Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcza sprzęgłowa w oleju

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam pacjenta gdzie puścił simmering wałka sprzęgłowego i olej z skrzyni zalał sprzęgło czego skutkiem jest ślizganie się sprzęgła. Sprzęgło ma ~8kkm. Pytanie czy tarcza jest do odratowania? Ktoś coś praktykował, czego użyć jakich środków, sposobów i itp? pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, steyr napisał:

Cześć,

mam pacjenta gdzie puścił simmering wałka sprzęgłowego i olej z skrzyni zalał sprzęgło czego skutkiem jest ślizganie się sprzęgła. Sprzęgło ma ~8kkm. Pytanie czy tarcza jest do odratowania? Ktoś coś praktykował, czego użyć jakich środków, sposobów i itp? pozdrawiam

IMHO tak. Jakiś dobry odtłuszczacz i da rade... Może jednak trochę dawać aromatu olejowego po zagrzaniu... 

Napisano
2 godziny temu, steyr napisał:

Pytanie czy tarcza jest do odratowania? Ktoś coś praktykował, czego użyć jakich środków, sposobów i itp? 

Użyj odtłuszczacza do tarcz hamulcowych ;) 

Napisano
  • Autor

Będę próbował, czytałem nawet żeby zamoczyć całą tarczę na noc w benzynie lub nitro:phi: Kwestia jak mocno okładzina wsiąkła olej, powierzchowne czyszczenie może wiele nie dać.

Napisano

a ile kosztuje nowa tarcza? Zapewne sporo mniej niż ponowny demontaż skrzyni jakby się miało okazać, że jednak czyszczenie nie było wystarczająco skuteczne.

Napisano
7 godzin temu, steyr napisał:

Będę próbował, czytałem nawet żeby zamoczyć całą tarczę na noc w benzynie lub nitro:phi: Kwestia jak mocno okładzina wsiąkła olej, powierzchowne czyszczenie może wiele nie dać.

a obić nową okładziną? Do cliówki obijałem 70 zł kosztowała taka impreza. Ponad 80 tyś. km zrobiłem bez żadnych problemów:ok:

Napisano
  • Autor

Za 70zł kupię nową tarczę. Spróbuje ją odratować, wymiana w własnym zakresie więc najwyżej będę na siebie klnął:skromny:

Napisano
13 minut temu, steyr napisał:

Za 70zł kupię nową tarczę. Spróbuje ją odratować, wymiana w własnym zakresie więc najwyżej będę na siebie klnął:skromny:

Nie warto. 

Napisano
7 godzin temu, steyr napisał:

Jeśli wymiana we własnym zakresie to niby mozna się bawić. Tylko, że 70zł to są tak śmieszne pieniądze, że zdrowy rozsądek zupełnie nakazuje iść w stronę nowej tarczy. Chemii do czyszczenia tez będziesz musiał kupić na litry raczej, żeby całą tarczę zamoczyć. Wydasz powiedzmy ze 30-40zł na chemię czyli zaoszczędzisz jak by nie patrzeć mniej niż 50zł. Plus strata czasu, bo tarcza swoje będzie musiała poleżeć w płynie a ryzyko ponownego wyciągania nadal masz. Weź kup nową tarczę, masz gwarancję działania a czas jaki zaoszczędziłeś przeznacz choćby na roznoszenie ulotek, to jeszcze do przodu będziesz:ok:

Napisano
  • Autor

Samochód znajomego więc on decyduje zobaczymy:ok:

Napisano
2 godziny temu, steyr napisał:

Samochód znajomego więc on decyduje zobaczymy:ok:

ale czas twój Ja wolałbym spędzić go z rodziną niż pod autem :ok:

Napisano
  • Autor

Też racja, tym bardziej że mam ostatnio napięty grafik;)

Napisano
13 godzin temu, steyr napisał:

Też racja, tym bardziej że mam ostatnio napięty grafik;)

To w czym problem? Zaproś rodzinę, poleżycie wszyscy w cieniu auta... :phi:

Edytowane przez romano11

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.