Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F VS. Seat Cordoba

Featured Replies

Napisano

Jako iż moja ciocia sprzedaje swoja cordobe, a ja mam dodatkowe miejsce w garazu, to dostalem ow autko na przetrzymanie. Nie omieszkalem zrobic malego porowniania dynamiki tych aut.

Opel Astra '99 X16XEL 1.6 16V sedan - 100KM

Seat Cordoba '98 1.6 8V - 75KM

i powiem tak... moja astra jest mulowata (nie wiem dlaczego angryfire.gif) ale dynamika tej cordoby mnie powala. Na 5'tym biegu przy 80 na godzine i wcisnieciu gazu astra zostaje w tyle i to calkiem szybko. Przyspieszenia nie sprawdzalem ale elestycznosc w mojej astrze jest po prostu żenująca.

Ciekawi mnie czy to tylko moja astra jest taka wolowata czy ogolnie te silniki sa takie marne.

Napisano

> Jako iż moja ciocia sprzedaje swoja cordobe, a ja mam dodatkowe

> miejsce w garazu, to dostalem ow autko na przetrzymanie. Nie

> omieszkalem zrobic malego porowniania dynamiki tych aut.

> Opel Astra '99 X16XEL 1.6 16V sedan - 100KM

> Seat Cordoba '98 1.6 8V - 75KM

> i powiem tak... moja astra jest mulowata (nie wiem dlaczego ) ale

> dynamika tej cordoby mnie powala. Na 5'tym biegu przy 80 na

> godzine i wcisnieciu gazu astra zostaje w tyle i to calkiem

> szybko. Przyspieszenia nie sprawdzalem ale elestycznosc w mojej

> astrze jest po prostu żenująca.

> Ciekawi mnie czy to tylko moja astra jest taka wolowata czy ogolnie

> te silniki sa takie marne.

Musiałbyś znaleźć gdzieś wykresy momentu obrotowego dla tych silników i porównać jak duzy jest moment obrotowy silnkia przy takich samych obrotach, poprostu seat może mieć wyższy moment obrotowy przy nizszych obrotach co daje lepszą elastyczność (dynamikę) i dlatego lepiej ciągnie.

P.S. Ja też u siebie zauważyłem że inne samochody lepiej ciągną niż mój i tak to sobie tłumaczę. Ale wystarcza mi to co mam.

Napisano
  • Autor

> Musiałbyś znaleźć gdzieś wykresy momentu obrotowego dla tych silników

> i porównać jak duzy jest moment obrotowy silnkia przy takich

> samych obrotach, poprostu seat może mieć wyższy moment obrotowy

> przy nizszych obrotach co daje lepszą elastyczność (dynamikę) i

> dlatego lepiej ciągnie.

Dlatego chce pojechac swoja astrą na hamownie, bo jestem niemal pewien ze jest cos nie tak z moim autkiem. Mam wrazenie jakby to auto mialo 70-75KM a nie 100. Pytalem sie u chojnackiego - za hamownie 150zl.

Moze wyniknie jakas inicjatywa by sie zebrac i pojechac w wiecej aut na hamownie. Jak mialem poldka to razem z chlopakami z PTK dogadalismy sie z grabowskim i za hamownie mial policzyc po 50zl od auta (tylko niestety zwinal interes zanim sie u niego pojawilismy).

Napisano

Hej!

Mialem tak samo okazje by porownac moja Astre rocznik 96 do rok mlodszej Cordoby kumpla ale z identyczna moca silnika 60 koni.

Istnieje duza roznica w elastycznosci, przyspieszaniu i zuzyciu paliwa w miescie tez na korzysc Seata niestety :|

Astra jest bardziej mulasta i trzeba w niej czesciej zmieniac biegi.....ale przynajmniej dla mnie jest bardziej komfortowa niz Cordoba smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Hej!

> Mialem tak samo okazje by porownac moja Astre rocznik 96 do rok

> mlodszej Cordoby kumpla ale z identyczna moca silnika 60 koni.

