10 godzin temu, janusz napisał:

jak wykonam ten sam "manewr" bez wciśniętego sprzęgła

a po co kolega wciska wogole sprzeglo przy hamowaniu?

Napisano
  • Autor

Teraz próbując zlokalizować usterkę, a normalnie to wciskam jak się już zatrzymuję, albo np. muszę zredukować bieg.

Napisano
2 godziny temu, r1sender napisał:

żeby silnika nie zdławić?:hehe:

tylko hamując? Podczas hamowania nie używasz sprzegla. Wynikiem hamowania jest zatrzymanie gdzie wiadomo sie używa sprzegla (tuz przed zatrzymaniem). Hamowanie a zatrzymanie to dwie różne rzeczy. Ale kolega wytlumaczyl po co to robi. Zatem wnioskuje ze nie używa sprzegla tylko przy hamowaniu. Chyba logiczne

Napisano
1 minutę temu, angrius napisał:

tylko hamując? Podczas hamowania nie używasz sprzegla. Wynikiem hamowania jest zatrzymanie gdzie wiadomo sie używa sprzegla (tuz przed zatrzymaniem). Hamowanie a zatrzymanie to dwie różne rzeczy. Ale kolega wytlumaczyl po co to robi. Zatem wnioskuje ze nie używa sprzegla tylko przy hamowaniu. Chyba logiczne

ale Ty teoretyzujesz, nie precyzyjnie pytanie zadałeś;] Gdyby brać dosłownie wszelkie porady z MK to mozna w rowie skończyć. Dla przykładu - zrób gwałtowne hamowanie przy dużych pedkościach autostradowych gdzie niekoniecznie musisz auto zatrzymać, zobacz czy nie zablokujesz kół albo jazda i toczenie się w korku. Tłumaczysz to tak jakby ludzie wczoraj prawo jazdy dostali.

Napisano
2 minuty temu, r1sender napisał:

Tłumaczysz to tak jakby ludzie wczoraj prawo jazdy dostali.

po pierwsze baaaardzo wielu ludzi używa sprzegla przy hamowaniu.

po drugie tlumacze tak ze względu na jeden z zawodów wykonywanych :piwko:

Napisano
9 godzin temu, angrius napisał:

po pierwsze baaaardzo wielu ludzi używa sprzegla przy hamowaniu.

po drugie tlumacze tak ze względu na jeden z zawodów wykonywanych :piwko:

Zbyt wielu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.