Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niewyważone koła czy nierówna A2

Featured Replies

Napisano

Jechałem dzisiaj A2 z zachodu w kierunku Warszawy.

Przy prędkościach 130-140 km/h czułem lekkie drżenie.

Lekkie, tzn bez przesadnych drżeń, na granicy nieprzejmowania się,  ale ewidentnie wyczuwalne - jak to przy niedokładnie wyważonych kołach.

Ale co ciekawe:

Na prostych odcinkach drżenie cyklicznie wzmagało się i wygaszało w częstotliwości zgodnej ze słupkami (jak rozumiem 100m)

Zatem (w uproszczeniu) amplituda drgań nasilała się wraz z mijanym słupkiem, a swoje minimum miała zawsze pomiędzy słupkami.

Zakładając, że to wina kół przednich (bo to się czuje):

Pomyślałem sobie tak: może koła mają nieidealnie równy obwód, jednocześnie są nieidealnie wyważone, więc w momencie kiedy ustawią się niekorzystnie, w fazie, ich drgania nakładają się w fazie i następuje wzmożenie efektu. Zaś gdy nie są w fazie - tłumienie efektu.

Tylko że:

- mam koła 225/55/17, których obwód to około 2m = 200cm

- załóżmy, że jedno koło ma idealnie 200cm, wówczas na odcinku 100m obraca się 50 razy

- aby uzyskać efekt, w którym co 100m są zgodne w fazie, drugie koło musi na tym odcinku obrócić się 49 razy (lub 51 razy)

- wówczas wychodzi, że to drugie koło musiałoby mieć 204cm obwodu (lub 196cm obwodu) - w każdym razie różnica w obwodach lewego i prawego koła to aż 4cm, co daje około 0,64cm różnicy promienia koła

To bardzo dużo... Możliwe to?

Ciśnienie raczej w miarę dobre. W każdym razie czujniki mówią "OK" i stoi normalnie. Opony z równo zużytym bieżnikiem.

A może efekt nasila się w "półfazie"?

Czyli gdy moment masy dwu kół jest w kierunku, ale niekoniecznie w zgodnym zwrocie?

Tzn gdy na odcinku 200m jedno koło robi 100 obrotów, drugie robi 101m (lub 99m)  - wówczas różnica promienia to już bardziej realne 0,32cm.

Co sądzicie? Obserwował ktoś podobny efekt na autostradzie?

Napisano

Potwierdzam. Są odcinki na A2 i A4, gdzie przy pewnej prędkości koła zaczynają lekko bić. 

Napisano

Na a1 ostatnio tez tak mialem. Od Piotrkowa w stronę Gdańska. Jakis odcinek drogi myslalem ze cos z kolami sie robiło. Az zayrzymalem na mopie i sprawdzalem. Pptem nagle ustalo. W drodze powrotnej znowu slycha cbylo te dzwieki i czuc ze cos jest nie tak.

Na wielu drogach tak sie mi zdarzało. Najgorsze sa nowe odcinki. Wydaje sie ze asfalt jak stół, a wjezdzasz i auto podskakuje albo wydaje dziwne dźwięki.

Napisano

A4 Rzeszów- Jarosław w obie strony to samo - wibracje niezależnie czy profil opony 40 czy 55 czy 70 :facepalm:

Napisano

Normalne na tym odcinku A2. Są odcinki lepsze i gorsze, ale generalnie cała trasa jest lekko pofałdowana. W poprzednim samochodzie na twardym zawieszeniu i oponach 205/40 czułem na kierownicy kiedy przejeżdzałem na fragmenty wykonane przez innego wykonawcę (A2 Warszawa-Stryków była podzielona na odcinki i realizowana przez rózne firmy), bo zmieniały się odczucia na kierownicy. Nie pamietam już dokładnie, ale najlepszy odcinek to był chyba w. Grodzisk - w. Pruszków. Na S8 w. Opacz - w. Janki na prawym pasie wrażenia były jakbym gumę złapał.

W obecnym samochodzie przy 225/40 nic nie czuć.

Napisano
  • Autor

OK. A2 idealna nie jest.

Natomiast to nie tłumaczy cykliczności wibracji co 100m jakie zaobserwowałem.

Sprawdziłem jeszcze ciśnienie - w miarę równe.

Wszystkie koła idealnie 2,3 zaś jedno niecałe 2,4 (nie wiem czy mój manometr wskazuje dobrze, ale jako kontrola porównawcza chyba każdy się sprawdza)

Pojechałem też przed chwilą do wulkanizacji i koła były ewidentnie niedoważone.

Napisano

Robiłem jakiś czas temu trasę do Poznania i ostatnio kilka razy do 3city (przez A2 i A1) i nie zauważyłem tego efektu (koła mam ciut większe) a jestem dość wyczulony na to (w Subaru 3 lata walczyłem ;))

Napisano

Mam tak samo na A2, zawsze o tym zapominam i łapię stresa że coś nie tak z autem jest.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.