> Istnieje duza roznica w elastycznosci, przyspieszaniu i zuzyciu

> paliwa w miescie tez na korzysc Seata niestety :|

> Astra jest bardziej mulasta i trzeba w niej czesciej zmieniac

> biegi.....ale przynajmniej dla mnie jest bardziej komfortowa niz

> Cordoba

> Pozdrawiam

Heh.. co do hamowni w Grabowski moto Sport to nawet znalazlem post na autokaciku:

Quote:

Zapraszam wszystkich zainteresowanych na pomiary na hamowni podwoziowej. Cena jednego pomiaru 70 zł, a jak zbiorą się conajmniej 3 auta - 50 zł.

Hamownia znajduje się na terenie Grabowski Sport Auto Service, Warszawa, ul. Gąsiorowskiej 29. Telefon kontaktowy 604 400 134

lub mailowy przez:

Tylko w PTK juz sie nie zdazylismy zalapac - slad i sluch po firmie zaginal.

Napisano

Mialem okazje porownac na krotkim odcinku moja astre z golfem 2 1.8 8V 90KM. Start z pod swiatel i na odcinku ~200-250m moja astrunia byla lepsza o dlugosc maski. Niestety ale trzeba wysoko krecic silnik inaczej lipa bedzie. Kierownik golfiny byl deko zdziwiony 270751858-jezyk.gif ze nie dal rady (jest fanem wyscigow samochodowych hehe.gif) tak samo jak ja ze mi sie udalo biglaugh.gif bo przeciez auto mam ciezsze (kombi a golf wersja 3d) i raczej do scigantow nie naleze wink.gif

Napisano

Chyba z Twoją Astrą musi być coś nie tak.

Z moją II z silnikiem Z16XE 100KM Cordoby/Ibizy Golfy III z silnikiem 1.6 75KM nie mają szans ani ze startu ani w próbie elastyczności.

Myślę że i w/w samochody i z silnikiem 1.8 90KM nie dotrzymały by kroku mojej Asterce. 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Chyba z Twoją Astrą musi być coś nie tak.

> Z moją II z silnikiem Z16XE 100KM Cordoby/Ibizy Golfy III z silnikiem

> 1.6 75KM nie mają szans ani ze startu ani w próbie

> elastyczności.

> Myślę że i w/w samochody i z silnikiem 1.8 90KM nie dotrzymały by

> kroku mojej Asterce.

Mam taka propozycje - moze jest ktos z kacikowiczow z okolic Pragai Południe w Wawie (Wawer i okolice np. Stara Miłosna). kto ma ten silnik (X16XEL) i mogłby albo przejechac sie moim albo przewiozl by mnie swoim autem dla porownania. Bo juz sam nie wiem gdzie szukac przyczyny mulowatosci auta. Dodam tylko ze przyspieszenie jest mizerne, bo max speed oscyluje w granicach 190-200 wiec tu jest ok.

Napisano

> Mam taka propozycje - moze jest ktos z kacikowiczow z okolic Pragai

> Południe w Wawie (Wawer i okolice np. Stara Miłosna). kto ma ten

> silnik (X16XEL) i mogłby albo przejechac sie moim albo przewiozl

> by mnie swoim autem dla porownania. Bo juz sam nie wiem gdzie

> szukac przyczyny mulowatosci auta. Dodam tylko ze przyspieszenie

> jest mizerne, bo max speed oscyluje w granicach 190-200 wiec tu

> jest ok.

U mnie może być tak dlatego bo mam LPG, a jak wiadomo mikser dławi dolot i autko jest słabsze nawet na NoPb.

Napisano
  • Autor

> U mnie może być tak dlatego bo mam LPG, a jak wiadomo mikser dławi

> dolot i autko jest słabsze nawet na NoPb.

U mnie tez jest LPG tyle ze sekwencja... a fakt faktem jest ze auto na noPB ma spore problemy z wkrecaniem sie, tzn. jak juz pisalem w innych postach po nacisnieciu gazu najpierw sie przydlawa i minimalnie schodzi z obrotow apo tem powoli wchodzi. Podczas jazdy czuc to o wiele mocniej.

Napisano

Też bym chętnie pojechał na hamownie... Ciekawe jak teraz wygląda warsztat grabowskiego... W VTG chcą 150zł zagodzine pomiarów. Ale za czasów jak miałem astre 1.4 8v i kolega miał cordobe 1.4 8v moja raczej 60KM a jego 70KM i elastyczność miała podobną ale z odejścia i na przyśpieszenie moja astra lepsza:| Dodam ze silniki VW 8v nisko się kręcą i szybciej osiągają duży moment myśle ze 1.6 8v nie ma wiekszego momentu od 1.6 16v ale jak to każda 16 zaworowa jednostka lubi obroty i moja dobrze przyśpiesza dopiero po 3000obrotów. Zato drógi kumpel ma felicje (hahaha) 1.6 8v i z miejsca wystrzeliwuje sporo szybciej niż moja astra ale potem zostaje w tyle. Co do spalania silnika VW 1.6 8v to nie wiem kumplowi felicja pali do 12 litrów a mój opelo 6-8 benzynki i 8-10 gazu.

Niestety najgorsze jest to ze silnik VW jest wytrzymalszy a masz oplowy x16xel bierze olej a jak bierze to ma mniejszą moc:(

A co do grabowskiego to można by się zebrać w pare samochodów i zaatakować zeby.GIF Jak kumpel złoży auto to będzie dwóch chętnych:)

Napisano

> U mnie tez jest LPG tyle ze sekwencja... a fakt faktem jest ze auto

> na noPB ma spore problemy z wkrecaniem sie, tzn. jak juz pisalem

> w innych postach po nacisnieciu gazu najpierw sie przydlawa i

> minimalnie schodzi z obrotow apo tem powoli wchodzi. Podczas

> jazdy czuc to o wiele mocniej.

U mnie z obrotów nie schodzi tylko poprostu czuć przydławienie, a poza tym jak go zaczynam kręcić do 3000 i wyżej to jak chcę zmienić bieg i właczę sprzęgło to obroty lekko idą mi w górę tak około 200 obrotów i dopiero spadają, tak jakby przepustnica się przycinała albo cuś?

Napisano

Ja na pradze połodnie nieraz siedze godzinami i nie robie nic zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja na pradze połodnie nieraz siedze godzinami i nie robie nic

To tak jak ja w pracy... a z podpisu widze ze masz X16XEL. Moze masz chwilke czasu?

Napisano
  • Autor

> U mnie z obrotów nie schodzi tylko poprostu czuć przydławienie, a

> poza tym jak go zaczynam kręcić do 3000 i wyżej to jak chcę

> zmienić bieg i właczę sprzęgło to obroty lekko idą mi w górę tak

> około 200 obrotów i dopiero spadają, tak jakby przepustnica się

> przycinała albo cuś?

Z tym podbijaniem obrotow po puszczeniu gazu mam identycznie. A przepustnica byla czyszczona - sugestia byla jeszcze ze to czujnik polozenia przepustnicy.

Napisano

Moge CIę przewieźć ale narazie nie wiem kiedy miał bym chwile

Napisano
  • Autor

> Moge CIę przewieźć ale narazie nie wiem kiedy miał bym chwile

Ja pracuje w Wawrze, mieszkam w Starej Miłosnej a czesto bywam w Falenicy. Powiedz gdzie Ci pasuje to podjade smile.gif.

A tak na marginesie - w twoim podpisie sa dwie fotki. I na jednej z nich widac w tle chyba Pajero na WWY Wxxx... czyli wyszków smile.gif Wiem bo u mnie na asterce tez wisi WWY xxxx - autko na moja Panią zarejestrowane bo sporo tansze OC grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Moja asterka 1,4 16V ma tylko 90KM i bardzo wysoko moment obrotowy, ale jak jeździłem właśnie taka cordobą 1,6 8 V 75KM to Cordoba kończyła się przy prędkościach powyżej 140 Km/h.

Natomiast moja astra dopiero fajnie przyśpiesza !!!!!!!!!!

bo wtedy obroty wychodzą poza maksymalny moment obrotowy 4000/min, a jak wiadomo autko najlepiej ciągnie w zakresie od maksymalnego momentu do maksymalnej mocy.

W związku z tym astrą lepiej się jeździ na autostradach z większymi prędkościami, wiadomo made in germany!!!!

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem co to za samochód był bo nie pamiętam już ale to było na parkingu pod moja szołą zeby.GIF

Myśle ze trzeba zrobić zjazd na parkingu pod promenadą zeby.GIF

Napisano

> Z tym podbijaniem obrotow po puszczeniu gazu mam identycznie. A

> przepustnica byla czyszczona - sugestia byla jeszcze ze to

> czujnik polozenia przepustnicy.

Trzeba byłoby pomierzyć czy dobrze działa.

Napisano

> Trzeba byłoby pomierzyć czy dobrze działa.

asterka idzie jak dzikus na bp ultimie

nie wiem czy seat dalby rade

sek w tym,ze 5 bieg przy 80 km/h to jakas pomylka

przy rozpedzaniu fury trzeba przeciagac biegi przeciez

5tke to ja wrzucam przy min 120km/h podczas scigania sie ze swiatel

Napisano

a to nie dlatego że tamto jest 8V, a Ty masz 16V?

Napisano

Jeździłem taką Cordobą 1.6 8V 75KM i potwierdzam, że silniczek tam chodzi bardzo fajnie i przede wszystkim jest niesamowicie elastyczny. Na 5 biegu przy 80 km/h bardzo fajnie przyspiesza nawet pod niezłą górkę.

Mogę powiedzieć tyle, że taka Cordoba jest o wiele silniejsza niż np. moja 71 konna astrunia frown.gif

Napisano

> asterka idzie jak dzikus na bp ultimie

> nie wiem czy seat dalby rade

> sek w tym,ze 5 bieg przy 80 km/h to jakas pomylka

> przy rozpedzaniu fury trzeba przeciagac biegi przeciez

> 5tke to ja wrzucam przy min 120km/h podczas scigania sie ze swiatel

Jesli sie scigam spod swiatel to 4-ke wrzucam przy 150km/h wink.gif

Napisano

> Nie wiem co to za samochód był bo nie pamiętam już ale to było na

> parkingu pod moja szołą

> Myśle ze trzeba zrobić zjazd na parkingu pod promenadą

Pracuje na Jubilerskiej to dajcie znać wcześniej to zobaczycie jak chodzi X14NZ zlosnik2.gif

Napisano

No ja też swoją czasami czuję niedosyt mocy, ale to przez tą badziewną instalkę ze STAG-2l, no ale jest jaka jest. Zauważyłem, że na LPG to wogóle jakoś słabo się wkręca na obroty tak do 4-4,5tys to trzeba nieźle przycisnąć, a na NoPb nie ma problemu z 5 tys. wskazówka śmiga jak szalona.Chyba będe musiał jechać na jakąś regulacje instalki bo po tej zimie wzrosło mi dość znacznie spalanie. Ogólnie chcąc w miare dynamicznie się poruszać to najlepiej przy zmianie biegu żeby było conajmniej 2500obr/min. na trasie na 5 biegu to tak powyzej 90 jest nawet nieźle, a jak jest ponizej 2000 obr/min niestety słabo się zbiera. Nie mam do końca porównania z innymi, ale wiem że ta moja instalacja znacznie przymula, na benzynce jest spora różnica. Zresztą stosunkowo przy takich samych obrotach np. 3500/min na gazie jest dużo głośniej, benzynka ciągnie ładnie i ciszej

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli sie scigam spod swiatel to 4-ke wrzucam przy 150km/h

hehe ja mam stresa bo zawor jeden mi polecial podczas takich akcji i niedawno mialem przyjemnosc planowania glowicy, wymiany zaworow itp..

ale ogolnie luzzzzz wink.gif

Napisano

> hehe ja mam stresa bo zawor jeden mi polecial podczas takich akcji i

> niedawno mialem przyjemnosc planowania glowicy, wymiany zaworow

> itp..

> ale ogolnie luzzzzz

Szczerze to zrobilem tak raz, bo stwierdzilem, ze jak na 2-ce moge pociagnac do 6500tys. obr./min. to na 3-ce tez da rade.

Napisano

Nissanem mojego taty

1-60

2-100

3-160

4-200

5-210 zeby.GIF A co do cordoby to się ścigałem i moja lepiej idzie od 80 na 5 niż seat cordoba

Napisano
  • Autor

> Nissanem mojego taty

> 1-60

> 2-100

> 3-160

> 4-200

> 5-210 A co do cordoby to się ścigałem i moja lepiej idzie od 80 na 5

> niż seat cordoba

Jak chcesz to mozemy sie sprobowac i astra VS astra i astra VS cordoba bo w chwili obecnej mam kluczyki od jednego i drugiego

grinser006.gif.

Napisano

no ale jeśli już to w poniedziałek smile.gif Wogóle zróbmy wyścigi na 1/4 mili asterami na jakimś parkingu zeby.GIF ja wezme instalacje nitro od kolegi i wysade silnik zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> no ale jeśli już to w poniedziałek Wogóle zróbmy wyścigi na 1/4 mili

> asterami na jakimś parkingu ja wezme instalacje nitro od kolegi

> i wysadze silnik

To ja wezme kielbaski - szkoda dobrego ogniska marnowac

grinser006.gif i to jeszcze przy tej cenie benzyny to juz wogole byloby marnotrawstwo brawo.gif

Napisano

> Jako iż moja ciocia sprzedaje swoja cordobe, a ja mam dodatkowe

> miejsce w garazu, to dostalem ow autko na przetrzymanie. Nie

> omieszkalem zrobic malego porowniania dynamiki tych aut.

> Opel Astra '99 X16XEL 1.6 16V sedan - 100KM

> Seat Cordoba '98 1.6 8V - 75KM

> i powiem tak... moja astra jest mulowata (nie wiem dlaczego ) ale

> dynamika tej cordoby mnie powala. Na 5'tym biegu przy 80 na

> godzine i wcisnieciu gazu astra zostaje w tyle i to calkiem

> szybko. Przyspieszenia nie sprawdzalem ale elestycznosc w mojej

> astrze jest po prostu żenująca.

> Ciekawi mnie czy to tylko moja astra jest taka wolowata czy ogolnie

> te silniki sa takie marne.

kolega ma coś nie tak chyba z autkiem, ja mam LPG i prawie nie czuję różnicy w dynamice pojazdu, idzie jak burza...więc nie sądzę że auto mające 25KM mniej miało jakiekolwiek szanse waytogo.gif

Napisano

Witam, mam też silnik x16xel i odczucia identyczne jak kolega, który rozpoczął wątek. Wydawało mi się, że auto jest słabe dlatego, że silnik jest zajechany ( bierze 1l oleju na 750km). Jak jechałem kolegi Sieną 1.6 100KM to czułem dużą różnice na plus. Także inny kolega, który przesiadł się ze Sieny 1.4 75KM na Cordobę o takiej samej mocy opowiadał o ogromnej różnicy na korzyść Seata (niebo a ziemia). Tak więc myślę, że silniki x16xel były najgorsze z wszystkich montowanych w Astrach, nie dość, że słabe to jeszcze biorą olej.

Napisano

> [....]Tak więc myślę, że silniki x16xel były

> najgorsze z wszystkich montowanych w Astrach, nie dość, że słabe

> to jeszcze biorą olej.

Nie pisz takich rzeczy bo zaraz xel'owcy Cie zlinczuja hehe.gif. Raz tak napisalem i mi sie dostalo za caloksztalt sick.gif

Napisano

witam

panowie porownujecie dwa rozne silniki. kazdy no prawie kazdy 16v budzi sie do zycia gdzie 8v juz traci oddech i nic wiecej nie pokaze. moja zaczyna dopiero od okolo 3200 obrotow i wtedy na 2 jest pisk opon a na kokrym to kreco dluzej w poslizgu. wolkswageny i im podobne maja inaczej zestopniowana skrzyne maja krotsza 5 sam sprawdzilem( test)

jezeli przy 80 wrzucales piatke w 16 v to ja normalnie muliles miala pewnie okolo 24 obrotow a ona nie najlepiej sie zbiera z tych obrotow.

ostatnio jezdzilem astra 14 8v 60 km silnik fajnie krecil od dolu , byl cichy ale przy 80 juz dostawal zadyszki a w gorach porazka caly czas mieszaie biegami tzn w doł aby predkosc utrzymac.

u mnie przy 120-140 jak depne to czuc przyspieszenie a nie rozpedzanie z gorki i z wiatrem

Napisano

> Nie pisz takich rzeczy bo zaraz xel'owcy Cie zlinczuja . Raz tak

> napisalem i mi sie dostalo za caloksztalt

Żeby być dokładnym to poprawię się w ten sposób, że" pewna partia silników o oznaczeniu x16xel" jest niedopracowana lub żle zrobiona. Może to te składane na Węgrzech?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.